Към съдържанието

Добре дошли!

Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме.

За пълен достъп до форумите, влезте в профила си или се регистрирайте - бързо и безболезнено.

Коли под наем

Най-често задаваните въпроси относно автомобилите под наем


Коли под наем

Има ли капани, за които трябва да дебна при резервацията на кола под наем?

Ох, откъде да започнем. Първоначално показаната цена е малка част от общата картинка, която оформя цялата сума, която ще дадете за колата под наем. Ето част от триковете, които фирмите използват, за да ви преметнат.

  • Странни клаузи за горивото. Стандартното е да вземете колата с пълен резервоар и да я върнете с пълен. Но има фирми, които ви я дават с пълен, като си плащате горивото (на доста завишена цена), и я искат с празен. Естествено, вие не успявате да изхарчите резервоара до последната капка и всичко, което е останало в резервоара, е също бонус за тях. 
  • Ограничен километраж. Често в цената са включени ограничени километри пробег на ден. Ако ги надвишите, ще плащате допълнително на км. Така крайната цена може много да скочи. 
  • Заигравки със застраховките. Тема на цял роман е, но генерално колите под наем не печелят толкова от наема, колкото от застраховките, които вървят заедно с автомобила и които са почти задължителни. 

Единственото, което можете да направите, е да четете внимателно ситния текст и да не се подлъгвате от ниска първоначална цена.


Чрез малка или голяма фирма да резервирам кола под наем? Какви са предимствата и недостатъците на интернет брокерите?

Малките местни фирми често имат най-ниските цени, но разполагат с по-малък автомобилен парк или колите им не са в перфектно състояние. Случват се и проблеми, при които кредитната ви карта е таксувана за несъстоял се инцидент и драскотина не по ваша вина, която е много трудно да се оспори, ако фирмата е малка и локална в чужда държава. 

 

При големите фирми последния недостатък липсва, след като почти винаги имате глобална форма на контакт. Също така в почти всички случаи парковете са големи и от нови автомобили. Тези фирми обаче често работят по франчайзови договори и има големи разминавания в условията им от държава до държава, и дори от пункт до пункт. 

 

Брокерите са уебсайтове, които проверяват всички големи и някои от малките фирми, и ще ви предложат най-ниската цена за търсената локация и период. Купувате услугата от брокера, но на практика друга фирма ще я изпълни. Това може да доведе до редица неудобства от типа на клаузи в застраховките, работни часове на офисите, възрастови ограничения за шофьорите, ограничения при пътуване в чужбина и т.н. Винаги, когато резервирате през брокер проверете в детайли условията на доставчика на услугата. 


Може ли малко повече информация за допълнителните застраховки?

Ако трябва да се избира един елемент, който прави наемането на автомобил под наем сложно, това са точно застраховките. Служителите на гишето ще се опитат да ви убедят колко са добри застраховките, които предлагат, и не е зле да сте запознати поне на базово ниво какво представляват. 
 
Някои от покритията задължително са калкулирани в цената, ако законите в държавата задължават, в други случаи, ако не вземете застраховка, получавате буквално гола кола и сте отговорни за пълния размер на абсолютно всичко. 
 
Ето кратка разбивка какво представляват различните застраховки, заедно с често използваните кодове за тях.

  • Без застраховка - поемате пълна отговорност. Това означава, че ако колата е открадната, ще трябва да платите на фирмата цялата й стойност!
  • CDW - Collission Damage Waiver. Покрива щети в случай на катастрофа. Обикновено тази застраховка идва с доста голямо самоучастие, например първите $5000 изплащате вие. Размерът на остатъка варира в много широки граници. Общо взето, служи само да ви спести пари, ако направите колата тотална щета. Сумата за самоучастие ще ви бъде блокирана по кредитната карта. 
  • TP - Theft Protection. Както подсказва името, това е застраховка против кражба. Често е включена в цената автоматично заедно с CDW.
  • PAI - Personal Accident Insurance. Това е застраховката, която грубо казано, покрива лечение - вашето или на други хора, участвали в инцидент, причинен от вас. Не я подценявайте, защото медицинските разходи, дори за наглед безобидни неща, може да са огромни. 
  • SCDW - Super Collission Damage Waiver. Служи да свали самоучастието при CDW до по-поносими граници - например от $5000 на $200, а в доста случаи и до 0. 
  • TWP - Tyres and Windscreen Protection. Често гумите, подът, таванът, огледалата и стъклата, т.е. нещата, които най-често страдат при инцидент, не са включени в останалите застраховки. Доста изнервящо, но е така. 

Ваше решение си е какво покритие ще изберете и колко ви струва спокойствието, като сте на път с чужда кола в чужда държава. Имайте предвид, че в днешно време фирмите за коли под наем не печелят от самия наем, а от всичките допълнителни екстри, които вървят с наемането, като основно перо са застраховките.


Външна допълнителна застраховка ли да си взема или от фирмата, от която наемам колата?

В определени случаи, може да имате външна застраховка, например чрез кредитната си карта или като добавка на медицинската, която сте си направили. По начало, тези застраховки са по-евтини, но имат големия недостатък, че не покриват щетата автоматично. Т.е., вие ще трябва да се разплатите в пълен размер с фирмата, от която наемате колата, да си вземете разписките и после, на базата на тях, да изискате изплащане от вашия застраховател. 

 

Застраховките от фирмите за коли под наем обикновено спестяват тази досадна бумащина, но пък са чувствително по-скъпи. Изборът е ваш. 

 

Внимавайте много, ако разчитате на застраховката от кредитната ви карта. Често има неудобни клаузи, затова се запознайте задължително подробно с детайлите. 


Да огледам ли колата, преди да се кача в нея?

Задължително! Фирмата ще ви даде схема, на която са отбелязани всички известни драскотини по колата. Огледайте я от всички страни и ако има недокументирани такива, обърнете внимание на персонала. Не пречи и да щракнете някоя снимка с мобилния телефон или камерата. 

 

Това ще ви предпази, ако в последствие фирмата се опита да ви таксува за драскотини, които не са причинени от вас.