Прескочи до съдържание

Въпроси за пътешествие в ЮАР, Замбия, Зимбабве и Ботсуана.


FlyTraveler

Препоръчани мнения

Сега се сещам, че традицият на сайта е да се започва нова тема със заглавие "Говорим си за..." ама пусто не виждам как мога да редактирам заглавието, Георги, ако прочетеш това (а ти четеш всичко, освен ако не си на път предполагам) го направи на "Говорим си за ЮАР, Замбия, Зимбабве и Ботсуана" ако е възможно и удобно. Мерси!

 

 

Направо започвам темата с въпросите ми за Южна Африка, защото с #Oshko  я заченахме  неволно в една друга тема и се получи спам. Има доста време до това пътуване, но не пречи да зачешем приказката по-отрано.

 

Надявам се Домосед и Oshko да помагат, всички останали са също добре дошли.

 

Първо правя един копи-пейст от другата тема за местата от пътуването за една по-обща представа, който не му се чете, да отива директно към въпросите :)
 

 

 

2014 - здраве и живот, обратно в "правият път". Май-Юни отново Африка:

Кейп Таун. Ще се присъединим към легендата от Discovery Channel и National Geographic

при едно негово "shark safari" и ако имаме късмет ще видим великата бяла акула. Крис е един от най-големите изледователи  и специалисти по този вид и е участник в много

 

В Кейп Таун съм се уговорил и с един про-фотограф да прекараме ден и половина заедно, като обикаляме из топ местата за фотографиране из Cape Peninsular и/или из града (в зависимост от атмосферните условия и светлината).

 

От там самолет (с прикачване в Йоханесбург) до Крюгер Парк или по-скоро до 2 частни резервата до него. По 3 вечери в Motswari Lodge в Timbavati Private Reserve и Elephant Plains в Sabi Sand. Беше ми много трудно да намеря 3 последователни вечери свободни от Септември 2013 за Май 2014. По принцип не си падам по сафари лоджи, предпочитам палаткови лагери, но тези двете са на изключителни локации и предлагали много добри game drives, което в частните резевати около Крюгер зависело от traversing rights.

 

Полет до Йоханесбург с преспиване (еветнуално тур до Претория за 3 часа). На другият ден полет до Ливингстън, Замбия за водопада Виктория (попълвам си колекцията след Ниагара и Игуасу). Смятам да отскочим и да разгледаме и от страната на Зимбабве. Пишат, че за българи не дават виза на място и трябвало предварително (няма консулство в БГ), но едни познати бяха ходили и казаха, че давали еднодневна (ако не, ще отксоча набързо само аз за някоя и друга снимка, докато жена ми зяпа от замбийска страна). 

 

От Ливинстън трансфер до Касане на реката Чобе в Ботсуана, където продължаваме със сафаритата - круизи по реката и game drives из парка (обещават ми при целодневно сафари да успеем да стигнем чак до Савути).

 

После полет на Air Botswana от Касане до Маун, преспиване в Маун (планирам фотосесия над Делтата на Окаванго от хеликоптер със свалени врати, да видим). От там полет на 5-местен самолет до сърцето на Делтата на Окаванго - Пело камп - малък остров достатъчно на север, за да е дошла водата в началото на Юни.

 

От Пело камп трансфер с едномоторен самолет до Санго камп (на границата на национален парк Мореми и концесията на река Куай, като се ходи на сафари и из двете места - в националните паркове е забранено да се кара по тъмно и извън пътя, докато в частните концесии се правят и двете неща, вечер животните се осветяват с лампи с червен филтър за да не се дразнят). Трансфер с малък самолет до Маун, от там полет до Йоханесбург и същият ден полет до Лондон.

 

 

 

 

 

 

Нещата, които за момента ме интересуват:

 

- Визи.

 

Как стоят нещата първо за ЮАР, налага ми се да вадя за жена ми виза, та пуснах запитване по мейл в посолството им в София. Отговориха ми веднага със списък с необходимите документи (писмо от работодател, че е в отпуска, къде, какво работи и на каква заплата и пр.

 

Това, за което имам въпрос е: справка/писмо от банка за състояние на банкова сметка. Каква сума е добре да има в тази сметка, искат ли справка с месеци назад или може да ги прехвърля парите месец-два преди да извадя справката?

 

Ние ще влизаме в ЮАР 2 пъти - на отиване с престой и на връщане транзит (летим от Маун, Ботсуана до Йоханесбург за да хванем самолета за Лондон - 4-5 часа престой на летището). Многократна (двукратна) виза ли е нужна?

 

Има ли нещо по-специално покрай ваденето на тази виза за ЮАР, което е добре да знаем?

Ботсуана е безвизова за българи, Замбия издава виза при влизане, как стоят нещата със Зимбабве? Официално пишат, че гражданите на БГ трябва да си извадят виза предварително, но мои познати ми казаха, че на място (водопада Виктория) са си взели "виза за деня само" колкото да отидат и да погледнат водопада и от страната на Зимбабве (от там се виждал по-добре).

 

Някой пробвал ли е да вземе виза за Зимбабве на Замбийско-Зимбабве КПП-то при водопада Виктория?

 

Ако не става на място, в коя държава се подават документи, колко време отнема и пр.

 

А, в случай на минаване на границата със Зимбабве, за Замбия предполагам трябва да се вземе двукратна/многократна виза при влизане на летището?

 

Има няколко слаби места в планът ми, едното от тях е минималното време в Ливингстън, Замбия - пристигаме в 12.30 на обяд (ако е навреме самолета), давам си около час за паспортни проверки и път до лагера (на палатка сме на брега на Замбези, но мястото е близо до водопада). На другият ден пак към 12.00 на обяд ни е трансфера за Касане, Ботсуана, така, че ни остава едни следобед (да кажем от 14.00 нататък) и една сутрин на другият ден - докъм 11.00 примерно.

 

Това достатъчно ли е за водопада Виктория да се види от двете страни (Замбия/Зимбабве) и евентуално да се направи един полет с хеликоптер ако е добро времето?

 

Има ли вход за водопада (както примерно на Игуасу) с работно време или просто може да се гледа по всяко време (както Ниагара)? Ако има вход с работно време от колко до колко е?

Предполагам, че предвижването хотел-водопад-хотел става с такси?

 

Някой качвал ли се е на хеликоптера над водопада? Предварително ли се резервира или на място, как става разпределението на седалките? Има и полет с моторен делтапланер със седалки (микролайт), но там не дават да се взема фотоапарат, има камера на крилото, която снима, но не е същото.

 

Ако времето е крайно недостатъчно, в краен случай можем да останем 2 вечери в Ливингстън, но това ще ни "изяде" време в Касане, Ботсуана (Чобе реката и националният парк). Там ми се иска след обедният трансфер да направим круиз с лодка по реката, на следващият ден цял ден сафари с джип навътре евентуално до Савути (писаха ми, че е възможно, дали е практично е отделен въпрос) и на по-следващият ден сутрешно сафари пак с джип покрай брега, от сафарито директно на летището за полета до Маун. Та ако удължа с един ден в Ливингстън, режа целодневното сафари в Чобе и оставам с круиз по реката и сутрешно с джип.

 

Та за сега това, че да не стане много накуп :) :)

 

Благодаря предварително за всички отговори и мнения!

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към мнение

За Shark diving-a, писах си с един Крис, но не знам дали е същият, после с brian@sharkcagediving.net от същата фирма - Great White Shark Tours.

Туровете като цяло са доста скъпи, май 140-150$, но имаха голяма отстъпка за back packers, което може да ти свърши работа ако 50-55$ отстъпка значат достатърно за теб, за да си правиш труда, единственото условие е да отседнеш в сромно място, препоръчано от тях, което всъщност беше много приятно и евтино.

 

За визите за ЮАР, големи са буквояди и ми искаха за децата банкови извлечения, което е безумно, но на практика значи още едно копие от нашите извлечения, ходих да снимам е някаква книжарничка под посолството. Бележката от работодателите е обикновена, както и за много други визи, а от банките никога не съм им се връзвал, и за американска и за австралийска, сега и за ЮАР. Винаги си вадя принт от електронното банкиране или просто извлечение от банката(безплатно), никога не съм давал до сега 50-100лв за ....непомня как се каваше официалният документ от банката с балансите и т.н. Винаги е минавало и в ЮАР мина. Обаче не помня дали им дадох извлечение за назад или просто състояние, но моите не изглеждам кой знае как, например 4-5000$/Е за всички.

Визата ни беше многократна на същата цена, влизахме 3 пъти в ЮАР.

 

Нещо по-специално- да, караха ми да вадя акт за раждане на децата, който после да го заверявам във външно министерство, голяма глупост, така и не ми го поискаха после, но ако си без деца, това не те интересува.

 

За Замбия виза се вади на място 50$, за деца без пари(никъде не го пише това за децата), това е за еднократна, многократната/двукратна(ще ти трябва ако влезаш в Зимбабве и после се връщаш) им беше по-скъпа 80$?, така поне помня. Дневната виза 20$ я има само за Замбия, а не за Зимбабве. Виза за Зимбабве си извадихме от посолството в Брюксел през познат по който пратихме паспортите. Тук любопитното е, че посолствата им във Виена, Брюксел, Лондон и на сайта им на тяхното външно, цените са различни- или лъжат и си правят далаверки или са на гоооолямо самоуправление, тази в брюксел май беше 60 евро.

За дневна виза за Зимбабве нищо не открих преди година.

Най-добре търси информация в министерство на имиграцията на съответната държава, според мен там е най-достоверна. 

На мен повече ми хареса водопада от страната на Замбия, което е по-ското обратното на преобладаващото мнение, бяхме през Април. Също за Замбия ще ти трябва сертификат за жълта треска, въпреки че на водопадите не е опасна зона.

Един ден е идеално за от едната страна, за от двете предполагам също може да се направи, може би, не се отказвай от пълният ден в Чобе.

Има вход май беше 20$ от едната страна, от другата 30$(Зимбабве) и има работно време, само по пълнолуние е отворено и през нощта, общо за 3 дни на лунен цикъл.

За хеликоптер ползвахме Shearwater, но букнахме всъщност конкуренцията(имаше общо 2 компании), защото даде по-добра цена за деца, иначе май им е една и съща, но в деня дойде човека и каза, че има проблем и ни праща при конкуренцията Shearwater на същата цена.

За местата също е любопитно, изобщо не са равностойни и е ОГРОМНА несправедливост равната им цена, не би трябвало да е така. Аз стоях на най-хубавото място до пилота, така че оплакванията са ми само по принцип. Как се получи, отидох при разпоредителя, този който ни посрещна на хелипорта и му казах, че другият ме праща от конкуренцията, странно нали, но това си беше по съвет на онзи от конкуренцията, с който бях букнал всъщност първоначално. Дано си ме разбрал, че стана малко объркано :)

На микролайт съм летял в Приморско, мисля, че за водопадите би било по-екшън изживяване(но без спомени-снимки)

За круиза по Чобе 80$ private и за целодневното сафари 150$ private tour съм много доволен от човека, който си избрах и като цена беше много добра- steenbok се казваше.

 

Имахме подобна дилема как да комбинираме нещата, може би вече всичко е решено при теб, но при нас добре се наредиха нещата като летяхме първо до Зимбабве, видяхме водопада, после към Ботсуана и накрая в Замбия и отлетяхме оттам за Йоханесбург, така имахме само еднократни визи и избегнахме пътуването до същото летище, на което сме пристигнали на водопадите.

 

За такситата - по евтино излиза на пазарлък, отколкото предварително да букваш трансфери през интернет. Тук естествено пак опира до това, 20$ спестяване имат ли значение, защото иначе пък имаш повече спокойствие.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Oshko, мерси за изчерпателният отговор, много полезни неща написа. За визата за ЮАР е ясно, за Замбия също (ще взема двукратна за всеки случай), жълти книжки (жълта треска) имаме, те важат 10 години. За виза за Зимбабве не ми се занимава с посолства в Брюксел или другаде из Европа, ако не дадат на жена ми еднодневна за Зимбабве, ще отскоча сам да снимам само набързо водопада и от тази страна.

 

За Great White вече съм направил резервация с Apex Shark Expeditions, Chris Follows не е твоят Крис, този е звезда и не отговаря на клиенти, има си секретарка, която се занимава с организация, кореспонденция и пр. Аз първо се свързах с фотографа от Кейп Таун и после го използвах за съвети. Предполагам, че са подобни туровете за Great White - всички влачат изкуствен тюлен за стръв, с която се опитват да накарат някоя акула да изскочи над водата, после пускат клетката във водата и пускат остатъци от риба за да примамват акулите. Тези тръгват от Саймънстаун и минават покрай Seal Island, където има страшно много тюлени. Аз нямам намерение да влизам в клетката във водата, казват, че българина най-много се притеснявал да не настине и да не се мине, наистина не искам да настивам в началото на пътуването в тази студена вода :) Казват, че от лодката се виждали даже по-добре, отколкото с маска под водата.

 

Хотела съм го платил предварително, имаше много голяма отстъпка по този начин - под 100 долара на вечер на стая на V&A Waterfront е много добра цена, иначе $50-55 отстъпка си значат много за мен.

 

Хеликоптера над водопада Виктория от коя страна го взехте (аз ще видя компанията де, по това ще разбера). За мен идеалното е да са с Bell JetRanger машини, защото те ако седнеш на задната седалка до прозореца, има едно малко прозорче, което се отваря и през него може да се снима, пак ще ги разгледам с какво летят. Там може и някакъв бакшиш да си приготвя за този дето настанява. Доколкото разбрах си буквал полета предварително, щом са те местили при конкуренцията заради проблем.

 

В Касане къде бяхте отседнали? Аз си избрах една страноприемница "The Old House", която е на брега, имат тяхна лодка и джип за сафари, твоите цени за круиза и за сафарито ми се струват доста по-добри освен ако не са на човек, тези искат $38 на глава за 3 часа круиз или джип сафари, като не е private tour, a за 10 ч целоднвено сафари искат $175 на човек и пак не е private. Този вашият човек там ли го намерихте? Тази цена на човек ли е? Да е private tour е много важно, особено на сафари.

 

За последователността при мен всичко е решено, имаме букингс, моята идея беше да стигнем водопада Виктория като крайна цел на север и вече само да се връщаме надолу, като гледах да използвам и полета на Air Botswana от Касане до Маун, който беще само 60-70 долара на човек и го има само 2 пъти седмично, иначе трябва да се купуват седалки за чартър на малък самолет, което е доста по-скъпо. Аз и много държа на делтата на Окаванго и Мореми парка/Куай (Санго лагера), зер заради това се отказахме от Намибия, искам да знам, че съм приключил с тази скъпа дестинация и, че нямам нужда да ходя пак там. Тя всъщност северната част на Чобе до Касане изобщо не е скъпа, но пък и е претъпкано с хора, скъпото е надолу - Савути и разните му концесии в делтата и наоколо,  Duba Plains е над $ 2200 на човек на вечер (там е единственното място където има прайд лъвове, които ловуват само биволи и то през деня, биволите са ограничени от някаква вода и няма къде да бягат и се защитават, та има много зрелища).

 

Единственните лъвове, които са се хранели със слонове (прайдове от 20+ лъва) са били в Савути, когато канала е бил пресъхнал за десетилетия и е нямало какво друго да ядат. От няколко години канала пак тече и прайдовете са разбити на малки групи без да ловуват слонове вече.

 

Ех, аз съм се улял да пиша, стига за днес, мерси за съветите!

Връзка към мнение

Абе заглавията са тюрлю гювеч, не се притеснявай. По идея "Говорим си за" трябваше да са теми, където обсъждаме само една конкретна държава, примерно с редовни новини и любопитни факти от там, но първо ми е много трудно да ги деля така темите, второ става голяма каша. Та стига да са достатъчно описателни заглавията като това, няма проблеми :)

 

домосед се надявам да се включи, но мисля, че в момента е на път, ти нямаш хипер бърза работа де. 

 

Темата ще я чета с интерес, че и на мен тия места са ми в списъка...

Връзка към мнение

Абе заглавията са тюрлю гювеч, не се притеснявай. По идея "Говорим си за" трябваше да са теми, където обсъждаме само една конкретна държава, примерно с редовни новини и любопитни факти от там, но първо ми е много трудно да ги деля така темите, второ става голяма каша. Та стига да са достатъчно описателни заглавията като това, няма проблеми :)

 

домосед се надявам да се включи, но мисля, че в момента е на път, ти нямаш хипер бърза работа де. 

 

Темата ще я чета с интерес, че и на мен тия места са ми в списъка...

Идеално :)

Връзка към мнение

За Shark diving-a, явно ще си с друга компания, мисля, че всички се водят добри. Аз избрах моята, защото имаше намаление за backpackers и имаше гаранция, че ако не видим акули ни връщат 80% от парите, но подобна гаранция може би имат и други фирми. Във водата не е студено, защото костюмите изолират супер, а аз съм много зиморничав. Друг е въпросът ще всички, без дъщерята си изповръщахме червата, докато дойдат акулите и така не ми беше до гмуркане и снимане, ама стиснах зъби.

 

Хеликоптера го взехме от страната на Зимбабве, като цени са си плюли в устите и все е 140-150$, но нашият Bonisair ни даде голяма отстъпка за дете и освен това беше 4-местен, така отпада средното място отзад, което е най-прецакано. Но човек докато си прави планове, нещата си се случват както си решат :) и така попаднахме на 5 местен, отпред беше супер, защото освен отворен прозорец има и широка панорама за снимки, дори в посока краката.

 

В Касане бяхме в Chobe Safari Lodge, но не ползвахме техните турове, защото намерихме по-евтини.

http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g297318-d1751418-Reviews-Steenbok_Safari-Kasane_North_West_District.html

Да, цените бяха за цялата група, не на човек. Доколкото за private, мисля, че не беше като условие от наша страна, просто така се получи, поне за единият тур, за другият май си искахме не помня със сигурност, но и лодката и джипът(май има 2) са му малки на този и не е много вероятно да има други хора.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Мерси Oshko,

 

На Shark safari-то видяхте ли акули в крайна сметка? :) То всичко е и до шанс и късмет, най-големият връх е да се видят breaching sharks т.е. да изскачат над водата, но средата на Май е преходен сезон за това поведение на акулите, някъде от Юни нататък е по-вероятно да се види. Вие сте били и още по-рано - през Април.

 

Сега видях сайта на фирмата, с която сте били, те оперират от Gansbaai (Kleinbbai) и ходят до така наречената Shark Alley, там няма breaching, на мен идеята ми е да се пробвам да видя изскачане над водата, защото това е супер уникално и рядко поведение на акулите, това става само около Seal Island и се тръгва от Simonstown много рано сутринта преди изгрев, някъде около 05.00 ч те вземат от Кейп Таун. Иначе тези, с които букнах не връщат пари ако не се видят акули, плаща се на място, та ако времето е кофти просто се отлага (в нашият случай отменя, защото нямаме друг свободен ден).

 

Из Cape Peninsular - Cape of Good Hope някакъв тур ли взехте? Там има изключително живописни места за снимане. Самият град (Кейп Таун) как го разглеждахте? Двуетажният туристически автобус взехте ли го? Предполагам, че е много интересно да се вземе хеликоптер, имайки предвид разположението на града, Table Mountain и пр.

 

Информацията за хеликоптерният тур във Victoria Falls е ценна, но на нас няма да ни свърши много работа, защото е от страната на Зимбабве, от Замбийска страна е друга фирма. За други четящи обаче може да е от полза.

 

Виждам, че си оставил и кратко ревю за сафаритата в Касане на tripadvisor.com Намерих му сайта на твоят човек, цените ги дава на глава (може да е вдигнал мизата) - мисля си, че ви е дал private tour защото сте 4-ма човека с децата (останах с впечатлението, че пътувате с 2 деца), но при всички случаи е полезен контакт, мога да му пиша и да питам.

 

Предполагам, че на целодневното сафари с джипа сте се придържали към брега на реката? 9-те обещани часа прави ли ги? Тези от страноприемницата (Guesthouse), където ще отседнем дават две опции ужким (не знам как се избира при условие, че делим с други хора джипа) - или покрай брега на реката или навътре към блатата на Савути.

 

Още веднъж, благодаря за информацията!

Връзка към мнение

Я да питам аз как стои въпроса с децата на сафари. В смисъл допускат ли се въобще, или много рядко, от каква възраст, има ли някакви намаления за деца?

На мен ми се ходи много из делтата на Окаванго и Масаи Мара, ама засега изчаквам. Но като сте пуснали темата не издържах...

Връзка към мнение

И на мен са ми в списъка, ама тука става дума за някакви огромни суми, с които човек може да направи поне 3 едномесечни екскурзии.

Чудя се дали всички пътуват по този скъп начин, защото аз се придържам към бекпекърското пътуване.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Я да питам аз как стои въпроса с децата на сафари. В смисъл допускат ли се въобще, или много рядко, от каква възраст, има ли някакви намаления за деца?

На мен ми се ходи много из делтата на Окаванго и Масаи Мара, ама засега изчаквам. Но като сте пуснали темата не издържах...

Допускат се деца навсякъде, където съм бил - Серенгети, НгороНгоро, Кругер, Чобе и други по-малки, само за делтата на Окаванго ми направиха тоя проблем, не знам държавна политика ли е или нещо друго, едва ли е по-опасно място от другите.

Връзка към мнение

И на мен са ми в списъка, ама тука става дума за някакви огромни суми, с които човек може да направи поне 3 едномесечни екскурзии.

Чудя се дали всички пътуват по този скъп начин, защото аз се придържам към бекпекърското пътуване.

Цените са солени само за Окаванго, иначе има много прилични места като цени. Например в Крюгер можеш да си влезнеш с рент-а-кар(нашата май беше около 30$ на ден) и да си обикаляш с него без да плащаш нищо освен вход. Е, сега по черни пътища не е редно да се кара колата, но може и 4x4 да се наеме. В Ботсуана щяхме да взимаме 4x4 под наем, мисля че беше сто и нещо долара на ден. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Мерси Oshko,

 

На Shark safari-то видяхте ли акули в крайна сметка? :) То всичко е и до шанс и късмет, най-големият връх е да се видят breaching sharks т.е. да изскачат над водата, но средата на Май е преходен сезон за това поведение на акулите, някъде от Юни нататък е по-вероятно да се види. Вие сте били и още по-рано - през Април.

 

Сега видях сайта на фирмата, с която сте били, те оперират от Gansbaai (Kleinbbai) и ходят до така наречената Shark Alley, там няма breaching, на мен идеята ми е да се пробвам да видя изскачане над водата, защото това е супер уникално и рядко поведение на акулите, това става само около Seal Island и се тръгва от Simonstown много рано сутринта преди изгрев, някъде около 05.00 ч те вземат от Кейп Таун. Иначе тези, с които букнах не връщат пари ако не се видят акули, плаща се на място, та ако времето е кофти просто се отлага (в нашият случай отменя, защото нямаме друг свободен ден).

 

Из Cape Peninsular - Cape of Good Hope някакъв тур ли взехте? Там има изключително живописни места за снимане. Самият град (Кейп Таун) как го разглеждахте? Двуетажният туристически автобус взехте ли го? Предполагам, че е много интересно да се вземе хеликоптер, имайки предвид разположението на града, Table Mountain и пр.

 

Информацията за хеликоптерният тур във Victoria Falls е ценна, но на нас няма да ни свърши много работа, защото е от страната на Зимбабве, от Замбийска страна е друга фирма. За други четящи обаче може да е от полза.

 

Виждам, че си оставил и кратко ревю за сафаритата в Касане на tripadvisor.com Намерих му сайта на твоят човек, цените ги дава на глава (може да е вдигнал мизата) - мисля си, че ви е дал private tour защото сте 4-ма човека с децата (останах с впечатлението, че пътувате с 2 деца), но при всички случаи е полезен контакт, мога да му пиша и да питам.

 

Предполагам, че на целодневното сафари с джипа сте се придържали към брега на реката? 9-те обещани часа прави ли ги? Тези от страноприемницата (Guesthouse), където ще отседнем дават две опции ужким (не знам как се избира при условие, че делим с други хора джипа) - или покрай брега на реката или навътре към блатата на Савути.

 

Още веднъж, благодаря за информацията!

Shark видяхме, дори няколко, breaching нямаше как, не бяхме в сезона.

Из Кейптаун карахме с кола под наем, качихме се на Table Mountain, ходихме до Boulders penguin colony и после към Kleinbbai, нямаше много време за други.

За Steenbok, сега си проверих мейлите и е така(моя е грешката), за лодаката 2x40=80, за деца без пари.

За full day-а 2x150=300$ и да наисина си спазва 9-те часа, дори може и повече, ние си решавахме, не изгребнява за такива неща. Вървяхме по реката, тя навътре не е точно като река,а като широка вода и блата и започва да прилича на Окаванго, поне според водача. Мисля че влезнахме не повече от 80км навътре от Касане.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И на мен са ми в списъка, ама тука става дума за някакви огромни суми, с които човек може да направи поне 3 едномесечни екскурзии.

Чудя се дали всички пътуват по този скъп начин, защото аз се придържам към бекпекърското пътуване.

А, тези цени за Мала Мала до Крюгер и Duba Plains  в делтата на Окаванго са изключително скъпи и аз ги цитирах само като илюстрация на докъде може да се стигне, но по принцип сафарито като цяло е скъпо преживяване и не става като backpacking (за огромно мое съжаление). Има си някои основателни причини за това (входове за национални паркове - Масай Мара е 80 долара на човек на ден, шофьори, гидове, трудности при снабдяване на лагерите), в други случаи просто се използва монопола над някоя природна красота. По принцип 200-250 долара на вечер на човек за спане, храна, сутрешно и следобедно сафари с шофьор/гид и евентуално спотър се счита за много добра цена (на добро място).

 

Някои паркове предлагат self drive, както писа Oshko за Крюгер, наемаш си кола и си караш сам и излиза много евтино (особено ако пък няколко човека делят). Мен лично идеята за такова сафари в Крюгер не е особено привлекателна заради асфалтираните пътища. Друго много добро място за self drive е парка Етоша в Намибия, където със спане на къмпинг (супер идеално за мен) може да се докара докъм 120 долара на вечер на човек (включително наема на 4Х4 Тойота пикап и таксите за парка), това като делят двама, ако делят 4-ма става още по-евтино.

 

Предмиството на self drive-a освен цената е, че сигурно е кеф сам да си намираш животните, но в Етоша просто се ходи по водните резервоари и те сами идват там, можеш да стоиш колкото си искаш на едно място или да се преместиш на друго. Недостатъците са, че просто няма как да намираш животни толкова добре както местен гид (в Масай Мара шофьорът масай може да види лъв докато кара на близо половин километър разстояние с голо око, докато аз се зверя с бинокъл и пак не го виждам), не можеш да бъдеш в open sided или изцяло открито возило.

 

Друго място, където е евтино да се прави сафари и което коментираме тук е парка Чобе и по-специално северната му част до реката - вземаш си спане за примерно 40-50 долара на вечер на човек. 3-часово сафари с кола или лодка е по около 40 долара на човек, слагаш 2 на ден и ти излиза към 90-100 долара на глава + храна, която едва ли е скъпа, там си има град - Касане. Недостатъка е, че е тъпкано с хора и не е съвсем диво, но за сафари на wilderness се плаща висока цена...

 

Горе написах и за евтин начин да се види делтата на Окаванго - екскурзия с лодка от Маун с 2 нощувки на бивак на Chief's Island (става от средата на Юли и мисля, че докъм края на Септември) - излиза към 100-120 долара на вечер на човек, докато лагер в самата делта започва от около 350 долара на вечер + скъп транспорт с едномоторен самолет. До Маун има редовни полети от Йоханесбург. Ботсуана като цяло е най-скъпата дестинация.

 

В Замбия в един много интересен парк - South Luangwa се предлага ол инклузив - нощувка, храна, такси за резервата и 2 сафарита на ден за около 100 - 120 долара на вечер, спи се извън парка, но много близо до входа. Няма как да се влиза много навътре в парка обаче. Има начини за предвижване до там от Лусака с автобус + ван и нещо си, точно по бакпакерски...

 

Та в резюме - да, по-скъпо е от други пътешествия (няма и как да не е), но има и достъпни опции :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да идеш само до Касане и Чобе от Сев. страна е като да идеш до водата без да се наведеш да пиеш.  Касане е най-развитият и с най-много туристи район - не с това е известна Ботсуана.  Един круиз по Чобе и продължаваш нататък.  Дали има разлика от круиз до круиз в зависимост кой го оперира не зная, нашият беше феноменален.  Ако ще се прави Ботсуана с много ограничен бюджет, по-добре изобщо да не се прави - и Намибия, и ЮАР са по-евтини като цяло.  

 

За да си "приключил" с Ботсуана ти трябват поне още 3 нощувки в Куандо-Линянти-Савути района и 3 в Централна Калахари и/или солниците да речем.  Била съм на мокър лагер в сърцето на делтата - Ксигера и на сух в Североизточната част в района на Вумбура.  И двата лагера като богатство от животни отстъпваха на динамиката и пиршеството в Линянти-Савути.  В делтата атракциите са мокоро, кану, водни атракции и изключително красивата и уникална екосистема.  Да не си помисли някой, че едри животни няма - има стада червено лечве, хипопотами, слонове, при Вумбура и лъвове, но не със същия интензитет както в Линянти-Савути.  

 

Да видиш лов и убийство е изкл. рядкост и не бих избирала лагерите по този признак, а бих търсила богати и разнообразни на животни райони като цяло. Била съм в блатото Савути, когато каналът беше пресъхнал.  Имаше стада слонове и няколко семейства лъвове, но лъв да яде слон не съм уцелила.  8-членно лъвско семейство да корми и закусва със жираф - това да, видяхме го.  Стадо хиени да глозга слонски труп и глутница диви кучета да доизяжда импала - също.

 

Делтата е наистина диво място - не е зоопарк и не е място за деца.  Мокорото се преобръща супер лесно и не може деца да шават в него.  При разходките пеш се очаква да следваш водача и да не оставаш сам и не е място, където да търчиш след деца.  А и деца да ти викат на главата не се връзва някакси с идеята за екслузивност, тишина и уединение.  Като човек пътува с възрастни родители или деца си поема съответните ограничения, въобще не бих винила операторите в делтата за тази им политика.  А и поначало по такива места, където не се ходи всеки ден или всяка година, е добре да се водят децата като са на възраст да запомнят нещо и да им остане нещо в главите.

 

До нос Добра Надежда и всичко наоколо ние ходихме с тур, защото не наехме кола.  Скъси ни се престоя в Кейп Таун (за сметка на това видяхме Габороне) с един ден заради буря и затварянето на летището в Йобург и вече нямаше смисъл от кола.  Да, Кейп Таун е може би единственото място, където силно препоръчвам двуетажните автобуси хоп-он, хоп-оф чисто и просто като ефективно средство за придижване.          

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Здравейте,

 

аз ходих специално до Зимбабве през втората половина на октомври тази година. Транспорт на място - африкански влакове и автобуси наред с местния народ. Двама бели със зимбабвийско простолюдие - беше интересно, евтино и съм доволен.

 

Виза  - така се случи, че през август бях в Австрия и си пуснах документите за виза (double entry) оттам с доставка в България чрез австрийските пощи. Таксата за банковия превод (70 евро е цената на визата) също я платих с директен превод през Bank Austria (наше UniCredit Bulbank) - 4.5 euro. Таксата на австрийските пощи (пускане от клон във Виена до посолството на Зимбабве там и предплатен пощенски плик за България) бе общо 8 евро.

 

Авиационен транспорт  - Пътувах с Египетските аеролии от Истанбул през Египет - заедно с двупосочен автобусен билет до/от Истанбул ценат стна 560 евро (525+35).

 

В Зимбабве (освен Хараре и Виктория фолс) посетих гроба на Сесил Роудз Мотопо национален парк с малко диви животни на 50 км от втория по големина град Булавайо) и Хванге национален парк. В Хванге има много животни. Там за първи път в живота си видях не просто един леопард , а два леопарда. Упорството си дава резултати! Този парк най - ми хареса в сравнение с Чобе (Ботсвана) и Кралица Елизабет (Уганда). Мотопо не го броя като сафари парк - малко жирафи и хипопотами. Обаче имало много птици там, но аз от пернати не разбирам и не се интересувам.

 

На водопада бях във възможно най - сухия сезон там - месец октомври. Най - много площадки за гледки към водопада са в Зимбабве. Последната площадка на завоя на реката от страната на Зимбабве дава предостатъчна представа какво хората виждат ако са на площадките разположение на територията на Замбия.

 

Водопоада откъм Замбия беше  пресъхнал по това време и изобщо нямаше смисъл да се ходи от другата страна на моста - едно сухо дере бе по това време. Отделно второто влизане го бях "изтрелял" за Чобе в Ботсвана, а от офиса за имиграция във Виктория фолс ми казаха, че визата ще ми струва 100 щ.долара - аз отказах. Отделно, началника на този офис, каза, че процедурата изисква да ми се изпратят документите по факс в Хараре за разрешение за издаване на още 1 виза. Можели да направят отстъпка за мен, като  ми намекна, че ще говори със самите служители на КПП-то да знаят за мен, понеже полета ми е от Хараре - това ще служило като мотив да ме пуснат обратно в Зимбабве. Тази неяснота с обратното влизане също ме възпря - много рисковано стана. Това, което участниците в тази дискусия казват, че може за водопада в зимбабве да те пуснат в рамките на 1 ден съм го чувал и аз. Най - вероятно става, но за мен си е някаква форма на ..... (всеки да си го определи сам).

 

За Замбия не знам как е с визата. Чувал съм, че само за водопада при влизане по моста от Зимбабве цената на замбийската виза не е 50 щ.д, а 20 щ.д. Ако обаче се продължи към Ливингстън се иска да имаш редовна виза от 50 щ.д. Ако ще ходя в Замбия бих искал да посетя национале парк Кафуе.

 

  Има опастност Fly Traveller да не видищ много от страната в Зимбабве поради облаците пръски. То и по време на октомврийското ми пътуване това си бе малко дразнещо, а след самия край на дъждовния сезон (когато дебита е най - голям) предства си нямам какво се вижда. 

 

Ботсвана - 1 ден с агенция от Виктория фолс (чрез посредничеството на Shoestring hostel). Денят включваше половинка ден с ферибот по река Чобе, обяд и следобеден gamedrive с джипове. Цена 140 щ.д - 50 ферибота+50 сафарито+40 трансфера от/до Виктория фолс.

 

Обобщение: ако някои иска повече информация за Зимбабве извън отскачането до тяхната част на водопада да пита. Още съм пресен. Преди месец и половина съм се върнал.

Редактирано от Valley
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Да идеш само до Касане и Чобе от Сев. страна е като да идеш до водата без да се наведеш да пиеш.  Касане е най-развитият и с най-много туристи район - не с това е известна Ботсуана.  Един круиз по Чобе и продължаваш нататък.  Дали има разлика от круиз до круиз в зависимост кой го оперира не зная, нашият беше феноменален.  Ако ще се прави Ботсуана с много ограничен бюджет, по-добре изобщо да не се прави - и Намибия, и ЮАР са по-евтини като цяло.  

 

За да си "приключил" с Ботсуана ти трябват поне още 3 нощувки в Куандо-Линянти-Савути района и 3 в Централна Калахари и/или солниците да речем.  Била съм на мокър лагер в сърцето на делтата - Ксигера и на сух в Североизточната част в района на Вумбура.  И двата лагера като богатство от животни отстъпваха на динамиката и пиршеството в Линянти-Савути.  В делтата атракциите са мокоро, кану, водни атракции и изключително красивата и уникална екосистема.  Да не си помисли някой, че едри животни няма - има стада червено лечве, хипопотами, слонове, при Вумбура и лъвове, но не със същия интензитет както в Линянти-Савути.  

 

Да видиш лов и убийство е изкл. рядкост и не бих избирала лагерите по този признак, а бих търсила богати и разнообразни на животни райони като цяло. Била съм в блатото Савути, когато каналът беше пресъхнал.  Имаше стада слонове и няколко семейства лъвове, но лъв да яде слон не съм уцелила.  8-членно лъвско семейство да корми и закусва със жираф - това да, видяхме го.  Стадо хиени да глозга слонски труп и глутница диви кучета да доизяжда импала - също.

 

Делтата е наистина диво място - не е зоопарк и не е място за деца.  Мокорото се преобръща супер лесно и не може деца да шават в него.  При разходките пеш се очаква да следваш водача и да не оставаш сам и не е място, където да търчиш след деца.  А и деца да ти викат на главата не се връзва някакси с идеята за екслузивност, тишина и уединение.  Като човек пътува с възрастни родители или деца си поема съответните ограничения, въобще не бих винила операторите в делтата за тази им политика.  А и поначало по такива места, където не се ходи всеки ден или всяка година, е добре да се водят децата като са на възраст да запомнят нещо и да им остане нещо в главите.

 

До нос Добра Надежда и всичко наоколо ние ходихме с тур, защото не наехме кола.  Скъси ни се престоя в Кейп Таун (за сметка на това видяхме Габороне) с един ден заради буря и затварянето на летището в Йобург и вече нямаше смисъл от кола.  Да, Кейп Таун е може би единственото място, където силно препоръчвам двуетажните автобуси хоп-он, хоп-оф чисто и просто като ефективно средство за придижване.          

Хе хе, много добре си го написала, НО... всеки човек си има някаква максимална цена, която е готов да плати за различни неща. Цените във Vumbura Plains започват от 1350 долара на човек на вечер (нисък сезон) при двама делящи (2700 за мен и жена ми на вечер), Xigera започва от 700 и нещо на човек на вечер... За мен просто е прекалено скъпо ако щеш и чисто психологически е трудно да приема да платя тези цени. Ще кажеш "като ти е скъпо къде си тръгнал из Ботсуана?" Ами тръгнал съм точно по лагери, на които мога да "преглътна" цените - Pelo Camp е най-новият лагер на Wilderness Safaris, намира се в премиер район за "мокър лагер" (Jao concession) и е наполовина на цените на Xigera. Sango Safari Camp е на добро място - границата на Мореми с концесията на река Куай - правят се game drives и на двете места. Е, не е супер ексклузивно, минават и хора на self drive из района, но мястото е добро за "dry" camp. Linyanti e много яка концесия наистина, но отново, там лагери от порядъка на 400 долара на вечер на човек няма, има един Linyanti Bush Camp, който май го продават в комплект с други лагери на оператора само.

 

Северно Чобе + Jao Concession + Moremi / Khwai River area не е като съвсем нищо да не се види от Ботсуана. Колкото до централна Калахари и salt pans (Makgadikgadi, Nxai), те като цяло са извън моят интерес, освен това Май-Юни не е добър сезон. Там има една мини-миграция на зебри, но тя е по друго време. 

 

Аз лично предпочитам да отида на други места друг път, вместо да задълбавам с Ботсуана, много ми се ходи в Руаха и Селу (Selous) в южна Танзания например. там ходят малко хора, има кампове с доказани топ гидове (Kwihala) и понеже са на границата м-у Източна и Южна Африка, има животни и растения от двата района. За walking safari в Mana Pools да не говорим... Интересни места много, време и пари да има човек :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм бил в Танзания - Нгоро-нгоро, и Серенгети за 260 долара - 3 дни/2 нощувки с всичко включено - водач,транспорт, спане, храна и затова онези цени ми се струват някак си преувеличени. Ние видяхме страшно много животни (включителни биг файв) и съм много доволен.

Това, което пише Valley за Зинбабве много ми хареса и може прекрасно да се съчетае с ЮАР. Там проблем май е зимбабвийската виза, но и това може да се оправи

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте,

 

аз ходих специално до Зимбабве през втората половина на октомври тази година. Транспорт на място - африкански влакове и автобуси наред с местния народ. Двама бели със зимбабвийско простолюдие - беше интересно, евтино и съм доволен.

 

Виза  - така се случи, че през август бях в Австрия и си пуснах документите за виза (double entry) оттам с доставка в България чрез австрийските пощи. Таксата за банковия превод (70 евро е цената на визата) също я платих с директен превод през Bank Austria (наше UniCredit Bulbank) - 4.5 euro. Таксата на австрийските пощи (пускане от клон във Виена до посолството на Зимбабве там и предплатен пощенски плик за България) бе общо 8 евро.

 

Авиационен транспорт  - Пътувах с Египетските аеролии от Истанбул през Египет - заедно с двупосочен автобусен билет до/от Истанбул ценат стна 560 евро (525+35).

 

В Зимбабве (освен Хараре и Виктория фолс) посетих гроба на Сесил Роудз Мотопо национален парк с малко диви животни на 50 км от втория по големина град Булавайо) и Хванге национален парк. В Хванге има много животни. Там за първи път в живота си видях не просто един леопард , а два леопарда. Упорството си дава резултати! Този парк най - ми хареса в сравнение с Чобе (Ботсвана) и Кралица Елизабет (Уганда). Мотопо не го броя като сафари парк - малко жирафи и хипопотами. Обаче имало много птици там, но аз от пернати не разбирам и не се интересувам.

 

На водопада бях във възможно най - сухия сезон там - месец октомври. Най - много площадки за гледки към водопада са в Зимбабве. Последната площадка на завоя на реката от страната на Зимбабве дава предостатъчна представа какво хората виждат ако са на площадките разположение на територията на Замбия.

 

Водопоада откъм Замбия беше  пресъхнал по това време и изобщо нямаше смисъл да се ходи от другата страна на моста - едно сухо дере бе по това време. Отделно второто влизане го бях "изтрелял" за Чобе в Ботсвана, а от офиса за имиграция във Виктория фолс ми казаха, че визата ще ми струва 100 щ.долара - аз отказах. Отделно, началника на този офис, каза, че процедурата изисква да ми се изпратят документите по факс в Хараре за разрешение за издаване на още 1 виза. Можели да направят отстъпка за мен, като  ми намекна, че ще говори със самите служители на КПП-то да знаят за мен, понеже полета ми е от Хараре - това ще служило като мотив да ме пуснат обратно в Зимбабве. Тази неяснота с обратното влизане също ме възпря - много рисковано стана. Това, което участниците в тази дискусия казват, че може за водопада в зимбабве да те пуснат в рамките на 1 ден съм го чувал и аз. Най - вероятно става, но за мен си е някаква форма на ..... (всеки да си го определи сам).

 

За Замбия не знам как е с визата. Чувал съм, че само за водопада при влизане по моста от Зимбабве цената на замбийската виза не е 50 щ.д, а 20 щ.д. Ако обаче се продължи към Ливингстън се иска да имаш редовна виза от 50 щ.д. Ако ще ходя в Замбия бих искал да посетя национале парк Кафуе.

 

  Има опастност Fly Traveller да не видищ много от страната в Зимбабве поради облаците пръски. То и по време на октомврийското ми пътуване това си бе малко дразнещо, а след самия край на дъждовния сезон (когато дебита е най - голям) предства си нямам какво се вижда. 

 

Ботсвана - 1 ден с агенция от Виктория фолс (чрез посредничеството на Shoestring hostel). Денят включваше половинка ден с ферибот по река Чобе, обяд и следобеден gamedrive с джипове. Цена 140 щ.д - 50 ферибота+50 сафарито+40 трансфера от/до Виктория фолс.

 

Обобщение: ако някои иска повече информация за Зимбабве извън отскачането до тяхната част на водопада да пита. Още съм пресен. Преди месец и половина съм се върнал.

Мерси за поста. Зимбабве би ми било изключително интересно да отида, най-вече в Mana Pools. Този резерват е точно с-у Lower Zambezi в Замбия на брега на реката.

 

За Egypt Air съм чувал, че често отменяли полети и нямало как да си вземеш парите обратно. На теб явно не са ти ги отменили, иначе щеше да пропищиш :) От техният сайт ли взе билетите? Като какво е да се минава през летището в Кайро в тези смутни за държавата им времена?

 

За водопада Виктория - вярно, че би трябвало да е много пълноводен в краят на Май и пръските да пречат да се вижда добре, но колкото - толкова. Колко време отнема (средно) да се разгледа водопада от страната на Зимбабве?

Връзка към мнение

За да се ориентираш за пръските, ето през Април от Замбия:

post-64-0-00479200-1387227181_thumb.jpgpost-64-0-75849300-1387227268_thumb.jpgpost-64-0-01894800-1387227275_thumb.jpg

 

ето и от Зимбабве

post-64-0-92692800-1387227391_thumb.jpg

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз съм бил в Танзания - Нгоро-нгоро, и Серенгети за 260 долара - 3 дни/2 нощувки с всичко включено - водач,транспорт, спане, храна и затова онези цени ми се струват някак си преувеличени. Ние видяхме страшно много животни (включителни биг файв) и съм много доволен.

Това, което пише Valley за Зинбабве много ми хареса и може прекрасно да се съчетае с ЮАР. Там проблем май е зимбабвийската виза, но и това може да се оправи

Това ми се струва страшно евтино, само park fee в Нгоронгоро е $50 на човек, като допълнително има на кола $200 Crater Descent Fee, Серенгети има такси за парка $60 на човек. Само от такси за парковете имаш $170 за 2 дни в Серенгети и един в Нгоронгоро, плюс $200 за возилото да слезе в кратера, да кажем, че сте 6 човека в джипа, това прави минимум 200 долара на човек паркови такси само. Остават $60 за водач, храна, преспиване, гориво за 3 дни/2 вечери. Спомняш ли си къде спахте? Имаш ли линк към фирмата, която прави сафарито?

Връзка към мнение

За да се ориентираш за пръските, ето през Април от Замбия:

attachicon.gifIMG_2232.JPGattachicon.gifIMG_2234.JPGattachicon.gifIMG_2236.JPG

 

ето и от Зимбабве

attachicon.gifIMG_2107.JPG

Мерси, наистина се скрива доста от водопада, от хеликоптера най-добре ли се вижда?

Връзка към мнение

Мерси, наистина се скрива доста от водопада, от хеликоптера най-добре ли се вижда?

Зависи. Различно е. Всъщност, мен пръските много ме изкефиха, такива на Игуасу нямаше.

По принцип много се препоръчват хеликоптерите, точно защото не се виждало много добре от земята, но пък хеликоптерите летят доста високо, не са на 50м например, което би било уникално, но и опасно.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това ми се струва страшно евтино, само park fee в Нгоронгоро е $50 на човек, като допълнително има на кола $200 Crater Descent Fee, Серенгети има такси за парка $60 на човек. Само от такси за парковете имаш $170 за 2 дни в Серенгети и един в Нгоронгоро, плюс $200 за возилото да слезе в кратера, да кажем, че сте 6 човека в джипа, това прави минимум 200 долара на човек паркови такси само. Остават $60 за водач, храна, преспиване, гориво за 3 дни/2 вечери. Спомняш ли си къде спахте? Имаш ли линк към фирмата, която прави сафарито?

Тия изчисления нещо не са много верни. Всичко си организирахме на място. Имам някъде визитка на фирмата. Та затова казвах, че вие говорите за някакви космически цени. Вярно, че в Ботсуана са други нещата, ама чак пък толкова. И ние си видяхме всичко. След около 3-4 години ще направя Крюгер парк и онзи в Зимбабве ми хареса - с двата леопарда. Окаванго да има да взима, ама от други...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.