Прескочи до съдържание

Евтини разговори от всяка точка на света


Препоръчани мнения

Всички знаем притеснението, с което посрещаме нуждата да провеждаме телефонни разговори в чужбина. Ето няколко решения на този проблем:

 

1. VOIP услуга

Реших да споделя впечатленията си от една не особено популярна услуга на български мобилен оператор, с когото не съм обвързан, освен като клиент. Не открих подобен еквивалент в другите оператори на пазара, но ще се радвам ако някой посочи такъв.

 

Става въпрос за Mtel Spot или с прости думи - използване на GSM(и не само) като VOIP softphone.

 

За ползването ще имате нужда от умно устройство (смартфон, mp3 player, камера с Android) и интернет. Както може да се запознаете с условията, няма месечни такси, а разговорите с мрежата на оператора и фиксираните мрежи в България са на същата цена (и със същите безплатни минути), на каквато биха били ако сте си вкъщи. Входящите повиквания са безплатни, обажданията към други мобилни оператори в България струват 0.49 ст/мин. Останалите цени може да видите в страницата на услугата.

 

  • Активиране на услугата

Трябва да влезете в потребителския си профил в страницата и да заявите изпращане на код на GSM-a тук. Ще трябва да посочите потребителско име и  парола, която трябва да е само с цифри. След края на регистрацията ще имате точните данни, които трябва да въведете в приложението за VOIP телефония на мобилното си устройство. Примерни такива:

 

User ID: macf1an
Pass: 3596812007
Domain: sip.mtel.bg
Proxy Server: register.mtel.bg
Port: 5060

 

  • Пример за ползване на Android устройство

Инсталирате си SipDroid от Google Play. Интерфейсът е меко казано грозен, но е безплатно и работи без много настройки. Опитвал съм да го подкарам с друго популярно приложение, CSIPSimple, безуспешно. Много добра алтернатива е Bria for Android, но е платена и с много по-сложна настройка.

 

Пускате приложението, натискате си "Меню" бутона -> "Settings" -> SIP Account (най-горе). Въвеждате данните от регистрацията си:

 

account.jpg

 

Връщате се назад в менюто с настройките и продължавате да ги променяте така:

 

call+not.jpg

 

Ако звукът е слаб - може да включите усилване от менюто за звука. Настройките за кодеците са важни, от тях зависи дали ще може да осъществите обаждане изобщо:

 

audio2.jpg
 
Според необходимостта, може да промените настройките за безжичната мрежа:
 
adv+wifi.jpg
 
Завършете с последната секция:
 
SC20140622-180646.png

 

Върнете се на началния екран. Ако всичко е наред - най-горе ще имате зелена точка, потвърждаваща успешна регистрация в мрежата.

 

Опитайте с тестово обаждане на мобилен номер в същата мрежа. Обърнете внимание на качеството: би трябвало да е много близко до това на обикновен мобилен разговор.

 

Ако получите обаждане на СИМ-картата, която сте регистрирали, и тя е в друго устройство - то ще звъни заедно с това приложение. Услугата поддържа и SMS съобщения, но конкретното приложение няма такава функция. Приложение, със сходна функционалност и настройки, което поддържа СМС е ZoiPer.

 

  • Вграден клиент

Много смартфони с Андроид имат вграден клиент за VOIP разговори в себе си, но понякога той е скрит от оператора или производителя. За да стигнете до активирането и настройката, следвайте последователността:

Settings->Call Settings->Accounts(или Internet Call Settings)-SIP Accounts->Add Account.

Опитайте се да пренесете настройките от горните картинки и там.

Ако не може да намерите опцията, опитайте да я разрешите и настроите чрез следната "джаджа", която трябва да инсталирате и поставите на екрана си: SIP Switch Widget.

 

Имайтe предвид, че 5 минутен разговор консумира около 5 мегабайта интернет.

 

2. SIM-карти за роуминг

Тази услуга съществува отдавна, a в България се предлага от няколко години. По света има десетки различни доставчици на такива карти, с различни ценови планове и допълнителни функции.

 

Принципът е прост: за да постигнат ниската цена на входящи и изходящи обаждания във всяка точка на света, мобилните оператори, които я предоставят, превръщат всички обаждания във входящи за вас. С други думи - когато набирате номер от картата, операторът прекъсва обаждането и автоматично ви набира, като същевременно набира и другата страна, осъществявайки връзката. В основата си отново се използва VOIP, но това е прозрачно за потребителя и няма нужда от допълнителни настройки и приложения. Ще дам два кратки примера:

 

  • Симпатик

Това е най-популярната подобна услуга в България. Може да се запознаете с предложението им тук. Имат два варианта - с български и английски номер, или само с английски. Второто е по-евтино и позволява безплатни входящи повиквания в много страни. Ползвам отдавна подобна карта и съм наясно с предимствата и недостатъците и. Сред предимствата бих посочил много лесното придобиване и презареждане, приличните цени и много отзивчивата поддръжка, достъпна безплатно от всяка точка, в която се намирате. Недостатъци, за които се сещам:

  1. Обратното повикване е ръчно, т.е. трябва след номера да въведете # и тогава да наберете, иначе ще проведете нормално, скъпо роуминг обаждане.
  2. Операторът, който предоставя услугата (Cloud 9 MVNO UK), не поддържа пренасочване към мрежата си, т.е. не може да насочите българския си номер към английския.  Edit: проблемът е коригиран
  3. Често текстови съобщения, изпратени от/към картата, не се получават.

 

  • travelsim

Предоставя се със съдействието на естонски виртуален оператор. Страницата, на която може да се запознаете с предложенията, е тази.

Предимствата, които носи тази карта, са по-ниски цени за някои дестинации, особено ако я закупите от дистрибутор в Литва, автоматичен callback, без нужда да набирате #, и основното - правото да участвате в програмата mobile miles, където получавате по една миля, към авиокомпания по желание, за всяка изговорена минута. Услугата "Персонален асистент" също е впечатляваща. Недостатъците са свързани с логистиката и липсата на поддръжка на Български.

Ще се радвам ако някой притежава такава карта да сподели впечатленията си от нея.

 

Споделете и своите трикове, наред със Skype, Viber, и техните производни.

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Аз не съм много по разговорите, но почти навсякъде ми трябва интернет. За това като тръгна някъде извън Европа и прекарвам повечко време се интересувам какви местни оператори има, които да предложат предплатена услуга включваща и интернет. 

 

Спецификите са доста, от държава до държава и не могат да се изредят тук, но като цяло съветвам зарибените по разговори и дата, ако ще прекарват много време в някоя държава да се поинтересуват. Повечето имат продукти насочени точно към пътешественици. За пример мога да дам САЩ и местната readysim - неограничени разговори в щатите, неограничени смс-и със целия свят и приличен пакет от данни: http://readysim.com/ 

 

И може би най-важния съвет, поне на този етап, когато сте в чужбина със сигурност спирайте датата на роуминга, че иначе се получават студени вълни като се приберете вкъщи. За телефон с Android отивате в Settings и цъкате на "More...":

 

Screenshot_2014-06-22-22-45-24.png

 

След това "Mobile networks":

 

Screenshot_2014-06-22-22-45-33.png

 

И на следващия екран бъдете сигурни, че НЯМА отметка до "Data roaming"!

 

Screenshot_2014-06-22-22-45-45.png

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Странно е, че МТел не се опитват да популяризират и/или наложат тази си услуга...

Аз тествах няколко софтфона преди време и мисля, че този е доста читав: http://www.zoiper.com/en/voip-softphone/download/zoiper3 - най-хубавото е, че се предлага за почти всички познати платформи (засега няма порт за Тизен) и е безплатен...

Задължително разгледайте скрийншотовете: http://www.zoiper.com/en/screenshots   :)  :)

Редактирано от akair
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Точно си играя с него. Може да праща и СМС-и, но засега не получава. Настройките са почти еквивалентни на SIPDroid.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Важно допълнение: оказа се, че travelsim имат представител и в България. Ако желаете да се запознаете с цените, може да го сторите тук. Предимствата са същите, а недостатъците с липсата на поддръжка на Български и по-трудна доставка, отпадат :)

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Още по-важно допълнение: намерих код за 50% отстъпка от пакетите на http://travelsim.com.

С него цената става наистина много конкурентна : 7393e3

В комбинация с наскоро понижените тарифи, заради новите правила в ЕС, и добавената опция за безплатни обаждания (за набиращия) от Viber и Skype, май ще мина към тях за следващия тур.

Ето връзка към много образователна тема относно този тип услуги в Европа (и не само) със сравнения от потребителите им: цък.

Редактирано от macf1an
Връзка към мнение

Международна карта звучи примамливо затова поръчах за проба, българския сайт https://www.travelsim.bg работи и приема поръчки. Промо код не може да се въведе но цените са в лева и са наполовина по ниски. В сайта са публикувани четири телефона на които никой не отговаря, което е притеснително. Не получих нито мейл с потвърждение за регистрацията ми в сайта, нито потвърждение за плащане. Въвежда се адрес за доставка, което предполага куриер но никъде не става въпрос за цена  на доставката. Следете за следващия ми пост. Ако е изтрит от админа значи е бил пълен с псувни и ругатни по адрес на травелсим и българските им партнъори.

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Искрено желая успех. Това, че сайтът им изглежда доста "претупан" ми направи впечатление. По-странното е, че не са си обновявали цените отдавна, докато в "официалната версия" има нова ценова листа от 7 Юли последно.

Дано си си направил добре сметките, защото според мен с 50% отстъпка щеше да е по-изгодно.

 

Офтопик: мисля, че всеки може да стане дистрибутор. Те май само на този принцип се размножават по света, дават пакетите с отстъпка на някой, който иска да направи сайт и да рекламира, и му оставят той да си смята на колко да ги продава. По-важното е, че винаги би трябвало да важат условията на официалния сайт за допълнителните екстри, дори и да не ги пише изрично в локалния.

Редактирано от macf1an
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Картие пристигнаха !

С куриер от Бургас. Общата стойност с доставката за 2 карти излезе 65 лева, като в картите има по 10 лева за разговори. Ако се поръчат от латвииския сайт и се използва промокода е много по изгодно, цената е 150 лева за две карти с по 100 лева за разговори. Но не ми се рискуваше с по голямата сума. Цената на минута разговор между двете карти е 36 стотинки на минута.

От няколго години ползвам "домашен телефон" със софииски номер от VOIP доставчик. Така навсякъде по света където има интернет, имам софииски телефон и цената на разговорите е същата като от България. На лаптопа ползвам Зойпер а на мобилния CSipSimple. Така говоря от и до България на максимално ниска цена. Но когато си на единия край на Капалъ чарши а женати е на другия това не върши работа. Минута разговор би ни струвала около 10 лева /7 лв изхадящи и 3 лв входящи/ а и винаги се налага да се обядиш на някой приятел който е с местен номер. Това беше празнина в комуникациите ни която се реши с тези две карти.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Радвам се, че информацията е свършила работа. Сега чакаме отзиви за употребата :)

Не забравяй да се регистрираш в http://mobilemiles.com за да трупаш мили от разговорите.

Редактирано от macf1an
Връзка към мнение

Благодаря за напомнянето. Разгледах сайта. Обаче не знам как се ползват тези мили. При регистрация се предлагат няколко авиокомпании и вероятно има значение коя ще избереш. Всъщност ако имаше Уизз то е ясно коя бих избрал ама няма. Има обаче Priority club intercontinental, което може би е нешо универсално. С една дума ми трябва информация в тази връзка. Може мястото на тази информация да не е тук. Ако модераторите сметнат, че това интересува повече хора да направим нова тема по въпроса

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Ето ти една уводна тема:

http://magelanci.com/topic/2000-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/

 

Там се предлагат както за авиокомпании, така и за хотелски вериги. Интернет е пълен с примери как да се събират и ползват, ще те оставя да прочетеш колкото ти е интересно.

Редактирано от macf1an
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Гледам стартовите пакети на Travelsim и нещо не мога да хвана логиката ...пакет с 5 евро за разговори струва 30 лева с ДДС , с 10 евро за разговори е 50 лева , с включени 15 евро цената на пакета е 70 лева.

Що за икономическа логика е това ?

 

post-140-0-00963600-1407607750_thumb.png

Връзка към мнение

Аз логика в българската страница се отказах да търся... мисля, че оригиналната страница с ваучера за отстъпка е оптималният вариант.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Аз дано не се изкажа неподготвена, ама ние си плямпаме по едно, дето се вика Viber .Хич не ми се вярва да не го знаете.Работи навсякъде,където нетЯ е читав. И е без пари.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вайбъра си е сила, ама ти трябва интернет и отсрещната страна да го има също, или да си си платил за минути до обикновени телефони.

При travelsim/simpatik става въпрос да си говориш от телефона, дори без интернет, на далеч под роуминговите цени :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Гледам , че презареждането при travelsim не включва ДДС . Тоест ако искате да заредите 5 евро допълнително време за разговори ще трябва да платите 6 , за 10 евро да платите 12 и т.н.

Правилно ли разбирам ?

Връзка към мнение

За презареждането - по-добре да се пита представителя.

 

Иначе, напрвих доста обстоен road test на мтел спот-а и съм доволен. Както описах в темата за пътешествието си до Тихоокеания - ползвах комбинация от мтелска карта, пренасочена към симпатик (вече е възможно), и паралелно мтел спот чрез платения клиент на Bria за Андроид. Към тях забърках и симки на местни оператори, защото безжичният интернет се оказа почти неизползваем на места.

В крайна сметка спотът бачкаше както се очаква, със забележката, че е много чувствителен към слаб wifi. Ако не му хареса скоростта на мрежата - дава, че не може да се свърже. Работеше безотказно с 3G интернет на местните оператори и така го ползвах почти през цялото време.

Симпатикът също се представи прилично, с забележката, че не работи нито във Френска Полинезия, нито на островите Кук.

Не стигнах да му ползвам опцията за евтин интернет в роуминг, но според ценовата листа - на места не е много скъпо.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

А някой има ли наблюдения над това: http://www.bgnomer.bg/index.php ?

Ако някой е ползвал ще се радвам да сподели при възможност кой вариант - пренасочил е БГ номера си или е регистрирал чужд такъв? Не можах много да разбера и ако съм пуснала роуминг и си пренасоча и БГ номера чрез този сайт как избирам входящи/изходящи откъде ги таксувам?

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Търся варианти за разговори от Мароко.Не разбрах при TRAVELSIM каква е цената за разговора на избиращия от България.Другият вариант е пакет на някой от мароканските GSM оператори MEDITEL или МТ-за около 70дирхама-12,60лв.-50минути разговори,50 SMS и 500MB интернет.Вторият вариант е изгоден,но от него реално ще мога да ползвам интернета и оттам Вайбър.Така че,може би ще е по-добре вариант TRAVELSIM+WIFI по хотелите вечер.

Връзка към мнение

Като SIP вариант се сещам за Justcall - нова услуга на NET1, 5 стотинки към всички, доста добре. Също руската zadarma е водещ лидер при SIP доставчиците.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.