Прескочи до съдържание

Дайте препоръка за раница - здрава, на разумна цена, с голяма вместимост, за човек висок 158 см


Препоръчани мнения

А за какво точно ти трябва раницата? Защото много зависи дали търсиш за градски условия, лек преход или сериозен продължителен преход. 

 Не винаги най - леките раници са най - удобни. Тази е добра и като цена и като материал. Може да погледнеш и Deuter. 

Връзка към мнение
преди 9 часа, Алекс каза:

А за какво точно ти трябва раницата? Защото много зависи дали търсиш за градски условия, лек преход или сериозен продължителен преход. 

 Не винаги най - леките раници са най - удобни. Тази е добра и като цена и като материал. Може да погледнеш и Deuter. 

Да кажем за лек преход. :) 

Със сигурност от мен сериозен турист няма да стане, затова ми се иска нещо по-леко.

Връзка към мнение

С две ръце съм за Zajo, както и за Ташев. Но освен ако не хванеш промоция, не бих казала, че са евтини. Моята туристическа раница е от декатлон, за момента съм я търкаляла на два двудневни похода и ми е свършила чудесна работа. Техните раници са евтини и леки, не блестят със супер качества, но щом не ти трябва за сериозни и продължителни (повече от няколко дни) преходи, според мен си заслужават.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Zajo почти постоянно имат промоции, така че това не би трябвало да е проблем. За Husky е малко по-сложно, но тъй като и те имат официален вносител в България - Екстрем БГ - поръчването по каталог не е проблем (стига, разбира се, да не е спешно).

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Още един глас за декатлонските -При споделените изисквания ще свършат работа а и може да си избереш размер и цвят на място. Раницата се купува след пробване с тежест.

Ако вече се търси нещо по-така за Дойтер са те посъветвали по-горе ( може да видиш  модел Футура), към тях бих добавил( като марки) Osprey и Lowe Alpine - вече който модел ти хареса.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

+ Декатлон. Въобще Декатлон имат чудесни продукти за entry level на приятни цени. Тъкмо и ако ти откраднат раницата, няма да се притесняваш за раницата, а само за съдържанието й. ;)

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Мога ли да помоля за мнения относно няколко модела?!

Абстрахирайте се от цените, а давайте съвети кои са плюсовете и минусите на "моите" модели. :) 

Deuter Futura

Lowe Alpine

Salomon Evasion

The North Face Borealis

  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Привет,

 

аз от дадените предложения бих избрал Дойтер-а, защото е с плътен и хубав ханшоф колан, а височината на презрамките може да се регулира, air-comfort системата, както и дъждобрана и долното отделение. Другият интересен вариант е Соломон-а, който е и по-лек, но и малко по-малък като вместимост.

 

Но за тези пари и посочените модели - определено бих грабнал Дойтера, въпреки че моите раници са Lowe Alpine и съм също адски доволен от тях. :)

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Веднага, колкото мога и според опита ми :) Започвам с първата... 

 

преди 2 часа, Mary каза:

Това са изключителни раници. Твоята има два недостатъка:

- това не е недостатък, но за мен - съобразно целите ти  - е: това е чисто планинска раница, има прекалено голям коланен държач на кръста и ще те дразни (според мен). Този модел е безценен при големи тежести - говоря 10-15кг натоварване. Аз изобщо не те виждам че ще направиш такова тъпчене, а и обемът 28 кг - с тухли трябва да я пълниш... В града просто ще те дразни, когато я метнеш на рамо. Това е строго спортна раница.

 

П.П. За еднодневни преходи в Патагония и вертикални изкачвания би били перфектно - тежестта ще се разпределя между кръста и раменете, за Швейцария - съмнявам се...

 

- предназначена е за мъже :) От значение е голямо, марката прави моделите си съобразно пола и устройството на тялото. Имам Deuter 40+15 и пропуснах момента с пола и презрамките се смъкват - ако не ги стегна отпред, защото нямам мъжка конструкция.

 

Плюсовете - това е перфектен обем според мен, и това е Deuter :) 

 

 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Втората... 

преди 1 час, Mary каза:

Плюсове: перфектен обем, перфектни материали, качество повече от перфектно - имала съм обувки Lowe, не е истина какво чудо бяха! 

 

Недостатък: ако я искаш за по-вертикални ходения, липсата на ханшов колан и ненастройващи се презрамки вероятно ще се отрази; ако е за по-леки преходи - няма проблем за мен; липсата на дъждобран - изглежда гевезия, ама не е -  дъждът прониква и мокри, а в планината това е много важно; трябва да я покриваш с външен дъждобран или да й купиш калъф.

 

:) 

Връзка към мнение

Третата :) 

 

преди 1 час, Mary каза:

Същото както Lewe - за мен са абсолютно еднакъв клас: 

 

Плюсове: материали и качество чудесни - имала съм и обувки Salomon ( още ги имам всъщност :) ) 

 

Недостатък: обемът вече се смалява (смятам около 30 л. за идеален), плюс ако я искаш за по-вертикални ходения, липсата на ханшов колан и ненастройващи се презрамки вероятно ще се отрази; ако е за по-леки преходи - няма проблем за мен; липсата на дъждобран - изглежда гевезия, ама не е -  дъждът прониква и мокри, а в планината това е много важно; трябва да я покриваш с външен дъждобран или да й купиш калъф.

Връзка към мнение

Последната...

 

преди 2 часа, Mary каза:

Отново сходна с предишните две...

 

Плюсове: много удобен преден джоб; обем 28 литра - проверих го в сайта им, подходяща за лаптоп; материали и качество великолепни; North Face, любима на англичаните (тук виждам как се усмихваш, ама да си кажа), изучава се в университетите като световен маркетингов модел :) Имам обувки и от нея марка... хаха... много добри! Бях с тях в Шотландия :) 

 

Недостатък: отново - ако я искаш за по-вертикални ходения, липсата на ханшов колан и ненастройващи се презрамки вероятно ще се отрази; ако е за по-леки преходи - чудесна. П.П. Купи й покривало, ако се спреш на нея... задължително. Има го като опция. 

 

А, да - цената й беше нормално £100 - поне колкото пъти бях я гледала в магазина, като я пуснаха и се пуках от яд :) 

 

 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Ако трябва да се вземат предвид, раницата на Ташев, която си дала като референция и зададените критерии, съотношението обем-тегло на Ташев е по-добро от четирите раници и като здравина  също не им отстъпва, дори ги превъзхожда.

Относно дишащия гръб, тук вече безспорният победител е Deuter Futura : тяхната система aircomfort за проветрявае  на гърба е много добра.

Моето мнение е, че от четирите раници, единствено Deuter Futura предлага някакво подобрение по един от зададените критерии(дишащ гръб), като ергономика също е на топ ниво. По-отношение на тегло и здравина победител е модела на  Tашев.

В случая трябва да решиш дали теглото е по-важно или дишащия гръб.

За мен лично кръстния колан е излишен при раница с обем до 30 литра и ми пречи, затова не бих си купил Deuter Futura . От друга страна ,ако максимално проветривият гръб е основен приоритет, при раниците с подобен обем, Deuter Futura са без конкуренция.

От години ползвам Deuter Gogo за дневна раница, включително разходки сред природата, даже ми е била и единствена раница на презокеански пътешествия(Панама). Oсновно я избрах защото в магазина ми беше удобна, кръстния колан се маха напълно и теглото е около 700гр.

Според мен най-важното при закупуването на раница е да се пробва в магазина. Понякога човек се спира на определени модели в интернет, но като ги пробва в магазина, не са му удобни. В София може да се пробват доста модели на Deuter и Tашев. Женските модели на Deuter са обозначени със SL, но това не е критерий дали ще ти пасне. Има жени, които предпочитет мъжката линия. Всичко е индивидуално и без проба е трудно да се намери оптимално решение.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 14 часа, Mary каза:

Мога ли да помоля за мнения относно няколко модела?!

Абстрахирайте се от цените, а давайте съвети кои са плюсовете и минусите на "моите" модели. :) 

Deuter Futura

Lowe Alpine

Salomon Evasion

The North Face Borealis

Аз бих ти препоръчала да отидеш в някой магазин, да пробваш няколко раници и така да си избереш. Според мен раница за преходи се избира по тялото. Иначе аз съм за Дойтер. Долният джоб е удобство, особено ако се очаква всяка вечер да спиш на различно място. Дъждобранът е предимство за слаб дъжд и градски условия, но стигне ли се дотам и ти да си сложиш един, обикновено раницата се прибира под твоя дъждобран. Също масивният колан дава по- голяма стабилност на раницата при преходи. Ако ти трябва предимно за градски преходи, аз бих избрала някоя от другите. Може би последната. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 9 минути , nomad каза:

В София може да се пробват доста модели на Deuter и Tашев.

А има ли магазин, където са налични повече модели и с едно ходене мога да огледам и пробвам разнообразни такива?

Видно от въпросите ми, изобщо не съм по спорта, включая и магазини такива. :) 

 

***

 

Благодаря на всички за коментарите - много ми помагате, защото наистина се чувствам извън свои води тук.

ПП А трябва и обувки да избирам. :ph34r: Скоро ще потърся подходящата тема и за тях.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Mary, включи и тази раница в плановете - която спомена @nomad

 

http://www.deuter.com/DE/en/daypack/gogo-3820016-blue.html 

 

Относно магазините - виж в http://www.stenata.com/. Беше много зареден - особено с маркови стоки - преди години. Отдавна не съм обикаляла тези магазини в България, вероятно приятелите магеланци ще помогнат повече.

 

И за обувките ще давам акъли :lol: Но и там се подготви за сходни колебания - дали за по-цивилизовани разходки или за високопланински, предпазващи от камъни (високи).... хаха

 

Истината е, че ако парите не са пречка, има изключителни обувки! 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

От 3-4 години не съм обикалял по магазини да гледам за раници, тогава гледах различни модели на Deuter в Стената и имаше добър избор. 

Редактирано от nomad
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не знам дали магазинът в ЦУМ още съществува. Бях много доволна от продавача там.

И години по-късно от първия пост в темата потвърждавам, че раниците на Ташев са изключително здрави. Търпят моето мародерско отношение. Бях стигнала да я товаря до 18.8 кг и не е мръднала.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 16 часа, Mary каза:

Мога ли да помоля за мнения относно няколко модела?!

Абстрахирайте се от цените, а давайте съвети кои са плюсовете и минусите на "моите" модели. :) 

Deuter Futura

Lowe Alpine

Salomon Evasion

The North Face Borealis

Честно казано аз може би ще се колебаех между Lowe Alpine и The North Face Borealis.

Все си мисля,че другите са ми някак си по-дълги и не са ми удобни,но това е моето мнение.

Най-добре  пробвай някой магазин сигурен съм,че ще намериш,кова което търсиш.В момента съм с това https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj4y83vm97WAhUiJJoKHdNaBWUQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.emag.bg%2Ftenis-ranica-head-atp-sinja-283102-bl%2Fpd%2FD7PKCKBBM%2F&psig=AOvVaw3b6iOBY-qqWvzr7Sxq13hV&ust=1507455597885473 и съм много доволен.:)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
На 10/7/2017 в 11:51, Mary каза:

А има ли магазин, където са налични повече модели и с едно ходене мога да огледам и пробвам разнообразни такива?

Има РедРок на ул. "Осогово", зад мола на "Стамболийски" - там имат няколко марки. Има и Outsider на "Смирненски", които имат и оказионни неща - вече са раздебени в два съседни магазина.

 

Като цяло, моето лично мнение е, че производителите от средна Европа са най-добри, така че бих тръгнал да гледам американски фирми (като The North Face, Lowe Alpine и Arc'teryx) само ако ще купувам извън Европа.

Редактирано от Hadzhitodorovi
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Най-добре е да се пробват на място.  Това обаче отнема време, понеже различните марки имат различни вносители и магазини.  Дойтер ги има в Стената, а останалите в различните планинарски магазини по бул. Черни връх.

Като марки и качество всички са добри, вече като удобство и разпределение трябва да решиш след теста. Подчертавай дебело на продавачите че търсиш дамска раница.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Здравейте,

Избирам си раница, която да пасва на актуалните изисквания на уиз - 40х30х20. Обаче, греда. Или не ми харесват, или са големи. 

Иска ми се да се отваря като куфар, защото се подрежда много по-лесно и осрагнизирано. Харесала съм си следните, не знам хубави ли са, не са ли... 

Тази

Тази, която е най-близо май до размерите

И моята любима, която е доста голяма и май ще си имам драма с нея.

 

Някой ползвал ли е раници от гореизброените марки? Не ми трябват за преходи, в общия случай да стигна от летището до хотела. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.