Към съдържанието

Добре дошли!

Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме.

За пълен достъп до форумите, влезте в профила си или се регистрирайте - бързо и безболезнено.

Wizz Air

Често задавани въпроси за авиокомпания Wizz Air


Wizz Air

Къде се намира офисът или бюрото за продажба на билети на Wizz Air?
Wizz Air, както повечето нискотарифни авиокомпании, нямат офлайн офис - имат само уебсайт и колцентър. 
 
Ако някъде видите офис или павилионче, представящо се за агент на Уиз Ер, със 100% сигурност става въпрос за агенция, която продава билетите им с надценка спрямо уебсайта.

Какви са ограниченията в размери и килограми за багажа при Wizz Air?
Има три типа багаж при Wizz Air. 
 
1. Малък салонен багаж: размери до 42x32x25cm. Няма ограничение в теглото, т.е. дори да напълните раничката с павета, нямате проблеми, стига да можете сами да я качите в багажниците :) Превозва се безплатно. 
 
2. Голям салонен багаж: размери до 56х45х25cm, отново без ограничение в теглото. 
 
3. Чекиран багаж. Това е куфарът, който отива в товарния отсек на самолета. Максимални размери: 149x119x171cm. Максимално тегло: 32кг. В никакъв случай не надвишавайте теглото, защото ограничението е поставено от летището с оглед на сигурността на товарачите. 
 
Тъй като правилата търпят промени, на тази страница http://wizzair.com/bg-BG/useful_information/baggage ще намерите най-актуалните размери и ограничения.

Каква е цената на багажа при Wizz Air?
Малкият салонен багаж се превозва безплатно. Големият салонен багаж е между 10€ и 20€ на отсечка, а куфарът - между 15€ и 30€, като цените варират в зависимост от дължината на полета и сезона. Тези цени са при покупка онлайн, при покупка на място на летището ще заплатите около двойно повече. 
 
За полетите до Киев е включена безплатна бройка чекиран багаж. 
 
На следващия адрес можете да проверите с точност какви са цените за вашия планиран полет: http://wizzair.com/bg-BG/wizzbaggagefeecalculator

Плащане с банков превод, карта или Wizz Сметка е най-подходящо при Wizz Air?

След като административните такси бяха изравнени, независимо от метода за плащане, отговорът на този въпрос е общо взето както ви е най-удобно. 
 
Банков превод: след резервация имате 24 часа да направите превода, което може да ви даде време за размисъл, ако не сте финализирали всичко и се притеснявате, че цената може да се качи. Все пак недейте да злоупотребявате, защото може да доведе до блокиране на акаунта ви. Този метод работи, само ако имате банкова сметка във валутата на полета. В противен случай ще е необходимо да обърнете сумата по курса на Wizz Air, който е с голямо отклонение от официалния, в тяхна полза, естествено. Допълнително върху административната такса на Уиз ще се добави и таксата за превод, която вашата банка ще изиска, което прави този метод малко по-скъп от останалите.
 
Плащане с карта: моментално потвърждение на билета, можете да платите с карта във всякаква валута. 
 
Wizz Сметка: необходимо е първо да си заредите сметката, след което да платите от наличността вътре. Зареждането става след като се обадите на импулсния телефон на авиокомпанията. Отново, ако сметката ви е в друга валута спрямо полета, ще е необходимо превалутиране по лошия курс на Wizz. Откакто таксите между различните методи за плащане бяха изравнени, този метод за плащане е най-лошият и няма абсолютно никакви предимства.


Какво представлява накратко Wizz Discount Club?

Членството в Wizz Discount Club струва 59лв на година и дава отсъпка от 20лв на човек на еднопосочен полет. Закупува се само по време на резервация, и влиза  в сила на момента, включително за настоящата покупка.

 

Членството е валидно за вас и още до 9 човека, които летят на същата резервация, т.е. проста бакалска сметка показва, че се изплаща за един двупосочен полет на двама. 
 
За полетите от/до Киев, както и в период на промоции, отстъпката може да е по-малка от 20 лв. За повече подробности и детайли вижте тук: http://wizzair.com/bg-BG/travel_services/Wizz_Xclusive_Club


Колко време преди полета да закупя билет за Wizz Air?
Никой не може да ви каже точно :)
 
В ниския сезон (октомври-декември и януари-март) обикновено най-подходящо е около 1-2 месеца преди полета, със сигурност не по-рано от 3 месеца. В пиковите сезони (края на август, нова година) обикновено колкото по-рано, толкова по-добре. 
 
Имайте предвид, че това е много, много, много груба насока и зависи много от дестинация, ден от седмицата и разположението на малката мечка в небето :) При никакво положение не чакайте до последния момент.

Кога ще е следващото 20% намаление и доколко е реално?
Никой не може да прогнозира с точност следващото намаление, във високия сезон през лятото нямаше нито едно, а в ниския през есента имаше почти всяка седмица или през седмица. 
 
Колкото до реалистичността на намаление на цените, също варира. Някой път, заедно с намалението, цените по определени дестинации първо се покачват (т.е. да неутрализират ефекта от намалението), в други случаи, намалението е абсолютно реално.

Как да си избера място в самолет на Wizz Air?
При авиокомпания Wizz Air, не се раздават предварително места за самолета. Това означава, че можете да седнете където поискате на свободна седалка. Ако държите на конкретно място (прозорец или пътека, около крилата, по-назад и т.н.), то имате няколко метода за действие.
  • Да си закупите Wizz Xpress или Wizz XXLong. Тези услуги позволяват респективно да сте от първите на борда и да имате повече място за краката на редовете до аварийните изходи, но идват със съответното заплащане. 
  • При качване в самолета да се насочите към задната врата. По начало по-малко хора се насочват назад и след като минете през вратата, почти целият самолет е празен пред вас, дори в предната половина, докато на първата врата почти винаги се оформя "тапа" от други пътници. 
  • Естествено, ако държите на конкретно място, трябва да сте от първите на опашката или поне в първия автобус (където пътниците се извозват с автобуси, както например на летище София). Същото важи и ако сте компания, която иска да седне заедно. Ако се забавите, е възможно да са останали само места, които не са едно до друго.