Прескочи до съдържание

Airbnb - пълни инструкции за резервация. Много подробни.


Георги

Препоръчани мнения

Регистрирах се в airbnb и направих пробно търсене. Дали от неопитност или нещо друго, но не намирам много налични възможности, а и някои начини за избор и търсене. Написах Залцбург определих типа собственост entire place, с две спални за 4 души, цена до 150 долара, без някакви други по-специални изисквания (в началото написах 2 бани, но тогава беше още по-трагично - само няколко предложения). Излязоха ми към 10-15-на варианта, но голяма част от тях са или в покрайнините или още по-отдалечени, шокирах се от два варианта - единият беше някъде в Германия (как така, като съм написал Залцбург :)), а при другия едно симпатично семейство беше написало всичко на немски език...явно не знаят хората друг език..сори ама поне от сайта би трябвало да го преведат на английски. Освен това не намерих опции за търсене по район, нито за подреждане на вариантите по цена от най-ниска нагоре или от най-висока-надолу. Като отидох в more filters и в полето key words написах city center в миг ми изчезнаха всички варианти.. :)

P.S. Май проблемът е идвал от картата в дясно , като натиснах бутонът с "-" в горния ляв ъгъл и се появиха вече доста повече предложения, но пак остава въпросът, как се търси по район, център примерно и как се подреждат резултатите по цена.

 

Дори с превода на google не препоръчвам да се избира места, когато описанието е на неразбираем език. Явно хората не говорят английски добре, а комуникацията с хоста е важна. Представи си цирка как пристигаш на място и не можеш да се разбереш със смси къде да се чакате за ключа...

 

За района вече си се ориентирал как да търсиш, но и като цяло филтъра ти е бил доста рестриктивен, 150 долара в Залцбург с две спални ми се вижда прекалено евтино :)

 

По цена не можеш да подредиш, района си го коригираш най-добре като местиш картата наляво надясно и зумваш +/-

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Доколкото разбирам, след като изчетох целия материал на Георги за airbnb и се запознах със самата платформа, когато вече си избереш мястото и искаш да резервираш , те ти блокират целия размер на сумата, т. е. общата цена на собственика + тяхната комисионна, като сумата изплащат на собственика в деня на настаняването, ако всичко е ок. Как разбират , че си се настанил и , че всичко е ок? Какво става, ако да речем се окаже, че отиваш на мястото и „греда” няма собственик, няма настаняване, предполагам им се обаждаш и съответно те ти възстановяват цялата сума и комисионната, а намират ли ти съответно друго място или те оставят "на улицата". Кой „плаща” за такива щети? Защото , ако ти се откажеш те цакат здраво, а ако примерно собственика се откаже или не се появи, какво получаваш ти като компенсация?

Затова, както написах и във форума предпочитам Booking.com, едно нямат никакви такси , друго в голяма част от случаите , ако се случи нещо може да си канселираш резервацията без никакви щети и то до няколко дни преди настаняването.

Георги е написал, че за сметка на това цените там са доста по-високи от airbnbq, което ще се опитам да опровергая с един конкретен пример:

Харесах си вила за 3 семейства за седмица в Австрийските алпи за идващата Нова година. Получих мейл от собственика , че ни приема , много точен и коректен, изпратиха ми оферта за букване:

      Rental amount  (7 nights)€1,220 + service fee 122 euro, което са техните 10% или общо 1342 евро

      Между другото разменихме няколко кореспонденции със собственика, човекът ми обясни подробно всичко за имота, мястото, много точен и отзивчив и аз го попитах накрая дали не иска да си пишем на мейли , като му оставих моя, но той каза , че не се появява , защото от сайта не разрешават и ги скриват. Спомена обаче , че има собствен интернет сайт на имота и аз след малко ровене го открих , освен това каза, че предлага къщата и в trip advisor и в homeaway.

Влязох в homeaway за да проверя от любопитство какво ще ми излезе там като цена, условия и т. н. и изненада, ето какво получих:

·                                 Rental amount  (7 nights)€1,220

·                                 Subtotal€1,220

·                                 Refundable Damage Deposit (Due Upon Arrival):€200

·                                 Payment Total€1,420

Total includes €200 refundable damage deposit

·                                 Payment Schedule

·                                 Payment 1 due: At time of booking approval€305

·                                 Payment 2 due: 12/06/2015€915

·                                 Refundable damage deposit due: At time of arrival€200

Cancellation

·                                 100% refund if canceled at least 30 days before arrival date.

От всичко това какви изводи си правя:

Първо тук цената на собственика е абсолютно същата, второ няма начислена никаква такса за сайта, т.е. 122 евро по-малко, а и на всичкото отгоре не ми взимат цялата сума , а само 305 евро, останалите 915 чак на 6.12 и най-важното, ако канселирам резервацията месец по-рано ми връщат цялата сума от 305 евро. Каква е равносметката – при airbnb ми взимат за тях 122 евро, плащам веднага повече от 7 месеца предварително цялата сума и , ако не дай Боже стане нещо , че не успеем да отидем – огромна загуба защото е strict и това означава, че сме 50% вътре или близо 700 евро за по една студена вода да изпием.. :)

Е питам аз , кое в случая му е по-изгодното на airbnb и като цена и като условия…?????... :)

Не го казвам се цел заяждане , а само за изясняване.

Някой ползвал ли е и двете платформи airbnb и homeaway и какви са предимствата и недостатъците.

P.S. След като изписах всичко това се позачетох в homeaway и виждам всъщност, че, ако не бъркам, всъщност това е сайт , който единствено осъществява директен контакт със собствениците, а не играе ролята на посредник, както е при airbnb и booking, тоест явно не поема никаква отговорност и плащането се извършва директно към самите собственици. Това , ако съм разбрал правилно, доста променя нещата.

Редактирано от zhivko8
Връзка към мнение

Доколкото разбирам, след като изчетох целия материал на Георги за airbnb и се запознах със самата платформа, когато вече си избереш мястото и искаш да резервираш , те ти блокират целия размер на сумата, т. е. общата цена на собственика + тяхната комисионна, като сумата изплащат на собственика в деня на настаняването, ако всичко е ок. Как разбират , че си се настанил и , че всичко е ок? 

 

Ами предполага се, че ако 24 часа след датата на настаняване не си се свързал с тях всичко е ОК. Точно за това са оставени тези 24 часа период, в който пари не се изплащат на хоста. 

 

Какво става, ако да речем се окаже, че отиваш на мястото и „греда” няма собственик, няма настаняване, предполагам им се обаждаш и съответно те ти възстановяват цялата сума и комисионната, а намират ли ти съответно друго място или те оставят "на улицата". Кой „плаща” за такива щети? Защото , ако ти се откажеш те цакат здраво, а ако примерно собственика се откаже или не се появи, какво получаваш ти като компенсация?

 

Възстановяват ти цялата сума +20% отгоре, с която сума се предполага че можеш да си намериш друго място. Дали препоръчват конкретна квартира - съмнявам се, трябва пак да се общува с новия хост, който може и да не те приеме. 

 

Георги е написал, че за сметка на това цените там са доста по-високи от airbnbq, което ще се опитам да опровергая с един конкретен пример:

 

Няма как да се твърди, че airbnb е най-евтино, абсолютно винаги. Казал съм, че като цяло е по-евтино от booking и подобни сайтове за резервиране на хотели при еднакви условия. При airbnb се показва разбивка на цената, при booking всичко е включено. Booking също щипват приличен % от всяка резервация, просто не го показват. Ако airbnb бяха написали 1342€ и 0 такси може би нямаше да оставя горчив привкус, но цената в крайна сметка пак щеше да е същата. 

 

Ясно е, че в определени случаи не там ще е най-евтиното, а другаде. Сайта няма контрол даден хост какви цени ще сложи в homeaway и какви в airbnb. Няма и контрол дали хоста ще остави flexible условия в homeaway и strict в airbnb. Все пак говорим за цени, които се определят от хората, а не от сайта.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой ползвал ли е и двете платформи airbnb и homeaway и какви са предимствата и недостатъците.

 

От гледна точка на пътуващия, и двете предлагат продукт за настаняване. Разликите са зад фасадата.

Ползвал съм четири Homeaway, който доскоро се казваше Homelidays, или поне английската версия. Там таксата се заплаща от собственика на имота под формата на годишен абонамент. От тези 4 пъти, само веднъж ми поискаха авансово депозит и той беше за смешно малка сума за Будапеща. В останалите 3 случая платих на място при пристигането.

 

Ако обект го има и на двете места, в Homeaway винаги е по-евтин заради таксите на Airbnb.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

От гледна точка на пътуващия, и двете предлагат продукт за настаняване. Разликите са зад фасадата.

Ползвал съм четири Homeaway, който доскоро се казваше Homelidays, или поне английската версия. Там таксата се заплаща от собственика на имота под формата на годишен абонамент. От тези 4 пъти, само веднъж ми поискаха авансово депозит и той беше за смешно малка сума за Будапеща. В останалите 3 случая платих на място при пристигането.

 

Ако обект го има и на двете места, в Homeaway винаги е по-евтин заради таксите на Airbnb.

Собственикът , с който контактувам ми каза същото, че в homeaway заплаща такса под формата на годишен абонамент и също каза, че е по-добър вариант там, отколкото в airbnb, особено за мен.

Съгласен съм с теб, че в homeaway e по-изгодно, това целях да посоча и с примера по-горе, освен това имат и гаранция best price. Само не знам как е станало при теб без авансово плащане поне на малка част, явно си бил късметлия с такива собственици, които не го изискват.

 

Няма как да се твърди, че airbnb е най-евтино, абсолютно винаги. Казал съм, че като цяло е по-евтино от booking и подобни сайтове за резервиране на хотели при еднакви условия. При airbnb се показва разбивка на цената, при booking всичко е включено. Booking също щипват приличен % от всяка резервация, просто не го показват. Ако airbnb бяха написали 1342€ и 0 такси може би нямаше да оставя горчив привкус, но цената в крайна сметка пак щеше да е същата. 

Съгласен с това, собственикът , с който контактувам каза, че не ползва Booking.com , защото му взимат по 20% от всяка резервация, т.е. комисионната си я взимат от собствениците, а не от ползвателите, както е при airbnb. Друг е въпросът , че в такъв случай собственикът може да вдигне цената, за да не е прецакан, но не всички го правят.

Ще дам един пример - резервирах апартамент в Booking.com при определена цена и супер гъвкави условия до 3 дни преди датата , ако се откажеш не ти взимат никакви пари от сметката. След това видях , че апартамента си има и собствен сайт и видях , че там цената е по-ниска, но разликата беше съвсем малка, далеч под 10-те %, които взимат airbnb. Освен това, при внимателен преглед установих, че тази по-ниска цена я има като вариант и в Booking.com, но не при толкова гъвкави условия при отказ. Тоест можеш да избиращ - дали да платиш малко по-висока цена и да имаш пълна сигурност при отказване, или малко по-ниска, ако си сигурен , че няма да се откажеш.

Всичко това ме води на мисълта, лично мнение, че Booking.com и homeaway са по-добри варианти от airbnb поне що се отнася до резервации, които се правят много дълго време преди датата на настаняване, просто предлагат различни варианти на гъвкавост и сигурност при отказване.

Редактирано от zhivko8
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Ето една интересна статия за истинността на ревютата в AirBnB и защо не виждате много негативни такива:

http://maphappy.org/2015/05/why-you-really-cant-trust-airbnb-reviews-at-all/

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз съм писал мнения в AirBnB, и тях съм казвал и лоши, и хубави неща за наетите от мен апартаменти.

Мое лично мнение е, че в AirBnB отзивите са много по-истински и подробни, отколкото в Букинг, където може да видиш шокиращи оценки. Цялото мнение е абсолютно негативно и е дадена оценка 8, или пък цялото мнение е положително и дадена оценка 6 :lol:

Но пък е истина и това, че човек обикновено пише, когато има да каже нещо хубаво, ако е разочарован по-рядко го прави.

Всъщност е хубаво да го правим винаги, и то не само с няколко думички, а по-подробно,  ако искаме наистина да бъдем полезни на тези, които ще дойдат след нас. Да могат те реално да преценят истинската картинка и да не се чувстват след това прекарани.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Най-добре е да не се пишат празни хвалебствия или пък празни критики, а конкретна информация. "Интернета беше бърз" и "Интернета беше бавен" не дават много информация. "Интернета беше 500кб/с" вече е конкретна информация без да наслагваме нашата субективна оценка и би дала най-много информация на потенциялния бъдещ гост, нека той да си прецени това бързо ли му е, бавно ли е. Не че моите ревюта следват стриктно тази схема, аз обикнвено ги натраквам за 1 минута, но щеше да е хубаво в идеален свят всичките да са такива :)

 

Иначе проблема е реален, но не е само на airbnb и бих казал, не само в ревюта за нощувки. Общо взето всичките ревю базирани сайтове имат подобни проблеми. В букинг всички търсим хотели над 8, в трип адвайзъра много отдавна се знае, че хотелите се опитват да си изкрънкат положителни ревюта също. Там е и най-масовата мания с фалшиви ревюта. Картинката в заглавието на сайта е взета от любим комикс: http://xkcd.com/1098/ Публикуван през август, 2012... Ето и още един по темата:

 

tornadoguard.png

 

 

С две думи - четете между редовете, доста отвъд звездичките :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ако на Airbnb мненията са филтрирани, в Booking са направо безпричинно възторжени.

 

В тази връзка се сещам, че в Homeaway, предишния Homelidays, изрично е упоменато, че мнението трябва да съдържа информация дали описанието на апартамента е вярно и точно, а не дали апартаментът е хубав или лош.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Когато резервираме апартамент в airbnb, съответната сума блокира ли се до началната дата на престоя или всичко се изтегля на момента?
До колкото разбирам сумата се изплаща на хоста едва 24 часа след настаняването.
Някой плащал ли е с VISA electron на пощенска банка ? Имало ли е проблеми ?

Редактирано от ivabeleva
Връзка към мнение

Плащал съм с Електрон на Уникредит, но доста отдавна и нямаше проблеми. Но то като опиташ ще си каже :) И да, парите ти отлитат моментално. 

Връзка към мнение

Парите ти ги взимат веднага, а се плащат на домакина след настаняването. Дотогава стоят в Airbnb като гарант. Плащане с Visa electron дебитна става от всички банки.

Връзка към мнение
Константин

Аз лично препоръчвам през Paypal да се плаща, понеже така блокираните пари, при отказана резервация, ми ги връщат на момента. Иначе съм чакал по 2-3-4 дни да ги отблокират от Виза-та и става неприятно.
А напоследък наблюдавам тенденция да се увеличават квартирите с грешен календар или неопреснен.  ;)

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Преди няколко дни написах ревю, има го като отида в Edit Profile>Reviews> Reviews by you. Обаче като прочета отзивите в профила на хоста, не си го виждам. Минаха 48 часа. И при вас ли е така?

Връзка към мнение

Преди няколко дни написах ревю, има го като отида в Edit Profile>Reviews> Reviews by you. Обаче като прочета отзивите в профила на хоста, не си го виждам. Минаха 48 часа. И при вас ли е така?

 

Ще се покаже след 2 седмици или в момента, в който и хоста остави ревю за теб. Прави се с цел ревютата да не се влиаят от това какво е написала другата страна. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой може ли да ми каже, когато някой се регистрира през твоя профил и направи първата си резервация - кога се получава, ваучера от 23 евро ? Когато плати или след като отмине пътуването му ? 

Връзка към мнение
Константин

Някой може ли да ми каже, когато някой се регистрира през твоя профил и направи първата си резервация - кога се получава, ваучера от 23 евро ? Когато плати или след като отмине пътуването му ? 

Ще получиш ваучера, след като хазяйна си получи парите т.е. след първата вечер.

Връзка към мнение

Извинявам се може би за тъпото питане, но нямам време да чета. Направих много набързо една резерзавция за утре и платих през пейпал. Но отсреща хотста казва, че не е получил нищо. На сайта на Airbnb ме кара да правя това start docoment verification. И ако не го направя до 11 часа ще ми отмени резервацията. Какво трябва да направя?

Редактирано от Силвия
Връзка към мнение

Извинявам се може би за тъпото питане, но нямам време да чета. Направих много набързо една резерзавция за утре и платих през пейпал. Но отсреща хотста казва, че не е получил нищо. На сайта на Airbnb ме кара да правя това start docoment verification. И ако не го направя до 11 часа ще ми отмени резервацията. Какво трябва да направя?

 

Ами да го направиш :) Ще ти поиска малко лични данни, евентуално да потвърдиш имейл, телефон и т.н. За капак ще трябва да сканираш и документ за самоличност. Някой от хостовете имат изискване всички профили да са верифицирани. В този пост е обяснено по-подробно: http://magelanci.com/topic/2286-airbnb-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD/?p=62416

Връзка към мнение

мога ли да дам паспорта си без да се притеснявам за някакви злоупотерби.

Направо изпаднах в паника. И всичко това за утре пътуваме.

Редактирано от Силвия
Връзка към мнение

мога ли да дам паспорта си без да се притеснявам за някакви злоупотерби.

Направо изпаднах в паника. И всичко това за утре пътуваме.

 

Малко късно сте се сетили :) Според мен, може, аз съм си верифицирал профила и не се притеснявам. Има такива, които са по-притеснени и те сигурно не го правят, обяснил съм накратко плюсове и минуси в посочения пост. 

 

В краен случай намери някой друг, който евентуално не иска верифициране и е с instant book. При пътуване утре нямате време да обсъждате тепърва. 

 

В още по-краен случай, остави airbnb за следващия път, когато няма да си на зор и можеш да направиш по-сериозно проучване, а сега резервирай набързо някое хотелче през любимия ти сайт. 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Поканих приятел и получих 23€. Получих съобщение, виждам ги в профила си, а как да ги използвам? Не се появяват автоматично, като резервирам сумата, която трябва да платя си е без намалението.

Връзка към мнение

Тези 23 евро ще можеш да ги ползваш когато цената на резервацията е над 68 евро без таксите. Тогава ще се появи кода при плащането автоматично. Пробвай с нещо по-скъпо и ще видиш че става.

 

Нещо хубаво което забелязвам като промяна е, че ако имаш няколко отстъпки, вече се кумулират заедно и можеш да ги ползваш на една резервация всички :) нещо което преди не можеше.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.