Към съдържанието

Добре дошли!

Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме.

За пълен достъп до форумите, влезте в профила си или се регистрирайте - бързо и безболезнено.

Пътническа застраховка

Най-често задаваните въпроси за пътническите застраховки


Пътническа застраховка

Може ли да препоръчате пътническа и медицинска застраховка?

Трудно е. 

 

Като цяло се препоръчва застраховката на World Nomads, защото има голяма база данни от случаи, в които застраховката работи. Освен това е известна по целия свят, удължаване, искове и въобще всичко става онлайн без излишно размотаване. От друга страна, има самоучастие от 70 евро, всичко до тази сума си покривате сами, а и самата застраховка е по-скъпа спрямо конкурентни предложения. 

 

За останалите застрахователи просто нямаме добра статистическа база какви затруднения има при изплащане на щети в конкретен случай. 


Кое е най-важното, което да следя в условията на застрахователите?

Ами, всичко е важно, защото уловките обикновено са в ситния шрифт :) Все пак, две от нещата, които изпъкват, са следните:

  • Максимална сума на покритие. Взимайте винаги максималната сума, по възможност повече от 20 000 лв/€/$. Разликата в цената на полицата е минимална, а медицинските услуги в чужбина може да са изключително скъпи. Болшинството от застраховките в България имат много ниско покритие.
  • Застраховката да има асистанс. Това е услугата, в която при настъпване на инцидент се обаждате на специален телефон, от където те ще ви насочат кой доктор да търсите и къде да отидете. Ако не е включена тази услуга, ще се наложи да си платите абсолютно всичко и чак после да търсите обезщетение от застрахователя. 

Добра идея ли е застраховката, която върви автоматично с дебитната или кредитната карта?

Трудно е да се каже. Тези застраховки се активират с покупката на услуга - например самолетен билет или резервация за хотел. Но какво точно покриват и какви са изключенията и дали си заслужава, можете да прецените само вие, и то след като прочетете целия текст на полицата, а не само рекламния. Сравнете този текст с полицата на застраховател, който предлага отделни пътнически застраховки и вижте къде са разликите. 

 

 


Мога ли да се застраховам на повече от едно място, за да имам двойно покритие и екстра сигурност?

Много лоша идея. Повечето застрахователи ще искат да подпишете, че нямате друга застраховка, а ако имате, при инцидент можете да се окажете по средата, докато застрахователите си прехвърлят топката кой точно трябва да плати. Със сигурност не искате да сте в такава ситуация и е силно вероятно да останете с празни ръце. 

 

Затова гледайте да имате само една застраховка, а ако има такива, които се активират автоматично (като например тези по кредитни и дебитни карти), гледайте изрично да ги спрете. 


Достатъчна ли е европейската здравна карта при пътуване в Европа?

Трудно е да се каже, само вие можете да прецените. 

 

Европейската здравна карта покрива неотложно лечение в страни от ЕС, което би трябвало да са точно случаите, при които претърпите инцидент в чужбина. Но пък го няма допълнителното покритие от кражба на имущество, провалено пътуване заради заболяване, загубен багаж и т.н. Много от застрахователите предлагат застраховка, която е като добавка към здравната карта с допълнително покритие. 

 

Голяма част от българските студенти в Европа карат със здравната карта в продължение на години.


Необходими ли са ми застраховка и другите допълнителните услуги, предлагани от сайтовете за продажба на билети?
Застраховките, предлагани от сайтовете за резервиране и авиокомпаниите са гарантирано НЕ най-доброто предложение със сигурност като цена, а може би и като условия. В много сайтове застраховката е автоматично маркирана, което е доста подло, а и донякъде - незаконно. Което в никакъв случай не прави застраховката излишна, но е необходимо допълнително проучване относно покритие и цена.
 
Накратко - в този сайт сте влезли да си купите самолетен билет и се постарайте да излезете само със закупен самолетен билет. Всички други предложени услуги (застраховки, трансфери, хотели, коли под наем) приемайте, само ако наистина знаете какво вършите и сте убедени на 1000%, че предложението е добро. В противен случай, ставате герой на вица за човека, който отишъл да си купи рибарски кукички и си тръгнал с джип.