Прескочи до съдържание

Хайде, малко да си поговорим за Перу


vesi

Препоръчани мнения

Чудим се накъде да потегляме, та незнам защо, ама Перу нещо ни притегли.

Та, въпросът е целокупен- от самолетни билети, през забележителности, та чак до такива нещица, които не всеки навсякъде би направил:) Давайте предложения.

Надявам се, посетилите тази държава, да кажат от личен опит, какво си струва и какво не (напр. посещението на Наска е "на кантар"). Има ли туристически капани и какви? Чувам, че листата от едно специфично растение не действали опияняващо, а се използвали за преодоляване на височинна болест (САМО!!!:). Кое е подходящото време (напр. ориентирали сме се за март, ама в Жунглата било дъждовен сезон, е ли препоръчително?)...

Засега, като цени на самолетни билети сме се ориентирали към ер европа, най- малко заради удобството, че нямат междинни спирания и не са необходими разни транзитни визи

Връзка към мнение

Перу си е много интересно място.

За билети, имаше тук споменавани разни промоции, не знам дали не изтекоха. Аз лично от основните туристически маршрути не съм излизал, щото бяхме за 10 дена само. Наска е интересно, но зависи дали лесно ви става лошо от завои, въртележки и прочие... Много въртят с тия малки самолетчета, аз уж по принцип нямам проблеми с това, но накрая ми беше доста зле, още малко ако беше продължило и щях да изригна  :)

Там може да се оправяте лесно на място, ако ви трябват турове (примерно каньона Колка, острови в Титикака) има сума ти агенциики, които го организират, взимат ви от хотела и така... Другия вариант е с такси, или с местен транспорт. Имайте предвид, че никъде няма никакви табелки и обяснения, така че или с книжка, или с местен водач, или само си гледате без да знаете кое какво е.

Не давайте да ви правят допълнителни услуги, които не са им работа, примерно като пазариш лодка за Титикака ще ти предложат да ви купят билети за рейса на тръгване, ама първо взимат повече и второ, много мотаят. Ако ще гледате Наска, най-добре направо на летището, рано сутрин. Не само, че е по-евтино, но и там си знаят графика и може да се вредите бързо, като изберете подходящата фирма, а не да чакате неопределено време. Отива се рано сутрин, но кога ще се лети не е ясно предварително, заради честите мъгли.

За височинната болест най-добре го давайте по-леко и повече време за приспособяване. Коката се пие на чай или се дъвче (чая е по-приятен), дали помага наистина не знам, ама наркотични ефекти ако се приема в този вид няма. Тя си е законна там, ама как стои въпроса с изнасянето не знам. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За изнасянето не знам , но внасянето в Р.България е забранено. Дори ако си купите бомбони, чай или други сладни и солени неща и Ви спрат на нашата граница ще имате проблеми. Може и да имате късмет и да не се загледат толкова в подаръците Ви , но ако не сте късметлия ще Ви разнасят из районните управления да давате обяснения по случая, а подаръците то се знае ще бъдат взети и няма да Ви се върнат. 

Връзка към мнение

Може да се организирате така - пристигане в Куско и направо заминавате към Мачу Пикчу (може и със свещената долина помежду). Куско е 3500м височина, свещената долина е по-ниско, а Мачу Пикчу е 2300 май. Разглеждате си там и се връщате в Куско, все пак ще сте се приспособили малко.

Титикака също е много високо, Арекипа е над 2000м, та пак може да се ползва за междинна спирка, ако идвате от тази страна.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз се оглеждам за тази дестинация.Нещо ни се върти в главите,но не знаем дали ще се осъществи.Напоследък обаче не съм мяркал нищо под 1000 евро за билет и то най-ниски цени отново ми дава трип.бг.

Връзка към мнение

И аз се оглеждам за тази дестинация.Нещо ни се върти в главите,но не знаем дали ще се осъществи.Напоследък обаче не съм мяркал нищо под 1000 евро за билет и то най-ниски цени отново ми дава трип.бг.

 

Генерално към Южна Америка най-евтиният излаз е от Испания, както към Азия е Истанбул. Но се случват и изключения. Имаше питане за билет до Буенос Айрес и Лима, в крайна сметка се намери София - Буенос Айрес, Лима - Лондон за под 600 евро. Та, като намислите ориентировъчни дати ще помагаме :) За сега само чета темата с интерес, признавам че Перу малко съм го гледал като придатък на Чили, Аржентина, Бразилия и Боливия ако щеш, при моето евентуално пътуване до там...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

признавам че Перу малко съм го гледал като придатък на Чили, Аржентина, Бразилия и Боливия 

 

Абе то май ще трябват поне три пътувания или поне три месеца отпуска за нещата които си изброил  :P

Аз добавям към тях  в мечтаните си пътешествия  Колумбия и Венецуела заради Рорайма и "Изгубеният свят" 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ау, Рорайма е съвсем друга бира. За там и на мен ми беше трудно да се организирам, нищо че има турове от бразилска страна.

Връзка към мнение

Не, то не е трудно да се отиде, на мен ми беше трудно да се организирам.

Трябва да се отиде с тур, който си е достатъчно скъп, a и да се отиде дотам цените бяха солидни. Сега успявам да намеря нормални цени към тия краища, но пък няма как да се измъкна.

Връзка към мнение

Веси, ако питаш по-конкретно ще помагам с каквото мога. 

 

Това е нашия албум от Перу, отдолу под всяка снимка има текст, та може да се ориентираш и за маршрута ни, стига да имаш време и да ти е интересно. http://todes.snimka.bg/central-and-south-america/peru.628922

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

 Колумбия и Венецуела заради Рорайма и "Изгубеният свят" 

За Roraima, както писа и neuromancer нещата са сравнително цивилизовани.

Но голямото предизвикателство е Kukenan

800px-Mt_Kukenan_from_Mt_Roraima_in_Guya

 

800px-Kukenan_Tepuy_at_Sunset.jpg

 

и водопадите разбира се.

800px-SaltoKukenan.jpg

 

За тук вече наистина си трябва много сериозна подготовка. И физическа, и психическа.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Ами, какво да кажа... и аз си мислех някакви комбинации между Перу и Боливия, например, ама се оказа, че 15-18 дни само за Перу няма да ни стигнат:) Просто, колкото повечко навлизам в темата, толкова повече неща ме впечатляват в тази страна. Засега се ориентираме като дати 28.2-18.3. 2014. Иберия имат полети за по 650 Е, но часовете на полетите не са съвместими с полетите от Бг, т.е ще трябва да се преспива в Мадрид, не че не харесвам този град, но се удължава цялата екскурзия с поне ден- два, а това не ни е удачният вариант. Ер Европа имат добри часове за излитане и съответно 640Е:) Летяли сме с тях и нямах забележки предният път:). КЛМ, също имат полети, ама са с едни връзки и преспивания в Париж- не си е работа. Делта и АА, летят за под 550Е до Лима, ама има стопове в САЩ, което предполага транзитни визи за по около 150$, а и честно казано, не ме кефи вариант да се моля някой да ме пусне транзит през неговата държава.

 

Засега, сме си набелязали 

Lima- Ica- Balestas Islands- Nazca- Arequipa- Colca Canyon- Puno- Titicaca- Cusco- Sacred Valley of the Incas- Machu Picchu- Amazon

Времето, май няма да ни стигне за всичко, та ще се наложат и елиминации:)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Теди, как стигнахте до Морей и Марас, в смисъл по път за към някой град ли са или имаше специална организация?

Ох, и това Тиауанако, къде да сместим :)

Редактирано от vesi
Връзка към мнение

Moray и Maras са близо до свещената долина, може с тур, а може и с такси.

Аз все си мислех кола под наем да взема като съм там (без Лима), ама ме разубедиха... Не съм си формирал категорично мнение за или против. Принципно обичам да съм независим и да нямам проблеми с мъкнене на багаж и намиране на хотел в движение, без резервация, щото предварително не знам къде ще замръкнем.

С тия таксита, малко случки. Те всички са доста стари, малко или много руини. Взимаме едно от центъра на Лима към хотела в Мирафлорес, мина две пресечки, спря насред трафика, отвори капака, оттам излиза пара, гледа, чуди се и вика дотук сме, вземете друго...

Накрая, на път към летището, приближаваме и шофьора казва "тук има полиция, я ми дай очилата си, че на моята книжка пише, че трябва с очила да карам, а аз нямам". А те са му силни и той се мъчи да гледа над тях...

Между другото, там такситата са сравнително евтини, а бензина ми се видя доста скъп, не знам как става тая работа, сигурно бачкат за жълти стотинки.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За Боливия (Тиауанако) трябва виза (поне допреди 1 година трябваше), от консулство май е безплатна, ама трябва да отделите време. Като че ли дават и на границата. Там също има много интересни неща и отпуската няма да стигне.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние пътувахме на същите дати  - 18 дена + нощувка на връщане в Мадрид. На отиване си имаше връзка с БГ еър. Съветът ми е да обърнете маршрута и първо Куско накрая Арекипа и Колка каньон, за да си оставите и малко време за адаптация към височинната болест. Лично аз 1 ден бях извън строя - само спах и повръщах. Ако тръгнете Арекипа - каньона няма да имате никаква възможност за адаптация. Тези турове са само 1 ден и кой каквото видял това е. На нашият имаше двойка, която се движеше по маршрут като този, който си описала и момчето не успя да види нищо, защото лежа като чувал с картофи до шофьора през цялото време без да може да мръдне. Та имай го предвид като сглобяваш туровете. Перу е страна - мечта. Изумителна и разнообразна природа, изключително културно наследство + едни от най-интересните загадки в историята неразгадани и до днес. Препоръчвам като дестинация. Задължително прочети някои книги, за да се запознаеш с историята. На мен древните цивилизации не са ми силната страна, но ми беше много интересно, а и като знаеш за какво става въпрос - друго си е. Ние не можахме да видим Мачу Пикчу, защото нацелихме най-големите наводнения от десетилетия и парка беше затворен по времето, когато бяхме там. Затова ходихме в Боливия. Промених маршрута в движение и загубихме 1 ден, за да вадим виза в Пуно. 18 дена не са достатъчни, но ще видите по-големите туристически места. До Марас и Морей ходихме с такси, което ни беше организирано от хостела, отнема 4 часа от Куско.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Книги, които препоръчвам:

Милослав Стингъл - "Инките" и "Империя на слънцето". 

Зенон Косидовски - Царството на златните сълзи.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Винаги е желателно да се четат пътеписи, заради практическата информация, но за да разбереш нещо от Перу, трябва да си подкован и с малко история от прединските цивилизации, та до инките.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

За жълта треска е добре да имате. В института по паразитология си правих аз, ама нещо чувам, че напоследък нямали...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Надявам се, че vesi няма да има нищо против да използвам нейната тема и за моето евентуално пътуване през 2015 г. до Перу?

 

Ами, какво да кажа... и аз си мислех някакви комбинации между Перу и Боливия, например, ама се оказа, че 15-18 дни само за Перу няма да ни стигнат :) Просто, колкото повечко навлизам в темата, толкова повече неща ме впечатляват в тази страна.

 

Това все едно аз съм го написал. Само след десетина дни на предварително проучване по перуанската тема, сякаш вече съм абсолютно наясно, че по всяка вероятност Боливия ще остане за друго посещение на Южна Америка...

 

Ето и една много първоначална програма за нашето евентуално пътуване до Перу през месец юли, 2015 г.:

 

Ден 1: полет София - Лима (може да се наложи и нощувка някъде в Европа, но на този етап поради липса на данни не съм включил такава) - нощувка в Лима

Ден 2: Лима (цял ден за първоначална адаптация и разглеждане на централната част на града) - нощувка в Лима

Ден 3: автобус Лима - Паракас (по първоначални данни пътуването отнема около 3 ч. и 20 мин., пътува се със сутрешен автобус на "Cruz del Sur", който пристига в Паракас около 11 ч.) - следобедно посещение на Ballestas Islands и нощувка в Паракас

Ден 4: автобус Паракас - Назка (по първоначални данни пътуването отнема около 3 ч. и 50 мин., пътува се със сутрешен автобус на "Cruz del Sur", който пристига в Назка около 15 ч.) - нощувка в Назка и сутрешен полет над линиите

Ден 5: автобус Назка - Арекипа (по първоначални данни пътуването отнема около 9 ч. и 35 мин., пътува се с обеден автобус на "Cruz del Sur", който пристига в Арекипа около 23 ч.) - нощувка в първата база на пътуването - Арекипа

Ден 6: цял ден в Арекипа за разглеждане и постепенна аклиматизация - нощувка

Ден 7: начало на двудневен трек до "Colca Canyon" - нощувка в района

Ден 8: завръщане в база Арекипа - нощувка

Ден 9: автобус Арекипа - Пуно (по първоначални данни пътуването отнема около 5 ч. и 30 мин., пътува се със сутрешен автобус на "Cruz del Sur", който пристига в Пуно около 13 ч. и 30 мин.) - нощувка в Пуно

Ден 10: дневен трек в Титикака - завръщане и нощувка в Пуно

Ден 11: автобус Пуно - Куско (по първоначални данни пътуването отнема около 6 ч. и 30 мин., пътува се с нощен автобус на "Cruz del Sur", който пристига в Куско около 4 ч. и 30 мин.) - нощувка в автобуса

Ден 12: цял ден в Куско, който е втора база на пътуването - нощувка

Ден 13: дневен трек до "Sacred Valley of the Incas" - нощувка

Ден 14: дневен трек до "Machu Picchu" - нощувка

Ден 15: последен (резервен) ден в Куско - нощувка

Ден 16: полет Куско - Лима - цял ден и нощувка в Лима

Ден 17: полет Лима - София - в зависимост от връзките, завръщане в София най-рано на 18-ти ден от начало на пътуването

 

Горната програма е все още в суров вид, но като цяло дава първоначална представа за пътуването. Идеята е да не си даваме много зор, както обикновено се стремя да съставям нашите програми, за да не се превръща пътуването в кошмарно препускане. Освен това си мисля, че съм избрал благоприятен начин за аклиматизация и борба с височинната болест. Програмата предвижда сравнително постепенно изкачване нагоре в планините. Разбира се, едва на място ще разберем как организмите ни ще понесат височинната болест. Този резервен ден в Куско засега е под въпросителна, може да бъде съкратен на един по-късен етап от планирането. Така цялото пътуване се оформя с обща продължителност от около 18 дни, което е оптимален период от време за мен. За Боливия, без да съм проучвал основно нещата, по всяка вероятност ще са ми необходими поне още седем до десет дни, което превръща пътуването в едномесечно, а това е неприемливо от наша гледна точка...

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Даааамммм, само някои неща върху които да помислите... до 2015:)

 

1. ден 3- ок е Паракас, ноооо повечето корабчета тръгват сутрин, но по мои наблюдения, така са стиковали туровете, че да има препокриване с пристигащите автобуси от Лима. Нощувките в Паракас са си цифра, та в случая ние минаваме на вариант- Уакачина. Нощувката е в самият оазис, където ще се спускаме по дюни и ще се возим с бъгита :) На следващата сутрин, по план, ще посетим Назка, и спрямо времето ще се ориентираме дали/ как ще летим. Има нощни автобуси (които били супер, с разтягащи се кресла и прочие екстри) до Арекипа

2. ден 7- принципно е желателно спане в района на Колка Каньон, използва се масово Чивай, най- малкото заради това, да сте сутринта рано на мястото, около което кражат кондорите (а това става около 8.00- 9,30). Но няма какво да се прави оттам нататък. Вариант е директно отпътуване към Пуно, като по пътя има достатъчно места за разглеждане.

3. ден 11- отпътуването към Куско, може да се осъществи, не с Круз дел сур, а с едни панорамни автобуси (като под "панорамни", имам в предвид, че са с доста спирания по пътя, където да се правят снимки, разходки, обяд http://www.wonderperuexpedition.com/

4. ден 13,14,15- обиколка на Sacred Valley- ние включваме Писак, Морас и Марей (благодаря на хората, дали ми това инфо :) и спане в Олайтантамбо (вариант е нощувка в Уробамба), откъдето на следващият ден се хваща влака до Акуас Калиентас за нощувка там, с цел, сутринта рано на следващият ден да се поеме към Мачу Пикчу, видите ли- да гледаме изгрева :)

Така, като гледам- и нашата програма е подобна, но успяхме да включим и Жунглата. Би било жалко да я пропуснем, нали :)

 

Относно височинната болест, и на мен ми е "дерт", но мисля, ще е проблем (ако е) около Колка и Пуно, а не в Куско.

Редактирано от vesi
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

1. ден 3- ок е Паракас, ноооо повечето корабчета тръгват сутрин, но по мои наблюдения, така са стиковали туровете, че да има препокриване с пристигащите автобуси от Лима. Нощувките в Паракас са си цифра, та в случая ние минаваме на вариант- Уакачина. Нощувката е в самият оазис, където ще се спускаме по дюни и ще се возим с бъгита :) На следващата сутрин, по план, ще посетим Назка, и спрямо времето ще се ориентираме дали/ как ще летим. Има нощни автобуси (които били супер, с разтягащи се кресла и прочие екстри) до Арекипа

 

Можеш ли да ми кажеш нещо повече по логистиката. С какво пътувате до Уакачина и кога пристигате там? Кога всъщност ще разглеждате островите? Оставам с впечатление, че от Лима директно слизате в Паракас и отивате да разглеждате, а едва след това се отправяте към Уакачика. Ако е така, какво правите с багажа - носите го с вас през цялото време? От Уакачипа всъщност има ли връзки до Назка? Идеята Уакачипа е добра, но бих искал да се ориентирам в логистиката...

 

2. ден 7- принципно е желателно спане в района на Колка Каньон, използва се масово Чивай, най- малкото заради това, да сте сутринта рано на мястото, около което кражат кондорите (а това става около 8.00- 9,30). Но няма какво да се прави оттам нататък. Вариант е директно отпътуване към Пуно, като по пътя има достатъчно места за разглеждане.

 

Доколкото разбрах триповете от Арекипа са двудневни именно защото е нужно преспиване в Чивай, за да се отиде рано на следващата сутрин на мястото. Вие как сте организирали този трип?

 

Можеш ли да ми кажеш кои от триповете сте резервирали предварително и кои ще търсите на място?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.