Към съдържанието

Добре дошли!

Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме.

За пълен достъп до форумите, влезте в профила си или се регистрирайте - бързо и безболезнено.

Въздушен транспорт - общи въпроси

Най-често задаваните въпроси относно летене със самолет.


Въздушен транспорт - общи въпроси

Имам X минути за трансфер на летище Y. Достатъчни ли са?

Краткият отговор е: Да.
 
Летищата имат т.нар. minimum connection time, с което авиокомпаниите се съобразяват, когато предлагат билети с прекачване. Щом авиокомпанията е преценила, че може да ви продаде този билет, значи е преценила, че ще успеете и вие, и багажът ви да си хванете връзката на време.

 

Тук говорим само за цял билет продаден с прекачване, например купувате София - Амстердам с прекачване във Виена. Ако сами си купите два отделни билета София - Виена и Виена Амстердам, това правило не важи и обикновено трябва да заложите поне няколко часа между полетите, за да сте сравнително сигурни, че всичко ще е наред. 


Проблем ли е, ако раничката ми е мааалко по-голяма от максималните размери?
Ако наистина е мааалко, не би трябвало да е проблем, но това само в случай, че можете да я посмачкате. Авиокомпаниите мерят размерите с едни клетки, в които трябва да успеете да вкарате и изкарате ръчния си багаж. Ако можете да го смачкате, така че да влезе в клетката няма да имате проблем. Но ако сте с твърд куфар, който е по-голям или пък колелцата стърчат, вече ще е проблем. 
 
Поначало, не винаги биха ви накарали да си бутате кабинния багаж в клетката за измерване, но не е риск, който да подминете с лека ръка, особено ако сте видимо над ограничението.

Мога ли да нося дамска чанта или лаптоп като допълнение към раницата?
В общия случай не. Ако не е изрично упоменато, че имате право на допълнителна бройка, това означава, че имате право само и единствено на раница. Дамски чанти, лаптопи, камери и обективи - всичко трябва да влезе в нея и да отговаря на ограниченията. Имате право само на яке и книга, която да е извън раницата. 
 
Това се следи стриктно при нискотарифните авиокомпании, не толкова при традиционните, но и при тях си имайте едно наум.

Ще обясните ли кратко и ясно ограниченията за течности и гелове в ръчния багаж?

Трябва да извадите всички течности и гелове от раницата при проверката на скенера на ръчния ви багаж. Трябва да са поставени в прозрачно пликче или несесер. Имате право на максимум , като всяка отделна опаковка не трябва да надвишава 100мл.
 
Второто ограничение се следи стриктно, като се гледа размера на опаковката, а не количеството течност вътре. Ако ви е останала една капка от любимия парфюм, но в опаковка от 200мл, ще трябва да се разделите с него на скенера.
 
Ако сте с малко дете, може да ви накарат да опитате от бурканчето с детска храна, преди да ви пропуснат. 
 
Примерни предмети и течности, които не се допускат в ръчния багаж: стъклени буркани или бутилки, независимо от размера, минерална вода и разтвор за лещи повече от 100мл. 
 
Очакваме всеки момент тези ограничения да бъдат олекотени малко, но може да си останем с чакането...


Има ли полза да се чекирам онлайн или може и на летището?
Онлайн чекирането има няколко предимства. 
 
С нискотарифни авиокомпании това е единственият безплатен метод за чекиране. Ако пристигнете на летището без бордна карта, може да ви струва доста скъпо. 
 
С традиционни авиокомпании ще можете да сте от първите, които си избират място в самолета - прозорец или пътека, ваш избор. Оставете средните места за хората, които не са толкова съобразителни. 
 
Ако пътувате само с ръчен багаж, си спестявате едно редене на опашка.

Имам два отделни билета, които са свързани по средата (A-B, B-C, а не A-B-C). Колко време да си оставя за прекачването в B?

Зависи от летището на прекачване, дали имате куфар и колко са ви здрави нервите :)

 

Ако летището е голямо като цяло е необходимо повече време, ако е малко и компактно всичко става лесно. Ако има влизане или излизане от Шенген задължително ще минете и паспортна проверка. Ако пък носите куфар ще е необходимо да излезете, да го вземете, да го чекирате наново и тогава да отидете до гейта си. 

 

Дори летището да е перфектно, да нямате куфар, и прехода да става за 2 минути без проверка на сигурността, винаги има риск първият полет да закъснее. Тази вероятност може да я прецените в зависимост от атмосферните условия (зимата е по-възможно да има закъснения) или часа на полета (сутрешните полети обикновено са навреме, защото нямат натрупани изоставания от по-ранни полети на същият самолет).

 

Случаите са много специфични, за това най-добре попитайте във форума за да получите съвет от личен опит. Прекачвания по-кратки от 2 часа като цяло не са препоръчителни. В крайна сметка, ако имате време оставете поне една нощувка, винаги има какво да се разгледа в междинния град :)


Какви са правата ми при закъснял или отменен полет?

Темата е много дълга и обширна, и със сигурност не може да се обхване в кратък въпрос/отговор :)

 

Правата ни при полети на територията на Европа се защитават от регулация 261/2004 на ЕС. Текста в правната му красота може да прочетете тук.

 

Но като цяло има много частни случаи, а регулацията на много места е мъглива. За това най-добре пуснете тема във форума с конкретните обстоятелства и ще ви помогнем. 


Какво представляват програмите за лоялни клиенти?

Почти всички традиционни авиокомпании имат програми за лоялни клиенти. Регистрацията в тях е безплатна, а със всеки полет трупате точки, които после може да замените срещу продукти, ъпгрейд в по-горна класа или директно безплатни полети. 

 

Колко точки ще спечелите зависи от прекалено много променливи, но в общия случай колкото е по-скъп билета ви, и на колкото по-далечна дистанция толкова повече точки ще вземете. За кратки вътрешно европейски полети най-вероятно точките ще са символичен брой, но с 2-3 презокеански полета може да съберете достатъчно за безплатен вътрешноевропейски. 

 

Играта с програмите за лоялни клиенти е до толкова любопитна, че има хора, които купуват самолетни билети само за да печелят точки. Като за начинаещи е достатъчно да кажем, че регистрацията не ви струва нищо. Дори да не спечелите много точки, поне ще си имате пластмасова карта за сувенир :)