Към съдържанието

Добре дошли!

Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме.

За пълен достъп до форумите, влезте в профила си или се регистрирайте - бързо и безболезнено.

Информация за пътеписа

  • Добавен на: 27 авг 2016 0:13
  • Прегледи: 517
 


* * * * *
0 Оценки

Бразилия

Моята вечна мечта!

Публикувано от cumalissa на 27 авг 2016 0:13

БРАЗИЛИЯ !!!

6 април 2014 г. в 21:43
 

БРАЗИЛИЯ!!!Като 6-годишно момиченче си мечтаех за Бразилия.По точно за Рио де Жанейро.Осъществих си мечтата 2 пъти.

Два пъти сбъдната мечта!!

!Бразилия е Вечния купон, Суетата на Карнавала,Кайпиринята и Смуглите мулатки .

Всеки  човек с малко неясна мисъл като мен си мечтае за BRASIL.Когато казваме Бразилия си мислим в бъдеще време.Питието,което си поръчваме и което ще усетим след 2 минути.Тоест в бъдеще време!Златистите плажове,Копакабана с полюшващи се палми,Ритъма на самбата,Шумотевицата на фавелите ,Забързания град и Цар Футбол.Бразилия е моята сбъдната мечта и плаках от щастие,когато се качих до Cristo Redentor-Спасителя!

Това е най-известната и запомняща се статуя на Христос,най-малкото заради гледката.След 5 минути облаците закриха всичко от безумния град,едвам успяхме да се снимаме за спомен първия път.

Беше като Сън...

Като Провидение..

Да виждаш града и плажовете  от птичи поглед.

Захарната глава от ляво...Копакабана от дясно...

Копакабана  предлага всичко!Ако искате Кайпириня или Coco-просто си поръчайте.После си поръчайте още едно със скариди.Там са най- вкусните скариди,които съм яла.Амбулантните търговци Ви преследват,но Вие не отбелязвате това.На Копакабана не се надявайте на чадър и барове.Взимате топка .И играете футбол на плажа с местните.Ипанема също не е за пренебрегване.Там има шезлонги и чадъри :) Вълните бяха гигантски,когато ние бяхме.Хората ,голяма част от тях-също.Много,много хора.Беше неделя и местните си бяха излезли на плажче.Нощем градът се разпуква по шевовете.

Маракана е задължителна,не защото обичате футбол,а заради емоцията на феновете.Купихме си билети за тяхната Copa Aмерика или не знам как се нарича-безумие и лудост пълна.2 часа не можем да влезем в стадиона,3 часа-не можем да се изнесем.Хеликоптери,конна полиция,крясъци и викове до Бога.А облаците от отсрещните хълмове се спускаха като бабини къдели,пълзяха..

И после пак Копакабана,Ипанема или Леме.

Като  ви писне да кесите на плажа или на Маракана може да избягате от тропическата жега в кралската резиденция-Петрополис,като там ще разберете,че кралят им имал 14 имена и първите 7  години учи как се казва :) Петрополис е колониален град с типична колониална архитектура, разположен в една прохлада и едни планинки на час и половина с рейс от Рио,с катедрали,рекичка и зеленинка,но лично аз не го запомних,защото бях влюбена в Рио и емоцията ме превзе.

 

Бразилия  със златните си плажове,с дъждовните гори,с водопадите Игуасу.Има 365 водопада.365!!! Игуасу са на границата между Бразилия,Аржентина и Парагвай-най-красивите от 3-те топ съперници:Игуасу,Ниагара и Виктория.

Това е чудо !

Природата се е изсипала там!Ние имахме късмета да ги посетим и от аржентинска и от бразилска страна с моторна лодка на "макуку сафари".Нашия лодкар ни откара почти до "Devil's throuth"-"Дяволското гърло!Да -и те имат такова.Най-високите каскади в Игуасу са с 20 метра по-високи от Ниагара,така че последната пасти да яде.Голямата вода ви залива определено,превзема ви и ви оставя без дъх!

"IGUAZU-Голямата вода!Да!Голяма е!

!!!Това със сигурност са най-красивите водопади в света!И определено най-красивото място на което съм била на Земята.Там е и най-големият парк за птици в Южна Америка и  ги видяхме не в клетки,а се разхождаха и летяха в огромни пространства в джунглата.Там е тяхното царство.Влязохме дори  в" стая" за колибри ,а в съседство един нахален папагал с клептомански страсти искаше да ми свие очилата.

"Costa Verde"-Зеленото крайбрежие.Това го препоръчвам с 2 ръце и 2 крака :) Името си носи от изумруденозелените води ,които къпят златните брегове на тропическите острови. Това е лагуна от повече от 300 острова,повечето частни,но плажовете им са обществени и можете да се къпете и да опъвате кълки на всеки от тях.От Рио по спомени е около час и половина с рейс от хотела.Красиво градче-Итакуруса.Ние с нашите приятели взехме" баржа"-старовремски боен кораб,пригоден за туристи ,с матрачета по палубите да се излегнеш неприлично,оркестър собствен и каквато искаш глезотия. Спира се в лагуна няколко пъти да плуваш,да огладнееш стабилно и те хранят след като почти си получил хипогликемичен или алкохолен шок.Или шок от гледките,от островите,от цялата безумна красота наоколо,от  шумотевицата и въртенето на шоколадовите дупета на местните бразилски хубавици....Страст ,ритми,жега,музика...Бразилия..

Бразилия е моята вечна мечта и искам да танцувам самба!

 

 Малко инфо за пътуващите за първи път.Хубавите хотели са около Ипанема,Леме.Ние спахме в прекрасен хостел до Копакабана.Даже един ден имахме пазар,който се появи и както се появи ,така си тръгна :) Междувременно се снабдихме с всякакви всевъзможни плодове,зеленчуци и скариди на смешни пари..Даже и тиган си купихме да ги приготвим. Хостела ни беше безумно чисто място на около 500 метра от Копакабана..Имаше дори възглавнички на тоалетната чиния.  :) Не е мястото да рекламирам тук,но може да ми пишете на лични.

 

Рио е безопасен град.За мен поне,хем не съм от най-предпазливите.Тарикати си падат малко обаче,даже попаднахме на помпа-такси един ден,но ако не ходиш с 2 кила злато и скъпоценни камъни по врата си е ок всичко.

 

Рио е скъп град.Но като всеки метрополис,намерите ли къде хапват и пийват местните си е ок.  Има едни заведенийца в уличките около Копакабана,където хапват местните на килограм и като питате някой от тях ще ви упътят.Супер дружелюбни са караоките и може да ги питате за всичко.Моят мъж попита една девойка за метрото,тя го хвана под ръчичка,отмъкнаха ми даже и чадъра, закрачиха към спирката,а аз подтичвах след тях като мокро малко коте(Божинов да не чете това). Метрото все пак е прилично и като цяло градският транспорт е ок.Малко карат като луди,но на нас това ни е познато,като у София в некоя маршрутка си си все едно..Има едни турове за фавелите,организирани от местни агенции.Не съм била,но според мен загубих.

Местата-Копакабана,Ипанема,Ботафого,Захарната глава,Статуята на Христос Спасителя с хълма Корковадо,Ботаническата градина,Зеленото крайбрежие,Бузиос,Петрополис.И още една Кайпириня. 

 

Рецепта за коктейл "Кайпириня":

1 чаша

2 чаени лъжички бяла тръстикова захар(не кафява).Подходящо и вкусно е с coconut sugar-има я в България.

половин лайм нарязан,намачкан леко

кашаса (колкото поеме) 

лед

разбъркваме.Наздраве!

Репортажа и последните снимки са отпреди 10 години и малко от нещата ми се губят,но емоцията ми и любовта към тази слънчева,луда,безумна страна никога няма да се загубят. Бразилия е моята вечна мечта и искам да танцувам самба!

Sambaaaaa!

 

 

Тропически остров на Costa Verde-Зеленото КрайбрежиеТропически остров на Costa Verde-Зеленото Крайбрежие

Ботаническата градина в РиоБотаническата градина в Рио

Заливът БотафогоЗаливът Ботафого

Cristo Redentor-СпасителяCristo Redentor-Спасителя

ИпанемаИпанема

Тропически островТропически остров

Лифта за Захарната ГлаваЛифта за Захарната Глава

Копакабана-страсти преди Карнавала!Копакабана-страсти преди Карнавала!

ИпанемаИпанема

МараканаМаракана

КопакабанаКопакабана

ИгуасуИгуасу

Игуасу-БразилияИгуасу-Бразилия

Игуасу-АржентинаИгуасу-Аржентина

Costa VerdeCosta Verde

 

IpanemaIpanema

IpanemaIpanema

 

  • vl_stamboliev, Костов, ruwenzogy и 18 други харесват това
1 Коментари

Страхотно !

    • litota харесва това
  • Докладвай