Прескочи до съдържание

Mtel - EU Roaming Unlimited


Препоръчани мнения

Не съм фен да създавам нови теми, но пък и не ми се търси в момента, за да публикувам поста ми във вече съществуваща

 

Taaaa, преди няколко дни четох за нов план/тарифа, която все още си мисля, че има уловка... прекалено добре изглежда :biggrin:

А като се замисля, че няколко пъти дадох по 5лв. за пакет от 7-8МB преди година, година и нещо...

 

http://www.mtel.bg/rouming-tarifen-plan-eu-roaming-unlimited

7084971l.png

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Единствената потенциална уловка, която виждам е интернета да е на бавна скорост. Както са много от т.нар. неограничени абонаменти, които се спихват след Х мегабайта бърза скорост :)

 

Иначе дори да е само за разговори и смс-и, 6лв на ден си е доста евтино.

Връзка към мнение

Ами уловката според мен е в това, че от 1 юли роумингът отпада. 

И изведнъж 6 лева на ден става страшно много. На мен роумингът към момента ми е към 50 стотинки на минута за изходящо и наполовина за входящо повикване. Направи си сметка колко минути разговори са това.  Няколко години поред на 1 юли има намаление на роуминга, за да се стигне до това: 

 

From July 2014 you would no longer be charged extra when you receive a call on your mobile phone while travelling in another EU country. Companies would need to offer “roam like at home” packages that apply across the bloc, or allow you to use a separate roaming provider without changing your original SIM card.

International call charges would be capped at the price of a long-distance domestic call and intra-EU mobile calls at €0.19 per minute (plus VAT).

 

Т.е. след 3-4 месеца 6 лева роуминг ще бъдат доооооста продължителни разговори. А като сме отишли някъде да зяпаме, не говорим много по телефона. Аз не съм от говорещите по телефона генерално, а в роуминг рядко стигам до 1-2 лева. Освен това от Глобул имам някакъв безплатен роуминг. 

Така че МТел просто се опитват да хванат шарани на гола кука по-отрано, щото като наближи, ще започне да се шуми и никой няма да се хване. Цъкваш разговорче от 20 секунди от типа "Мило, кацнах" и са ти начислили 6 лева. А при обичайни условия тези 6 лева ще ги говориш, говориш....

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

На пръв поглед виждам три-четири неща, които ми изглеждат притеснителни, или по-скоро са ми неясни засега:

1. Защо в "Условия" има "метод на тарифиране" - за гласови повиквания на 60 сек., и  за пренос на данни  - на 100 КВ, ако имаме "неограничено потребление"? За чий им е да тарифират количества (секунди и КВ), след като говорим за "неограничено" ползване?  :biggrin:  Значи хем го засичат и калкулират, хем твърдят че може да се ползва без ограничение - получава се леееко противоречие.

2. В момента с предплатени карти на българските оператори 1 мин. входящ разговор струва 16.4 ст, а входящите - 56.3 ст. Значи за 5.90 лв. на ден мога да приема 36 мин. входящи повиквания, или 10.5 мин. изходящи. И това всеки ден.  :blink:  Аз да не съм отишъл на симпозиум на телефонистките. Поне  аз за пътуване от 5-6 дена не говоря повече от 10 мин. сумарно за целия престой, като предимно мен ме търсят.

3. Ако реша да изпратя само един смс, или пък някой ме потърси и говорим 1 мин. плащам цялата дневна такса от 5.90 лв., които в другия случай биха ми стрували само 17 или 25 ст.

4. Всяка година ЕК намалява цените на вътрешните за ЕС разговори, като тенденцията е до половин година да се изравнят с националните тарифи за мобилна телефония и пренос на данни.

 

В момента единственото предимство е, ако по някакви причини съм принуден да ползвам повече пренос на данни, и то през всеки ден от пътуването. Но досега и без този план съм се справял. Ако говорим само за ЕС, вече има достатъчно много hot spots във всеки по-голям град, а и в малките поне около пощенските служби или поне в едно кафене обикновено има безплатна мрежа.

Това на пръв поглед. Както и ти се съмняваш, вероятно може да има и други уловки. Но на мен поне тези са ми повече от достатъчни, за да не ме заинтригува подобно предложение :)

 

П.П. сори за повторението - повечето неща Zaro вече ги е писал същите

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е то предимно за данни + възможността да те търсят на обичайния телефон + не се стискаш да правиш инцидентни разговори като да си извикаш такси примерно...

Не че няма хора, които се държат като на конгрес на телефонистките :-)

Връзка към мнение

Не е много по темата, но още не съм им простила напълно на симпатягите, че ме бяха таксували 6.99лв / започната минута разговор през ноември-декември миналата година. И сметката ми я пратиха заедно с пожеланията за весели празници.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз не държа толкова на voice услугите, когато отивам на почивка/туризъм, колкото на data, интернет демек. Сигурно за бизнес пътуване няма да е супер изгодно, въпреки че пък за 3 евро да може спокойно да звъннеш, провериш поща, сайт и пратиш няколко смс'а... звучи добре. Доста добре.

 

На мен най-много ми се набива на очи т'ва 500МB/ден.Т.е. перфектно да не търся offline карти/навигации и т.н. Спокойно да отворя приложения, които теглят инфо от нета за транспорта. Да търся от А до Б точка как се стига... в движение .Да проверя за мнения за дадено място и т.н. Последния път в Мадрид си купих предплатена карта за интернет дори (10 евро май беше). Та така...-

 

Аз винаги обичам да съм подготвен преди да замина. Много инфо се изчита, но не обичам да се чувствам като турист в страната - да ходя по график, та само се нахрърля общ план какво ще се види и там на място често има и отклонения от маршрута, та GSM'ът много помага с безбройните приложения за даден град.

 

 

А т'ва за роумингът да пада от лятото... няма такова нещо. Поне аз не знам за такова. Че се говори - говори се, но кога и дали няма да се качат цените (за да избият загубите, щото си им е добро "перо")... кой знае.

Дам, сега се позачетох, уж пада за входящото повикване, но както казах - мен не ме интересуват толкова voice, а интернетът е бая солен с т'ва "левче-mb кефче" в момента.

Редактирано от SeeKnDestroY
Връзка към мнение

Не е много по темата, но още не съм им простила напълно на симпатягите, че ме бяха таксували 6.99лв / започната минута разговор през ноември-декември миналата година. И сметката ми я пратиха заедно с пожеланията за весели празници.

Това май е цената в Сърбия и въобще извън ЕС. 

 

Иначе първоначално имаше друга драма с тази оферта - пишеше с малки букви, че в тези МБ не се включва навигацията, но в последствие се поправиха.

 

Ето тук има повече инфо: http://chrisgeorgiev.com/2014/02/eu-roaming-unlimited-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB-mtel/

Връзка към мнение

Хехе, добре изглежда. Надали има неква велика уловка, такива планове други оператори имат от много години.

 

Тва "Не се препоръчва ползването на навигация, тетъринг, download на филми." е супер шано обаче. НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА аххахахаха...

 

Поне по последни спомени диференцирано плащане или блокиране само на някои приложения не е законно в ЕС и България (net neutrality), та ми е интересно дали за тва така са го написали, щото не могат да напишат, че ще блокира, а всъщност мислят да ограничават/блокират, т.н. Доста е мъгливо и адвокатски изказано хахахаха

Връзка към мнение

Такива планове от други оператори... може би, но не е и български. Като цяло е оферта (за моето ползване на мобилен телефон извън България).

Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Услугата вече е налична и за абонатите на бизнес договор: http://nixanbal.com/mtel-puska-tarifa-s-neogranicheno-potreblenie-v-rouming-i-za-biznes-klienti

 

Цената е същата, разликата е само че вместо 500мб ще са на 1гб. 

 

Мисля, че и в други теми я коментирахме, аз пак да си кажа - има смисъл само, ако сте сериозен потребител на интернет. С новите тарифи на разговорите и смс-ите в роуминг трудно може да стигнете 6лв на ден, така че според мен услугата има смисъл само заради трафика.

 

И те таксуват в момента, в който направиш разход. Т.е. ако изпратиш един смс директно излитат 6лв от сметката, внимавайте :)

Връзка към мнение

Тъкмо ме зарадва и видях уловката, за бизнес клиенти има и месечна такса :)

 

Каква месечна такса? Активирането би трябвало да е безплатно.

Връзка към мнение
батко Биси

4.90 без ДДС всеки месец + 4.90 на ден, когато го ползваш. То реално и другата карта, която си купих на физическо лице специално за случая е с най-ниската възможна такса всеки месец, та пак плащам.

Връзка към мнение

4.90 без ДДС всеки месец + 4.90 на ден, когато го ползваш. То реално и другата карта, която си купих на физическо лице специално за случая е с най-ниската възможна такса всеки месец, та пак плащам.

 

Чакай да не се объркаме. Това във версията му за частни клиенти няма месечна такса, само е 5.90 на ден, когато се ползва. Къде прочете, че в бизнес версията има месечна такса, във връзката, която пуснах не пише такова нещо? Нещо се е оплел пича там с 4.90 и 5.90, но мисля че точната цена е 5.90. 

Връзка към мнение
батко Биси

Да, за частни клиенти няма допълнителна такса. Обаче аз имам фирмен абонамент, при който до преди няколко месеца условията бяха по-различни. Затова се наложи да си купя карта като физическо лице, която за да поддържам има месечна такса. При нормални условия няма абонамент. Но виждам, че за фирми има.post-1724-0-25924200-1405538361_thumb.png

Редактирано от батко Биси
Връзка към мнение

Преди 2 години в Италия за няколко проверки на пощата и ФБ.. ударих лимита. Затова сега преди да отида където и да е първо проверявам тарифите.

 

Предната седмица бяхме в Гърция. На абонамент на М-тел съм. По всичко което казват за падането на роуминга.. нещата според оператора са следните:

 

разговори до България:

1 лв (водафон) / 2 лв. всички останали

входящи от БГ

0.55 / 0.85 лв.

СМС

0.49 / 0.69 лв.

 

Не виждам никаква промяна или поне такава каквато ни се обещава.

За интернет и не смея да пусна :)

Връзка към мнение

Да, за частни клиенти няма допълнителна такса. Обаче аз имам фирмен абонамент, при който до преди няколко месеца условията бяха по-различни. Затова се наложи да си купя карта като физическо лице, която за да поддържам има месечна такса. При нормални условия няма абонамент. Но виждам, че за фирми има.attachicon.gifScreenshot_2014-07-16-21-08-08.png

 

Т.е. за фирми е с един лев по-малко на ден, с 500мб повече, но има и месечна такса. Тъпо, бих предпочел без таксата.

 

Преди 2 години в Италия за няколко проверки на пощата и ФБ.. ударих лимита. Затова сега преди да отида където и да е първо проверявам тарифите.

 

Предната седмица бяхме в Гърция. На абонамент на М-тел съм. По всичко което казват за падането на роуминга.. нещата според оператора са следните:

 

разговори до България:

1 лв (водафон) / 2 лв. всички останали

входящи от БГ

0.55 / 0.85 лв.

СМС

0.49 / 0.69 лв.

 

Не виждам никаква промяна или поне такава каквато ни се обещава.

За интернет и не смея да пусна :)

 

Ох, и аз бях в твоя кюп. Обсъждахме го в друга тема за падането на роуминга. Най-вероятно имаш активирана някаква Mtel Traveler тарифа, която ти дава по-ниски цени примерно в Турция, но те цака за Европа. Нямах много време да се разправям дали имат право да правят такова нещо, щях да проучвам в КЗП, излезна ми от главата. Но с две думи, иди в офис или се обади по телефона и ще ти активират нормалните ниски тарифи. 

Връзка към мнение

Жорка, напълно си прав - имал съм активиран Mtel WORLD TRAVELLER, а тарифите, които трябва да се търсят за Европа са при EUROTARIFF. За М-тел със смс на 1773 (текста няма значение) и се активират цените:

изходящи - 0.445 лв.

извън ЕС - 6.99 лв.

входящи - 0.117 лв.

смс- 0.14

МБ - 0.469 лв/мб

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

За съжаление днес установих, че тази прекрасна услуга е претърпяла доста сериозна промяна, което е и причината да се ядосам значително.

 

EU Roaming Unlimited беше една от причините да остана клиент на МТЕЛ, защото беше удобно при пътуване да не се чувстваш ограничен откъм data и спорадични разговори, като за това удоволствие се плащаше по 6 лв на ден.

 

Да, но днес с неудоволствие открих, че планът вече е променен и вече е адски неизгоден:

 

7 лв на ден, 200 МВ ограничение и 1000 минути. Благодаря ви, но вие увеличавате цената и намалявате мегабайтите, слагайки 1000 минути на ден. 1000 минути на ден са 16 часа и половина, но за сметка на това - 200 МВ - на 7 лв на ден. 

http://www.mtel.bg/rouming-tarifen-plan-mtel-europe-unlimited

 

Пиша го в тази тема, защото подозирам, че може да има и други потребители, които ползват тази услуга и е редно да знаят, че е сериозно променена.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Неприятно.

Аз имах интересно "преживяване" с този план. Бяха ми го активирали по тяхно усмотрение, при преподписване на договор, в който бях отбелязал изрично да не го активират. На пристигане в чужбината си получих смсите за цените по "обикновения" план и нито гък, че съм на този. Разбрах чак след месец, когато за 2 изходящи смса трябваше да платя 2 * 6 лв ...

3 месеца търсиха, проверяваха, мрънкаха и накрая признаха, че са се издънили, деактивираха го и ми върнаха парите. Дано са си оправили и смс-системата, да не подвеждат хората.

Връзка към мнение

За съжаление днес установих, че тази прекрасна услуга е претърпяла доста сериозна промяна, което е и причината да се ядосам значително.

 

EU Roaming Unlimited беше една от причините да остана клиент на МТЕЛ, защото беше удобно при пътуване да не се чувстваш ограничен откъм data и спорадични разговори, като за това удоволствие се плащаше по 6 лв на ден.

 

Да, но днес с неудоволствие открих, че планът вече е променен и вече е адски неизгоден:

 

7 лв на ден, 200 МВ ограничение и 1000 минути. Благодаря ви, но вие увеличавате цената и намалявате мегабайтите, слагайки 1000 минути на ден. 1000 минути на ден са 16 часа и половина, но за сметка на това - 200 МВ - на 7 лв на ден. 

http://www.mtel.bg/rouming-tarifen-plan-mtel-europe-unlimited

 

Пиша го в тази тема, защото подозирам, че може да има и други потребители, които ползват тази услуга и е редно да знаят, че е сериозно променена.

Виваком си го имат от няколко години този пакет. И в момента цената му е 5,90 на ден, минутите 200, а мегабайтите 500 :) . Като освен Европейския съюз в пакета е включена и Турция...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За бизнес клиенти са намалили интернета от 1gb на 500MB и неограничени разговори и смс-и   /5,88лв на ден/, но има месечна такса 7,08лв .

http://www.mtel.bg/business-roaming-unlimited

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.