Прескочи до съдържание

Говорим си за Израел


stanimir
Към решението Решено от Hollywood,

Препоръчани мнения

По принцип няма гаранция. Първият път като ходих през април 2006 уж беше спокойно и няколко дена след връщането ни стана атентат в Тел Авив, след който ситуацията много бързо ескалира и се стигна до войната с Ливан. Вторият път като ходих пак уж беше спокойно и докато бяхме на север имаше атентат близо до стария град в Йерусалим и след връщането ни отново имаше размирици. Важното да не е писано да ни стигне.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравейте,

Да попитам месец Май  подходящ ли е за посещение и също така 10тина дни достатъчни ли ще са.?:) Гледах и билетите ...май от Истанбул е най-достъпно като цена.Иначе Wizz пуснали доста евтини от София, но след датите, които ме интересуват.

Връзка към мнение

Според мен десет дни са ОК , но ако имаш и две седмици може да уплътниш  :)

С оглед на времето в края на ноември ( средно 22-28 градуса) май със сигурност ще е прекрасен.

Кой обаче да предположи , че само две седмици по-късно Йерусалим  ще е под половин метър сняг , като дори побеляха Пирамидите в Гиза , Дамаск и Аман ...

 

Та пълна гаранция за климата вече едва ли може да има !

Връзка към мнение

Да мисля,че е добре и десетина дена ще са ти достатъчни.Май месец започват да се покачват значително температурите,но  не е като през летните.Ако си в началото на месеца ще е още по-добре. 

 

П.П.Не съм ходил,затова мнението ми не е меродавно.Споделям инфо което съм прочел за тази страна. :)  :)  :) И Стенк ме е изпреварил.

Редактирано от krasen_denev
Връзка към мнение

През май в Израел е почти като през юли в България (в Ерусалим е една идея по-хладно), но все още става. След май не бих предпоръчала. Аз бях за пръв път там в началото на март и основно - по тениска. Но както казва stenk, времето вече е непредвидимо. Разстоянията са малки, но все пак зависи какво искаш да видиш - 10 дни са и малко, и много.

Връзка към мнение

Благодаря за отговора!А с Йордания много натоварена програма ли ще стане за такъв период от 10 дни/че се изкуших като прочетох коментарите ви :)/?.И също така да разбирам ли че категорично градският транспорт е достатъчнно добре уреден, за да не се налага да наемаме кола?И ако да, stenk - предварително ли проучи транспорта или има ясна информация на място?

Връзка към мнение

Е ако включиш само Петра пак ще са достатъчни,но ако искаш да разгледаш и да добиеш по-голяма представа за Йордания тези десет дена в комбинация с Израел стават малко(не,че е невъзможно да се разгледат и двете държави за 10 дена,но програмата ще ти е доста натоварена)

Връзка към мнение

Да, на теория може. То според мен, в Йордания освен Петра, Вади Рум и Gerash няма нищо интересно (малко грубо се изказвам, защото не съм видяла всичко, но другите места не ме впечатлиха; не съм ходила обаче в Quseir Amra, това съм си набелязала за следващия път). Но ще трябва доста да съкратиш програмата в Израел - да кажем само Ерусалим, Тел Авив и Мъртво море и още нещо и евентуално по пътя някои места, то и на Мъртво море може да спреш на път за Йордания. Ще трябва да си предвидиш и времето за път до Петра и обратно. Иначе е изкушаващо, най-малкото заради самолетните билети. Аз всъщност така ходих до Йордания - през Израел, но не на един път.

Връзка към мнение

При добре организирана и плътна програма може да се направи Йордания и Израел за 10 дни. Turkish летят и до Аман и до Тел Авив и е най-добре да се лети до едното и от другото място, за да не се губи време (то не е само да разстоянията, ами и пресичането на границата). Мъртво море може да се пробва и от Йорданска страна, намерих страхотно място за целта - Wadi Mujib National Park (най-долната му част, която е до морето), само аз и жена ми докъдето ни стига погледа. За 20 евро на човек уединение, природа и топли душове за след излизане.

 

Ако ще се пресича Крал Хюсеин-Аленби пункта (най-близкият до Йерусалим) е добре да се направи много рано сутрин, човек да е там преди да са отворили още, после се събират опашки от палестинци и съм чувал, че прекосяване отнемало до 6 часа (ние минахме за 20 мин.) От Йорданска страна най-близкият град до пункта е Мадаба, има известна църква (Св. Георги) с най-старата карта на Светите Земи като мозайка на пода. Има и други страхотни старо-християнски мозайки в района.

 

Ако нямате интерес към Акаба (за мен беше супер - едни от най-красивите корали и риби, които съм виждал, освен това самото разположение е много красиво и интересно - на едно малко пространство на брега на Червено море могат да се видят 4 държави - Египет, Израел, Йордания и Саудитска Арабия) се спестява малко път.  Ако се посети Акаба визата за Йордания става безплатна (free zone), като не е нужно да се влезе точно от там, от където и да се влезе се казва, че се отива в Акаба и само трябва да се удари печат на паспорта (на мен и никой не ми го гледа май на излизане). От Акаба се отива до Уади Рум (препоръчвам целоднвевн тур с преспиване в бедуински лагер в пустинята, просто е невероятна красота). От Уади Рум има автобус до Уади Муса (селището за Петра), а от Уади Муса като се тръгне (най-добре с местен шофьор, но може и с кола под наем) по живописният King's highway, може да се спре да се разгледат замъците на кръстоносците в Шабак и Карак (особено вторият), да се спре в Wadi Mujib за Мъртво море, да се разгледат мозайките в Мадаба и да се спи там, за да може на другият ден разно сутринта да се мине границата с Израел.

 

Обратният вариант (да се лети до Бен Гурион и после обратно от Аман също става). Според мен двете държави са много удобни за едно пътуване и много се допълват като дестинации.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Съгласна съм с бележките и идеите на FlyTraveller за Йордания за полетите, границите, дестинациите. Но въпросът е какво остава за Израел. По-добре виж първо какво те интересува в Израел и тогава прецени дали можеш да вместиш Йордания. Защото на мен ми останаха места в Израел за следващо посещение, а в Йордания ми се ще да направя трекинг тур, ама това последното е много в сферата на мечтите.

Връзка към мнение

Аз бих препоръчал при тоя план първо да се кацне на Бен Гурион , защото ако се връщаш след такава обиколка из Йордания не ми се мисли какво ще те правят израелците на излизане ... отпиши няколко часа за разпит  ;)

 

П.С. За мен Масада откъм израелска страна на Мъртво море е просто задължителна !!!

Редактирано от stenk
Връзка към мнение

FlyTraveller е дал много добри съвети за Йордания. Имам само една забележка - изпуснал е Петра, което за мен е задължитлено да се види. След Петра, Уади Рам трудно ме впечатли, въпреки че бях там с преспиване в бедуински лагер.

За Петра задължително се отделя поне един ден. Ние пристигнхаме привечер, посетихме Petra by Night (на мен ми хареса, хилядите запалени свещи създават много романтична атмосфера, могат да се направят хубави снимки, а билетът включва и музикална програма - автентична бедуинска музика), преспахме в един много хубав хотел близо до входа на Петра (Petra Moon Hotel) и сутринта вече бяхме в Петра.

Май месец обаче може да е много топло и в Петра, и в Уади Рам. Аз съм била април в Уади и при високите температури и липса на сянки, след 2 часа обиколка с джип, бях слънчасала и супер изморена.

 

Идеята с полетите от различни държави е добра, защото наистина може да се губи много време на границите. Но не и задължително, въпрос на късмет. Както писах по-напред, аз минах от Израел в Йордания през моста Алнеби-Кинг Хусеин за 10-ина минути, опашки нямаше, въпреки че беше по обяд. Ако се минава тази граница с начална точка Йерусалим, евтини директни минибуси от портата Дамаскус има само до обяд (май 13 тръгваше последния), след това се стига само с такси или частна кола, като цената на таксито беше по спомени към 50-ина евро. И внимание, защото йорданците не издават входни визи на този граничен пункт. Такава трябва да сте набавили предварително, например, от посолството, или да преминете през някой от другите гранични пунктове.

 

Добре че админът ни е на почивка в Щатите :rolleyes:  Темата уж е за Израел, пък се говори доста и за Палестинските територии, и за Йордания.

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

FlyTraveler не само не е изтървал Петра, но е посочил и арабското и име. Но наистина провери информацията за пресичането на границата, дадена от Masmiya, аз не помня детайли, а и съм била там преди няколко години.

Съгласна съм със stenk, че е по-добре да се кацне в Тел Авив, да се пресече границата в посока от Израел към Йордания и да се излети от Аман, защото така се спестява по-задълбочената проверка на багажа при пресичане на сухопътна граница на влизане в Израел и отделно при излитане от Бен Гурион. При всички случаи - ако излитате от Бен Гурион: бъдете там поне 3 часа предварително. Аз бях 3 часа предварително първия път и бягах, за да си хвана самолета. А точно пък на връщане от Йордания нямах проблеми. По-добре да се мотаете 3 часа, отколкото да гледате опашката на самолета.

Masmiya е права за температурите за май в Йордания, а и в части на Израел, може да ви се стори жежко.

Иначе не вярвам Георги да се възпротиви, все пак обсъждаме Израел + евентуално Йордания. В краен случай, ще го отдели в отделна тема.

И друго искам да предупредя: все пак ще сте в Близкия Изток - на много хора не им харесва въобще, въпрос на вкус.

Както се вижда и ние помежду си не сме единодушни - за мен Wadi Rum е много впечатляващ, а на Masada най-интересен ми беше лифтът... 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

FlyTraveler не само не е изтървал Петра, но е посочил и арабското и име.

Арабското име на Петра е Ал Бетра :)

Но разбрах какво имаш предвид. Изглежда доста набързо съм прочела мнението на Флай Травелер и разбрах погрешно, че препоръчва да се пътува от Уади рам за Уади Муса и след това директно за Карак без спирка в Петра.

Връзка към мнение

Много ви благодаря!Според вас какво не бива да се пропуска в Израел и Йордания?Има ли необходимост за нещо предварително да се прави резервация?И за рент-а-кар не разбрах какво ви е мнението?Или с градския транспорт е по-добре? :blush:

Връзка към мнение

Опссс... Добре, че има хора, които ми коригират грешките или по-скоро пропуските - май наистина не можеше да се вземе Йорданска виза на място ако се влиза от Израел през пункта "Крал Хюсеин-Аленби". Аз го минавах, ама наобратно... Остава възможността или да се направи първо Йордания, а после Израел или пък да се мине границата през пункта Ейлат - Акаба (трябва пак да се провери какво е положението, като правило Акаба е свободна зона и визите ако се влиза от там или даже ако се посещава впоследствие са безплатни).

 

Иначе наистина доста Йорданска стана Израелската тема, пътуващият наистина първо да си реши какво и за колко време иска да види в Израел (по моята схема са полагат 4 дни, та пътуването става малко Йордания + Израел).

Връзка към мнение

Не помня имената на граничните пунктове, но на този, който е до Йерусалим не издават йорданска виза, ние се върнахме оттам. На отиване обаче минахме през друг пункт от Израел в Йордания и там издаваха визи. Помня само, че беше на север от Йерусалим и не беше много близо. Сега не ми се рови за имената, дано стана ясно. Ейлат Акаба също не е проблем, там е много разпространена еднодневната екскурзия до Петра. От видяното в Израел не бих пропуснала стария град в Йерусалим, градините в Хайфа /гледат се само срещу предварителна резервация/, стария град в Акко, манастира Св. Георги и Мъртво море. Но всичко е въпрос на личен вкус. Лично за мен беше много интересно и да пътувам край пустинята, защото пустините са ми слабост, а там на места пейзажа е лунен. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Колко дни са необходими , за да се посетят основните места?  Имат ли добре организиран градски  транспорт м/у туристическите обекти?

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

Не помня имената на граничните пунктове, но на този, който е до Йерусалим не издават йорданска виза, ние се върнахме оттам. На отиване обаче минахме през друг пункт от Израел в Йордания и там издаваха визи. Помня само, че беше на север от Йерусалим и не беше много близо. Сега не ми се рови за имената, дано стана ясно. Ейлат Акаба също не е проблем, там е много разпространена еднодневната екскурзия до Петра. От видяното в Израел не бих пропуснала стария град в Йерусалим, градините в Хайфа /гледат се само срещу предварителна резервация/, стария град в Акко, манастира Св. Георги и Мъртво море. Но всичко е въпрос на личен вкус. Лично за мен беше много интересно и да пътувам край пустинята, защото пустините са ми слабост, а там на места пейзажа е лунен. 

Севрната граница е моста шейх Хюсеин, там слагат визи, а тази до Йерусалим е Аленби мост, от там можеш да влезеш в Йордания само ако имаш предварително взета виза. За градините в Хайфа може и без предварителна резервация, просто отиваш и влизаш в следващата група. Там се влиза само организирано, групите влизат през половин час, 11,00, 11,30, 12,00 и така. Безплатно е, но не може да влезеш и да щъкаш сам, има ред.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Колко дни са необходими , за да се посетят основните места?  Имат ли добре организиран градски  транспорт м/у туристическите обекти?

Зависи какво точно искаш да видиш, транспорта им е много добре организиран.

Връзка към мнение

Зависи какво точно искаш да видиш, транспорта им е много добре организиран.

 

Йерусалим, Мадаса, Мърво море,  Хайфа и Яфо примерно. За тез колко дни ще трябват?

Връзка към мнение

Йерусалим стария град - 1 ден, ако искаш да усетиш града, да се разходиш и в новата част, но там няма забележителности - 2. За Хайфа - 1 ден с транспорта, на единия ден отиваш, разглеждаш, преспиваш и на другата сутрин автобуса за другаде. Масада предполагам, че имаш в предвид е една крепост, аз не отидох, реших, че не няма да ме впечатли, за там няколко часа предполагам. Мъртво море го гледах в Йордания, там се къпахме за 10 мин. и това ми беше много, много е солено и кожата ми изгоря, не мога да сваря да бягам под душа. Яфо, това не беше ли квартала в Тел Авив, за Тел Авив, поне ден, два. Ето сайт за автобусите в държавата, можеш да видиш всичко, от точка до точка, даже и цените на билетите.    http://www.egged.co.il/ru/

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Йерусалим, Мадаса, Мърво море,  Хайфа и Яфо примерно. За тез колко дни ще трябват?

 

 

Аз бях за шест дни и си скъсах подметките  от обикаляне . Отдели поне седмица  :)

 

Масада е просто задължителна за мен - това е мястото което най-много ме впечатли в Израел , но прочети историята на мястото преди това .

За Масада и Мъртво море ( там няма какво толкова да правиш освен да се топнеш за снимка) отдели 1 ден.

За Йерусалим и Витлеем 3 дни общо. За Тел Авив + Яфо  2 дни . За Хайфа 1 ден.

 

Транспорта е ОК , но трябва да си набележиш предварително. Примерно от летището е съвсем архаичен.

От Бен Гурион към Йерусалим има shared taxis - разбирай като нашите мизерни маршрутки . От Бен Гурион към Тел Авив има влак , но основно се ползва такси , което не е съвсем евтино  :)   Имай предвид , че по време на Шабат ( от петък следобед до събота вечер ) целият градски и междуградски трнспорт буквално умира и единствения начин за придвижване е с такси или въпросните маршрутки където ги има. Примерно от Тел Авив до летището на Шабат  единствено такси за около 25-30 евро .

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Йерусалим стария град - 1 ден, ако искаш да усетиш града, да се разходиш и в новата част, но там няма забележителности - 2. За Хайфа - 1 ден с транспорта, на единия ден отиваш, разглеждаш, преспиваш и на другата сутрин автобуса за другаде. Масада предполагам, че имаш в предвид е една крепост, аз не отидох, реших, че не няма да ме впечатли, за там няколко часа предполагам. Мъртво море го гледах в Йордания, там се къпахме за 10 мин. и това ми беше много, много е солено и кожата ми изгоря, не мога да сваря да бягам под душа. Яфо, това не беше ли квартала в Тел Авив, за Тел Авив, поне ден, два. Ето сайт за автобусите в държавата, можеш да видиш всичко, от точка до точка, даже и цените на билетите.    http://www.egged.co.il/ru/

 

Oпитвам се да разбера маршрутите на автобусите по тази земя, но няма обща карта. Кой израелтянин е прави този архаичен сайт?! http://www.egged.co.il/ru/    Да попитам къде се продават билети за автобусите и някой спал ли е на Б.Гурион?

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.