Прескочи до съдържание

Опаковане на багаж, чупене на куфари и т.н.


Препоръчани мнения

Разбиха ми и вадещата се дръжка на един супер здрав пластмасов "Самсонайт", който е ходил къде ли не, не просто да се счупи дръжката, ами там където влиза са се отворили две дупки, през които направо се вижда съдържанието на куфара :) :) Язък, много ми беше любим, целият налепен с лепенки от държави, градове и летища от цял свят... Не знам какво трябва да са го правили за да се счупи, трябва да е паднал с извадена дръжка.

Последните 13 години съм бил голям късметлия с багажите по летища, сега ми се върна накуп - 20 часа закъснял багаж с KLM, 8 часа закъснение и джобене на куфар с LAN Argentina плюс счупване на куфар с Bulgaria Air и всичко това за едно пътешествие  :)

Ето това е още една - всъщност основната причина, да пътувам винаги само с ръчен багаж. Другата е губене на време при прекачване с различни авиокомпании за чакане докато се появи на лентата, и после отново чекиране.

Разбира се когато е за пътувания до 2-3 седмици, и то до дестинации, които не изискват специална екстремна екипировка. В такива случаи само мек сак, или здрава раница, по възможност със заключване, и опакована с опаковъчна лента. Тогава няма начин нещо по сака да се счупи, а полиетилена, макар и не толкова сигурно защитаващ вещите вътре от "палави ръчички", все пак е психологически възпиращ от случайно и набързо претарашване по пътя от самолета, до багажната лента.

Всичко това в комбинация с разумната препоръка в правилата на всички авиокомпании, в регистриран багаж да не се слагат ценни и лесно чупливи предмети и вещи. Въпреки, че самите авиокомпании в общия случай нямат вина за евентуалните поражения. Пакостите ги прави персонала от наземния оператор. Изключения са само самолетите на дълги полети, в които има достъп от пасажерския сектор до багажните отделения (ако все още има такива пътнически самолети), и някой стюардеси се изкушават в "тихите" часове да слезнат крадешком, и да инспектират съдържанието на определени куфари. Особено ако имат предварителна информация от служители на гишетата за регистрация преди полета. Този последния начин не знам дали е реално осъществим, или е само плод на нечие въображение, но съм го чувал като възможност.

Далеч съм от мисълта, че на всеки полет има риск от всички, или някое от посочените действия, но фактът че все пак го има този риск, е предпоставка винаги да избягвам пътуването с повече от един ръчен багаж, когато това е възможно. :)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Wilks, да те питам наистина ли смяташ, че опаковането е полезно отвъд "психологическата бариера" и това, че не се драска? Аз си заключвам куфара с катинар по принцип. Скъпо ми се струва да го опаковам всеки път...към 5-10 евро излиза мисля: 5-6 пътувания и съм събрала за нов куфар :lol:

Връзка към мнение

Аз не опаковам. Единственият път, когато го направих, такива съмнения породих в Америка, че изобщо не мисля да повтарям, с такова недоумение ме гледаха там.

Връзка към мнение

Wilks, да те питам наистина ли смяташ, че опаковането е полезно отвъд "психологическата бариера" и това, че не се драска? Аз си заключвам куфара с катинар по принцип. Скъпо ми се струва да го опаковам всеки път...към 5-10 евро излиза мисля: 5-6 пътувания и съм събрала за нов куфар :lol:

Наистина, и напълно сериозно. :) Сега ще обясня защо, изключително от моя гледна точка, обаче.

Първо аз до момента не съм пътувал за повече от 15 дена, а както писах и за 20 да е, пак мога така да си подредя багажа, че хем да не ми липсва нищо важно, хем да не нося излишни вещи. Не че пак не попадат такива, въпреки практичния принцип*, който гледам да спазвам. Тук отварям скоба, че говоря за нормален ръчен, не за измислицата на унгарците за "малък кабинен" багаж :D

Второ, ако дойде ден, в който да предприема пътуване, нуждаещо се от носене на по-специфична и специализирана екипировка, очевидно размерите на ръчния багаж ще са далеч под достатъчните. Тогава 5-10 евро поне на мен ми се струват оправдани, и много по-нищожни от евентуалния риск на отваряне и нерегламентирано присвояване на вещи и части от съдържащото се в багажа. Плащането на 10 евро веднъж на 1-2 години, не мисля че може да застраши финансовата ми сигурност. :)

Трето, мисля че новият куфар купен със спестените от опаковане пари на петия път, няма как да ми върне липсващата вещ, която и да не е с висока цена, примерно притежава голяма сантиментална стойност за мен - евтини неща, но любими.

Четвърто - виждал съм как изглежда голям мек сак, плътно опакован с такава опаковъчна лента. Едно, че е трудно да се разбере къде точно е ципа, или капака, което автоматично води до затрудняване на злосторника къде да направи разреза така, че прецизно да съвпадне с него, и по-бързо и лесно да го отвори след това. И второ - ако тръгне да разпаря каруцарската цялата опаковка, после да кърти катинар или ключалка, определено смятам, че ще го забави  и донесе много по-голям риск за крадеца, и по-голяма сигурност за багажа ми. Освен това не съм следил статистика по въпроса, но предполагам, че процента на опаковани и отваряни багажи е в пъти по-малък от отваряните неопаковани.

И на последно място, ако чак толкова не ти се плащат 5-10 евро всеки път, може и сама да си купиш такава индустриална самозалепваща широка лента, и да си опаковаш багажа сама в къщи. В началото няма да е толкова здраво и стегнато опакован, както става с автомата, но с времето ще придобиеш сръчността и уменията на машина. ;)

 

-----

*Принципа на практичния пътешественик (има го по всички travel сайтове и гайдове): Приготви всичко, което мислиш да вземеш за предстоящото пътуване. След това махни половината вещи, и си зареди картата с двойно повече пари. Сега вече си подготвен, и напълно готов за леко и практично пътешествие. :)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аз не опаковам. Единственият път, когато го направих, такива съмнения породих в Америка, че изобщо не мисля да повтарям, с такова недоумение ме гледаха там.

Еее, ама и ти си нацелил къде точно да опаковаш багаж.   :)

Те там и да опаковаш, и да заключваш, "службите" така или иначе ти го отварят. Даже съм чел инструкции, че не е препоръчително да се слага катинар, защото като си вземеш куфара от лентата и го отвориш, виждаш една учтиво написана бележка с извинение за причинените евентуални поражения от разбиването на катинара, и разбъркания багаж. Даже за целта се продават специални катинари (TSA Standard locks), които лесно се отварят с един инструмент като тънко шило, ползван от американските служби по сигурност, без да се налага разбиване ;)

Не знам дали на всички летища се изпълнява тази процедура, но на големите международни със сигурност. Предизвикал си недоумение, защото един вид правиш излишна процедура, като така или иначе куфара ти ще бъде отворен за проверка.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Нямам идея какво правят, но имам двама квартални познати, които си построиха апартаменти в центъра на София и обиколиха половин Южна Америка докато работеха хамали на летището преди 10 15 години.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз също винаги с раница. С изключение на презокеанските, че там няма как.

Последната случка беше лятото, когато на мой приятел му загубиха куфара Еър Франс. След две седмици се обадиха, че е в София, тъкмо пък се връщахме заедно от уикенд в Италия и минахме да го приберем. Да, ама беше почти празен. Отарашен яко. Той обаче беше си помъкнал в ръчния най-ценното- двата фотоапарата, та много не се притесни. Написахме там каквото трябва и след няма и месец французите му изплатиха обезщетението- мисля, че беше над 400 евро.

 

През тези две седмици направи хиляди безуспешни опити да се свърже с персонала на френските авиолинии в Бг. Тия хора телефон да вдигнат- забрави. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имам познат, който е работил за кратко хамалин на летището. В момента в работата си пътува много и затова винаги носи в багажа си по един празен парфюм и го оставя на лесно достъпно място в багажа. Ако го намерят, да го вземат, и после да им е гадно.  :lol:

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз пък не си опаковам багажа и катинар не слагам. При това пътувам винаги и с чекиран багаж. Нямам кой знае какви ценности в багажа освен дрехи и козметика, някои  подаръци (не особено скъпи) и чат-пат някоя бутилка вино, която съм си купила на връщане. Имала съм и нерапечатани парфюми.Всичко ценно (а то не е много) си нося в ръчния багаж. Оставям си го ей така и въпрос на късмет ли е било, но досега нямам изчезнали неща от багажа. Даже единия път ми престоя близо 3 седмици на летището, тъй като ми бяха загубили багажа на път за Мексико, но то пък се случи на прословутия 11 септември и ме върнаха в София, обаче багажа не беше намерен преди да трагна на път отново (след около седмица, като отвориха въздушното пространство), намериха го докато бях в Мексико, но не разрешиха да го дадат на брат ми или нашите защото не съм оставила пълномощно. Та престоя на летището 3 седмици докато се върна. Мислях че ще има липси, ама нямаше. Толкова ми е безинтересен багажа :P

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Опаковам само чекиран багаж и то не винаги, а само когато наистина искам куфарът да не бъде отварян. Цялата операция ми отнема не повече от 10 минути и 1 ролка пластмасово фолио. При това си го маркирам по такъв начин, че ми е достатъчен само 1 поглед върху лентата с багажа, за да си разпозная веднага куфара. Да чукна на дърво, досега никога не ми е липсвало нещо от багажа, но това не пречи да се подсигуря. А най-интересният случай при мен беше на връщане от Ню Йорк с Еър Франс. Имаше някъде около час за прекачване на Шарл Де Гол за полето до София и търчайки от единия терминал към другия направо умирах от притеснение, че няма да имат време да прехвърлят чекирания багаж. В самолета за София беше пълно с готини студентки, които се връщаха от бригада, обаче мен ме бяха сложили между мъж и жена цигани, които ги депортираха от Франция. В самолета изслушах житейската им история и даже предложението като се приберем в София да ми покажат "жената как заработвала в Бордо - мноу добра е бате, мноу я бива, доволен ши останеш" като през цялото време ми беше притеснено за багажа. Накрая, на летището в София се оказа, че от цял самолет са пристигнали само 4 куфара и моят е един от тях. Малко гузно си го прибрах от лентата под погледите на дългата опашка пред "изгубен багаж" и даже успях да финтирам митничарите с един дълъг престой в безмитния и смесване с пътниците от следващия пристигнал самолет.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Опаковката служи по-скоро за предпазване на куфара и за затруднение, в смисъл колко по-лесни багажи има, точно тоя ли ще хване... Иначе рядко опаковам, само когато жената настоява, че то доста съпо излиза. Иначе никакви ценни неща в багажа и това е. Много мразя багаж, ама последно с жената и две деца почти 100 кила излезе.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В самолета за София беше пълно с готини студентки, които се връщаха от бригада, обаче мен ме бяха сложили между мъж и жена цигани, които ги депортираха от Франция.

...

Накрая, на летището в София се оказа, че от цял самолет са пристигнали само 4 куфара и моят е един от тях.

Бе има някакъв баланс в природата ... :biggrin:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Опаковката служи по-скоро за предпазване на куфара и за затруднение, в смисъл колко по-лесни багажи има, точно тоя ли ще хване... Иначе рядко опаковам, само когато жената настоява, че то доста съпо излиза. Иначе никакви ценни неща в багажа и това е. Много мразя багаж, ама последно с жената и две деца почти 100 кила излезе.

С тия 100 кила много ме стресна, но вие сигурно носите подаръци на роднини и т.н. иначе само за ваканцията е брутално.

Нашият обикновено е около 30кг за четиримата вкл. ръчният, но си ползваме разни ландромати на средата или на една трета от екскурзията.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Стреч фолио се подава под път и над път навсякъде. Аз не, че съм евреин, но не ми се дават по 10-15 евро за опаковане на куфар на летището :P

Иначе за Самсонайт специално - имат гаранция, но ти трябва документ от авиокомпанията, а тя пък иска такъв от летището. - за които трябва доста нерви да се извадят, особено ако говорим за разни лилави тарикати и подобни

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Имаше някъде около час за прекачване на Шарл Де Гол за полето до София и търчайки от единия терминал към другия направо умирах от притеснение, че няма да имат време да прехвърлят чекирания багаж. В самолета за София беше пълно с готини студентки, които се връщаха от бригада, обаче мен ме бяха сложили между мъж и жена цигани, които ги депортираха от Франция. В самолета изслушах житейската им история и даже предложението като се приберем в София да ми покажат "жената как заработвала в Бордо - мноу добра е бате, мноу я бива, доволен ши останеш" като през цялото време ми беше притеснено за багажа. Накрая, на летището в София се оказа, че от цял самолет са пристигнали само 4 куфара и моят е един от тях. Малко гузно си го прибрах от лентата под погледите на дългата опашка пред "изгубен багаж" и даже успях да финтирам митничарите с един дълъг престой в безмитния и смесване с пътниците от следващия пристигнал самолет.

 

Тоя полет да не е миналата есен? Щото жена ми тогава се прибра по същия маршрут и разправяше нещо подобно. 

Връзка към мнение

Тоя полет да не е миналата есен? Щото жена ми тогава се прибра по същия маршрут и разправяше нещо подобно. 

 

Ами есента беше, но преди няколко години, Нищо чудно обаче това да е редовен номер на французите.

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

JFK:

 

Latest News advice.jpg Passenger Advice

 

Please note that suitcases wrapped in plastic film cannot be accepted in our baggage system. You will be asked to unwrap your suitcase.

 

Аз не че опаковам, но за хората които го обмислят.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ноември отскочих до Милано за уикенда (Уиз) и бая се изненадах на връщане като видях...

Не е имало катинар, не виждам как би се счупило... освен ако не са го "връзвали" в самолета за нещо :lol:

 

7030072a.jpg

Редактирано от SeeKnDestroY
Връзка към мнение

Ноември отскочих до Милано за уикенда (Уиз) и бая се изненадах на връщане като видях...

Не е имало катинар, не виждам как би се счупило... освен ако не са го "връзвали" в самолета за нещо

Закачил се е за нещо. Моят имаше връзчици на циповете и те вероятно за се закачили при пренасянето и от дърпане са ги скъсали.

Редактирано от Nine
Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

Напоследък ми се случва да гледам клипчета, за това как трябва да опаковаме багажа си, така че дори и място да ни остава.

Та ми става интересно.. вие използвате ли разни джаджи за отделните ви неща в багажа?

Ясно за тоалетни принадлежности си имате.., но например за електронните/електирчиески компоненти / кабелчета, флашки, карти итн/, за обувки итн подобни..

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да споделя и аз опит. Преди време при прекачаване на летището във Франкфурт гледах от автобусчето как разтоварват багажа и видях как отхвръкна колелото на един куфар, досущ като нашия. Не бях сигурна дали е той, защото имахме около час и малко за прекачване и си мислех, че изобщо няма да гонатоварят. Е в София се оказа нашия куфар - откъргтено беше колелото заедно с носещата част.

Иначе американците бяха преровили едната чанта, в която имаше кафе :),  и ни бяха оставили едно извинително  писмо - цяла страница - как това било за нашата сигурност. Нищо не липсваше, а беше сак без ключ, който родата ни даде в последната минута на връщане.

Връзка към мнение

Аз пътувам с незаключени куфари. Ако решат, ще го отворят. В Доминикана винаги куфарите са претарашени грозно и всичко е в джоджен и копър, ама то е обяснимо :)

Не слагам ценни вещи в багажа, като изключим последния път към България, когато без да искам съм тикнала вътре обици с едни скъпи камъчета. За капак багажа се загуби по пътя и куфарът пристигна на следващия ден. Доста се поизпотих два дена, признавам. За щастие този път куфарът не беше отварян и обиците си стояха както съм ги сложила в кутийката за бижута.

Ето едно клипче как се отваря куфар с химикал:

https://www.youtube.com/watch?v=mf-DGKUNffI

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Напоследък ми се случва да гледам клипчета, за това как трябва да опаковаме багажа си, така че дори и място да ни остава.

Та ми става интересно.. вие използвате ли разни джаджи за отделните ви неща в багажа?

Ясно за тоалетни принадлежности си имате.., но например за електронните/електирчиески компоненти / кабелчета, флашки, карти итн/, за обувки итн подобни..

 

Аз използвам мрежести и компресионни торби. Компресионните са много добро решение при липса на място. Става дума за торби като тези на спалните чували - с компресионни ленти. Мрежестите са по-скоро да е подредено всичко и да не се въргаля бельото из някоя найлонова торбичка (примерно). За електронни компоненти - по-скоро т.нар dry-store bag - найлонова торбичка, която се закопчава достатъчно плътно, че да не влиза вода. Не че очаквам наводнение в багажното, но са удобни и за после, по време на пътуването. 

 

Скоро ще трябва да събера багаж за 3+ седмици в 70л мек сак и като гледам как мятат куфарите, вече доста неща изпаднаха от списъка за опаковане. Ще се купуват на място. 

Колкото до ровенето - съмнявам се някой да краде опърпани полари, но все пак мисля да опаковам сака, най-малкото да го предпазя (доколкото мога) от случайно раздиране някъде. 

Редактирано от Gamina
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.