Прескочи до съдържание

Нестандартни търсачки за обикновени полети


Препоръчани мнения

Ако вече сте се запознали с темата за откриване на нискотарифни полети, сте наясно, че за някои далечни дестинации low-cost операторите не са възможен вариант.

Интернет ни предоставя океан от опции за намиране на "обикновени" полети, като в повечето случай търсачките се различават само по външния вид и цените си. Колкото по-специфична е дестинацията, обаче, толкова повече имаме нужда от гъвкавост на търсенето, за да не попаднем под общия знаменател, в който ни вкарват авиокомпаниите.

 

Нестандартни търсачки за обикновени полети

 

В тази тема ще ви запозная с няколко сайта, които се отличават от масата, защото внасят особена "добавена стойност" в процеса за откриване на мечтаните билети.

Едва от няколко години на пазара, тази търсачка се загнезди дълбоко в ежедневните инструменти на пътешествениците по цял свят. Тя предоставя най-развитата възможност за "natural language search", а с други думи - способна е да интерпретира желанията ви, написани на прост (Английски) език, без изрична нужда от конкретика.

 

Началната страница ни предоставя две посоки, по които можем да поемем. Привидно типичното въвеждане на данни От/До, Кога и Колко, наред с опцията "Quick search". Тя ни позволява да напишем желанието си за полет и да оставим интерпретацията на сайта:

adioso1.jpg

 

Ако желанието ни е интерпретирано коректно, ще видим нова страница с много предложения за крайна дестинация. Избираме си произволна и се прехвърляме в същинската част на сайта:

 

adioso2.jpg

 

В горната част има календар с цени, според датата на тръгване. Ако кликнете върху някоя съседна дата ще започне ново търсене. Имайте предвид, че за да осигури бързодействие, страницата ползва някои кеширани цени, т.е. трябва да кликнете върху датата за да видите актуалната стойност в момента.

 

Обърнете внимание на частта с резултатите. Там почти всяка стойност се превръща във филтър, когато застанете с мишката отгоре. Ако си харесате примерно изходящ полет, но не харесвате датата или други параметри на обратния такъв, може да заключите предпочитанието си. Това ще осъществи ново търсене с възможни алтернативни полети в другата посока.

Възможно е най-евтиният полет да не е показан по подразбиране. Сменете подреждането от няколкото опции под календара.

 

Ако предпочетем другата опция за търсене, а именно въвеждане на дестинации и време, ще можем да се възползваме от най-ценната функция на търсачката, а именно гъвкавостта и. За изходяща дестинация можем да ползваме град или летище, а за крайна такава - опциите са много на брой и най-различни: летища, градове, държави, континенти, щати, списъци с топ-дестинации, дори адресите на наши близки в чужбина. Познатото "anywhere" също е допустимо.

В секцията с датите всичко зависи от желанието и въображението ни: конкретен ден, период в календара, цял месец, когато и да е, наред с, отбележете, приблизително описание на Английски:

adioso3.jpg

 

След като видим резултатите, може да направим нови корекции в параметрите за търсене, кликвайки върху името на търсенето горе. Същата гъвкавост е достъпна и оттам:

adioso4.jpg

 

Веднъж свикнали как да използвате този набор от инструменти за търсене в сайта, ще се учудите от разнообразието от опции, които търсачката разкрива.

Ако намерите полет по вкуса си, ще бъдете прехвърлени в страницата на резервационен портал, от който да го закупите.

 

Т.като http://adioso.com борави със стандартни тарифи, които често се влияят от мястото на продажба, не забравяйте да опитате търсенията си с променен "роден град" и локализация на страницата. Опциите се намират в дъното на страницата.

 

Макар с привидно стандартен интерфейс, тази търсачка е почти изцяло изградена върху една специфична опция, която обикновено изисква доста усилия за реализация. Става дума за т.нар. "Split ticketing" или разделяне на пътуването на няколко билета. Сходни функции, но не толкова явно застъпени, предоставят и от http://kayak.com и http://skyscanner.net.

Това е отколешна практика за драстично намаляване цената на пътуванията, но придружена с няколко важни особености:

когато резервацията не е на един билет, ако първите полети са отменени или закъснеят, авиокомпаниите не поемат ангажимент спрямо останалата част от пътуването. Винаги трябва да предвиждате достатъчно време между полетите в точката на разделяне на билета!

Друга особеност е, че ако пътувате с чекиран багаж, в общия случай трябва да си го вземете във въпросната точка на разделяне, да минете митница (и да имате виза, ако страната го изисква), и да се чекирате наново. Това може да удължи неимоверно много престоя в междинното летище. Макар и рядко, има възможност авиокомпанията от първия билет да се съгласи да чекира багажа ви (through check-in) до крайната дестинация, но това трябва да установите предварително. За повече информация вижте тази тема

 

Една от причините такива билети да са много по-евтини може да се обясни опростено така:

ако пътувате от точка А до точка Б с една компания, и от точка Б до точка В с втора, има много голяма вероятност двете авиокомпании да имат спогодба помежду си да обслужват този маршрут. Ако от точка В летите до точка Г, с трета авиокомпания, е много вероятно тя да няма спогодба с първата, понеже нямат "допирна точка". В такива случай, резервация на един билет е или невъзможна, или много по-скъпа в сравнение с "А-Б-В" + "В-Г" или "А-Б" + "Б-В-Г".

 

В началната страница въвеждаме данните както в подобните сайтове, без да имаме възможност за гъвкавост с датите. Ще видим списък с резултати, подредени по цена:

dohop1.jpg

 

Наред със стандартните опции за полети, достъпни от подобни търсачки, ще видим и такива, отбелязани със "Self-connect". Това са въпросните "разделени билети", или поне тези, за които сайтът е успял да намери цена. Тук идва и спецификата на търсенето: много от резултатите не излизат отгоре, понеже тяхната цена трябва да се провери на място в страницата на авиокомпанията. За да ги изкараме в списъка имаме няколко варианта - или чрез подреждане по продължителност, или чрез ползването на филтрите встрани, или комбинация от двете. Ако сте си набелязали вече междинни точки по маршрута или авиокомпании, премахнете ненужните от списъците долу вляво.

Когато изберем полет, страницата ни предоставя детайлна информация за отделните билети, с линкове за резервациите им:

dohop2.jpg

 

Понякога, докато разглеждаме резултатите, търсачката намира по-добри цени и ни пита дали да ги покаже. Също, ако за съседни на избраните дати, има по-добри оферти - ще видим запитване дали искаме да променим търсенето спрямо тях.

 

Друга много полезна функция е търсенето на връзки с "наземен транспорт". Ако сайтът открие разделен билет, продължаващ от съседно летище, ще го включи в опциите с малко автобусче като индикация. В изчисленията за възможността да се хване следващия полет се включва и времето за придвижване между двете летища:

dohop3.jpg

 

Важна забележка: http://dohop.com има огромна зависимост от настройката на държавата, в която сте посочили, че се намирате. Много често, това дали дадена цена ще бъде изведена от страниците на авиокомпаниите и резервационните портали, или не, и дали ще е най-ниската възможна, зависи от зададената страна горе вдясно. Както съм писал неведнъж - спазвайте следното просто правило: почнете с настройка на страната, от която тръгвате, след това с тази, в която пристигате, след това минете през всички междинни дестинации, и завършете с препускане през най-големите пазари за авио-услуги: всички големи европейски икономики (вкл. Русия), Щатите и Австралия. Не е проблем да правите промените след като сте видели резултатите, защото ще предизвикат ново търсене.

 

Макар да звучи по-сложно и опасно, ако сте достатъчно разумни и предвидливи, резервиране на "разделени билети" може да ви спести хиляди долари от едно пътешествие (говоря от личен опит).

Тази страница е известен играч на терена на "модерните" търсачки, и то напълно заслужено. Приятният интерфейс и иновативният подход в изобразяването на полетите, наред с няколкото специфични опции, които ще демонстрирам, я нареждат сред любимите инструменти на огромна част от пътуващите хора.

 

Дълбоко в себе си, страницата е базирана на функционалността на небезизвестната матрица. Това е и единствената популярна търсачка, която поддържа частично специфични команди, използвани за прецизиране на търсенията и даваща възможност да се запазят билети на същите цени, на които сме ги видели в продукта на itasoftware.

 

За да се възползваме от тези команди, в полетата "От" и "До" трябва да въведем две двоеточия::

hipmunk1.jpg

 

Както виждате в подсказката, може да ползвате ZZ за код на авиокомпания, XYZ за код на междинно летище. Може да зададете и конкретен брой междинни точки, или да изпишете цял маршрут. След всяка разпозната команда, страницата ще ви напише какво е разбрала до момента от вашите желания:

hipmunk2.jpg

 

При въвеждане на датите имате гъвкавост +2 или -2 дни спрямо желаната. Може да ги изберете с бутоните или да напишете +2 или -2.

 

Резултатите се извеждат в т.нар "time bars" и са подредени по "агония", т.е. по-тежките и дълги полети са надолу. Страницата скрива някои резултати по свое усмотрение (като по-лоши), но може да ги изведете с плюсчетата в края на всеки ред. Първо виждате изходящите полети, а след като си изберете такъв - виждате еквивалентна графика и за обратните:

hipmunk3.jpg

 

След като си изберете двойка полети ще получите опции да ги резервирате в популярни резервационни сайтове.

 

Поддръжката на "advanced routing language" е огромен плюс за тези, които знаят как да го употребят. По този начин може да изведете полети, недостъпни почти никъде другаде.

 

Втората специфична опция, която ще ви покажа, е доста голяма рядкост сред днешните търсачки. Това е гъвкаво намиране на multy-city полети, а именно - полети, с различни начални и крайни точки, или състоящи се от няколко дестинации. Функцията е достъпна от главната страница, а за да накараме търсачката да търси в диапазон, просто дописваме -2 или +2 в полетата с датите на желаните отсечки:

hipmunk4.jpg

 

Това може да ни спести много време в търсене на оптималната комбинация от няколко полета.

Както обикновено, http://hipmunk.com е подвластен на избраната държава, и може да реагира с различни цени, в зависимост от настройката. Експериментирайте!

Това е сравнително нова страница, но с дългогодишна история. Собствениците твърдят, че са прекарали последните 10 години в събиране и статистически анализ на данните от милиони полети, с цел извеждане на леснодостъпни съвети кога, как и къде да пътуваме. Допълнително, сред услугите си предлагат и най-ниските цени, намирани в последните търсения за дадени маршрути, в популярните портали. Отделено е сериозно време за анализ на таксите, които плащаме наред с цената на полета.

Интерфейсът е лесен, просто въвеждате начална и крайна точка, и се наслаждавате на огромно количество шарени картинки, графики и пр. :

hopper1.jpg

По страницата има доста динамични елементи и допълнителни полета за търсене. Може да експериментирате на воля.

Ако решите да видите дали някой е открил добра цена по интересен за вас маршрут, и то с огромна гъвкавост от +- 2 седмици, кликнете върху първия линк в страницата. Ще видите подобна таблица, с линкове към съответните портали:

hopper2.jpg

 

Друга интересна функционалност е картата с цените от дадено летище, подобна на предложенията от много портали за билети. Малко е тежка, но носи ценни сведения:

hopper3.jpg

 

За любознателните, обърнете внимание на изследователската част от сайта, пълна с интересни данни и статистики, както и с няколко специфични и занимателни инструмента в секцията Tools : http://www.hopper.com/research/

 

Летателната част на сайта е съпроводена с доста сериозно количество материали относно самите дестинации, които сме решили да посетим. Влезте през линка "Destinations" най-горе.

Има ни и нас! :)

hopper4.jpg

 

Полезността на http://hopper.com е условна, но от знание глава не боли (освен ако не я удряме с учебника :) )

 

Очаквайте продължение, а аз отивам на The Offspring, които чакам от 20 години : :yahoo:

  • Харесвам 28
Връзка към мнение

Хубаво ще е модераторите да болднат тези няколко твои наръчника най-отгоре в раздела за да не се омесват с по-прозаичните теми и да ги развиваме в движение.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Този раздел като цяло е с по-ограничено количество теми и едва ли ще потънат, а като направим реорганизация (дано да е скоро) определени теми ще си имат специални иконки (както е в пътеводителите в Италия) и ще изпъкват и ще се разпознават. 

 

Да благодаря и аз за труда :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

С нетърпение очаквам първите, които ще се развикат "луд ли си, еди коя си търсачка е много по-добра" :)

Ще се радвам да има споделяне на подобна информация, защото все някой някъде е намерил нещо, което си струва споменаването.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

С нетърпение очаквам първите, които ще се развикат "луд ли си, еди коя си търсачка е много по-добра" :)

Ще се радвам да има споделяне на подобна информация, защото все някой някъде е намерил нещо, което си струва споменаването.

 

То няма такова чудо като най-добра търсачка, това тук всички го знаем, или поне повечето, в един случай едно нещо ще излезне на едно място, в друг случай на друго :) Всеки си има фаворити, аз например хич не харесвам skyscanner-а и съм го упоменал в другата тема, точно защото трябва да сменяш държави като гламав, попадаш на евтин сайт, попълваш лични данни 10 минути и накрая ти плесват някаква такса за плащане, освен ако не е с тяхната мега вълшебна брандирана кредитна карта. Но пък не отричам, че много хора го ползват и намират за полезен. Вкусове всякакви, важното е да има информацията, пък всеки ще си прецени :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Човъркам си hipmunk - a и ми се иска да попитам как може да задам  някакъв stopover на определено място.

Да кажем искам да летя София - Осака с AF през Париж , но с един ден престой в Париж ? Може ли да се зададе предварително с командите или трябва да гледам из резултатите ?

 

Например SOF::AF+ CDG  

Връзка към мнение

Човъркам си hipmunk - a и ми се иска да попитам как може да задам  някакъв stopover на определено място.

Да кажем искам да летя София - Осака с AF през Париж , но с един ден престой в Париж ? Може ли да се зададе предварително с командите или трябва да гледам из резултатите ?

 

Например SOF::AF+ CDG  

 

Multi-city и оставяш повече от 24 часа между междинния полет, това мисля е начина. Онлайн търсачките като цяло не са съвсем пригодени за търсене на stopover-и. А и с малки изключения повечето компании обичат да цакат доволно за услугата :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

По принцип само едно CDG е достатъчно :

sofosa.jpg

 

Георги е прав - най-сигурният вариант е да си ги наредиш в multi-city, но така може да минеш в друга тарифа.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Eдин трик за да получите евтини полети на дълги разстояния, независимо от местоположението който досега не знаех .

С промяната в радиуса включваме всички летища в зададения диапазон и откриваме изгодните връзки , а после може да си поиграем с други дати. Важното е , че се разбира откъде е най-евтино да се лети/кацне.

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Хитро! Най-обичам като оставят такива негласни вратички.

И hipmunk-a го можеше това, но сега не дават летищата да са прекалено далеч, иначе можеше да си го ползваш почти както матрицата. Пишеха се разделени със запетайка.

 

Важно допълнение: посоченият трик работи и за multy-city търсения!

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

..Сега ако можеше и да се изключат хилядите несъществуващи тарифи на Катарците...

Пробвах да вкарам и гъвкаво търсене по дати в мулти-ситито, но не става.

Връзка към мнение

На болшинството от масовите търсения ми показва много евтини, но вече несъществуващи, техни тарифи.

Същият проблем присъства в матрицата и сума ти народ се оплаква. От Гугъл просто казват "такива данни ни подават".

Там поне може да се изключи цялата авиокомпания от търсенията...

Връзка към мнение

Ясно , аз понеже отдавна не съм търсил към Азия и не попадам на такива , но ме подсещаш , че и преди го имаше подобен момент с тях :)

Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Eдин трик за да получите евтини полети на дълги разстояния, независимо от местоположението който досега не знаех .

С промяната в радиуса включваме всички летища в зададения диапазон и откриваме изгодните връзки , а после може да си поиграем с други дати. Важното е , че се разбира откъде е най-евтино да се лети/кацне.

 

За съжаление, най-накрая са премахнали тази "екстра" :(

Връзка към мнение

За съжаление, най-накрая са премахнали тази "екстра" :(

Е, и?

Нали в матрицата си стои. Голяма работа, че в Orbitz са я махнали :)

 

Търсиш в матрицата, после взимаш през Orbitz, и всичко си е както едно време.

 

П.П. Слабият момент е само това, че там не работи за multy city  <_<

Редактирано от wilks
Връзка към мнение

Не беше така. Орбитз вадеше реални цени, включително и скрити оферти, които матрицата трябва ръчно да накараш да търси.

Дефакто, търсеше абсолютно всички възможни комбинации, а матрицата има ограничена дълбочина на заявката.

 

И за мулти сити работеше, и то много добре...

Редактирано от macf1an
Връзка към мнение

Не беше така. Орбитз вадеше реални цени, включително и скрити оферти, които матрицата трябва ръчно да накараш да търси.

Важното е, че става. Пак по-добре от нищо. В повечето случаи върши доста прилична работа със сравнително малко усилия.

 

Дефакто, търсеше абсолютно всички възможни комбинации, а матрицата има ограничена дълбочина на заявката.

Има някакво подобрение май в тази насока. Е, все пак не е само през матрицата единственият начин за търсене, нали? Ако беше така просто нямаше да има нужда от всички останали. Същото е и за Orbitz, и за всички останали по отделно. Затова навсякъде се препоръчва да се проверява в колкото може повече сайтове, търсачки, мета-търсачки и т.н.. Ти това го знаеш най-добре :)

 

И за мулти сити работеше, и то много добре...

Точно това съм писал и аз ;) в П.П.-то - че при матрицата мулти сити не винаги сработва много добре

Редактирано от wilks
Връзка към мнение

Има някакво подобрение май в тази насока.

Е, все пак не е само през матрицата единственият начин за търсене, нали? Ако беше така просто нямаше да има нужда от всички останали. Същото е и за Orbitz, и за всички останали по отделно. Затова навсякъде се препоръчва да се проверява в колкото може повече сайтове, търсачки, мета-търсачки и т.н.. Ти това го знаеш най-добре :)

Напротив, има точно обратното - влошаване на дълбочината на търсене в матрицата. Чети във ФТ колко се оплакват.

 

Единствено матрицата и орбитз/чийптикетс даваха възможност за търсене с голям радиус, нямат алтернатива с такива параметри.

Редактирано от macf1an
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

тази нощ докато "работех" попаднах на интересна търсачка за полети и хотели http://www.cheapair.com това което ми направи впечатление обаче е че разплащането е само с Американски и Канадски карти или с БитКойни но може да служи като ориентир за даден полет и да се търси в наличните такива търсачки

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.