Прескочи до съдържание

Няколко препоръки за писане във форума


Препоръчани мнения

От много време си мисля да пусна подобна тема, да уточня някои неща, които не са против правилата, няма да се налагат активно, но според мен са добра практика и не отнема много усилия да се спазват. 

 

1. Съвети в лични съобщения

 

Зачестяват случаи, в които на мен ми се пишат лични съобщения да помогна за самолетен билет, някоя дестинация която съм бил и т.н. Случва се и да получа пак лично съобщение със съдържание "...писах на лично на еди кой си и той ми помогна..."

 

По начало гледам да ги отклонявам подобни молби да се пишат публично във форума, но признавам че често ме мързи и натраквам един отговор набързо. Това обаче е грешно, главната идея тук е да разменяме съветите си публично, основните ползи са 3:

 

1. Даденият съвет може да бъде коментиран от останалите, които може да имат по-различни виждания, които например да са по-близки до вашите, от колкото човека, който питате. Дискутирайки въпроса само в лично съобщение губите тази възможност. Дори човек, който е бил на дадено място десетки пъти може да ви даде грешен съвет, ако мирогледа му е по-различен от вашия. 

 

2. Даденият съвет може да помогне на други, които търсят отговор на същия въпрос. Знам, че си мислите, че вашия въпрос е крайно специфичен и индивидуален, но повярвайте ми - не е. За това питайте публично, да получите отговора си публично за да помогнете и на други тръгнали по същия път след вас. 

 

3. Изключително е важно болшинството от съдържанието във форума да е публично, за да може да бъде индексирано от google. Което ще помага нови и нови хора да ни намират, нови и нови хора да се включват да помагат. Неведоми са пътищата гугълски и си нямате на идея как резултат базиран на въпрос зададен от вас, може да доведе изключително полезни магеланци, които да помагат с ценен опит на всички. 

 

Предполагам основната причина тези неща да се питат на лично е срамежливост. Но няма от какво да се притеснявате, тук почти не хапем :)

 

За това, апелирам, ако дискусията не е твърде лична (от рода на: приятелката ми знае, че пиша тук, за това не искам да питам публично, че искам да е изненада) пуснете я във форума. Апелирам и хората, които получават запитвания на лично да публикуват отговорите си за всички или да молят питащия да пусне тема. 

 

2. Пускане на чужди снимки и пействане на чужди текстове

 

Винаги посочвайте първоизточника на снимка и/или текст, ако не са ваши. Ако написах в увода, че нещата в тази тема не са против правилата, то тази точка е малко изключение. Физически ми е трудно да питам абсолютно всеки дали снимката е негова и откъде я е взел, пък и смятам че като цяло нямаме такъв проблем, в едно 90% от случаите хората публикуват лични снимки. 

 

Ако някой се появи и си познае текст или снимка, които са пуснати тук без негово разрешение ще трия моментално, както се надявам и други колеги адмиистратори ще направят на наша молба, ако при тях е пуснат текст или снимка взети от тук без разрешение. 

 

Леко изключение имаме тук за сайтовете на българските тур. агенции, към които връзки не са позволени дори да има изключително полезен текст в тях. В този случай се лишаваме и от връзката, и от текста. 

 

Правилният начин е, ако цитирате чуждо мнение от форум да споменете прякора на човека и в кой форум е пуснато или директно линк към дискусията там. Относно снимките: Flickr и Wikimedia Commons са огромни източници на снимки, които в голям процент могат да се споделят безпроблемно стига да се споменава източника. Ще обясня в първият отговор към тази тема как става. 

 

3. Все пак не прекалявайте с линковете към външни източници

 

Има все пак една граница, която не бива да се прекрачва при връзките към външни сайтове. Накратко, ако отговора който давате от външния източник е специфичен към зададения въпрос е ОК, ако е общ не е ОК. Например, ако някой попита за информация как да си купи билети за футболен мач в Барселона.

 

Приемлив отговор е:

 

"В тази тема в бг-мама потребителя Х писа, че билетите се купуват еди колко си месеца по-рано, от еди коя си каса на стадиона или еди кой си магазин в центъра. Ето връзка към мнението му:"

 

Неприемлив отговор: 

 

"В бг-мама има огромна тема за Барселона, може да го има отговора там, може и да го няма, ама ето връзката, ходи да четеш"

 

Разбирате, че ако преобладават отговорите от втори тип, то направо да хванем да закриваме форума и да сложим 4 връзки към бг-мама, трипадвайзър, гугъл и флайър толк. Винаги е добре да се говори от личен опит, а ако нямате личен опит, но сте чели доста се опитайте да преразкажете прочетената информация, евентуално после дайте връзка към конкретния пост/сайт/източник. 

 

4. Мнението ми май не е за тук, нека администраторите да го преместят

 

По начало нямаме против да местим теми и мнения, когато са пуснати на неподходящото място. Никога не съм се карал на някой, че е пуснал не там където ние си мислим, че трябва да пуска, няма и да го правя. Милиони пъти предпочитам тема/мнение пуснато на грешното място, от колкото да не е пуснато въобще.

 

Все пак, ако още в процеса на писане видите, че мнението ви е прекалено дълго и не е за тук, може още вие да го пуснете в нова тема, която ще е добре структурирана и организирана.

 

В противен случай трябва ние да делим оригиналната тема, а не винаги се получава добре, след като е преплетен отговор по темата и отговор извън нея. 

 

Ако смятате, че отговора който давате си заслужава отделна дискусия извън текущата, то пуснете нова тема. И Meidj и FlyTraveler пуснаха добри нови теми тия дни, започнати от дискусия породена в други теми. 

 

Ще изскачат и други неща, сигурен съм, ще добавям в тази тема. 

 

Пак да наблегна, това са предимно препоръки, а не правила, но според мен качеството на съдържанието ще се вдигне, ако ги спазваме, а не изисква големи усилия. 

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Как да споделяме снимка от Wikimedia Commons?

 

http://commons.wikimedia.org е богат източник на всякаква информация, която може свободно да се споделя, стига да се споменава първоизточника. Например искаме да пуснем във форума снимка от моста St. Angelo в Рим и намираме следната в Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:StAngelo_Bridge_Rome.jpg

 

Кликате вдясно на Use this file on the web:

 

2014-03-10_10-36-05.png

 

В отвореното прозорче цъквате най-отдолу на BBCODE, копирате съдържанието на прозорчето и го пействате в мнението. Получава се следното:

 

512px-StAngelo_Bridge_Rome.jpg
StAngelo Bridge Rome [CC-BY-SA-2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], by AngMoKio (selfmade photo), from Wikimedia Commons
 
Как да споделяме снимка от Flickr?
 
http://flickr.com е също огромен архив от фотографии. Не всички са позволени за споделяне, но повечето са. Например искаме да споделим следната снимка във форума:  Rome
 
Първо кликате на бутончето за споделяне долу вдясно, а от изскочилия pop-up прозорец избирате Grab the HTML/BBCODE след което избирате BBCODE. Ето крайния резултат:
 
9554894818_10e721349a_o.jpg
Rome by Sean MacEntee, on Flickr
 
Това е!
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не знам дали му е тук мястото да попитам, но търси ли се някакво решение за темите клонинги? Имам предвид случаите, в които се разкъсва дадена дискусия за дадено място в две или повече като цяло идентични теми? Ето сега има две паралелни теми за Барселона - вярно, едната малко по-профилирана, ама само малко. Примерно за Китай има две теми (+ една за визи), като визите се обсъждат и в другите две, та малко изпаднах в конфузна ситуация онзи ден... Та мисълта ми е, ако има някакви идеи да е с една идея по-систематизирано всичко... 

Редактирано от Meidj
Връзка към мнение

Не знам дали му е тук мястото да попитам, но търси ли се някакво решение за темите клонинги? Имам предвид случаите, в които се разкъсва дадена дискусия за дадено място в две или повече като цяло идентични теми? Ето сега има две паралелни теми за Барселона - вярно, едната малко по-профилирана, ама само малко. Примерно за Китай има две теми (+ една за визи), като визите се обсъждат и в другите две, та малко изпаднах в конфузна ситуация онзи ден... Та мисълта ми е, ако има някакви идеи да е с една идея по-систематизирано всичко... 

 

Ще го разделя на две - така както аз мисля, че трябва да е и така както е в момента :) Аз мисля, че всяко питане е добре да е в отделна тема, без значение колко е малко. По-описателно е чрез заглавието, по-конкретно е и по-лесно можеш само с прехвърляне на заглавието да разбереш за какво става дума. Пак да вкарам гугъл, несравнимо по-добре е да имаш тема с хубаво, описателно и добро заглавие като "Париж за начинаещи", където се обсъжда първо ходене до Париж, отколкото озаглавена само "Париж" и дълга 20 страници. 

 

Ето какво имам предвид: google търсене за "Париж":

2014-03-10_19-18-07.png

 

Google търсене за "париж за начинаещи":

 

2014-03-10_19-18-52.png

 

Мисля, че е очевидно кой вариант предпочитам аз като основно загрижен за трафика на хора във форума :)

 

Има и друго нещо, тези дълги километрични теми в един момент ще станат активни и ще почнат да се преплитат. Дори в момента една от барселонските теми паралелно върви за Саграда Фамилия и за паелята. 

 

НО, идва голямото но и то е какво предпочитат останалите. А изглежда на хората като цяло им е по-комфортно да пускат във вече отворена тема и аз се съобразявам и с това. Пък и е много труд да делиш постоянно клончета, да пишеш на автора, особено със стара повдигната тема, където трябва да прегледаш преди няколко месеца къде е първоизточника, ставаш луд. 

 

Изглежда положението е цайтнот. 

 

Но, без паника! Без да разкривам подробности, не че е тайна, но не ми се обяснява, мисля че сме напипали точната формула как да станат нещата с Италия. Не случайно го отделих като нов форум, ще има и други нововъведения тия дни, които смятам ще решат частично проблемите с хаоса. Частично, защото тотална организация във форум не може да има, освен ако няма казармени правила, а това няма да се случи. Аз лично съм оптимист, че ще проработят, но аз лично бях и оптимист, че няма да се получават километрични теми :) Както и да е, ще дооформим италианския форум идните дни, като го оставим да подиша да видим дали мерките дават ефект, всеки ще си даде мнението и ще го мислим. 

Връзка към мнение

Аз малко със страничен въпрос. Може и да не откривам, но имаме ли връзка към Бг консулствата  в различните държави? Аз си подготвих необходимите неща, но мисля, че би била полезна такава във форума. :)

Редактирано от Тони
Връзка към мнение

Аз малко със страничен въпрос. Може и да не откривам, но имаме ли връзка към Бг консулствата  в различните държави? Аз си подготвих необходимите неща, но мисля, че би била полезна такава във форума. :)

 

Да докажеш теоремата, че хората предпочитат да пишат в отворени теми вместо да пускат нова :)

 

Ще гледам тая информация да присъства в реорганизацията...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Съвет на деня :)

 

От време на време като ми щукне ще пускам тук по някой съвет за използването на форума и прилежащите приложения. Днес е наред Галерията. Като цяло хич не съм доволен от дизайна на приложението, но няма какво много да се направи по въпроса. Доста е изморяващо да гледаш снимките една по една, особено ако искате да видите повечето в най-големия им размер. 

 

Тук идва един много малък и много лесен трик, чрез който може да скролнете всички снимки в среден размер и да си отворите само тези, които ви интересуват и искате да коментирате. Като влезнете в албума най-вероятно изглежда ето така:

 

2014-04-24_16-47-46.png

 

Превютата са доста малки и почти нищо не се вижда от тях. За това пробвайте бутона, който съм отбелазал с 1 - "Големи". Моментално албума ще придобие следния доста по приятен, поне според мен вид. Настройката освен това ще се запази и всички следващи албуми автоматично ще ви се отварят по този начин. 

 

2014-04-24_16-49-25.jpg

 

Вече кликвайки на индивидуалната снимка ще може след това да я коментирате и видте в пълен размер. Ако пък искате да видите всички снимки в пълен размер, най-подходящ е втория отбелязан бутон за слайдшоу. Просто се отпуснете на стола и се радвайте на всички снимки :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз подкрепям Основателя, основателно. Добре е да се учим на някаква форумна или клубна култура. При това не влагам ирония. Аз имах такъв случай с колега съфорумец. Прецених, че въпросите му и отговорите ми, биха имали полза и постнах кореспонденцията  публично, което леко го обиди. Но се надявам че ползите са били повече.

 

Като цяло на всички ни е ясно че светът е голям и ...спасение... няма, как да знаем всичко за всякъде и не може да е неудобно да попиташ.

 

В тази връзка искам да добавя  че идеята е ВЗАИМОПОМОЩ, а не само въпроси и отговори. Мисля, че всеки е добре дошъл да попита, дори да е за първи път, но, нека бъде така добър да се върне после и да каже. Помогнахте ми или майната ви, видях това, открих онова. Виждал съм, не тук, много лоши примери в тази посока. Как няколко души губят по няколко часа дневно от живота си да споделят опита си, а после липсва и елементарното Благодаря. Така се съсипаха доста смислени форуми и силно се надявам това да не стане тук. С две думи, ако искаш да си тук, то трябва да оставиш нещо. Не става само да се потребява. 

  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Мнението на Бай Кольо е толкова добро, че, първо, дружески го похвалвам пред строя, и, второ, призовавам Летящия холандец тутакси да го "плесне" на първа страница на сайта, като то остане там дълго.

 

Повечето от нас са чели "Животът по Мисисипи" от Марк Твен. Именно там идеята за взаимопомощ и информиране между лоцманите е издигната на висота.

 

Идеята, Бай Кольо, за благодарността също е много симпатична и разумна, но тя е следствие от доброто домашно възпитание, а то, скъпи мои другари магеланци, изисква време за засаждане, покълване и узряване.

 

В тази връзка я да ви разкажа една история. Връщаме се с полупразен автобус от морето към София, някъде на АМ "Тракия" гледаме в аварийната изпушил автобус, любезно спираме, безплатно натоварваме абсолютно непознати нам пътници, към които нямаме каквито и да е задължения, още по-любезно им спираме на Окръжна болница и "Плиска". НИТО ЕДИН не дойде да благодари, мамицата им, тъпанари с тъпанари, ала и в бъдеще ние отново бихме направили същото.

 

Венсеремос, другари! На оружие, братИя! :lol:

 

 

  • Харесвам 13
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Кратки въпросчета в дълги километрични теми или по-подробно в собствени отделни теми?

 

Няколко пъти съм споменавал, че твърдо предпочитам втория вариант. Като си пуснете собствена тема, със собствените неща които ви вълнуват е по-вероятно да получите по-точни отговори на всичките си въпроси. Темата може да започне с въпроси към всички нас, да си я попълвате с неща които намирате от тук, от там, а накрая и да я завършите с разказ как се е развило цялото пътуване и дали предварителните очаквания отговарят на реалността. Доста хора ги е страх да пишат пътеписи, но си мисля че мини пътепис във форумна тема е постижим за всеки, след като в дискусиите като цяло общуването е по-неформално. 

 

Ето два прекрасни примера:

Темата на Childish от Гватемала

Темата на Kaloyan89 за Гамбия и Сенегал (тази е в процес още, но съм сигурен, че ще си заслужава)

 

Не е задължително да е само за екзотични дестинации като изброените примери. Ето и една моя тема за балканската обиколка, която започнах с въпроси и завърших с кратък репортаж: Мини балканска обиколка

 

Естествено, ако имате много бърз въпрос и всичко останало ви е ясно, пускайте си в дългите теми, но се надявам ще оцените и като читатели и като писатели, когато се вложи малко повече старание, че ефекта е много по-добър за всички :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Основател, изложението ти е непълно. Хайде, като ми остане време, аз ще приготвя един ужасен пример, че да го включиш тук :)

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Търсачката на форума не е перфектна и няма какво да се лъжем. Аз почти нищо не мога да направя по въпроса, освен да инсталирам един външен софтуер, който май ще ми донесе още по-големи главоболия. Идва си от вградените недостатъци на mysql търсенето и една камара други технически дивотии, които едва ли ви интересуват.

 

За щастие, гугъл е сравнително благосклонен към нас и индексира добре съдържанието на форума, а няма по-мощна търсачка от тяхната. Една подсказка, като търсите там може да добавяте след търсенето site:magelanci.com , така че да изкара резултатите от форума. 

 

Беше даден пример за тема обсъждаща фестивала в Гуча, която не излиза във форума и как нашата търсачка не намира резултат, наистина е така:

2014-08-06_20-14-25.png

 

С посочения гугълски трик обаче не само търсената тема изскача, а и няколко други:

 

2014-08-06_20-15-12.png

 

 

Иначе и тукашната търсачка се справя по начало, но препоръчвам гугълския вариант, ако сте сигурни, че нещо го е имало във форума и не сте го намерили.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Между другото, проблема с Гуча, е в търсенето с малка буква. Като се напише с голяма всичко е наред и резултатите дублират тези от гугъл:

 

 

2014-08-06_20-43-08.png

 

 

Така че търсачката си се справя прилично. Но пък има проблем, ако търсите трибуквени термини, примерно ако търсите за "Рим" няма да намерите нищо, mysql не поддържа търсене с 3 знака и по-малко. За това гугълския метод е по-идиотоустойчив.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Това последното леко ме изненада, понеже снощи пробвах и с малка, и с главна, и с капс, и с допълнителни индекси като сърбия, фестивал и какво ли не, и поне при мен не излезе. Както и да е, разяснението е прилично, и ще се ползва. 

Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

--------------

Посочването на линкове не е реклама от забранените във форума. Забраната се отнася само за рекламиране на тур. агенции, частни ресторанти и хотели от собствениците им. Това го уточнявам пак, защото често виждам из форума някой да премълчава полезни за пътуващите имена на фирми и компании, без да е свързан с тях, с пояснението да не правел реклама. Това не е реклама, а полезна информация, която може да е в помощ на всеки пътешественик тук.

 

Да добавя по тази точка, че трябва да се наблегне сериозно. wilks е абсолютно прав, правилото е само и единствено за български агенции, имената им и връзки към сайтовете им. За останалото, дори да имате съмнения, пускайте го, пък модераторите ще решаваме дали е реклама или не. Не може да се дефинира твърдо правило, но обикновено си личи доста. 

 

Дори да решим, че е реклама най-вероятно никой няма да ви бие през ръцете :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

"За да не пускам нова тема ще пиша тук..."

 

Моля ви хора, пускайте нови теми! Няма нужда от излишна скромност, напротив, обикновено създавате допълнителна работа на екипа, когато пускате мнение в същата тема, което има много бледа прилика с оригиналната. 

 

Примери:

 

- В темите за търсене на самолетни билети. Всяко търсене е индивидуално. Това, че някой търси билет за Х в средата на октомври, не значи че съветите ще съвпаднат, ако вие търсите в средата на март. Представете си, че трети и дори четвърти човек се появи да ползва същата тема. Как ще разберем отговорите отдолу за кое запитване се отнасят? В крайна сметка човека пуснал оригиналното търсене се оплита, не знае отговарящите на него ли говорят или на другите и става една огромна каша. 

 

- При вдигане на теми, в които не е писано отдавна. Като повдигнете тема, по която не е писано от да речем половин година с ново питане, което напомня (или дори е същото!) като оригиналното, на хората им е много трудно да помогнат след като не си спомнят темата и трябва да я четат отначало за да влезнат в час, да видят какви съвети са давани преди. Често е възможно в такива случаи просто да не получите отговор, защото на никой не му се занимава. Много по-културен метод е нова тема например със следното съдържание:

"Имам въпрос за посещение на Х, прегледах ето тази стара тема (линк към темата), където се дава следния съвет, но той не е тотално приложим за моята ситуация, защото..." и т.н. С две думи пускате нова тема като преразказвате старата, така всеки прочел новата ви тема ще е директно в час и няма да му е необходимо да се връща назад за да вижда за какво говорите. 

 

Напоследък се замислям дали старите теми да не бъдат заключвани автоматично след определен период на неактивност. Има такава функция във форума. Седят отключени, защото наистина стара дискусия може да е необходимо да се възроди. Както стана с промоцията на Луфтханза за билети до Панама, в последствие полетите бяха отменени и дискусията по промоцията от неактивна изведнъж дойде на дневен ред за всички, които се бяха възползвали от нея. Както става и, когато теми за планиране на пътешествие няколко месеца по-рано после преминават в тема дискутираща пътешествието на живо или след края му. 

 

Форума е широк, не се блъскайте и пускайте нови теми. Сигурен съм, че почти всеки ще потвърди, че подробно и детайлно пусната нова тема, получава много по-точни и конкретни съвети. В противен случай рискувате вашето питане/диалог да се оплете с тези на други хора и да няма желания резултат. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Каква е разликата между "Общи приказки" и "Лексикон на пътешествениците"?

 

По най-прост начин "Лексикон на пътешествениците" е "Общи приказки", но за теми свързани с пътувания :) За това и ще забележите, че често местя теми от едното място на другото. Идеята е хората, които не се интересуват от ежедневни теми за кино, музика и т.н., просто да игнорират общите приказки, но пък може да са им интересни по-свободните дискусии за пътувания :) За това, ако искате да споделите свободна тема свързана с пътувания - лексикона е точното място. За всичко друго има общи приказки :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Забелязва се зачестяване на пуснати снимки, които карат четящите форума да изглеждат ето така:

 

6823887713_340b2a9eeb_z.jpgBurrowing Owl Head Tilt by Beverly Saltonstall, on Flickr

 

Т.е. завъртяни на 90 градуса. Причината, е че в Windows до преди време, когато изправите завъртяна снимка, тя автоматично се запазваше. В новите версии на Windows (от 8 нагоре) това не се прави. И вие на компютъра си завъртате снимката, мислите че всичко е ок, но на практика качвате снимката в оригиналния формат. 

 

Изхода е след завъртане на снимката, да пускате по един save на файла. Мисля, че в този случай всичко ще е наред. В настройките на форума за прикачване на файлове просто няма опция за завъртане, по какъвто начин му се подаде, така ще я качи. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Или, ако това ви е сложно - винаги снимайте панорамно/пейзажно (настрани) :) Особено видео!

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

Проба:


post-116-0-18822400-1462389520_thumb.jpg


post-116-0-65054300-1462389598_thumb.jpg



Хм... При мен си си излизат нормално и в двете ориентации, при това EXIF (по)казва друго. SLO4AINOST??? QWNO DA :biggrin:

С "Lenovo" съм, "Android 5.0". Снимките, ъъъъ, са ужасни, но ги щракнах колкото да проверя ориентацията :)
 

Редактирано от captain_oveur
Връзка към мнение
Двуцветко

Защото е от лаптопа у дома, а не от телефона в Италия :) (Дай частни уроци как да се оправям с тия обърнати образи... хах... извинявам се за оффтопика)

Не знам дали е дискутирано преди, но малък трик, който работи при обърнати снимки на телефон.

При Прикачване на снимка и след Преглед, ако снимката е обърната е Изчиствам. След това отивам на телефона на Едит на снимката, завъртам един път и Сейв на телефона. След това пак отивам на Едит и е връщам в предишното състояние със Сейв. Учудващо някак си се успява да се "излъже" процеса и снимката се качва/публикува след това нормално във форума.

Пробвайте.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не знам дали е дискутирано преди, но малък трик, който работи при обърнати снимки на телефон.

При Прикачване на снимка и след Преглед, ако снимката е обърната е Изчиствам. След това отивам на телефона на Едит на снимката, завъртам един път и Сейв на телефона. След това пак отивам на Едит и е връщам в предишното състояние със Сейв. Учудващо някак си се успява да се "излъже" процеса и снимката се качва/публикува след това нормално във форума.

Пробвайте.

Преместих това тук, че е полезно, а във "в момента съм в..." ще се загуби

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.