Прескочи до съдържание

Честит имен ден на...


Polina

Препоръчани мнения

Честит имен ден на празнуващите днес!

 

На този ден празнуват всички с името (имената) Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка.

 

Честит празник на всички магеланци, носещи споменатите имена!

Връзка към мнение

BIG_IMG_13317363497373.jpg


%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B8.jpg


Днес тати има имен ден, като мине 11, можете да си наливате за негово здраве, моля!

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Честит имен ден на Тони, на именника на АлександраКо и на всички, празнуващи днес! Весел празник!

Редактирано от clete
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Честит празник на всички! А на тези, които имат и имен ден - специални пожелания за здраве!

 

3211897.jpg

 

" Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец - благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават."

 

източник:

http://www.imenata.com/holliday-49.html

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Честит празник на всички и честит имен ден на цветенца, храсти и дървета!  :)

Много цветя в домовете и много цвят в живота!

Наздраве!

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Честит Имен Ден на всички днес!

Бъдете овенчани с много здраве, щастливи мигове с близките и приятелите и късмет там, където не Ви достига малко! Усмихвайте се и създавайте повече поводи за радост. Бъдете цветни не само във визията, а и в мислите и душата си. И нека името Ви носи само хубави неща! Весел празник!

Редактирано от fairy__
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Честит празник на всички именници! :)

Бъдете живи и здрави!

Пожелавам ви много вълнуващи пътувания и щастливи мигове с любимите ви хора.

Весел и усмихнат празник!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

cvetnica%201.jpg

 

Православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където вярващите го посрещат с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Исус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло.Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден.Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета –Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие.Лазарувалите предишния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая „кумичене“. Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за „кумица“ и тя повежда моминското хоро към своята къща.Главно в Североизточна България на този ден се извършват и обреди, свързани с вярването, че на Връбница „разпускат умрелите“, т.е. те излизат от гробовете си и очакват родствениците си да им донесат нещо. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки, плява (или царевични стъбла), кандило и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите родственици. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата запалват огън.Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба.Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и е посветена на страданията на Исус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.
 
 
imen-den-dsc03540.gif
Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Кхм, кхм... :)

 

 

Пенин, Пенина, Матеев! Излезте пред строя! :) И останалите Гошовци и Гергани, ако обичате :)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Честит имен ден, Георги, Георги Матеев, Duke, Пенина и всички останали,носещи това име!

Бъдете здрави, весели и много щастливи!

Редактирано от Mary
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Честит имен ден на всички празнуващи днес-Георги,Penina,bardon27,Duke,Георги Матеев!Весело изкарване и наздраве!!! Пропуснах Георги Василев,Georgi Atanasov,GeorgiD,Georgi T-живи и здрави!!!

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Честит Гергьовден!  :sungum:

Всички носещи имената Георги, Гергана, Галина, Галя и т.н. , бъдете живи, здрави, усмихнати,  

късмета да е винаги с вас.....и попътен вятър 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Георги Василев

Много сме, силни сме! :D Благодаря на всички прекрасни хора тук, както разбира се, честито и на всички адаши и адашки! Пожелавам ви от сърце здраве, много щастие и разбира се земното кълбо :D Къде без него!!! Весел празник на всички!

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.