Прескочи до съдържание

Една седмица в Ню Йорк


orehovo

Препоръчани мнения

Здравейте,

Нуждая се от вашите съвети:

От кой сайт мога да резервирам едноседмична нощувка в Ню Йорк за двама? Искам цената да е не повече от 130$ на нощ.

Препоръчаха ми airbnb, там има оферти на цените,  които искам, но никой до момента не отговаря на запитванията ми дали апартамента е свободен за искания от мен период и дали да оферирам. Всъщност имам вече един declined request, на останалите 7-8 запитвания- мълчат:-( Започвам да си мисля вече, че собствениците на тези апартаменти са доста надути и като видят BG, decline-ват или мълчат.

Моля за препоръки и предложения и за други сайтове.

Много, много ви благодаря :)

Връзка към мнение

По-голяма упоритост с airbnb :) В Ню Йорк като цяло живеят всякакви хора, от целия свят и със сигурност не би трябвало да има предразсъдъци. Конкретно с airbnb и конкретно за Ню Йорк там има друг елемент - на практика е незаконно собственик да отдава апартамент, освен ако и той не живее там. Това да го имаш предвид също. 

 

Сайтовете са традиционните за резервиране, booking.com например. $130 си е приличен бюджет на вечер и би трябвало съвсем спокойно да си намерите място. Вече може да обсъдим различните райони, ако имаш желание. Твърдо ли сте решени в Манхатън например или може и другаде, какви са ви интересите - обичате ли дълги разходки, имате ли против малко по-шарени райони, държите ли на по-луксозни условия за сметка на по-добра локация, интересува ли ви нощния живот и т.н.?

Връзка към мнение

Здравей Георги,

Много благодаря за чудесното отношение:-)

Искам да отседнем в Манхатън, първоначално бях избрала района под Central park, okolo Times Square, но ме посъветваха, че е много шумен, така че в момента търся в района на East Village, Union square, евентуално и около Nolita.

Отворена съм за вашите предложения - идеята ни е да спим на по-спокойно и уютно място, а през деня да обикаляме из града в лудницата.

Отиваме там за пръв път, така че ще трябва за 7 дни да разгледаме всичко, което трябва да се види в NY:-) Основните забележителности са ясни, ще бъда благодарна ако дадете предложения за други не толкова известни места, които трябва да се видят.

Относно booking, orbiz, expedia, travelocity, friendlyrentals - проверих, но там ми искат двойна цена за Манхатън в сравнение с airbnb.

Ако няма други сайтове за апартаменти - остава да изчакам отговор от собствениците.Търся определено апартамент - не ми се иска да share-вам с други националности ...:-)

Връзка към мнение

Ами ако държите на Манхатън и нисък бюджет, то ще пострадат условията в апартамента :) Сега гледам, че през май са си доста височки цените и тези в бюджета ви вървят към чайна таун. Изглежда избора е или да направиш компромис с локацията - Джърси или Куинс по-към Манхатън не са лоши и с метрото си за броени минути до сърцето на града. Джърси би било неудобно, ако смятате да стоите супер късно, че май PATH влака не е 24 часа. Това, ако става въпрос за хотел.

 

Но апартамент през airbnb определено ще е най-доброто откъм цена/качество. Има и други сайтове, може да пробваш http://wimdu.com ,но airbnb е най-големия и имаш най-големи шансове за успех точно там. Избирай тези апартаменти, които отговарят често (има я тази информация в профила на собственика) и имат доста ревюта. Но иначе закона за апартаментите под наем там е такъв, че собственика трябва да е в жилището, пак да отбележа. 

Връзка към мнение

Ето нещо подходящо според мен, с уточнението че не съм спал там, така че избора ми не е лична препоръка. И че всъщност избора на хотел е много субективно понятие :) 

 

http://www.booking.com/hotel/us/howard-johnson-inn-long-island-city.en-gb.html?aid=368032

 

Рейтинга е висок, 8/10, локацията е в близост до метро, на 15-20 минути от Таймс Скуер и Рокфелер Център. Включена закуска и изгледа, ако уцелите подходяща стая ще е добър :) Попрехвърлих ревютата, изглежда че някои хора ги притеснява квартала, но то доста хора ги притеснява всичко, по което няма маса тълпи да вървят. 

 

Откъм Джърси също се намират, там връзката с Манхатън обаче е по-към Downtown. 

 

http://www.booking.com/hotel/us/ramada-inn-jersey-city.en-gb.html?aid=368032

http://www.booking.com/hotel/us/best-western-robert-treat.en-gb.html?aid=368032

 

За скрити местенца. Аз лично се изкефих да видя фасадата на къщата от "Приятели", а и целия квартал Гринуич доста ми хареса за разходки и размотаване :)

Връзка към мнение

 Но иначе закона за апартаментите под наем там е такъв, че собственика трябва да е в жилището, пак да отбележа. 

Интересно, но в bnb има обяви за цели апартаменти под наем. Аз до сега гледам такива - реално опциите са три - whole place, private room in apt, shared room. Досега дори не съм разглеждала тези с private room, а може би те са със собственика в жилището?

Връзка към мнение

да, на практика само private room са легалните. Ето една от много статии по въпроса, в момента върви и дело: http://www.nytimes.com/2013/11/05/nyregion/the-airbnb-economy-in-new-york-lucrative-but-often-unlawful.html

 

На практика това е риск на наемодателя, не мисля, че може ти да пострадаш, но знае ли се, да му затворят апартамента, докато вие сте там, няма да е приятно. Просто да си имате едно наум, иначе ежедневно хиляди хора си ползват airbnb там по този начин, в отделни апартаменти, до сега не съм чул на някой да са му създали проблеми. 

Връзка към мнение

Да завърша темата- резервирах:))) Не беше никак лесно и се надявам да е финално и да няма промени. Използвах сайта airbnb, там наистина са най-изгодните оферти. Навсякъде другаде цените са космически...

Първо харесах един апартамент и след справка, че е свободен в календара на собственика, веднага го платих чрез Paypal. До вечерта резервацията ми беше анулирана и ми върнаха парите, интересното е, че собственика не ми писа защо. Много са надути тези американци в Манхатън:)))))

Започнах да пиша на всеки собственик, чийто апартамент ми харесаше, в началото никой не отговаряше, но след това започнаха да валят отговори 50/50. Едните пишехе, че са ОК и са свободни, другите отказваха-били вече заети, макар че календарите им бяха празни. Между офертите с положителен отговор харесах един страхотен апартамент в Манхатън на някоя си Julie C. Писах и още веднъж и след нейното повторно потвърждение, го платих. За тези от вас, които не знаят-при резервацията се плаща цялата сума плюс таксата за почистване. Бях много доволна, апартамента изглеждаше " нечовешки", страхотен дизайн, 75кв.м., вярно, че беше не 130, а 160$ на ден, но действително си заслужаваше. Радвах се точно един час, след който въпросната Julie C , започна да ми пише:)))) Искането й беше да и изпратя веднага Security deposit в размер от 400$ през Western Union. Политиките на сайта забраняват на собствениците да получават пари кеш, дори за този депозит пише, че едва след като се check out-неш, собственика може да клеймва искане за възстановяване на щети, а тази дама искаше два месеца предварително да изпратя сума, която нямаше как да си върна.. Забравих да напиша най-важното-дамата пишеше не в сайта, а на личния ми мейл, който беше видяла при плащането на апартамента. От нейния личен мейл естествено:))))

Ядосана, копирах цялата текуща кореспонденция в сайта, в съобщение до собственичката и й цитирах правата ми, според условията на airbnb, написах и, че ще се обърна към сапорта на сайта за разясняване на ситуацията. Моментално ми беше отговорено, че всичко е ОК и ще се разберем при пристигането ни.

3 часа по-късно Airbnb ми написа, че собственика е отказал резервацията:)))

Измамниците са навсякъде, внимавайте и четете правилата задължително. Въпросната дама, за да ме предразположи, преди да ми поиска тези пари, на въпроса ми как да стигнем от летище Newark до нейния апартамент, ми писа най-тържествено да не се притеснявам, че ще ни вземе с нейната кола:))))

Побесняла от анулацията:)))) написах едно дълго писмо до съпорта на сайта, в което разказах всичко. Ден по-късно линка към апартамента и линка към самата собственичка отговарят, че такава обява не съществува. Надявам се, да са я наказали подобаващо с изхвърляне от сайта. От сайта ми писаха, че ще я проверят и че най-вероятно съм станала жертва на изнудване..

След още два дена ровене, разглеждане и вече предварително уточняване на всички детайли и изисквания с други собственици, резервирах един апартамент в центъра на East Village, Manhattan. Доволна съм, собственика е приятен, дано тази резервация е по-успешна. :)))))

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Мерси за подробния опит, има си трески за дялане резервацията през airbnb, но като цяло може да спести доста пари. 

 

И да разкажеш като се върнете :)

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Ще разкажа разбира се.

Сега организирам Entertainment-a :-)

Харесала съм един 2 часов Champagne Brunch Cruise с Bateaux. Гледах и за dinner cruises, о цените са астрономически...

Сега се ориентирам и кой мюзикъл на Бродуей да резервирам.

Ще съм ви благодарна ако ме посъветвате какво си заслужава да се гледа.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За мюзикълите мисля, че е много важно какъв ти вкуса :) Аз се бях наточил много на The Book of Mormon, но той е пълен с доста циничен хумор, така че не е за всеки. Популярните мюзикъли са разпродадени доста напред във времето. 

 

За евтини билети има няколко трика. Основния е будката на Times Square, която всеки ден отваря в 2 часа и пуска намалени билети за представления в същия ден. Ето уебсайта и: http://www.tdf.org/TKTSBoards.aspx Най-популярните мюзикъли естествено ги няма, но има много класики, които все още се въртят и си заслужават. От изброените, които са на разпродажба днес такива са Matilda и Jersey Boys. Други трикове за билети вече зависят от театър до театър и от мюзикъл до мюзикъл. За The Book of Mormon например всяка сутрин се раздават билети на лотариен принцип, но трябва човек да знае точно в колко часа трябва да е там. 

 

Относно парите за забавления, сега...аз съм си въздухар и бих ги дал за хеликоптерна разходка над Манхатън, но може би ако търсите романтиката круиза е за предпочитане :) Иначе повечето музеи в Ню Йорк са с доброволен вход, има препоръчителни цени, които доброволно да заплатиш, но можеш да дадеш колкото си поискаш. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За съжаление съм бил само няколко пъти за кратко в Ню Йорк и никога цяла седмица, така че не съм критерии, но няколко места, които сa ми любими:

- близо до East V наблизо е Stuy Town с своя овал. Доста интересен, утопичен като идея квартал. 

- High Line Park е страхотен (в интернет има достатъчно инфо) до Челси парк на 10-то авеню

- читалнята на NY Public Library

- пощата на 8-мо авеню и 33-та срещу New Yorker и Madison Square Garden (фоайето има страхотен таван, но да пиеш бира на стълбите към 8-9 вечерта е уникално)  

- MoМА - дори и да не си любител, дворът и сградата са уникални (макар, че интериорът на Гугенхайм ми харесава повече, но като експозиции МоМА води)

и последно, но едно от най-приятните за мен - посещение в Джаз бар - има стотици на острова, доста по протежението на Broadway. Определено страхотен петъчен купон.

 

Приятно прекарване и след това се отбии тук за снимки и разкази :)

Редактирано от Karik
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Karik и Георги, благодарности! Много интересни предложения и полезни съвети. Тази идея с хеликоптера е страхотна - ще проуча как е финансовата част :) Относно будката на Times Square - има ли големи опашки и дали все пак да не си го спестя като купя online? Изцяло ще се доверя на твоето мнение :-)

Karik, много интересни идеи - точно такива ми трябват :P

Сигурна съм, че дори една седмица няма да ми е достатъчна и ще мине изключително бързо.

След това отивам за още 10-на дена във Флорида - Джаксънвил посещение на приятели и там ще разчитам изцяло на тях за обиколки в щата.

Ще очаквам още предложения :-)

Връзка към мнение

Ще ти пусна връзките по-късно за хеликоптер туровете, да си видиш и подробности и дали ще ти харесат. Не са дълги като продължителнсот, аз лично не успях да ги направя :)

 

За будката на Times Square става само на място и трябва да си малко преди отварянето там, че се формира опашка. Особено за топ мюзикълите на разпродажба сигурно ще трябва поне 2 часа по-рано да си там, ще видя как беше ситуацията и ще пиша по-късно и по тоя въпрос стига да не забравя. 

Връзка към мнение

Така, за хеликоптер туровете добре си се ориентирала. Ето тези двете бях проучвал:

http://www.libertyhelicopter.com/

http://www.newyorkhelicopter.com/helicopter-tours/

Летят от едно и също място и до колкото си спомням обиколките са им идентични, може да дебнеш сайтовете за разни промоции. Друго за което може да се оглеждаш е офертите в http://groupon.com - това е най-големия щатски сайт за колективно пазаруване и може да пуснат ваучер с промоции там, ако им е ненатоварен период, кой знае. Пък и за други неща може да се появят оферти - вечерни круизи, намаления в ресторанти и т.н. 

 

За tkts идеята е да си там най-късно, когато отварят. Не, че не е възможно и по време на деня да се появят билети за определен мюзикъл, но е по-малко вероятно. Нямаш право да избираш места, каквото ти се падне. Добре е като се наредиш да си намислиш поне 2-3 мюзикъла, които ти се гледат, защото докато ти дойде реда може билетите за твоя да са се изчерпили. Както писах, топ мюзикълите, които са модерни си се разпродават на пълна цена и за това едва ли ще намериш билет за тях. Топ заглавия са Book of Mormon, Wicked, Lion King, Jersey Boys, Mamma Mia, много са. Погледни списъка с атракциите в trip advisor: http://www.tripadvisor.com/Attractions-g60763-Activities-New_York_City_New_York.html Топ мюзикълите окупират топ местата редовно. 

 

Ако търсиш нещо конкретно и разпродадено, алтернатива е http://www.stubhub.com/ - това е нещо като официална черна борса, където хората могат да си продават билетите. Съответно ще има известна надценка спрямо официалната цена... Този сайт върши добра работа за спортни събития, ако искате да посетите мач от НБА, НХЛ, бейзбол и т.н., защото много от билетите са сезонни карти с билет за всяка среща и собственика като не може да отиде продава единичните билети през stubhub по-евтино от коричната цена. Няма риск в този сайт, свързан е с централната система на клубовете, и когато някой си продаде билета издават нов на теб, а неговия става невалиден. 

Връзка към мнение

Още нещо, от по-апокрифните места. Отвъд Brooklyn Bridge има работилница за домашен сладолед. Два пъти ходя в Ню Йорк, два пъти я пропускам, или отивам късно или все е затворено. Хората казват, че след дългата разходка по моста сладоледа има страхотен вкус :) Ето така изглежда кабинката, казва се Brooklyn Ice Cream Factory:

 

P1090855.jpg

 

Най-добрите гледки по време на залез, а и като цяло за небето над Ню Йорк според мен са следните.

 

1. След Brooklyn Bridge, откъм Бруклин - има крайбрежна улица, от която гледката е супер. 

 

P1070470.jpg

 

P1070456.jpg

 

2. От Jersey, хващате PATH влака и слизате на първата спирка отвъд Хъдсън, пак има крайбрежна алея с пейки. 

 

P1070044.jpg

 

3. От върха на някоя от високите сгради - Empire State Building или Top of the Rock

 

P1070755.jpg

 

Като цяло се препоръчва да изберете Top of the Rock, която е символично по-ниска, може би не е толкова "историческа", но не е толкова голям наплива там и е доста по-организирано. Например може да си запазиш качване директно по време на залез и няма да чакаш на дълги опашки, които са гарантирани на Empire State.

 

За "Статуята на свободата" има безплатен ферибот, който върви до Staten Island, и минава покрай нея и стават добри снимки. Това е ферибота използван от местните жители за връзка с острова. След като се качите на ферибота отидете в предната част, от дясната страна за да имате най-добра видимост към статуята. Може след като слезете просто да хванете обратния ферибот. Има и платени ферита, доста надценени според мен спрямо услугата, която предлагат, да слезеш на самото островче на статуята, но си е ваша воля, ако искате да харчите за тях, просто предлагам варианти :) Като вървите към терминала много хора ще се опитат да ви пробутат тези платени ферита, ако сте решили за безплатните не им се връзвайте и просто си продължавайте невъзмутимо. Ето снимки от безплатното фери:

 

P1070545.jpg

 

P1070609.jpg

 

За Флорида вероятно твоите приятели са по-големи специалисти, но мога и там да дам предложения :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Добро утро от Ню Йорк!

Това е нашият първи ден тук и нямам търпение да изляза навън:)))) Все още няма 8 ч, така че имам малко време за писане...в любимия ми форум:))

Днес е дъждовно-смятам да се разходим, да се помотаем по улиците и да разгледаме няколко музея - взели сме City Pass, който включва МоМа, Museum of National History и Metropolitan Museum. Ще погледнем и за билети на будката на TS.

Георги,

Ще очаквам предложения и за Флорида:))) Нашите приятели работят здраво, така че не съм сигурна дали ще могат да ни отделят супер много време за разходки, предполагам, че ще ни дадат колата си и ще ни дадат съвети, така че ще очаквам и вашите идеи.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Апартамента в East Village, в който ще живеем тази седмица....Доволна съм...На видно място е машината за смути на американеца :) Ще си направим и ние:)))

Връзка към мнение

За Флорида... като цяло Jacksonville е малко на север от тази част, в която аз бях и не съм проучвал подробно. Може да прегледаш моята тема за подробности: http://magelanci.com/topic/1424-%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-3-4-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0/

 

Като цяло това е щата на theme парковете - Дисниленд, Юнивърсал... но са си скъпички. Аз със две ръце и два крака препоръчвам Kennedy Space Center, около 2 часа шофиране го гледам от Джексънвил, но аз съм малко пристрастен, все пак смятам, че може би най-големия досег до космоса отворен за обикновени хора си заслужава. Описал съм го и в пътеписа си. 

 

Други основни атракции са Everglades, националния парк, където да видите алигатори и други животинки или островчетата  в дъното на щата Florida Keys. Те обаче стават малко далечко за каране и прибиране в един ден, вижте дали можете да спите някъде междинно. За Маями и другите големи градове нямам опит, някой друг да разкаже, за мен най-задължителното нещо във Флорида е спейс центъра :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз да подкрепя Георги за Kennedy Space Center, защото аз съм обикновен човек:) но и на мен ми хареса и си заслужава. Иначе парковете наистина са скъпи, но ако си фен Universal Islands of Adventure си беше супер още преди години. Ходила съм поне 5-6 пъти и винаги ми е било гот.

Everglades май идва малко далече от Jacksonville. St. Augustine e готино малко градче, което за Америка е малко тип Европа, имаше нещо, че е най-стария град във Флорида май, има стара част и е доста различно от други градове във Флорида.

Daytona e малко по- на юг, но не съм ходила, освен spring break и NASCAR не знам друго за там:) нито едно от двете не ме влече:)

Може да има нещо интересно наблизо в Georgia на север, но там не съм ходила, твоите приятели може би имат някоя идея за там.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.