Прескочи до съдържание

Google в помощ на пътешествениците


Препоръчани мнения

Наскоро, водещата търсачка в света обнови една от най-полезните си (за хора като нас) услуги  - Google Flights. Реших да дам няколко примера как, с помощта на безплатните им услуги, можем да си спретнем цяло пътешествие. Нямам нищо общо с Google, но харесвам всичко безплатно :)

 

1. Търсене на полети от даден град/летище:

Просто потърсете една от следните комбинации, като вместо София/SOF , заменете с град/летище по желание:

Макар и последните две опции да трябва да дават еднакви резултати, понякога има малка разлика.

Алтернативно, за градове с повече от едно летище, може да търсите по името на града, като резултатите би трябвало да се обединят в една таблица.

Не залагайте стриктно на тези словосъчетания. Google е достатъчно интелигентен да разбере какво имате предвид, дори да търсите с други думи, стига да са ориентирани около "flights" и отправна точка.

Резултатите излизат в подобен формат:

sof.jpg

 

2. Търсене на полети между две летища/града

Аналогично на предното търсене, но с указване на две конкретни дестинации. Потърсете следните комбинации:

Както виждате, форматът на търсенето е доста свободен. Когато в резултатите има директни полети, ще получите информация за тяхното разписание и дните, в които летят.

Примерни резултати:

sof to paris.jpg

 

3. Търсене на самолетни билети

Най-големите новости са в интерфейса на приложението им за търсене на маршрути и самолетни билети Google Flight Search, базирано на легендарната "матрица" (най-комплексната публично достъпна търсачка за тарифи и маршрути).

 

Търсачката им е сравнително лесна за употреба, а и има достатъчно инструкции от самите Google, както и от много други сайтове. Ще покажа няколко не-толкова интуитивни примера, а за по-тривиалните търсения ще се досетите сами.

  • Търсене "много към много"

Едно от най-големите предимства на "матрицата" е възможността да търсите за всевъзможни комбинации от полети, между напълно несвързани летища. Това е пренесено и в Google Flights, спазвайки определен синтаксис.

Пример: отворете Google Flight Search и напишете следните съкращения на летища в полето "From":

CDG, FRA, AMS. В полето "То" напишете SIN, BKK, HKG. Редактирайте датите спрямо желанията си, кликнете някъде встрани и изчакайте да бъдат обновени резултатите :

flights-multi.jpg

 

Под полетата с датите ще намерите няколко много полезни филтъра, за да ограничите таблицата спрямо желанията си. Обърнете внимание на първия ред от намерените полети. Google е установил, че ако измените малко датата на тръгване, ще спестите доста пари.

Ако кликнете върху картинката с вертикалните чертички на горния ред, ще получите и детайлен анализ на цените, спрямо всички възможни дати за летене. Същата функция е достъпна и ако клинкете върху датите. Последният ред на новия прозорец има опция за редактиране основната дължината на престоя, заедно с допустимия толеранс. Експериментирайте на място или кликнете "Expand graph" за да отворите такъв прозорец:

flexible.jpg

 

Интересен поглед върху избраните маршрути може да получите ако кликнете на “Expand map” в десния ъгъл на екрана :

flexible map.jpg

 

Уви, изобразените маршрути не включват точните места на прекачвания.

  • Търсене „едно/много към ?”

Ако не знаете къде искате да отлетите, оставете на търсачката да предостави най-евтините варианти. Отворете Google Flight Search и напишете следните съкращения на летища в полето "From": CDG, FRA, AMS. Ако желаете да добавите още стартови точки, може да ги допишете или да натиснете върху “+” в края на полето. Ще получите списък с други близки летища. Полето "То" оставете празно. Натиснете “Expand map” и изчакайте да се заредят цените до всички възможни места, достъпни от въведените летища. Примерни резултати:

multi-multi.jpg

 

Приближете със скролера на мишката върху някоя интересна цена и кликнете на съответния град. Ще получите графика с маршрутите на всички полети дотам, за избраните дати, заедно със сравнение между цените им. Натиснете “Show flights” за да получите информацията в табличен вид.

  • Търсене „едно/много към район”

Ако имате представа от кои летища бихте искали да започнете пътешествието си, нямате точна дестинация, а само област – може да търсите полети до държава, конкретен район, дори до цял континент. Въведете стартовите точки в полето “From”, а в полето “To” започнете да пишете името на държава, район или (част от) континент. Пример:

 

region search.jpg

 

Кликнете „Еxpand map” и изчакайте да завършат търсенията. Ще видите вече познатата карта с цени и летища. Изберете си дестинация или ако искате повече от една, допишете такива в полето горе вляво, или ползвайте “+”.

 

region select.jpg

 

Кликнете на Show flights” и разучавайте на воля.

На много места ще видите бутон "I'm Feeling Lucky". Опитайте!

  • Търсене по тарифи и райони

Разновидност на последната опция е не много популярната функция "Google Explore Flights"

Употребата и е сходна с основната търсачка, но има ограничения в кои зони може да търсите полети. Пример: напишете CDG, FRA, AMS в първото поле и започнете да пишете Asia във второто. От падащото меню си изберете желан район. Под тях задайте желаната дължина на пътуването. След кратко изчакване, резултатите вдясно ще се обновят с предложения до най-популярните дестинации. Отидете с мишката върху цена по избор и ще видите подробности за полета. Може да промените стартовата дата на пътешествието си чрез стрелките в края на графиката. :

explore search.jpg

 

Кликнете върху произволна цена и ще бъдете прехвърлени на страницата, в която да персонализирате търсенето си или продължите резервацията си.

 

4. Вътрешен транспорт

 

След като сме пристигнали на аерогарата, обикновено поемаме към най-интересните кътчета, които често изискват допълнително планиране на транспорта. Новият Google Maps постепенно се стреми да се сдобие с функции за търсене и на такива средства за придвижване. Към момента силно са застъпени разписанията на влаковете в Eвропа, както и разписанията на автобуси и метро в много държави по света.

 

Кратък пример: отворете Google Maps и потърсете "Prague Airport to Zurich Airport". След като видите картата с маршрута, натиснете върху картинката на бързо приближаваща се мотриса, в горния ляв ъгъл. Ще видите следното:

tram search.jpg

Може да изберете предпочитан маршрут от списъка и да изведете подробни инструкциите за него чрез "Preview steps". Ако искате да видите информация за определена дата и час - изберете "More options and times". В новия прозорец може да изберете дата и час, които да бъдат ползвани като отправна точка за търсене на оптимален маршрут и превозни средства. Ще получите и подробна карта, както и списък с всички спирки и инструкции:

tram config.jpg

 

Ще видите и списък с компаниите, предоставящи въпросните средства за транспорт.

 

5. Настаняване

Google си имат собствена мета-търсачка за хотели - Google Hotel Finder, макар да не е популярна като http://www.hotelscombined.com/ и http://hotellook.com/. Може да я намерите и на този адрес: https://www.google.com/hotels/

Употребата и е проста: въведете дестинация (град, летище) и дати.

Ще демонстрирам примерно търсене, с използване на една от интересните функции - задаване на времеви радиус. Напишете за дестинация "Prague Airport" и произволни дати. Когато видите резултатите, натиснете върху "Show hotels 15 minutes from..." в десния ъгъл. Изберете желаното време и средството за транспорт, и картата, заедно с резултатите, ще се съобразят. Резултатът трябва да е сходен:

hotels search.jpg

 

Разгледайте офертите, изберете си хотел, прочетете ревютата (ако имате вяра на такива), огледайте снимките и ако сте готови - разлистете списъка с опции за запазване. Т.като Hotel Finder е само мета-търсачка - резервациите се правят в добре познатите ни портали.

 

6. Допълнителна информация

След като сме си осигурили транспорт и настаняване, можем да се възползваме от други дребни хитринки, предоставяни ни от търсачката.

  • Валутни курсове

Много ценна опция, добре позната на често търсещите. Голямо предимство представлява липсата на необхдимост от точност в изписването на валутите:

currency.jpg

  • Практическа информация

Хубаво е да сме подготвени за някои дреболии, които могат да бързо да ни скапят пребиваването. Една такава е ако забравим, че контактите не са еднакви по света:

voltage.jpg

 

  • Статус на полет

Когато дойде време да летим, или да чакаме някого да пристигне, ценна информация представлява как се движи самолетът спрямо разписанието. Просто потърсете за номера на полета:

flightstat.jpg

 

  • Сравнение на самолети

За авиоманиаците, искащи бързо да решат спор "Кой e по-бърз" - потърсете моделите на самолетите, разделени с vs. :

 

planecomp.jpg

 

7. Персонализирани услуги

 

Ако ползвате услугите на Google за електронна поща, може да се учудите от услужливостта на търсачката в изобразяване на конкретна информация, персонализирана спрямо предстоящо пътуване. Информация може да намерите тук, а примери за действието на "всевиждащото око" на Google - тук.

 

Ако се сетя или попадна на още нещо - ще го споделя веднага, а същевременно ще се радвам и на допълнения от всички магеланци!

  • Харесвам 39
  • Браво 1
Връзка към мнение

Едно уточнение, струва ми се, че това търси в кеширани резултати, т.е. ако някой друг е правил подобно търсене. Примерно на теб ти излизат цени от Европа до Азия, но ако аз търся нещо екзотично, навсякъде ми дава "Click to check price".
В тази връзка, кое търсене е базирано на  матрицата ?

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Аз винаги съм получавал актуални резултати, независимо колко сложно търсене правя. Ако за дадена дестинация няма цена - като се приближа върху нея и то прави проверката. Колкото по-дълго се мърда кръгчето за търсене - толкова повече актуални резултати вади.

 

Edit: има още един момент. Някои авиокомпании не си публикуват цената директно, и за тях се дава "Check price". След това те праща на техния сайт да я видиш. Пример.

 

Всички търсения се базират на матрицата. Тя е ядрото зад тази услуга.

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А, точно с ТАМ бяха полетите, но пък в матрицата си излизат веднага, явно затова останах с такова впечатление.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

bravofly.com през  Google Flight Search дават 20 евро отстъпка. Или поне за полета, който аз търсех, по описания начин ми излезе най-евтин. Става въпрос за доста скъп полет, изпълняван само от една авиокомпания-монополист, който и на нейния собствен сайт е по-скъп още преди таксата за резервация.

Излишно е да споменавам, че преди това бях проверил всички познати (и някой непознати), сайтове за резервации и метатърсачки, и навсякъде цената си беше натоварена я с такса за плащане с карта, я с някоя кръгла сума незнайно защо (всъщност само предполагам защо).

Знаех за  Google Flight Search, но нямаше да се сетя да мина от там, ако не беше темата да ме подсети. Така че и аз благодаря! :)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

bravofly.com през  Google Flight Search дават 20 евро отстъпка. Или поне за полета, който аз търсех, по описания начин ми излезе най-евтин. Става въпрос за доста скъп полет, изпълняван само от една авиокомпания-монополист, който и на нейния собствен сайт е по-скъп още преди таксата за резервация.

Излишно е да споменавам, че преди това бях проверил всички познати (и някой непознати), сайтове за резервации и метатърсачки, и навсякъде цената си беше натоварена я с такса за плащане с карта, я с някоя кръгла сума незнайно защо (всъщност само предполагам защо).

Знаех за  Google Flight Search, но нямаше да се сетя да мина от там, ако не беше темата да ме подсети. Така че и аз благодаря! :)

В този сайт bravofly.com всички полети са доста по-евтини, обаче аз нали чета много, като прочетох ревютата за него се стресирах. Доколко е сигурен? Аз сега го чувам, моля тези, които са го ползвали да споделят мнение. Май няма да е зле да отворя нова тема.

Връзка към мнение

обаче аз нали чета много, като прочетох ревютата за него се стресирах. Доколко е сигурен? 

Грешката ти е, че като четеш много, се объркваш още повече. :) Решението е да си подбираш правилно източниците на информация, а не да четеш много и на много места. Може и малко, но да е правилното и обективното. А как може да прецениш кое е правилното вече не мога да ти кажа. Преценяваш според собствената си интуиция. 

Или просто претегляш негативните и позитивни коментари, отчиташ процента на троловете, и недоволните заради собственото им невнимание, и получаваш горе-долу реална представа.

За абсолютно всеки сайт (може би с едно-две изключения), може да прочетеш коментари от недоволни клиенти. Въпросът е дали са недоволни заради услугата, която предлага сайта, или заради собствената си небрежност и невнимание. Каквито случаи  има премного, но нещата се извъртат и представят все едно сайта не е читав.

От моя личен опит ще кажа само, че ми изглеждат абсолютно коректни и надеждни. Първо ми пратиха на мейла заявката, която те правят към авиокомпанията за избрания от мен полет. След като получат одобрение от авиокомпанията, която ще изпълнява полета, ми издават електронен билет, PNR код, и ми пращат invoice за плащането. Повече от това не виждам какво може да се желае.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Дайте съвет защо при търсенията в Гугъл резултатите не искат да ми излизата в описания графичен вид , а се показва само това :

 

post-140-0-42474900-1404552943_thumb.jpg

 

 

 

 

П.С. Сигурно има някоя чавка в настройките , но не я откривам ?

Връзка към мнение

Отиди най-долу на страницата и избери "Използвай google.com". Много често за google.bg не излизат..

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

 

То това е ясно , но при мен и през него не се показват. Аз исках от заглавната страница на Google ...хмм и номера с Google.com не действа при мен. Странна работа. Ще чопля още и ще пробвам от таблета.

Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Т.като матрицата е на google - ще използвам тази си тема:

 

Другарче полетотърсач от FlyerTalk е направил скрипт, който позволява директно резервиране на полети от матрицата :)

 

http://www.flyertalk.com/forum/travel-tools/1623427-ita-purchase-fares-orbitz-delta-userscript.html

 

Все още е в много ранна версия, но може би ще се превърне в потенциален много ценен инструмент.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

macf1an, хайде да продължим темата за матрицата. Видях на друго място да споменаваш, че от няколко дни е почти неизползваема. Моля те, сподели какви са промените.

Това, което лично аз установих, е, че вече има ограничение за престоя - до 99 дни  :ireful:

Връзка към мнение

Ако някой се пита защо няма тема за матрицата, причини (от моя гледна точка) има 2:

1. Георги я е описал доста подробно в аерохрониките, и то в няколко части.

2. Публиката, способна да оцени (бившите) гигантски предимства на тази търсачка, е все още малко.

 

Може би скриптът, описан 2 поста по-горе, можеше да разшири употребата, но в момента не работи.

 

Известните промени, засега (превод от FT):

  • Премахнато е търсенето на летища в радиус. Гигантски удар по "трикващото" общество.
  • Премахната много-езиковата поддръжка
  • Форматът на датите е само ММДДГГГГ
  • Полетата за разширено рутиране и специални опции се скриват всеки път
  • НИЩО не може да се отвори в нов прозорец.
  • Гъркавостта на датите за търсене не се пази в историята.
  • има много бъгове, от сорта на запецващи полета за автоматично попълване.
Връзка към мнение

Да, разбира се. Натам вървят, уви. Това, което се дискутира, е че щом не са го спрели сега, значи все още има надежда да остане. Рано или късно ще го отрежат, защото не печелят нищо от конкретния сайт, освен гигантско количество резултати от търсения, с които да могат да ускорят работата на голямата търсачка.

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Т.като матрицата е на google - ще използвам тази си тема:

 

Другарче полетотърсач от FlyerTalk е направил скрипт, който позволява директно резервиране на полети от матрицата :)

 

http://www.flyertalk.com/forum/travel-tools/1623427-ita-purchase-fares-orbitz-delta-userscript.html

 

Все още е в много ранна версия, но може би ще се превърне в потенциален много ценен инструмент.

 

Скриптът е обновен за новата версия на матрицата и отново добавя ценната функционалност за закупуване на билети.

Директен линк: https://raw.githubusercontent.com/SteppoFF/ita-matrix-powertools/nightly/ita-matrix-powertools.en.24h.user.js

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Скриптът е обновен за новата версия на матрицата и отново добавя ценната функционалност за закупуване на билети.

Директен линк: https://raw.githubusercontent.com/SteppoFF/ita-matrix-powertools/nightly/ita-matrix-powertools.en.24h.user.js

 

Може ли да го пробваш със задачката от ей тая тема: http://magelanci.com/topic/3599-билет-от-матрицата-но-труден-за-купуване/

Ако се справи, значи е добре :) Не мога да го инсталирам тук на служебните компютри...

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.