Към съдържанието

Добре дошли!

Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме.

За пълен достъп до форумите, влезте в профила си или се регистрирайте - бързо и безболезнено.

Нощувки

Често задавани въпроси относно хотели, хостели, апартаменти и др.


Нощувки

Какво означават звездите на хотелите?

Кратък отговор - абсолютно нищо. Категоризацията в различните държави е с много различни изисквания, а на много места е изцяло доброволна. Има огромни разлики между хотел ** в Скандинавия и ** в Китай. 

 


Каква е разликата между хостели, хотели, апартаменти под наем и семеен хотел?

Разликите са все по-размити, например има хостели с индивидуални стаи и хотели с общи бани и тоалетни. Но все пак грубите отличителни черти са следните:

 • Хостел - много легла в една стая, обща баня и тоалетна, обща кухня, общо помещение за социализиране. 
 • Хотел - най-често двойна или тройна стая, 24/7 рецепция, периодично чистене от камериерка.
 • Апартамент под наем - точно както звучи. Хол, 1,2, или 3 спални, баня и кухня. 
 • Семеен хотел или Bed and breakfast - каквото ни е познато от нашето черноморие. Къща с или без хазяи, където някои от стаите се дават под наем. Често е включена закуска. 

Какви са типичните черти на хостелите?

 • Спане в големи общи помещения. Макар и повечето да предлагат индивидуални стаи, обща черта е, че винаги има помещения с по 4, 6, 8, до 20 легла, като в българските хижи.
 • Общи бани и тоалетни. Обикновено са разположени извън стаите, т.е. ще се разхождате по хавлийка в коридорите. Като цяло, хостелите не са удачно място за по-срамежливите. 
 • Кухня. Наличието на кухня, в която да си готвите, може доста да олекоти бюджета. 
 • Ниска цена. Хостелът си остава най-евтиното място за преспиване (изключая Couchsurfing и подобни услуги) за индивидуални пътници за кратък престой от време. 
 • Общо помещение за социализиране. Много хора преживяват неудобствата на хостелите именно заради предимството, че срещат други пътешественици и интересни хора от целия свят, с които могат заедно да обиколят конкретния град и да създадат дълги приятелства. 

Често в тарифата за нощувка не са включени чаршафи и/или хавлии, които се плащат допълнително. Друга такса е за катинар за шкафче, в което да си оставите нещата, като сте навън. При някои хостели тези услуги са безплатни, срещу депозит или платени, просто трябва да си разучите. Много от хостелите имат вечерен час, затова се поинтересувайте каква е процедурата, ако се прибирате късно.
 
Хигиената в хостелите може да варира в доста широки граници, затова винаги преглеждайте ревютата на съответния хостел. Ако е мръсно, обикновено е споменато винаги.


Какви са типичните черти на хотелите?

Едва ли имат нужда от разяснение. Хотелите обикновено се състоят предимно от стаи с две легла с баня и тоалетна. Помещението като цяло не е голямо, но естествено размерът и екстрите варират много с класата на хотела. Повечето хотели имат денонощна рецепция и периодично почистване от камериерка.

 • Twin beds - това означава, че леглата в стаята са отделни. 
 • Queen bed - леглото в стаята е едно, размер персон и половина. 
 • King bed - леглото в стаята е едно, но достатъчно голямо за двама.

Винаги проверявайте таксите за интернет, тъй като в много хотели не е безплатен, а цените са отвратителни. Ако имате избор, избягвайте стаи в близост до асансьорите, тъй като там е шумно денонощно. 
 
Големите световни хотелски вериги си имат програма за лоялни клиенти, по подобие на авиокомпаниите. Присъединяването е безплатно, а често дори базовото ниво на членство има привилегии - например вестник или безплатен интернет.


Какви са типичните черти на апартаментите под наем?

Апартаментите под наем се налагат все повече и повече спрямо хотелите, тъй като предлагат допълнителни екстри и елиминират част от специфичностите на хотелите, които може да ви се сторят ненужни.

 • Кухня. Апартаментите почти винаги имат кухня, която си е лично за вас, така че можете да си готвите като вкъщи. 
 • Голямо пространство. Размерите могат да варират от малко студио до четиристаен мезонет или цяла къща, но почти винаги помещенията са по-големи от средностатистическата хотелска стая. 
 • Липса на услуги, които могат да ви се сторят излишни. От рода на рецепция, всекидневно почистване и рум сървиз. Ако не ги ползвате в хотела, няма смисъл да ги плащате. 
 • Цена. Често апартаментите се дават директно от собствениците и липсата на посредници и тежки бюрократични структури по средата помага да се държи цената евтина. В днешно време, апартаментът под наем е малко по-скъп от хостела, а ако сте голямо семейство или компания, може да излезе дори по-евтин. 

Често цените на апартаментите са обявени само за един човек, а за допълнителни хора се доплаща, затова внимавайте. Възможно е да има такса за почистване, която да направи краткотраен престой нерентабилен. Случва се да има и депозит, който ви се връща при напускане на апартамента, ако всичко е наред.