Прескочи до съдържание

Будапеща с кола!?


Сирена

Препоръчани мнения

Здравейте и тук!

Плануваме да ходим в началото на май до Будапеща - ще сме 4 човека и ще сме с кола!

Ще съм благодарна на всякаки съвети!

Дайте и някакви идеи за нощувки и паркинг на колата! Също и за места за хапване! Пък и защо не за някое "шоу" с традиционна унгарска музика и танци!?

По принцип повече пари ни се дават за забележителности и забавления, а парите за нощувки и транспорт ги свеждаме до минимум, но все пак не може съвсем на минимума! :)

Благодаря ви предварително! :)

Връзка към мнение

Миналата година изкарах четири вечери в този хотел:

 

http://www.booking.com/hotel/hu/achat-premium-budapest.bg.html?sid=7375401cfaf43a0960516fd007c97f58;dcid=2

 

Наехме студио на последните два етажа. Цената беше много прилична. Избрах хотела заради близостта му до ст. "Ференци Пушкаш" във връзка с един концерт. Мястото е комуникативно, на десет минути пеша от стадиона, разбирай от спирката на метрото. Предлага безплатен паркинг, което е особено важно при пътуване с кола. Имайте предвид, че разстоянието между София и Будапеща се взима за около 10-12 часа в зависимост от висенето по границите, особено сръбско-унгарската. Като гледам, вие ще пътувате извън годишното мигриране на турците, което е ОК, но все пак имайте предвид евентуална забава по пътя. Будапеща е прекрасен град и по джоба на всеки, което означава, че няма да останете гладни и жадни. Внимавайте в метрото. Задължително предварително валидирайте билетите, защото липсата на валидация се установява при излизане от метрото и това действие се е превърнало в нещо като хоби за местните служители на транспорта...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Duke - Благодаря!

 

Хотела изглежда много добре! Това с паркинга се очертава да е сериозен проблем, защото гледам, че цените са между 10 и 15 евро на ден, което направо ми се вижда ужасно скъпо! :blink:  

 

В Букинг пише, че този хотел разполага с платен паркинг за 7 евро на ден и безплатен обществен в близост! Вие на безплатния ли бяхте!? Дай повече информация - пнаблизо ли е - какво точно представлява - ако наистина е обществен - не може ли да си оставим там колата, пък да отседним другаде!? :rolleyes:

 

 

Освен това - някой ходил ли е там на баня!? :blush:  Заслужава ли си!?

Връзка към мнение

Да споделя и аз малко лични впечатления по темата. Миналата година си организирахме сами подобна екскурзия с кола. Реших да направя спиране в Нови Сад и не съжалявам. Градът си заслужава - макар и за малко, идете на централния площад, качете се на Петроварадинската крепост на хълма срещу града - открива се чудесна гледка, а и атмосферата там е много романтична. Нощувахме тук и останахме много доволни. Хотелчето е ново, с любезен млад персонал, семпла, но изискано поднесена закуска. Има и паркинг пред него с денонощно видеонаблюдение от рецепцията. Цените за май за двойна стая със закуска, гледам, са в рамките на 40 евро, а фамилната стая за 4-ма е на още по-добра цена.

Изборът на хотели в Будапеща беше главно с едно условие - да има паркинг към него. Бяхме решили да използваме обществения транспорт. Отседнахме в два хотела, които за мен и до сега си остават най-доброто решение:

1. Rubin Wellness Hotel Budapest  ***** - чудесен уелнес център с басейн и голямо джакузи с гореща минерална вода, малко поостаряла, но поддържана база, перфектна закуска и .... паркинг. :)

2. Aquamarina Hotel **** - това място си го харесах още в България и то покри романтичните ни очаквания. Хотелът представлява стар руски параход, закотвен на брега на Дунав, а стаите са самите каюти. Удобно е, има възможност за разходка с корабче директно от там (спирката му беше буквално под прозореца на каютата, но за съжаление имаше някаква промяна в графиците и след 1-часово очакване така и не дойде :(). Трябва да имаш предвид, че този хотел е далеч от центъра и затова е подходящ само ако пътувате с кола.

За забележителостите на Будапеща не си струва да пиша, то не се описва с думи много лесно. Непременно обаче излезте на разходка вечерта и си намерете местенце, откъдето се открива по-широк изглед към града и реката и ако сте фотографи, снимайте - впечатляващо е!

 

Приятни преживявания в Будапеща!

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Ние ползвахме безплатния паркинг към хотела, но това си беше чист късмет. Той се намира встрани от хотела и представлява открита площ за около десетина коли. Има място дори за автобус. Принципът на този паркинг е "първия печели". Няма как да запазиш място на него, единствено е възможна резервация в платения - подземен. Лично аз бях направил резервация и за подземния, а като пристигнахме на място около 15 часа (пътувахме от Краков) имахме късмет и намерих свободно място на безплатния. Така просто на рецепцията казах, че ще ползвам безплатния външен и не ме таксуваха за подземния платен...

 

Банята в хотела беше добра, други освен вкъщи не ползвам... :P

Връзка към мнение

Обществените бани в Будапеща, приличат на турския хамам. До колкото помня ходят основно унгарци и то по-скоро за забавление от тип СПА :) Някои са с минерална вода Повечето са в старинни сгради - както софийската централна баня, но се ползват и до ден днешен.

 

Илюстрация на една по-известна

thermal-baths-budapest-swimmers-in-gelle

Хвърли един поглед:

http://www.inaresort.com/thermal-baths-budapest/

Редактирано от cck
Връзка към мнение

Здравейте,

мога да предложа този хотел в Будапеща: http://www.booking.com/hotel/hu/boat-hostel-fortuna.en-gb.html?sid=ef5581327dfe410724ad0bc774a31a80;dcid=2

Много интересен хотел-кораб, стаите и баните са теснички, но атмосферата е супер, закуската страхотна и е на 10-тина минути от метрото :) :):) Паркингът струва 1.5 евро на ден.

Редактирано от Rosinka
Връзка към мнение

За хапване в центъра избягвайте Ваци(скъпо и непълни менюта - какво имам предвид - цената в менюто е само за основното, а към него ти носят и някакви гарнитури и т.н.).

По-добрият вариант са заведенията по Радай(дано изписвам правилно улицата).

Връзка към мнение

Здравейте и тук!

Плануваме да ходим в началото на май до Будапеща - ще сме 4 човека и ще сме с кола!

Ще съм благодарна на всякаки съвети!

Мисля че полезни неща можеш да намериш също в ето тази тема на akair .

Аз лично каквото мога да споделя съм го написал там :) , освен може би това, че останахме много доволни от апартаментите, в които спахме (ние също бяхме 4 човека) и с взехме 2 студиа - представляват дневна с кухн.бокс, маса и диван + спалня и баня, в хубава нова сграда , а и мястото е чудесно  - централно разположение, а пък наоколо са много от заведенията и на открито и на закрито, където вечер излизат младите хора, близо е и до метрото. 

Тогава (преди година и половина) цената беше нещо от сорта на 50Е нощувката, сега виждам, че е малко по-скъпо за май месец, вие ще си прецените. :)  За паркирането обаче не мога да кажа как стои въпросът, понеже ние бяхме не с кола, а със самолет (ехххх, Уиз все още летяха до Будапеща :rolleyes: )

 

Ето и една карта с добра резолюция, ако те интересува ;) , аз винаги си разпечатвам и карта на хартия като ходя някъде :)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

За хапване в центъра избягвайте Ваци(скъпо и непълни менюта - какво имам предвид - цената в менюто е само за основното, а към него ти носят и някакви гарнитури и т.н.).

По-добрият вариант са заведенията по Радай(дано изписвам правилно улицата).

За заведения за ядене - еднозначно и категорично всички на площад "Ференц Лист"! Намира се до площад Октогон.

Връзка към мнение

По-добрият вариант са заведенията по Радай(дано изписвам правилно улицата).

 

Абсолютно съм съгласен! Много добри ресторанти извън туристическите райони по протежение на цялата пешеходна улица с умерени цени и добро качество...

Връзка към мнение

Eй, супер сте! Много благодаря! :)

Значи паркинга към хотела или апартаментите става задължителен, защото май няма да намерим подходящ само паркинг! Гледах няколко в интернет, но или нямат сайт или пише, че всичко е резервирано :huh: !

 

 

Това също е много добра идея - ще я предложа на другите за връщане:

 Реших да направя спиране в Нови Сад и не съжалявам. Градът си заслужава - макар и за малко, идете на централния площад, качете се на Петроварадинската крепост на хълма срещу града - открива се чудесна гледка, а и атмосферата там е много романтична. Нощувахме тук и останахме много доволни.

Редактирано от Сирена
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Здравейте,

да се отчета до къде стигнахме с нашата подготовка!
За сега успях да резервирам чрез airbnb апартамент за 3 нощувки в Будапеща - 02.05-05.05.2014 г.. Апартамента е в центъра, изглежда супер на снимките, с 2 самостоятелни спални е, освен това има безплатно паркомясто :P ! Много съм доволна! Сайта него бях ползвала до сега и се възползвах от намалението на нов член(Благодаря Георги! ;)  ) - излези 150 евро за 4-мата, което е по 25 лева на човек за нощувка! :)

 

Вече мислим програмата и другите забавления! Ще пиша ако имам някои конкретни въпроси!

За сега врънкам групата да ходим на Бани - нещо се дърпат, аме ще успея! Дано не съжалявам после! :)

Редактирано от Сирена
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 11 месеца по-късно ...

Гледам, че темичката не е довършена и докато ми е още свежо в главата да ви споделя инфо, ако на някой скоро му предстои тръгване към Будапеща с кола. 

През Сърбия има 3 пункта за плащане на магистралните такси:

- Ниш - Белград - 730 динара ( 6,50 евро)

- Белград - Нови Сад - 240 динара (2.00 евро)

- Нови Сад - Суботица - 330 динара ( 3,00 евро).

На отиване плащахме в динари, а на връщане в евро, тъй че цените са актуални, но техния курс не го и коментирам.

 

Винетка за Унгария може да се купи на бензиностанциите след Суботица. Цената в динари е около 1267.00, във форинти 2975.00. Въпреки че е на границата, форинти за винетките не приемат, но пък може да се плати в евро.

Винетки в Унгария може да се вземат от всяка бензиностанция след границата. В Сегед има голям търговски център / за Сегед е голям и май всъщност са няколко, но имам предвид този с Теско/ и там също си има щандче само за винетки и обмяна на валута. Могат да се купят и онлайн, стига да разбирате добре унгарски ето тук. Повече инфо има тук, а в прикачения файл ще видите и инфото на бг.  bg.pdf

Винетката и касовата бележка е пожелателно да се пазят поне година след приключване на пътуването.

Дизела в Унгария е с цени от 361.90 форинта до 382.90 форинта. В градовете, около големите търговски центрове и по-специално Теско, си има малки бензиностанцийки, на които горивото е малко по-евтинко / около 360.00 форинта/.

Курса на еврото е 1 евро = 300.00 форинта.

За хапване.. супите варират от 850.00 -1350 .00 форинта, основните от 2800.00 - нагоре.

Ние  хапвахмe топли супи в Soup Culture. Прекрасно място, разумни цени и топла супа, разбира се! :) Има комбинация от менюта - чаша супа и сандвич за 899 форинта или чаша супа и два сандвича за 1290 форинта. А момичетата, които работеха там бяха мнооооого мили и внимателни.

 

Паркирането - проблем! Будапеща е разделена на зони, в които таксите са за час и са различни /цък и цък / .

 

За бани няма да ви говоря, има различни пакети, които можете да си купите, а някои дори са включени от самите хотели при резервирането на стаите.

 

Градския транспорт - продават се карти за 24, 48 или 72 часа Budapest card , в които са включени различни отстъпки за музей, заведения, дори и бани (!!). 

Фуникуляра до Двореца е тук.

 

Градът не е труден за разглеждане и ако сте там за 2-3 дни, спокойно  можете да го разгледате и пеша. Разбира се, ако сте любители на пешеходстването като мен.

Редактирано от Polina
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

В Будапеща определено си струва да се отиде заради баните, но на никого не препоръчвам да отседне в хотел със СПА услуги. Цените са много високи, а повечето добри бани или не са свързани с хотел или ако са свързани може да се влезе по евтино и просто с плащане на вход от улицата.

 

Най-новата атракция е един басейн с топла минерална вода върху покрива на на една от най-старите минерални бани в Будапеща Рудаш.

 

szerklead-rudas1-600x400.jpg

 

Седите си в топлата 37 градуса минерална вода и гледате панорамата на целия град :)

 

Това е стара турска баня, която е построена през 16 век от Соколу Мустафа Паша. Може да се плати отделен вход към старата и новата част на банята. За старата част обаче трябва да се знае, че делнични дни без вторник е само за мъже, вторник е само за жени, а уикенда е за смесено ползване.

 

9357_1024.jpg

 

 

http://en.rudasfurdo.hu/

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Точнооо така и слизайки от Цитаделата, ако се избере пътеката, която е покрай реката, а не някоя от вътрешните, се вижда как хората се плицикат на покрива на банята /първата снимка, която е показал Topfly/.  :)

Връзка към мнение

Миналата година отидохме за пореден път и ползвахме този апартамент,  https://www.booking.com/hotel/hu/gateway-apartments.en-gb.html?aid=368032&sid=82f86d2a4a04cef827d2f8b8fc7aa63b;dcid=2, защото беше лято и държахме на климатик - наистина имаше нужда. Намира се зад парлмента до американското посолство и е на пешеходно разстояние от всички забележителности. Паркирането след 20:00 часа е безплатно, както и в събота и неделя. Иначе на 10 минути от апартамента в пресечка на Андраши има много паркинги на добри цени. Домакинът ще ви закара и препоръча, а пък аз ще видя дали съм запазила някъде адрес на паркинга.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
  • 1 година по-късно ...

Привет! Изникна ми идеята за едно спонтанно пътуване с кола до Будапеща следващия уикенд. Ще пътуваме с кола, която не е на мое име, но имам нотариално заверено пълномощно на български. Чудя се дали е възможно унгарците да го искат и да ми направят проблем затова, че е само на български. Ще минаваме през Сърбия. Иначе регистрационният талон е от новите (тези, които се сгъват на две), така, че отпада нуждата от носене на големия талон. Някой от пътувалите с кола спомня ли си какви документи са му искали на влизане в Унгария?

Връзка към мнение

Привет! Изникна ми идеята за едно спонтанно пътуване с кола до Будапеща следващия уикенд. Ще пътуваме с кола, която не е на мое име, но имам нотариално заверено пълномощно на български. Чудя се дали е възможно унгарците да го искат и да ми направят проблем затова, че е само на български. Ще минаваме през Сърбия. Иначе регистрационният талон е от новите (тези, които се сгъват на две), така, че отпада нуждата от носене на големия талон. Някой от пътувалите с кола спомня ли си какви документи са му искали на влизане в Унгария?

 

В общия случай не искат никакви документи за колата. Аз съм минавал границата десетки пъти и до сега никога не са ми искали документи за колата. Чувал съм обаче че са хващали крадени коли на границата. Възможно е или на случаен принцип или с камерите на границата да проверяват и колите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На мен понякога са ми искали пълномощното само на излизане от България. Чета в нета обаче, че ако влизаш в Унгария с кола, която не е твоя ти трябва пълномощно. Аз го имам, но се двоумях дали да не го дам за превод на английски от заклет преводач и дали това е достатъчно (без заверки тем подобни).

Връзка към мнение

На мен понякога са ми искали пълномощното само на излизане от България. Чета в нета обаче, че ако влизаш в Унгария с кола, която не е твоя ти трябва пълномощно. Аз го имам, но се двоумях дали да не го дам за превод на английски от заклет преводач и дали това е достатъчно (без заверки тем подобни).

 

Пълномощно по принцип винаги трябва ако не пътуваш с твоя кола, но аз съм минавал унгарската граница и с чужда кола без да да ми искат пълномощно. Имах с мен пълномощно на три езика от свалена от нета бланка, но не съм го тествал в реални условия.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А и трите ли бланки бяха нотариално заверени или само тази на български и другите са били просто неин превод?н

 

Ходихме с мъжът ми през Октомври до Будапеща, бяхме се замотали и аз карах, беше рано, явно и митничаря спеше :) та ми поиска Нотариално заверено пълномощно за колата (колата е на мъжа ми). Но не сме разпитвали подробно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А и трите ли бланки бяха нотариално заверени или само тази на български и другите са били просто неин превод?

 

Пълномощно на бланка на три езика без нотариална заверка носех, но колата не беше с български номер. По принцип ако колата не е обявена, че е открадната не би трябвало да е проблем.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.