Прескочи до съдържание

Говорим си за Израел


stanimir
Към решението Решено от Hollywood,

Препоръчани мнения

Виждам , че доста съфорумци са били или предстои да посетят Израел.

Изчетох доста инфо и стигам до въпроса как се става хаджия ?

Знам , че се издава някакъв май църковен сертификат срещу такса , но никакви подробности  как и къде точно ?

 

И другия важен въпрос с оглед драконовските мерки за сигурност как се гледа на изнасянето на пясък , камъчета или пък сол от Мъртво море като сувенир ?

Има едно детенце на приятели на което винаги нося пясък от морски дестинации , и тази година започнах да взимам и за себе си като пълня една 500 мл. бутилка от минерална вода.

Не беше много приятно да минавам с подобна бутилка снежнобял пясък от Maya Bay  през малазийската и сингапурска митница , но никой дори не обърна  внимание. :lol:

 

Как ли стоят нещата в Израел ?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На митницата израелците гледат за бомби и оръжие, другото въобще не ги интересува. Аз също изнесох буца сол от Мъртво море без проблем. Обаче се оказа, че имаме нещо метално. Обърнаха сака на Владо с хастара наобратно, оказа се кабърче забито в подметката на маратонката му. Ей за такива неща гледат.

Сертификат не съм вадила, а и за какво ми е. Хаджия се става като се отиде на Божи гроб. Била съм два пъти там, но чак и черно на бяло да ми го пишат, наистина ли държиш на това?

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз на Бен Гурион съм минавала с половин литър вода в шише. "Намерих си го" в самолета. При тях под мерки за сигурност се разбират други неща просто... Надали ще направят проблеми за пясък или сол.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Като си постбера мислите ще пиша подробно , а и Тони ще се е върнала да коментираме впечатления.

Беше страхотно изживяване , но не е място което би ме накарало да се върна.

Случих на перфектно време от 25-30 градуса , видях много история и навъртях аигурно поне едно 150 км. пеш за тия шест дни.

Много лесно се влиза , но трудно се излиза от Израел.

На влизане макар и с полет от Истанбул една истинска красавица ме попита единствено дали по работа или на ваканция , и за колко дни при което Израел ме грабна от пръв поглед.

На излизане ...час и половина пълен тараш , разпит до майчиното ти мляко , като раЛични служители многократно задават едни и същи въпроси и явно целта е в един момент да те объркат и да изпуснеш нещо погрешка.

Просто имах лошия късмет да ме нарочат нещо вероятно заради уморения ми вид от такова препускане из светите земи , и зачервените очи от партито предната вечер може би също помогнаха. Също така и не се гледа с добро око ако пътувате от Истанбул и почват вдни въпроси защо Турция , защо не директен полет и прочие , та деуг път никога не бих направил грешката да пътувам от Израел към мюсюлманска държава. Също така агресивно ме питаха как така съм избрал точно Израел и то цели два месеца предварително съм направил резервация ... ако четяха нашия сайт щяха да са наясно -:)

Пазете си касовите бележки от покупките и квитанциите от хотелите.

Едната служителка беше особено агресивна и ми идваше да и откъртя един шамар ... честно.

Другите мацки и момчетата просто си вършеха работата рутинно , но тази вложи някаква лична емоция ... дано мъж да не види до Деня на страшния Съд -:)

  • Харесвам 14
  • Смея се 2
Връзка към мнение

Забравих най-важното - на влизане и на излизане ви дават едно картонче което замества граничния печат и накрая в паспорта ви  няма никакви физически доказателства , че сте пребивавали в Израел. Това е важно за хора които възнамеряват да посетят някой арабски държави след това.

Не знам дали важи за всички туристи или само за пристигащи/ заминаващи за Турция например.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Stenk, това с печата не е сигурно винаги. На нас примерно ни биха печати на всичките, макар, че в групата имаше хора, за които това би било проблем за в бъдеще и бяхме с полет от Истанбул (за протокола, не става въпрос за организирана туристическа група чрез агенция, основателя да не си помисли нещо). Явно си зависи от служителите.

В крайна сметка, взе ли си сертификат? Аз си взех на Английски , чисто сувенирно.

Връзка към мнение

Не , не взех сертификат и не разбрах как става. Относно печатите - не съм молил изрично за нищо , но просто едва ли не рутинно и в двете посоки ми сложиха само такова картонче на което пише , че е свидетелство за пребиваването ти в Израел.

На него е отпечатана сканираната ти снимка от паспорта и пише колко време имаш право да пребиваваш в Израел . На моето пишеше до 28.02.2014.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте, ако носите сол от Мъртво море, много е вероятно да ви отворят багажа и да ви разпитат дали е купена, от къде, сами ли сте си я събрали  и т.н. След като обясните, няма да има проблем. На мен лично ми направиха проблем за малка сувенирна бутилка наров оцет, но като я видяха, също ме пуснаха. Ходила съм много пъти в Израел, тази прекрасна, свещена  земя на контрастите и призовавам да не упреквате служителите на сигурността за проверките, които правят не само по летищата, но и по улиците, заведенията, магазините... Те предотвратяват десетки атентати на година. Приемете, че тези хора работят за вас, за да защитят именно и точно вас и така ще е по - лесно да се преглътнат двучасовите проверки на летището.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Нашата голяма проверка беше като влязохме от Йордания и то по сухопътна граница с автобус. Не помня колко проверки минахме, но най-много се ядосах, когато ни вкараха в една кабина и ни обезпаразитиха с газ без да ни питат. Както и да е, минава и заминава, и човек си спомня само с усмивка. Ето сега и stenk ще запомни тази кака завинаги.  :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз си взех камъчета от Мъртво море и пясък от плажа на Тел Авив ( наистина е много фин). За тях не са ми правили проблем.

Снощи говорих с мой приятел който беше на научен курс преди три седмици с група от 22 човека. На влизане в Израел с полет от София са ги проверявали три часа .

Ясно ми е , че това им е работата и ако изпуснат дори един човек дори за цяла година последиците може да са жестоки.

Просто въпросната мацка беше много надъхана  , а е възможно да го играят доброто и лошото ченге  :lol:

 

Никъде не ме проверяваха на улицата , а в магазините просто си минаваш през детектор или в по-големите те проверяват за секунди .

Както писах поне в момента ми се се стори изключително спокойно и очаквах да е по-напрегнато.

При влизане/излизане в палестинска територия проверката също беше съвсем символична.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И нас не са ни проверявали, само пускаш багажа и отговаряш на няколко въпроса. Нито на летището, нито на границата с Йордания. Ние бяхме двамата със съпруга ми, без агенция, само двамата и аз очаквах много ядове от това, което прочетох предварително, но нищо такова не се случи.

Връзка към мнение

Избягвайте да пътувате на Шабат - единствения път да се доберете от летището до Тел Авив или обратно е с такси , а местните не са по-различни от родните шмекери макар да има максимална правителствена цена от 150 шекела + 25 % за нощна или празнична тарифа , + 5 шекела за багаж , добавка за всеки следващ пътник и прочие ... Едни 35-40 евро си заминават като нищо за 15 - ина км. с такси до града и ако сте сам си е цифра.

Ако се пътува за Йерусалим няма проблем , защото така наречените shared taxis ви карат от летището за 64 шекела до всяка точка в града - нещо като нашите маршрутки .

В работен ден може и с автобус от летището който ви оставя на магистралата и там сменяте с обществен автобус до централната автогара в Йерусалим.

При Тел Авив варианта е с влак от летището , но пак е доста неудобно,

 

Странно е как толкова развита държава има толкова лошо уредени транспортни връзки към основното си летище дори и в нормалните дни. В това отношение София е на светлинни години напред особено с метрото догодина -:)

Връзка към мнение

Привет и от мен- току-що завърнала се. При нас беше леко на обратно- дооооста се поразпитахме на влизане, а вчера на връщане ни отне около 15 минути, макар и да имаще щателна проверка на багажа за следи от взривни вещества. Иначе всичко беше на 6, страхотно изживяване си беше, но още не мога се събера много... Ходихме на Мъртво море, в Джерико, във Витлеем и разкостихме Ерусалим направо... :lol: :lol: :lol:

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

При нас влизането отне 15 минути, излизането пак толкова. Летяхме от Анталия (Турция пък). Нито са ни проверявали за следи от взрив нито за нещо друго нито някой ни е питал кви сме и за какво се борим. На излизане от страната ни питаха само дали сме сме си оставяли багажа без надзор и дали сме разговаряли с непознати. Тоест явно на място избират "жертвите", дето ще ги мъчат... Залепиха ни жълни лепенки с бар код и номер да гърба на паспортите на първата проверка (още преди да сме стигнали до чек ина и да сме си взели билетите) на излизане от страната и всеки път като ни спирата нататък, обръщаха, виждаха лепенките и ни пожелаваха приятен път. Дори в останалите проверки не ни отваряха паспортите, че да ни видят снимките. Явно е индивидуално, така че да не се шашкат бъдещите пътешественици - може да е лесно, може да не е. Аз нямам по-леко преминаване на летище никъде. И преди съм го писала, но това е единственото летище в света дето минах секюрити проверка с шише с вода в чантата и никой дори не ме е карал да го вадя. За съжаление ни шибнаха визите в паспортите, а не на листче, та сега сменях паспорти за Дубай. Пътуването ми е било преди година и малко. Ако има някакво значение пътувахме само с ръчен багаж и с деца. Може и затова да сме им се сторили безопасни игли. Пътувахме с нискотарифната Пегасиус - не че трябва да има значение.

Връзка към мнение

Да, печати и на нас не ни сложиха. Ние летяхме от Букурещ, само с ръчен също. Тия въпроси си ги имаше, това с жълтата лепенка също. Бяхме 4 човека, двамата си минаха без почти никакви проверки, но ние двамата :P  късметлии! Всъщност аз обичам такива проверки и да е малко по-различно, така че не го смятам за нещо проблемно. Като си знаеш, че няма нищо и си спокоен...Иначе въпросите на влизане бяха доста...първо- защо само 4 дни ще стоите?-след няколко други въпроса- какво ще правите цели 4 дни тук?, после пък - защо на билета ви пише терминал 1, а вие сега сте на терминал 3? После се оказа, че ако си на терминал 1 влизаш там, а те водят с шатъл до 3 след проверките обаче, а пък на кацане директно си кацаме на 3, марак на билета да пишеше 1. Така че според мен донякъде пробват дали и колко си запознат с тези неща. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Според мен целта е да те объркат , защото ако човек се притесни е склонен да изпусне някоя грешна дума за която да се захванат  :)

 

Тия жълти лепенки нали на ръчния багаж ги слагаха ? Аз бях само с чекиран...

Летях с Пегасус.

 

Тони ходихте ли до Масада ? Това беше най-хубавото място от пътуването ми !!!

Мъртво море ми се видя интересен природен феномен , но нищо повече. Поплициках се 30-40 мин. и ми писна.

Иначе пътя до Масада осигурява панорамна обиколка на крайбрежието.

 

Относно Йерусалим и аз мисля , че вече съм готов за гид и нямам нужда от карта дори за стария град  :)

Там разбира се задължителните - Божи Гроб ,  Храмовия хълм със Златния купол и Ал Акса , Хълма Цион  с гроба на Давид , Mount of Olives - също изключително място , Гетсиманската градина , гроба на Дева Мария ... Витлеем.

 

Недоумявам как може човек да избере да отседне във Витлеем , щото било по-евтино както правели много от организираните български групи. Като съм в Израел искам да съм в Израел и Йерусалим да е на прага ми !  :)

 

Също много ме впечатлиха кварталите на ултра-ортодоксалните евреи - Меа Шеарим и Геула . Буквално все едно се връщаш векове назад. Разходих се през деня и вечерта - улиците пълни с хора в черно с типичните шапки и плитчици  , жените с някакви рокли като от старите картини , всичките дечица и те с еврейските плитчици зад ушите  и  навсякъде пълна тишина. Не гледат телевизия , не слушат радио. Има музикални магазини със стотици дискове ... само религиозни песнопения.

Гледаш млада двойка избира картини , като избора се свежда между фотоси на разни равини кой от кой по брадат ... за мен всичките бяха еднакви ама явно те си ги знаят.

В Тел Авив няма такива неща и местните с които говорих казаха - остави ги тия те си имат Йерусалим. Тук не сме такива.

 

И вие сте хванали Ханука -  хлапетата получават лакомства , пременени пеят песнички ... беше много живо вечер в еврейския квартал.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Лепенките слагаха на гърба на паспорта и после само ги сканираха.

Иначе до Масада не- ние нали знаеш как бяхме с времето...остава за друг път...евентуално. :)  Но пък ходихме на скалните манастири до Джерико, много интересно местенце. Освен това погостувахме на един палестинец и хапнахме у тях, беше много забавно за мен, наистина.

Да- хванахме доста интересни нещица, а накрая за капак се запознахме в информационния център с една българка, която работеше там. По-скоро родена в България еврейка на около 70 години, прекрасна жена. Ударихме един лаф с нея, едва се разделихме...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Явно няма определен стандарт , защото аз минах без такива лепенки . Само синьото картонче със сканираната снимка на влизане и излизане.

Връзка към мнение

Аз пък попаднах на едни млади евреи които ми обясняваха , че палестинците са изроди и маймуни ... абе омразата е голяма и от двете страни макар да не личи толкова явно.

Голямо впечатление ми правеха сутрин тълпите младежи във военни униформи отиващи по месторабота като много от момичетата бяха гримирани като за нощен клуб само дето ... във военна униформа.

Имаше и доста черни които не ми е ясно как така са еврейки ???

Също така модерно облечените и порядъчно гримирани палестинки в арабския автобус за Витлеем всяка под ръка с английските учебници. Явно там има доста популярен мюсюлмански университет.

В самия Йерусалим не видях напрежение между евреи и палестинци , а в Тел Авив вечерта на шабат палестински семейства превзеха парковете с барбекюта , разпънаха одеяла , скари , хлапетиите тичат и играят наоколо ... нищо от това дето гледаме обичайно в новините -:)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В Йерусалим има 2 вида арабски квартали, или по-точно 2 "вида" араби. Едните са приятели, защото са помогнали на евреите в 6 дневната война, другите са - ясно кои. Кварталите на първите са съвсем нормални, а на вторите доста по-бедни и мизерни от нормалния стандарт за страната. Та като казваш палестинци всъщност не е ясно кои имаш предвид и не е ясно дали наистина са палестинци. Доколкото знам за тях има доста ограничения за придвижване, постоянно им правят проблеми и проверки. А остана ли време да отидете до Хайфа. За мен бахайската градина е едно от най-красивите и уникални места, които изобщо съм виждала. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не , знаех за Хайфа и съм гледал много снимки , но просто нямаше как да го вместя.

Мисля за шест дни и половина изтръгнах максимума от това моето можех да видя. Всеки ден се тръгваше по обиколки преди осем сутринта и с 2-3 часа почивка привечер се финишираше около полунощ -;)

 

Говоря за палестинците в кварталите около Дамаск гейт откъдето тръгваха и автобусите за Виттлеем , Рамала и изобщо за Западния бряг. На контролните пунктове те слизаха от автобуса и минаваха един по един проверка , а граничен патрул се качвале в автобуса и проверяваше паспортите на чужденците.

Ако под другите палестинци имаш предвид селищата по хълмовете на източен Йерусалим видях ги и тях .

Mount of Olives също е в техния обхват и седмица преди да тръгна четох , че палестинци са обстрелвали с камъни градски автобус на Egged , но аз не видях никакво напрежение.

За сметка на това водача на Nesher taxi с голямо неудоволствие навлезе да остави един арабин в такова селище по пътя от Бен Гурион към Йерусалим. Явно си им имат страха -;)

Редактирано от stenk
Връзка към мнение

Чернокожите в Израел са най - често евреи от Етиопия, така наречената етническа група от "Бета Израел". Повечето от тях са много религиозни и спазват традициите на Юдаизма от най - древни времена. Израел докарва групи от етиопци на няколко пъти в Израел. Най - мащабната акция е през 1991 г., когато за 36 часа в Израел са докарани над 14 000 етиопци. През годините някои от евреите в Етиопия са приели Християнството. Често по улиците на Израел може да се видят чернокожи жени с татуирани кръстове на челата, особено сред по - възрастните. Когато държавата докарва етиопците, се изправя пред голямо предизвикателство да интегрира тези хора, които преживяват навярно голям културен шок. Постепенно това става успешно. Тези хора много бързо учат, изключително интелигентни са и се издигат нагоре в професиите си. "Прибирането" на евреите от диаспората в Израел е както знаете държавна политика. С етиопците това е била организирана акция. Много малко от тях в момента са останали в Етиопия.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.