Прескочи до съдържание

Берлин


Nikotin

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

аз един от уредилите се с евтин полет до Берлин благодарение на Георги  ;)

 

Разходката ще бъде от типа гъз път да види :) Кацаме събота в 18:00 и неделя в 15:00 си заминаваме. Програмата е готова и е следната:
 

1. Райхстага- записах си час и имам покана или както там се казва.

2. Бранденбургската врата

3. Унтер ден линден

са за първия ден, а в неделя:

 

1. Чек поинт Чарли

2. Александер плац

 

 

Единственото неясно нещо е вечерната кръчма. Може ли някой да удари едно рамо по този параграф? Избора е огромен, но ми се иска да пробвам нещо традиционно. Знам, че храната на германците в скучна и безинтересна като колите им :), но в комбинация с бирата нещата стават по- поносими. Нека някой запознат да даде идея за място на което може да се усети местния дух и атмосфера. 

 

Ако в програмата съм прескочил нещо интересно критикувайте смело.

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не мога да ти помогна с Берлин, но ти завидях на ентусиазма! :)

 

Включете и някой нощен клуб, за да не харчите пари за нощувка, така или иначе сте за 20 часа! Ще спите в самолета!

 

И весело изкарване!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Мога да препоръчам К17 - има 5-6 зали с различен стил, много готик хора и купон до зори!

 

Включете и някой нощен клуб, за да не харчите пари за нощувка, така или иначе сте за 20 часа! Ще спите в самолета!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

аз един от уредилите се с евтин полет до Берлин благодарение на Георги  ;)

Разходката ще бъде от типа гъз път да види :) Кацаме събота в 18:00 и неделя в 15:00 си заминаваме. Програмата е готова и е следната:

Айде и аз да се присламча , вместо да отварям нова тема, понеже ситуацията е сходна, но престоят е с 20 часа повече -

кацаме петък в 20.40 и отлитаме неделя в 15.00.

Не съм посещавал досега Берлин, съвети и идеи за този кратък престой приемам всякакви ;)

А някой ако предложи и примерна програма - обещавам да  черпя някоя немска бира във Варщайнер, на Гурко  ;):)

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Мм, супер, тъкмо и аз си мислех да пусна една такава тема. ;-)

 

За първи път ще бъда в Берлин (досега предимно обикаляме по немските летища и не съм виждала почти нищо от страната), но мъжът ми познава града добре, дори е живял там известно време. Обикновено аз организирам пътуванията в семейството, така че ми се ще да го изненадам с нещо, което явно ще се окаже доста трудно...

 

За сега окончателно съм решила само за Еврейския музей.

Връзка към мнение

До всички питащи:

 

"Potsdamer Platz" - много хубав площад. Прекрасна архитектура, култово място за киноманите (там се намира "Berlinale palast"), има много и най-различни заведения за хранене, атмосферата е страхотна. Със сигурност ще остави приятни спомени у вас!

До jennie: най-сигурно ще изненадаш мъжа ти, ако го заведеш да се запознае с Ангела Меркел :) Можеш да пробваш и със зоопарка или го качи на корабче по Шпрее.

 

:)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Още един глас за Potsdamer Platz! :)

Иначе както Nikotin е направил, запишете се за Райхстага.Определено си заслужава, а е и безплатно.Но записването на час предварително е задължително, иначе може цял ден да си чакате и пак да не влезете. https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en

Brandenburger Tor, Unter den Linden и Checkpoint Charlie са си задължителни, въпреки,че на чекпойнта беше фраш от туристи и имаше чернички "войници", с които да се снимаш срещу неизвестна сума....

Разходка по Kurfurstendamm, ако имате време. :)

Също качване на Alexanderturm, но това също изисква доста време. Билет се купува на място и след това чакаш поне час-два, докато дойде твоят ред за влизане.

От музеите смятам, че си залужава да се видят Нефертити в Neues Museum, и Istar Tor и олтара от Пергамон в Pergamon Museum.

Berliner Dom - аз лично не влизах вътре, но може би си залужава, отвън е много красиво.

Siegessaule-то е интересно също. Прилича на The Monument в Лондон. :)

Ако някой е с деца - Museum fur Naturkunde, препарирани животни, вкаменелости и динозаври. :)

jennie, мъжът ти сигурно е бил в Sans Souci, но ако имате време отидете все пак, има огромен и ужасно красив парк. Прекрасен начин да си прекараш един ден, ако сте за по дълго в Берлин. :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Освен задължителните зоопарк (в Берлин са два!!!), Александерплац (качете се на кулата; наблизо е и Аква Дом - огромен аквариум) и Потсдамер плац, горещо препоръчвам Техническия музей. А също и остатъците от Стената на Bernauer Str. и Nordbahnhof, където е една от т.нар. призрачни станции на влака.

 

За моето пътуваме през май влизат и летище Гатов (има авиомузей), както и затвореното летище Темпелхоф.

 

Още: Цитаделата в Шпандау, дворците (Шарлотенбург, Белвю, естествено целия Потсдам, ако има време). The Victory Column е хубава гледка също, както и Hauptbahnhof.

 

На мен няма да ми остане време да видя Treptower park, по-точно алеята, на която двамата братя са кацнали (всъщност единия), за да вземат третия брат и да го заведат в Западен Берлин.

 

Ако ще ходите до Холокост мемориал, една идея до него е мястото на бункера на тогавашния канцлер (умишлено не пиша имена, за да не насочвам търсачки насам, но се сещате за кого става дума).

 

Ако е лошо времето, качете се на автобуси 100 или 200 и си разглеждайте.

 

И един поздрав за всички, които са били или ще ходят в Берлин:

 

Вълшебен град!!!

Редактирано от Nine
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@Nikotin - доста напрегнато ще ви е, дано да нямате закъснение на полета. За програмата: трябва да сте на входа 15мин преди часа, който ви е даден. Ако няма много хора ще са нужни около 20мин да стигнете до самия купол и терасата. Бранденбургската врата ви е под носа след това, тръгвайки по "Под липите", която за съжаление е разкопана и бе липи заради нова отсечка на метрото ще видите най-скъпия хотел на Берлин - Адлон. Бих ви препоръчал да завиете по Фридрихщрасе и да отидете още този ден до Чекпоинт Чарли, защото не е много далеч, а самата Фридрихщрасе е приятна ако още са отворени магазините. След ЧЧ (може и преди това) минете през  Жандармен Маркт - малък площад, който според някои хора е най-красивият в Европа. За вечерта изборът е Пренцлауер Берг, а не Мите (освен ако не искате да сте само между туристи и пияни тълпи северняци). Мога да дам препоръка за ресторант, но събота вечер е напрегнато. Неделя - на ваше място бих отишъл първо на Потсдамер Плац и след това с U2 да пътувам до Алекс, но това зависи и от къде ще спите и от кое летище ще се прибирате.

@Фичо - програмата на никотин, но добавете Siegessäule - статуята на победата (моят фаворит за забележителност в Берлин) и центърът на Западен Берлин - спирка Zoologischer Garten и околноста. Ако искаш по-подробен маршрут - пиши.

@jennie - външният музей на Бернауер щрасе е сравнително нов и ако мъжът ти не е бил последните 5 години в Берлин ще е изненада.

@captain_oveur - ако питаш кореняците берлинчани за Потсдамер Плац отговорът е винаги един и същ - не пасва на Берлин :), но аз го намирам също за много приятен ;)

@Nine - Гатов е супер интересно особено за фенове на авиацията, Темпелхоф не толкова, но пък до него се стига лесно. Белвю е президенстката резиденция и можеш да я видиш само отпред и доста далеч, но е досадна отбивка - все пак си около Siegessäule е окей за допълнителна забележителност.


други забележителности, който не съм споменал по-горе:
- ТВ кулата на Алекс е прекалено туристическа и скъпа - много добра алтернатива е Колхоф Тауър на Потсдамер Плац, има две тераси с много добра гледка, струва 4.50€, а не 12,50€ и ще имате удоволствието да се качите на най-бързия асансьор в Европа - 24етажа за 8сек.
- Хауптбанхоф или централната жп гара е и най-голямата в Европа, като е изключително съоръжение. Определено си заслужава посещението ако имате повече време. Много е удобно ако сте на Райхстага, а отивайки към гарата ще минете покрай Канцлерамта или "Пералнята" - задължително място за желаещите да се запознаят с А. Меркел :), но е в противоположна посока на Бранденбургската врата.
- Олимпиа щадион: монументална сграда с приятен тур
- Заксенхаузен - един от първите концентрационни лагери - извън Берлин е, но има градски транспорт до там
- Зоологическата градина - най-много видове (не броя) животни в света, чисто, приятно, времеотнемащо и скъпо удоволствие
- Сан Соси и Потсдам - този парк е наистина едно безгрижие. Уникален през пролетно летните месеци. Просто задължителна атракция ако имате време (за там един пълен ден). Има градски транспорт до там.
- Шопинг - много добра възможност при желание и време е B5 Outlet. Ако има желаещи ще дам повече инфо
- Техническият музей

- Шарлотенбург - добре реставриран дворец в рамките на града, но не е нещо спектакулярно и бих го препоръчал само през пролет лято заради градината зад него.
- Пренцлауер берг и Кройцберг - само архитектурата в тези два квартала е достатъчна причина да се посетях
- Обербаумбрюке - много красив мост
- East side gallery - 1.3км запазени от стената, които са изрисувани като отделни картини. Най-голямата и дълготрайна изложба на открито


Допълнително инфо:
градски транспорт - Берлин има три зони A,B,C. Ако не планирате да излизате до Потсдам, Заксенхаузен или шопинг ви е достатъчен билет за AB (летище Шонефелд е в C зона, но излизате извън B само за една спирка). Цената на AB е 2.40€ за едно пътуване от 2часа, като не можете да отидете от точка А до Б и да се върнете обратно. Други възможности са целодневна карта - 6.60 за AB или целодневна за малка група до 5човека за 15.50€. транспортът е много редовен, бърз (не и автобусите) и можете да разчитате на него.

музеят на Чекпоинт Чарли е 12.50€
Техническият музей - 6€
ТВ кулата - 12.50€
Корабче по Шпрее - 10-15€
Мадам Тюсо - 21€

Зоо - 12.50€
много от тези цени имат отстъпки с купони от туристическите информации и хотелите
 

Редактирано от Jindo
  • Харесвам 26
Връзка към мнение

Относно транспорта - аз като посетих за първи път Берлин, ползвах целодневните карти за транспорт за всеки ден от престоя ми. Определено са най-практичния вариант, докато опознаеш и се ориентираш с посоките в Берлин.

Сега вече като пристигна на Тегел, си взимам един четворен билет за АВ (8.80 евро мисля че е в момента) - за 4 пътувания, които са ми достатъчни. За придвижване от и доТегел - 2 билета, и още 2 за някой нощен автобус ако се наложи. (Летище Тегел попада в АВ).

През останалото време наблягам на вървенето. Берлин е такъв град, че и да нямаш определен план, винаги ще видиш нещо интересно, или някоя местна забележителност.

Примерно вървял съм сигурно километри по двуредите тухлички в асфалта, където е била стената, и съм наблюдавал контраста в жилищната архитектура от двете страни, която на места е запазена и до днес в по-страничните жилищни зони. Или пък като една от важните столици в Европа, почти всеки уикенд, особено през топлите месеци, се състои някакво културно събитие, и както вървиш попадаш на изложба на открито, концерт, или спортно мероприятие.

Общо взето, ако веднъж си опознал структурата на града, и си обиколил туристическия минимум музеи и забележителности, след това може и без транспорт. Стига вървенето да не е тудност или проблем за човека. И времето да не е много ограничено.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

@captain_oveur - ако питаш кореняците берлинчани за Потсдамер Плац отговорът е винаги един и същ - не пасва на Берлин :), но аз го намирам също за много приятен ;)

 

Сега като го прочетох това... Като се замисля, май точно така излиза. На "Потсдамер плац" като че ли се усеща липсата на история...на декадентство, ако щеш :)

 

Много е удобно ако сте на Райхстага, а отивайки към гарата ще минете покрай Канцлерамта или "Пералнята" - задължително място за желаещите да се запознаят с А. Меркел...

 

Това ще си го запиша, да знаеш! Изпитвам страхотна симпатия към Ангела Меркел, ако я видя някога, ще се втурна да я прегръщам :)

Впрочем цялото ти мнение е добре да си запиша, защото е наситено с ценна информация за туристите :)

Връзка към мнение

Как

 

Сега като го прочетох това... Като се замисля, май точно така излиза. На "Потсдамер плац" като че ли се усеща липсата на история...на декадентство, ако щеш :)

Точно така е, това е и проблемът - много чисто е всичко. Но като се поставя на мястото на управниците от `91, които са имали едно гигантско поле за застрояване (най-голямата строителна площадка изобщо) и не особено много пари, а Сони, Мерцедес и DB са били готови да инвестират - решението е било много просто.

 

Малко допълнително инфо - на това място е бил инсталиран първият светофар в Европа. За желаещите да отдъхнат мога да препоръчам кафе карас, на един от ъглите или да хапнете във ВаПиано - модерен тип ресторант, където готвят всичко (италианско) пред вас :)

Редактирано от Jindo
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Мисля, че точно през средата на фоайето на сградата на DB (ако не бъркам), преди е минавала стената, защото двата реда павета свършват точно там. И след това има един блок автентичен остатък от историята. Или поне до миналата година имаше.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Малка добавка към забележителностите, че не ми дава да редактрам вече горния пост.
- Слизайки по Unter den Linden на Babelplatz на земята има малък прозорец, който гледа към стая с празни рафтове. Това е мястото, където са горени книги от националсоциалистическата младеж.

- Berliner Dome - най-голямата евангелистка църква в Германия. Историята й е по-интересна от това, което може да се види вътре, но все пак срещу 7€ можете да се качите и до балкона, който има и външен излаз. Зад сградата има стоянки за турове по Шпрее с корабче.
- Аквадом е гигантски контейнер с 1мил. литра вода в него, за да го видите трябва да влезете в лобито на Радисън Блю точно зад берлинер дом

- през улицата е паметникът на Маркс и Енгелс, леко сгъчкан в единия край на парка, защото обновяват оригиналното място

- следва Червеното кметсво (Rote Rathaus) централната сграда на Берлин и седалище на престъпника Воверайт

- зад него е Nikolaiviertel с център Nikolaikirche, това е първият жилищен квартал на Берлин с документи от 1300г.

- Hackesche Höfe - сигурно ще чуете хората да се прехласват по тези дворове, но ако на нещо в Берлин може да се сложи етикет "overrated" това е мястото.

 

Android app
-  Öffi - Public Transport Buddy (https://play.google.com/store/apps/details?id=de.schildbach.oeffi&feature=nav_result#?t=W251bGwsMSwxLDMsImRlLnNjaGlsZGJhY2gub2VmZmkiXQ..)
безплатна програма с навигация, информация за транспорта и карти на градския транспорт. Трябва интернет връзка :/
- Гугъл мапс вече поддържа запазване на даден регион за следващо, офлайн ползване

Редактирано от Jindo
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Jindo, много благодаря за полезната информация! ;-)

 

(Точно днес се хванах да чета някакви неща за пътуването до Берлин...)

 

Кажи, от първа ръка, заслужава ли си Sachsenhausen? Има ли смисъл от разходка там без гайд (изобщо не си падам по guided tours!)?

Връзка към мнение

@jennie - солидно парче история има там. Запазено е много от самия лагер и има какво да се види (прикачвам няколко снимки за обща представа). Достъпът е свободен, като срещу депозит можете да вземете аудиогайд, типично по немски всичко е прошнуровано и номеровано, така че човек може много лесно да се оправи.

Какво може да се види? - Няколко бараки в оригинал, като може да се влезе в тях и да се разгледат. Дрехи, уреди, приспособления на затворниците. Писма, снимки и спомени. Специалното отделение на SS, местата за екзекуция, фабриката за тухли, мемориал за загиналите, самите ограждения, вишки и ленти на смърта, които са в запазени.

Как се стига? - S1 до Oranienburg с ABC билет, 15-20мин пеша по табелите или с питане, защото е малко тегаво през градчето.


post-224-0-85788100-1365882377_thumb.jpg

post-224-0-51755200-1365882496_thumb.jpg

post-224-0-39942300-1365882718_thumb.jpg

post-224-0-00448400-1365882579_thumb.jpg

post-224-0-95599000-1365882753_thumb.jpg

post-224-0-77329100-1365882635_thumb.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Jindo, благодаря ти за изчерпателни отговор и отделеното внимание. Информацията, че Унтер ден линден е разкопана и няма липи ми беше много полезна. Хотела ми се намира до централната жп гара. Кацам на Тегел в 18:00 и часа за райхстага ми е за 20:30, надявам се да хвана гледка към града и по полусветло и по напълно тъмно. След това е вратата :) в програмата ми и следваше разкопаната улица. Ако я заменя с чекпоинт чарли няма да мога да видя музея защото по времето по което ще съм там едва ли ще работи вече. Това е и причината да съм го оставил за следващия ден. Ще видя как да запълня дупката с някоя от другите ти препоръчани места. 

Връзка към мнение

Jindo, благодаря ти за изчерпателни отговор и отделеното внимание. Информацията, че Унтер ден линден е разкопана и няма липи ми беше много полезна. Хотела ми се намира до централната жп гара. Кацам на Тегел в 18:00 и часа за райхстага ми е за 20:30, надявам се да хвана гледка към града и по полусветло и по напълно тъмно. След това е вратата :) в програмата ми и следваше разкопаната улица. Ако я заменя с чекпоинт чарли няма да мога да видя музея защото по времето по което ще съм там едва ли ще работи вече. Това е и причината да съм го оставил за следващия ден. Ще видя как да запълня дупката с някоя от другите ти препоръчани места. 

Давам ти оптимален маршрут без ЧЧ:

- Hauptbahnhof

- Kanzleramt

- Reichstag

- Branderburger Tor

- Unter den Linden(в ремонт е след Фридрихщрасе) -> Friedrichstrasse -> Gendarmenmarkt - Leipziger strasse

- POtsdamer Platz

оттук изборът ви е вечеря или обратно към хотела по Ebertstrasse

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря пак, Jindu!

 

Много се колебая за Sachsenhausen и още не мога да взема решение... (В момента точно чета една особено угнетяваща книга за Втората световна!)

Ще направя някаква програма и аз ;-) и ще се консултирам отново, имам 4 пълни дни за Берлин.

Връзка към мнение

Jindu, още веднъж благодаря. След толкова обстоен маршрут остава само да ме хванеш за ръчичка и да ме разведеш. Ако случайно си в Берлин по това време (27 април) съм много склонен да се отблагодаря с бира за помощта и вниманието.

 

Да разбирам ли, че читаво място за вечеря мога да намеря в района на Потсдамер плац?

Връзка към мнение

@Jennie - депресиращо е, особено ако времето е "пикливо" по берлински, но в града има една табела: "Местата, които не трябва да забравяме" и са изброени всички KZ лагери. Все пак четири дни могат да се попълнят и с нещо по-весело :) караокето в мауърпарк всяка неделя от 15ч вече е легендарно и доста забавно :)

@Nikotin - за мен е удоволствие да съм полезен :). Като живущ в Берлин шансът е доста висок да съм в града по-това време :) Иначе за ресторант - ППлац е много туристическо място и ресторантите не са нищо особено, защото не разчитат на постоянна клиентела. Vapiano е единственото по-нормално място с добра паста, но не бих го препоръчал.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Търси се нещо натурално, паста съм ял и ще ям по Италия. Нещо с биричка, ребърца и т.н., по възможност не туристическо.

 

Май май бирите в твоя полза набъбват ;)

Връзка към мнение

аха, да си дойдем на думата - ребърца :)

- Sixties Diner - Oranienburger Str. 11 / 10178 Berlin / +49 30 28599041 ‎

също е туристическо, но си е точно американски тип ресторант, който рядко можеш да срещнеш в Европа. Ребърцата са им №1!

- Das märchenhafte Ribhouse - Schliemannstraße 16, 10437 Berlin / +49 30 43659262

много добри ребра, евтино и с 10 различни вида заливки, но ако стигнеш до Prenzlauer Berg, където се намира този изборът нараства многократно.

- Zum Schusterjungen - Danziger str. 9 / 10435 Berlin / +49 30 4427654

типичен немски ресторант (много хора твърдят, че няма немска кухня, което съвсем не е вярно). меню: http://www.zumschusterjungen.com/downloads/menu_en.pdf

- Die Thüringer-Stuben - Stargarder Straße 28 / 10437 Berlin / +49 30 4463339

меню: http://www.thueringer-stuben.de/speisekarte.php

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.