Прескочи до съдържание

Таймшеърите, Тенерифе и томболите по телефона


Препоръчани мнения

Преди време бях забелязал, че несъразмерно много се търсят билети за Тенерифе, спрямо останалото във форума. Направи ми впечатление, но не се разчовърках достатъчно да разбера на какво се дължи. Предполагах, че е заради прекрасния климат и трудната достъпност от България, повечето хора не могат да си намерят евтини билети и затова се допитват до нас. Дори тема пуснах по въпроса: Тенерифе - какво е специалното? Даже и отговорът на Angelika там, че български оператори примамват хората и им пробутват апартаменти за по седмица не ми се видя притеснителен, нормална практика е по света, аз самият ползвах такава услуга на Карибите и в Австралия. 

 

Този бизнес си има обаче и тъмна страна, която не предполагах, че толкова е налазила и нашата родина... Но да започнем отначало. 

 

Какво представлява таймшеърът?

 

Това е вид услуга, при която си купувате част от ваканционен имот за определено време и на практика този имот е ваш. Например седмицата между 10ти и 17ти март на апартамент първа линия в Тенерифе си е моя и мога да я правя каквото си поискам. 

 

Работи особено добре в по-южните райони на планетата, където климатът е сравнително постоянен, следователно, може предприемачът по-лесно да продаде всички парченца от годината. Естествено, в ниския сезон цените са по-ниски, но не е като да речем да си купиш седмица през ноември в Слънчев бряг. Много хора обичат да почиват винаги на едно и също място, така че няма нищо лошо да си имаш апартаментче, което се поддържа, научил си го и ти е комфортно в него и т.н. 

 

Има няколко големи световни фирми, които управляват таймшеър комплекси по целия свят. Да речем, вашата седмица в комплекса може да е означена на Х точки, които точки можете да ги замените за друга седмица в същия комплекс или съвсем друг, управляван от същата верига. Точките един вид оценяват вашата собственост. Тези точки мисля, че може и да се продават на компанията майка, която пък после търси кой да заеме апартамента, ако тази година не можете да отидете и т.н. Играта с тия точки е голяма.

 

Накратко, няма нищо незаконно или притеснително в таймшеър, абсолютно легален начин за купуване на времеви отрязък от ваканционен имот. Защо обаче терминът поначало има негативен привкус по целия свят?

 

Тъмната страна на таймшеъра

 

Ами това са маркетинговите методи, които компаниите или техните посредници използват, за да продават имотите. Дали самата компания ги прави, дали се свързва с посредници, не знам кой е отговорен, но поначало са страшно агресивни и граничат с незаконни измами. 

 

Винаги се започва със супер евтина или безплатна почивка. Начинът, по който я пласират, е разнообразен. На Карибите примерно, е много популярно да те спрат на улицата, да дадат талонче за изтриване и ако се паднат три лимончета - печелиш! Примерно. Може да е в писмо с нормалната поща, мисля че Рийдърс Дайджест имаха такива противоречиви кампании да си продават енциклопедиите преди време.

 

След като веднъж захапеш кукичката, те канят на презентация, където с ловки психопохвати гледат да ти изрекламират офертата като нещо нечувано, невероятно и ако не подпишеш сега веднага, ще загубиш. "Може ли да си помисля до утре?" не работи за тези хора, ще ти висят на главата и ще искат да подпишеш моментално. Хитреците знаят перфектно, че ако те оставят да дишаш, ще те загубят. Повечето хора си мислят "аз не съм толкова зле, да се вържа на подобно нещо", но недейте с лека ръка да подминавате психологическия натиск от добре обучени хора. 

 

Ще ви обещават, че можете да се откажете във всеки един момент, само да изчакате още малко да си вземете наградата. Ако тръгнете да си ходите, ще ви убеждават какво невероятно предложение изпускате, буквално не можете да се измъкнете, освен ако не се развикате и разпсувате. Да, такива хора се отблъскват само с още повече агресия. Иначе ви оплитат с риторични въпроси от рода на "Бихте ли желали да почивате безплатно?" и подобни. 

 

Много популярен метод е предлагане на почивката напълно безплатно, като единственото условие е да посетите една презентация по време на престоя си. Нищо повече. Ето един клип от епизод на South Park, на който съм фен, след като всички бяха отишли на такава безплатна почивка в Аспен и извикаха полиция, че презентаторите ги държат затворени:

 

http://www.southparkstudios.com/clips/153326/timeshare-conspiracy

 

За феновете на АЛФ пък, сигурно си спомнят епизода, където АЛФ уж беше спечелил ваканция и говорещ тостер (да, винаги има и поощрителни награди, тостери, маши за коси и т.н.), в последствие, с тостера беше успял да запали целия комплекс, докато Танер седяха цял ден по презентации.

 

Друг лош момент идва след подписване на договора. Имаш вече имот, но се оказва, че има годишни такси за поддръжка, електричество, отопление, чистач на басейна, охрана и т.н. И тези разходи са забити някъде из ситния шрифт. Следва годишна промяна на тези разходи както на фирмата й кефне и подстригването е до кожа. 

 

Както и да е, тоя не много морален метод на продажби и изкривяване на истинската цена дотолкова дотегна на хората и стана толкова популярен в Щатите, че терминът таймшеър придоби негативен смисъл, затова вече модерното по света е vacation rentals - същата работа, само че с ново име. 

 

Българската следа с Тенерифе

 

Начинът за зарибяване в България е по телефона. Обаждат се, кратка анкета къде и как почивате, следва невероятната новина, че сте спечелили много награди, само трябва да посетите презентация на еди коя си дата, за да си ги вземете.

 

На самата презентация вече натискът е по гореописания метод, хората се омагьосват, подписват договори, без да са много сигурни какво точно подписват, дават парите на място (задължително изискване в българския метод на работа) и... после се започва търсенето за самолетни билети, включително в този форум. 

 

Добавката спрямо световния опит тук е, че местните представители не разчитат българите да си купят имот там или поне не това е основната им идея. Идеята е, че седмица в Тенерифе се продава за между 850 и 950 лева, като това е само хотелското настаняване. Компанията майка няма против да дава почивките дори безплатно или срещу символична сума, тя търси хора, на които на място да се опита да продаде имот за следващите 10 години. И една безплатна зарибяваща седмица е малък разход спрямо печалбата, която тя възнамерява да вземе от въпросния клиент. Нея само я интересува да има кой да кара потенциални клиенти. Т.е. компанията майка предлага почивките безплатно или символично, а българският посредник взима около 1000лв. Не лоша печалба. 

 

Какво да правим, ако вече сме се налапали?

 

За беда, повечето хора ще прочетат тази тема или подобна информация, когато вече е твърде късно и парите са дадени. Има няколко варианта:

 

1. Ако е в 14 дневен срок, имате право да се откажете от договора. 

 

Тук само можем да пожелаем успех, но причината да ви искат парите на място при подписване е, точно за да не ги връщат лесно после. Общо взето, да имате нерви, адвокати и да ги гоните до дупка, това е изходът. На теория имате право да развалите договора и да си искате парите, на практика може да се окаже, че договорът е подписан с фантоми.

 

Законът е на ваша страна, просто ще са необходими усилия да го приложите.

 

2. Все пак да отидете на почивката. 

 

Това може и да не е чак толкова лошо, но имайте предвид, че на място ще се почне втора щафета - да ви обработват да си купите седмица там за Х години напред. Положителното е, че комплексът сигурно е хубав, те тази седмица ще я използват да ви го рекламират и е вероятно обслужването и условията да са добри. Но това са само догадки. На практика нямам на идея дали дори има връзка между фирмата тук и компанията майка там. 

 

3. Да махнете с ръка и да отпишете сумата.

 

Да, и това е вариант. Убеден съм, че Тенерифе е прекрасно място, но като се има предвид, че не е най-лесно достъпното от България, може би ако държите на острови, Гърция е по-удачно.

 

Тенерифе работи добре за англичани, италианци и испанци, откъдето всеки ден има по доста директни полети с нискотарифни. От България, както се оказа, с традиционни авиокомпании е около 400 евро на човек. С нискотарифни може да се свали в ниските сезони до 150 евро, но ще е живо чудо да се напаснат датите точно с тези, които предлага комплексът. А и прекачвания с нискотарифни не са за всеки, особено за семейства с деца.

 

Ако се абстрахираме от хотела, не мисля, че Тенерифе заслужава 400 евро за самолетен билет, за толкова в момента летят хора до Тайланд и Индия покрай катарските промоции. 

 

Мисълта ми е, че само заради единия хотел едва ли си заслужава да се правят всички допълнителни разходи. Но това всеки сам си преценява.

 

Можем ли да експлоатираме системата в наша полза?

 

Може, но трябва да сте от другата страна на барикадата. Както споменах, ползвал съм таймшеъри и на Карибите, и в Австралия. Ако вие си купите седмица и не можете да присъствате, я предлагате за продажба или чрез компанията майка, или чрез специални сайтове. Обикновено собствениците са навити на каквато и да е сума, за да им намали разходите и така се оказахме с перфектен апартамент на плажа на Сейнт Маартен за около 90 долара на вечер. Ето един сайт, който предлага такива почивки, ще видите, че всички предложения вътре са на фиксирани седмици: http://www.endlessvacationrentals.com/

 

Много от собствениците пък, се организират в общности и чрез тях продават седмиците си, ето адреса на комплекса, в който аз бях: http://www.royal-islander.org/classifieds-listings.html

Хубавото тук е, че не минава през никакви посредници работата и дори можете да се пазарите, особено с наближаване на периода и ако е в ниския сезон. Така че ако си харесате конкретен комплекс, е добре да потърсите дали има организация на собствениците и чрез нея да се опитате да си наемете седмица само за една година. 

 

Има ги и хората, които са абсолютни непукисти - отиват си там, кибичат по презентациите, отхвърлят всякакви предложения, почиват колкото безплатни дни са им дали и си тръгват. Взимат сиренцето от капана и си заминават един вид. 

 

Ами това е. Повече бдителност е необходима и внимание, но не мисля да ви чета морал. И двете ми ходения до САЩ бяха след абсолютно импулсивни решения с покупка на самолетни билети посред нощ. Така че не бих обвинявал хората, които импулсивно са се поддали на изкушение.

 

Просто е добре преди да подпишете и да дадете парите, да си поемете глътка въздух и да помислите трезво за последно. 

  • Харесвам 24
Връзка към мнение

Точно Георги,

Правилно си го описал и ние примерно точно така дръпнахме куката. Номера е че трябваше да ги натискам малко повече, защото доста хора почиват седмица безплатно докато ги зарибяват там, а ние и за това си платихме. Щура оферта която свалиха от 2500 на 800. Както и да е. Лично съм бил на презентации два пъти и точно така, атаката е неистова. Веднъж преди години за едната мусака за малко не си купихме вълшебна възглавничка. А бях напълно убеден че на мен стария крастивачар няма да продадат краставици. Платих си за обучението.

Както и да е това е причината да идем на Тенерифе. Ще развеем ключодържателя на магеланците. Отиваме четирима и после ще кажем тук биваше ли го.

Поздрави

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Написал си го страхотно.Дано повече хора го прочетат и да "прогледнат",и ако могат да променят нещата в тяхна полза.Задължително ще кажа на приятелите ми да се запознаят добре с това което ги чака там.

Редактирано от krasen_denev
Връзка към мнение

Гледам, две години поред по едно и също време ходиш у Щатите... Догогодина пак ли?

Абе, Основател, ти да не си зел някой таймшеър на Таймс скуеър?

 

:)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Да, ако не друго да се подготвят за атаката на място. 

 

Епизода на South Park наистина е култов, сезон 6, епизод 3 - Asspen се казва, може да го има по видео сайтовете. Там са иронизиране безкрайните печалби, специалните предложения валидни само сега, безкрайните презентации и всичко.

 

Иначе аз съм писал крайността. В нашия случай имаше точно едно телефонно обаждане да ни питат дали се интересуваме за закупуване, един приятел с който ходихме каза не и това беше. Даже той ги държа 3-4 минути на телефона, че работи в маркетинга и вика беше ми интересно какви похвати използват :) Тенерифския комплекс не го знам, може да е подобно и да не е задължително да се ходи по презентации и там. Големи хоспиталити фирми като Marriott си имат таймшеър подразделения и в никакъв случай не е целия бизнес базиран на подобни похвати. Просто са широко разпространени. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Друг важен елемент, който забравих е, ключовата дума "инвестиция". Ще ви убеждават, как пазара е във възход и седмицата която ще купите сега за Х евро само след няколко месеца ще можете да продадете без проблеми за 2 пъти повече и на практика почивката ви е съвсем безплатна, че и пари ще изкарате. Освен ако не разбирате от инвестиции в строителни имоти и хотелиерство като цяло, не мисля че е добра идея подобни твърдения да се приемат за чиста монета. Знаем какво се случи 2008. 

 

А дори и да няма световни кризи, примера със Марбея и Слънчев Бряг, където първа линия се строи и продава няколко пъти е христоматиен. Защото вашия перфектен апартамент на първа линия, в един момент може да се окаже да гледа задния двор с контейнерите за боклук на хотела на новата първа линия. Преценете колко ще падне цената на "инвестицията" в този случай.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Което обяснява мойто недоумение как е възможно да си запазиш хотел, без дори да имаш представа колко струва самолетния билет до там...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Което обяснява мойто недоумение как е възможно да си запазиш хотел, без дори да имаш представа колко струва самолетния билет до там...

+1

И аз не разбирах това, както и внезапния интерес към Тенерифе.

Браво, Георги.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Което обяснява мойто недоумение как е възможно да си запазиш хотел, без дори да имаш представа колко струва самолетния билет до там...

Защото важното е да си на далавера, за другото не се мисли :lol:

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Браво, точно си го описал и е добре повече хора да са наясно.

 

Първата голяма офанзива с тия споделени имоти в Испания (основно) беше някъде в "началото на демокрацията" . После периодично пак има някакви вълни с различна, по-скоро затихваща, интензивност.  Нещо като при различните видове  "пирамиди" (в последно време пак се вихри една ;) ), които също се появяват в определена цикличност, като периодът между амплитудите зависи от това колко време е необходимо в персоналната и колективна памет да поизбледнее споменът за случилото се при предишния пик.

 

Всъщност принципно - цялата тази схема със споделянето на ваканционен имот не е съвсем лишена от логика - защо ти е да имаш една вила на Халкидики и една хижа в Алпите, при положение, че ги ползваш само за по две седмици годишно? Е, освен ако не си с толкова дебели банкови сметки, че да не ти пука за парите и разходите.

На, както правилно си забелязал - агресивния подход на тия фирми, които предлагат  таймшеър, е малко на ръба добрите търговски практики и всъщност най-често преминава отвъд коректните отношения, макар юридически да са добре подковани

Можем ли да експлоатираме системата в наша полза?

 

....

Има ги и хората, които са абсолютни непукисти - отиват си там, кибичат по презентациите, отхвърлят всякакви предложения, почиват колкото безплатни дни са им дали и си тръгват. Взимат сиренцето от капана и си заминават един вид. 

 

Струва ми се, че това е най-правилния подход!
В темата за кредитните карти бях споменал за оня пич, който вместо да мрънка и се оплаква от практиката на банките с  дребния шрифт в текста и дистанционното подписване на договори, се беше възползвал точно от тези номера и както е думата - "с техните камъни по тяхната глава". :)
Или както ти каза - взимай сиренцето и бягай.

 

Още един възможен подход за "експлоатиране на системата", или по-скоро за възползване от идеята е това, което направиха едни мои познати - трима приятели си купиха заедно имот с къща в Гърция и си го разпределят за почивка между тях си.

 

Тенерифския комплекс не го знам, може да е подобно и да не е задължително да се ходи по презентации и там.

А как точно става точно с това "задължително ходене по презентации"?

Ако не отидеш на презентацията викат полиция и те гонят от хотела ли? :rolleyes:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Да въпроса е, че ни притискат с ,''пратете ни закупени билети до края на месец Януари'', примерно-за да сме сигурни...иначе горим.То сме си изгоряли де,та за да не изгорим с едни 800-900 лв трябва да изгорим с още 4000 лв за да отидем.То до Куба по-добре да отскочим за тез пари.... А иначе като са тръгнали и са запалили цяла България да вземат да организират едни полети поне до там,амаха.Отивам в другата тема :)

Редактирано от Panteleimon
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Целта е да ти вземат тези 700-800-900лв, да не говорим, че по принцип по тази програма самото спане било безплатно.

А за какво са тия 700-800-900лв. , ако "спането е безплатно" ? :rolleyes:

Връзка към мнение

А за какво са тия 700-800-900лв. , ако "спането е безплатно" ? :rolleyes:

Как за какво? Чиста печалба за въпросната фирма! Така ме е яд като чуя за нещо подобно :angry: !!!

Връзка към мнение

Мда и ако прочетете само колко са измамените в една друга тема в един друг форум на майките,това са си една огромна сума пари чисти ,че и без данъци да им плащат...я отидат един  двама,другите се отказват.Добре, че има тук пътеписи да разгледаме Тенерифе по снимки  ццццц...

Връзка към мнение

Мда и ако прочетете само колко са измамените в една друга тема в един друг форум на майките..

 

И като ги четете тези темички и знаете колко много са измамените защо продължавате да се подлъгвате по такива оферти...?

Супер несериозно звучи, поне за мен...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А как точно става точно с това "задължително ходене по презентации"?

Ако не отидеш на презентацията викат полиция и те гонят от хотела ли? :rolleyes:

 

Мисля, че го има включено в условията на почивката. Със сигурност за тези, които почиват "безплатно". Не съм сигурен дали в договорите подписани в България е включено това условие. 

Връзка към мнение

Поли, лошото е, че те разбират за тези измами едва след като дадат парите и се се разтърсят в интернет за информация за фирмата...

Да,темата я открива всеки вече като е дал парите,едва тогава знаеш име на фирма,преди това не казват нищо и дестинацията не знаеш ,нищо,само знаеш час и дата да отидеш на презентация с награди,как можеш да търсиш инфо,после като напишеш Тенерифе и се разтърсиш всичко изкача,но късно...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Поли, лошото е, че те разбират за тези измами едва след като дадат парите и се се разтърсят в интернет за информация за фирмата...

Отиваш да си получиш наградата с 900лв в джоба, така ли? Те те предупреждават, че сумата трябва да я носиш?

Опитвам се да си го представя някак... И честно не ми се получава.

Прилича ми малко на Цептеровите измами едно време,в опита си да ти продадат тенджера за 300евро накрая се оказваш с посуда за 3000 евро...

Чудно ми е как е възможно, ей така просто да дадеш 900 лв без да знаеш на кой и за какво точно ги даваш..

И аз искам едно око на договора да видя.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Би ми било любопитно да прочета един такъв договор.

 

И аз искам едно око на договора да видя.

Може и да успея да намеря един договор.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.