Прескочи до съдържание

Пътуване до Рим, бюджетни хотели и съвети


Lindt

Препоръчани мнения

Мисля, че бъркаш. Колизей и Палатин са с два отделни входа, а не с един общ. Това означава, че ако искаш да посетиш и двете места е нужно да използваш и двете безплатни опции на "Рома Пас". Освен, разбира се, нещо да се е променило от 2009 г. насам, но ме съмнява...

Връзка към мнение
Tickets: 
Colosseum/ Palatine Hill /Roman Forum: single ticket

Full price: € 12,00.
Reduced: € 7,50 for European Union citizens ages 18 to 24 and for European Union teachers.
Free:  Visitors 17 and under and European Union citizens 65 and over .

 

???

Връзка към мнение

Да, сега се сетих, този комбиниран билет не включва палатинските музеи горе на хълма и явно там съм използвал втората безплатна опция...

Връзка към мнение

Един ден за основните забележителности ми се струва малко: по-добре 2 дни и по-спокойно. Едно от нещата, които харесвам в Рим е това, че като завиеш в някоя уличка изведнъж изниква църква, в която има нещо интересно, което да се види непременно. Препоръчвам криптата на капучините (трябва ви по-здрав стомах :))

 

За хотелите: гледай рейтинги в booking или  trip advisor: досега не са ме подвели.

Връзка към мнение

Ако ще си купуваш единичен билет, по-добре е да си го вземеш първо от Палатин. Няма големи опашки и един път като го валидираш на Палатин, избягваш опашките на Колизея и директно влизаш. Това важи само ако няма да ползваш Roma Pass.

 

Ако имаш Roma Pass, мисля може да влезнеш от друг коридор т.е. избягваш опашките. Капитолийските музеи и галерия Боргезе са в графа "високо препоръчително". Имай предвид, че има още други музеи, които заслужават да бъдат посетени, но за първо посещение може и да бъдат пропуснати. Парковете е вероятно да са ок през март.

 

Така или иначе времето няма да ти стигне, но при добра подготовка и доста, доста четене може да добиеш много добра представа за града. Питай ако имаш конкретни въпроси :) . 

Връзка към мнение

 

Обожавам цветя и градини и за мен е голяма стъпка да реша да пътувам преди април. Освен това детето в мен обича да влезе в зоогическата градина във всеки град, дори Тимишоара. Препоръчана е ботаническата градина, портокаловата градина, хълмът на градинките Пинчо, паркът при Боргезе и тн., но през март заслужават ли си или да ги оставя за следващия път? 

Не се притеснявай, времето през март е приятно. Била съм в Рим края на февруари и то в годината, която беше студена и в Рим падна сняг. Зеленина имаше по всички паркове. Тази снимка е от тогава. Хълмът Авентин с портокаловата градина, за която пишеш:

post-514-0-53254400-1388592915_thumb.jpgpost-514-0-74887400-1388593005_thumb.jpg

А това е пред вила Боргезе

post-514-0-74307000-1388593156_thumb.jpg

И за да направиш сравнението, това пък беше тук при завръщането ми на 1 март:post-514-0-85256200-1388593245_thumb.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Страхотно, значи са онези декоративни цитросови дръвчета като  в Гърция и греят през зимата. 

Важното е да съм доволна докато се движа из града и на каквото успея да видя, нямам за цел да видя от всичко по малко. 

Връзка към мнение

Много хора познават Рим добре и информация има в изобилие. Искам да посоча само един музей, който според мен трябва да се види преди останалите неща в Рим, защото дава много детайлна представа за древноримската цивилизация (има и огромен макет на града, показващ къде какво е имало). Ние го посетихме в края на едноседмичният си престой и ми се стори, че е най-добре да се види в началото - Museo della Civiltà Romana (Музеят на Римската Цивилизация). Едно уточнение само - посещението на този музей не изключва предварително четене по темата :)

 

Намира се в един не особено посещаван и не поощряван за посещения район, който представя съвсем друго лице на града - EUR (Esposizione Universale Roma), застроен от Мусолини през 1930-те. Има лесен достъп с метро. Освен музея има и други интересни сгради - "модерният" Колизеум и др. Само като  идея...

 

За галерия Боргезе си спомням, че трябваше да се ангажира билет по Интернет предварително за определен час, иначе нямаше шанс за влизане (това през 2011 г.)

 

За настаняване ние взехме стая в апартамент, на 5 мин. пеша от площада Св. Петър - Биби и Ромео B&B,  това са 4 стаи всяка със собствени баня и тоалетна, обща кухня, хладилник, място за хранене. Закритият пазар на Рим е отсреща на улицата. Пича (Ромео) е много точен и английският му е добър, локацията за мен е супер - Ватикана и  Св. Петър. Най-добрият джаз клуб в Рим е на 70 -100 метра.

 

Просто подхвърлям някои идеи...

 

Приятно изкарване!

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не знам какво да кажа, но никак не ми харесват обобщенията. Конкретно в тази тема пишат двама изключителни капацитета относно Рим. Говоря за Spqr и maialearrosto Ако на мен ми престоеше първо посещение на Вечния град, със сигурност бих бил безкрайно щастлив, ако мога да почерпя от опита на тези двама симпатяги. Останалото е в сферата на дребнавото, не бих искал да навлизам още по-дълбоко в корените на проблематиката. Наздраве! 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Колизеумът, Форо Романо и Палатин са в комби-тикет "Anfiteatro Flavio" и независимо дали си с билет или Roma Pass можеш да ги разгледаш в какъвто ред избереш в 2-ва последователни дни, което е удобство(според мен) да ги съчетаеш с други неща. Бих препоръчала, също така,  Галерията в Palazzo Barberini , а за любителите на стъклописа - Villa Torloniq.

Връзка към мнение

"Защо е този хленч?
Защо въздишат хората
по някаква романтика
                  изстинала?
Романтиката е сега в моторите,
                           които пеят
                                    под небето синьо." Н.Вапцаров ("Романтика")

 

Романтиката има много измерения, тя няма цена. Независимо дали ще я консумираш на вечеря в баровския квартал "Париоли", или като беден, но влюбен в другарчето си студент на Испанските стъпала. Историята на думата "романтика" също произхожда от Рим.

 

Романтика има и в песните на Робертино Лорети: "Момиче тъмно, аз съм последният романтик, който пее за луната..."

 

 

Романтика има и в чудесния филм на Теди Москов "Преводачката на черно-бели филми". Когато имате възможност, гледайте го... великолепен е. Отново се говори за Рим и романтиката на киното.

 

Искате филмовата романтика на "Долче Вита" - слизате от метрото на спирка "Барберини" и тръгвате по "Виторио Венето".

 

На всекиго от вас желая много, много Рим да му се случи! Поздрави и на Lindt - кораво момиче! :lol:

 

И КЗЛ за всички родни туристически агенции, които правят скапан Рим!

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Ама сте за бой значи!

Когато има конкретно питане с точно зададени изисквания- било то ограничение в пари или време, за да не остава гадно усещане в едни или други е по-добре да се придържаме към тяХ. Всеки знае кое е по-добре- че трябват възможно най-много дни и пари, но понякога няма възможност за това.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И според теб, посочените финансови параметри са достатъчни, за да се разгледа Рим и опитат различните вкусотии, за които се говори по-горе в темата? Не знам, аз предпочитам нещата да се назовават с истинските им имена. Бюджет от 1200 лева за двама, за пет нощувки в Рим, който включва разходи за пътуване, нощувки, храна, транспорт и такси за забележителности е абсолютно несъстоятелен. Всичко останало е в сферата на фантазиите и вероятностите...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не, не са достатъчни. Но вероятно е възможно да се случи- разбира се, с ограничения. Както и да е, приключих с обсъждането на това.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не, не са достатъчни. Но вероятно е възможно да се случи- разбира се, с ограничения.

 

Последно?

 

Лично аз възприемам това място като такова за взаимопомощ, а не като такова за потупване по рамото... ;)

 

Както и да е, приключих с обсъждането на това.

 

 

Аз също, с чиста съвест при това... :P

Връзка към мнение

„Магеланци.ком”, смятам, вече отива в качествено ново измерение – да му пука за другарчето, което тръгва за Рим. Другарче, което, може би няма голям опит с правене на бюджет за Рим и което не е обикаляло хостели, хотели, апартаменти в Рим, за да знае положението там, миризмите, местонахождението и някои други тънкости. Даже сме готови и да направим ориентировъчни сметки, за които тези 1200 лв., най-вероятно, според лоясалия ми от новогодишната капама мозък, няма да стигнат. И после да кажем на другарчето: „Ей, римляни, вземете още пари”.

 

Цитирам авторката: „5 нощувки от 6ти до 11ти. Летим с уиз еър и цената ми се струва приятна. Имам желанието да се вместя в 1200 лв, като за билети, транспорт и Roma Pass ще отидат  500 лв според моите сметки.” 

 

Разбира се, каквото и да говорим, Рим заслужава много-много посещения, за които трябва да сме подготвени с информация, планове, пари, план „А”, „Б”, „Ц”. Но може и да бъркам... Дълбоко се съмнявам обаче в „магеланци.ком” някой римлянин веднага да откликне и да каже: „Заповядайте в зона Университария, нощувката е 5 евро, имате собствена баня, котлон и проч.”

 

Може би авторката е обикаляла Рим и може да сравнява различните бази за настаняване.

 

Аз предлагам на линдт, при така направената сметка, да отдели за своя Рим 1200 лв. и след като се върнат от Рим, да ни сподели приятния си опит...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Никакъв автор не съм :) Извинявам се за неграмотно зададения си бюджет за град, в който не съм била и покорно моля за прошка. 

Имам 5 дни - 300 лв билети, 80 лв Ватикана, 133 лв Рома Пас, използван за Вила Боргезе и Колизеят и транспорт. Нямам време и желание за повече време в музеи, при наличието на толкова непозната красота по улиците. Оставям настрана разходите за хотел, защото явно са причина за раздор.

Ще разглеждам площади, църкви, градини, панорамни гледки и пазари. 

Имаме още една вечеря първия ден и 4 дни обяд и вечеря за общо 200 евро - тоест предпочитам обедно меню някъде или на крак, за вечеря мога да седна и да изям половин пица или една паста с чаша вино, толкова са ми нуждите и силите след цял ден обикаляне. Ходя с човек, който не пие.

Сега може ли да оставите бюджета и преценката ми на спокойствие и да си говорите за Рим, за да науча нещо? 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Хора, относно бюджета...не се карайте бре :) Признавам, много ми се насъбра три дена без форума наведнъж и може да съм минал малко по-повърхностно, но това което ми липсваше в дискусията относно бюджета е малка бакалска сметка, ей така по инженерски. 

 

С оглед на това, че Lindt не е достатъчно запозната с цените, мисля че е далеч по-конструктивно да се направи примерна сметка за бюджетно посещение в Рим, отколкото просто с лека ръка да отричаме даден бюджет като непостижим. С оглед на това, че 3-4 човека са изреагирали, че не може да се види Рим по тоя начин предполагам са прави, аз самият нямам кой знае какъв опит там. Но като не става с толкова, дайте да видим с колко може да стане, така че да не губим нищо и същевременно да не даваме пари за псевдоатракции, снимки с гладиатори и т.н. :)

 

До колкото схванах парите за музеи, транспорт и всичко останало е покрито. Какво остава да се дискутира, храната и престоя?

 

Колко е например читава вкусна пица или паста, с бутилка вино за двама в заведение, което не е в туристическите месомелачки? Къде да ги търсим тези заведения? Специални конкретни препоръки за имена на заведения? Има ли някой италиански специалитет за закуска, който се продава по хлебарнички, на други места често аз така си правя летящия старт за целия ден за напред?

 

Ей тия въпроси са ми интересни и на мен, по-конкретни малко, иначе 500лв не са достатъчни, пробвай с 1000 не ми говори абсолютно нищо. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Темите станаха две и именно другата е информативната с конкретни места. Мен ми се иска да не се получава като други форуми, където през страница се задават въпроси от един и същ характер, и малцина четат какво се е изписало предните страници. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Жоро, напълно съм съгласен с написаното от теб. Аз обаче се опитвам да отговоря на поставените въпроси, на база предварително посочената информация. Затова и изразих съмнение, че начинанието е постижимо при тези начални параметри. Личното ми мнение е, че Рим е относително скъп град. Не е от най-скъпите, но все пак е достатъчно скъп, за да се поемат излишни рискове с нисък бюджет. Имай предвид, че пицата на парче и хапването на крак не винаги излиза по-евтино от обилна закуска в качествен хотел и прилична вечеря в някоя квартална тратория. Въпрос на смети е всичко. Аз не съм милионер и именно затова преди години открих, че най-добро съотношение между цена и качество получавам в добър четиризвезден хотел, който ми предлага всички удобства + обилна закуска, след която мога да обикалям цял ден по забележителности, а накрая да приключа с хубава вечеря в местната тратория. Това удоволствие на ден за двама се равнява на минимум 50-70 евро конкретно за Рим. В тази сума не е включен хотел (около 80-100 евро за двойна стая на вечер), транспорт и входни такси, които се равняват на около 34 евро (ако приемем, че се използва "Рома Пас"). Всичко е въпрос на сметки, но лично аз предпочитам винаги да предвиждам в бюджета "100% непредвидени разходи", както се прави в строителството, за да няма неприятни изненади... ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Темите станаха две и именно другата е информативната с конкретни места. Мен ми се иска да не се получава като други форуми, където през страница се задават въпроси от един и същ характер, и малцина четат какво се е изписало предните страници. 

 

Аз пък предпочитам ценната информация да е накуп, а ако някой има специфични отделни въпроси да са си в отделна тема, защото ценна информация има там, но когато темата стане 40 страници никой няма да я чете и пак ще има повтарящи се въпроси. Нищо не пречи да пращаме един линк към другата тема, която да седи по-концентрирана, а не да става мега километрична.

 

Няма интернет форум, в който да ги няма повтарящите се въпроси, а и не винаги са такива, има си специфични нюанси. Едно от нещата, което ще направим тази година ще е нещо като Уики, където всеки може да редактира и допълва, така информацията ще е на едно централизирано място, а дискусиите ще останат за финните детайли. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

300 лева или 150 евро за двама/5 дни при положение , че транспорт , хотели и музеи са покрити за мен е постижимо.

При определяне на бюджета за мен биха били задължителни Палатин с Колизеума , Капитолийските музеи и  Ватиканските музеи.

Всичко друго може да се пренебрегне при ограничен бюджет , но разбира се и тези не са задължителни.

Е , ще се хапва пица на парче и в Макдоналдс , но ще има и по за някое кафе на крак и джелато ;-)

Цените в Макдоналдс са едно към едно като в България , но в евро.

Не съм виждал никъде такива тълпи и младите италианци се тъпчат там като за последно  :)

 

 

Много по-добре така отколкото да не видиш Рим !

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Та , за много години първо.
========================
 

М-м-м да ,

Рим е скъп град по отношение на храната . Пици и макарони излизат скъпичко.

 

За това има супермаркети – купувам продукти и правя сандвичи !  (и бирата е по-евтина там) {цените са +/– в БГ}

 

Когато  тръгна за някъде,едно от първите неща е да проуча къде има супермаркети .  (пр. гара Термини в Рим) 

И магазини за тютюн (за лула) .  Особенно съм възхитен от пурите от Тоскана .

 

Ако вали дъжд обикалям музейте , иначе хайманосвам ( пр. Рим на всеки ъгъл е история)  , затова е добре да се знае и къде има и тоалетни.....

 

 + по възможност по-евтин хотел - за Рим района м/у Термини и Аеронавтиката. 

 

и т.н , и т.н.

 

;)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Та , за много години първо.

========================

 

М-м-м да ,

Рим е скъп град по отношение на храната . Пици и макарони излизат скъпичко.

 

За това има супермаркети – купувам продукти и правя сандвичи !  (и бирата е по-евтина там) {цените са +/– в БГ}

 

Когато  тръгна за някъде,едно от първите неща е да проуча къде има супермаркети .  (пр. гара Термини в Рим) 

И магазини за тютюн (за лула) .  Особенно съм възхитен от пурите от Тоскана .

 

Ако вали дъжд обикалям музейте , иначе хайманосвам ( пр. Рим на всеки ъгъл е история)  , затова е добре да се знае и къде има и тоалетни.....

 

 + по възможност по-евтин хотел - за Рим района м/у Термини и Аеронавтиката. 

 

и т.н , и т.н.

 

;)

 

Я се фокусирай още на и т.н.-тата, очевидно си хванал пулса :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.