Към съдържанието

Добре дошли!

Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме.

За пълен достъп до форумите, влезте в профила си или се регистрирайте - бързо и безболезнено.

Разплащания в чужбина

Често задавани въпроси относно разплащането в чужбина с карти или местна валута. 


Разплащания в чужбина

Добра идея ли е тегленето на кеш с кредитна карта в чужбина?

От най-лошите възможни идеи е! Кредитните карти не са предвидени за теглене на кеш и това трябва наистина да е последното средство, до което да прибегнете само в крайни случаи. 
 
На първо време, има висока първоначална такса. После, следва по-висок процент разлика от централния курс, ако има превалутиране. За капак, лихвата при сума, изтеглена кеш, започва да тече моментално, а не чак след края на текущия месец, както е при електронните разплащания и на всичкото отгоре, е по-висока от нормалното. 
 
Не теглете кеш с кредитна карта, освен ако не сте страшно закъсали. По-просто не може да се каже.


В чужбина ми предлагат да си платя продукт или услуга във валутата на кредитната ми карта а не в местната, добра идея ли е?

Не!

 

Това е т.нар. DCC или Dynamic Currency Conversion. Ще ви се предостави като удобна услуга, която позволява картата ви да бъде таксувана в оригиналната й валута (например евро), независимо в коя държава сте (например Китай). Може на пръв поглед да ви изглежда привлекателно да платите 110 евро, вместо незнайно количество китайски юани, които трудно можете да сметнете наум. 

 

На практика, обменния курс, с който ще бъде сметнато превалутирането, е супер неизгоден и ще ви ударят с поне 2-3%. Може да не е много, но защо трябва да се дават излишни пари? Просто винаги, когато плащате с кредитна карта, изисквайте да платите в местна валута, дори на пръв поглед да не можете да сметнете сумата, в крайна сметка винаги ще е по-евтино. 

 

DCC измамата се разпростира по целия свят, дори в големи онлайн магазини като Amazon, затова бъдете винаги нащрек, дори при хотелски резервации, самолетни билети и т.н.


Как да се сдобия най-изгодно с чужда валута преди пътуването си?

Ако желаете да тръгнете от България подготвени с известно количество чужда валута, можете да проверите обменното бюро на Никар на ул. Граф Игнатиев в София. Намира се между площад Славейков и бул. Васил Левски. Предлага доста валути, включително екзотични, и обменните курсове са добри: http://nikar.net/

 

Добра алтернатива, особено ако сте извън столицата, са обменните бюра на Tavex, които са разположени в доста молове: http://www.tavex.bg/


Как да се сдобия най-изгодно с местна валута по време на пътуването си?

Почти винаги най-добрият начин е да дръпнете пари от банкомат на местна банка с българската си дебитна карта. Обменният курс ще е близо до междубанковия, а колкото повече пари теглите, толкова по-малка ще е в процентно отношение таксата. Ако кацнете в чужда страна и нямате от местната валута, банкомат на летището е кажи-речи единственият добър вариант. Внимание! Говорим за дебитна карта, в никакъв случай не използвайте кредитна за теглене на кеш. 
 
Избягвайте местните обменни бюра, особено тези по летищата. В такива случаи банките са доста по-добър вариант. Ако все пак сте притиснати до стената и трябва да използвате обменно бюро, прегледайте разликата между курс купува и курс продава. Колкото е по-малка, толкова е по-малка секирата, с която ще бъдете порязани. Подхождайте с недоверие към обменни курсове, които изглеждат прекалено хубаво.


За какви измами да съм нащрек с парите в чужбина?

Списъкът е дълъг и много зависи от държава до държава, но в общия случай не пренебрегвайте следващите съвети:

  • По възможност избягвайте обменните бюра. Важи двойно за тези по летищата.
  • Гледайте внимателно рестото, което ви връщат. Често се случва в магазин/такси/ресторант да ви върнат фалшиви или стари невалидни пари. 
  • Теглете пари само от банкомати на големите финансови институции в страната. Банкоматите, разположени в малки магазинчета, често събират допълнителни такси, а може и да са оборудвани със скимиращи устройства. 
  • Ако плащате с кредитна карта, гледайте разписката или сумата на дисплея да е в местна валута, а не във валутата на картата. 

Да се обадя ли на банката си преди напускане на страната?

Със сигурност няма да навреди. Винаги е добре да информирате банковата си институция, че картите ви ще се ползват в чужбина, особено ако държавата е извън Европа. 

 

Има доста случаи на блокирани дебитни карти в чужбина, които могат да бъдат отблокирани чак след завръщането ви.