Прескочи до съдържание

дневник Франция - замъците по Лоара


alienad

Препоръчани мнения

Здравейте,

Планираме пътуване до замъците по Лоара и Париж. Планът е да пристигнем

със самолет на летище Шарл де Гол, да вземем кола под наем от летището

и да отидем до долината на Лоара. Там имаме три нощувки след това се връщаме

в Париж и там имаме още 4 нощувки. Самолетните билети са купени, а нощувките и колата

са резервирани. Сега подготвям програмата и бих искала, ако някой е ходил в този район да

сподели опит. Интересува ме:

- как ще стигнем до мястото, където се взема колата под наем, чета че летището е голямо и незнам как ще се ориентираме, има ли указателни табели

- за замъците съм събрала доста подробна информация, но ще ми е интересно някой да сподели своите впечатления

 

Благодаря Ви, предварително!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Замъците са от Орлеан до Анже и са твърде различни, така че ми е трудно без да знам програмата ви да коментирам. Бих препоръчала да отделите малко време за разходка из чаровните селца по р. Индр, както и да посетите иодно уникално място - музея на Robert Tatin в Cosse-le-Vivien /казвам музей по липса на подходяща дума/. Трябва да се има предвид, че в някои от замъците има изложби и туристи, така че разглеждането може да отнеме повече от предвиденото време. Ако имате възможност по пътя към Париж  може да спрете в къщата на Моне в Живерни. По това време градината е разкошна, в къщата има изложба на японски принтове, а в музея често гостуват негови картини.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за отговора! Ще нощуваме в Cour Cheverny, което е близо до Cheverny. Това същото Живерни ли е за което говориш? Смятаме да разгледаме замъците наоколо -Шиверни, Шамбор, Виландри и др. Интерен ми се вижда и замъка Юсе, но не мога да намеря къде точно се намира.Ако имаш информация ще се радвам да науча повече за този район.


Връзка към мнение

Районът, където ще бъдете, е много интересен. В никакъв случй не пропускай Юсе - много е романтичен, има восъчни фигури и изложба на костюми и е все още обитаем. Намира се на около 40 км от Шеверни, под Виландри. В никакъв случай не пропускай и Azay-le-Rideau. Много е красив и селцето е очарователно. Намира се между Виландри и Юсе. Разстоянията наистина не са големи. Задай в google Michelin itineraire и ще видиш точно пътя. Според мен вместо Виландри, по-добре да посетиш Юсе и Азе. Виландри е голям, но не особено красив. Шамбор е уникален, главното стълбище е проектирано от Леонардо. Около него има и голям парк. Отделете си повече време. Посетете и Amboise - замъкът е много красив, а в Clos Luce е гробът на Леонардо. Гледам, че сте близо и до Анжу, затова ти изпращам линк и към уникалния музей на Татен: http://www.musee-robert-tatin.fr/

Къщата на Моне е в Giverny, не е далеч от Париж. Друг много красив замък в района е Chateau de Chenonceau, на около 15 км е от Amboise, така че магат да се съчетаят. Питай, ако имаш въпроси. Районът е много красив. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Музеят на Татен изглежда много интересен. Не бях чувала за него. Ще го включа задължително в програмата.

Ще посетим и Шенонсо. А замъците Шеверни и Шинон посещавала ли си ги? Дали си струва да се отдели време и за тях?

Връзка към мнение

Шинон е повече като крепост, Шиверни - голям и малко скучен от рода на Виландри. Като ви омръзнат замъците, може да се разходите из селцата - Montresor, Lockes. След третия замък се пресища човек, така че може на място да решите какво да разгледате.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Разгледах и тези селца, отново със замъци. Благодаря за информацията. Наистина районът е пълен

със замъци и смятам, че вече имам доста информация. На място ще преценим какво точно да разгледаме.

Продължавам с програмата в Париж.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Чета, че летище Шарл де Гол е много голямо. Ние ще кацнем на терминал 2D. Как да се ориентирам откъде да

вземем колата под наем, която сме резервирали?

Връзка към мнение

Обикновено гишетата са близо до изходите на arrivals залата, трябва да са означени. Би трябвало да има във всеки терминал, ако не, на сайта на компанията ще пише къде са точно. Не мисля, че ще имате проблеми с намирането, но това го пиша малко обобщено, защото точно там не съм търсил кола под наем.

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Благодаря Ви за бързите отговори! Картите са много полезни.

Редактирано от alienad
Връзка към мнение

Нашият маршрут от миналата година беше Париж - Фонтабло - Шамбор - Блоа - Амбоаз - Шенонсо - Азай – Ланге - Виландри - Брезе - Шато Дус - Шинон – Самур - Анжер – Нант - Монт Мишел – Париж за 9 дена. Питай каквото те интересува :-)

Връзка към мнение

Горе - долу и нашият маршрут е подобен и ще ми е интересно да споделиш впечатления. Само без Монт Мишел, защото ми се видя много далеч, но иначе много ми харесва.

След като кацнем на терминал 2D на летище Шарл де Гол ще вземем кола под наем. Лесно ли се намират гишетата за коли под наем?

Поемаме към райoна на замъците и ще нощуваме в Cour Cheverny. Ако има време ще разгледаме някой от най-близките замъци може би Шамбор.

На следващия ден съм предвидила: Амбоаз, Кло Люсе и Шенонсо.

Трети ден: Виландри, Азе ле Ридо, Юсе и Шинон.

Четвърти ден: ако има време замъка Шеверни и отпъруване за Париж, до летище Шарл де гол и оставяне на колата.

Можеш ли да прецениш дали така съставената програма е оптимална или много натоварена, съобразно вашия опит? Или да подскажеш някое друго интересно място, което вас ви е впечатлило? Колко време горе долу пътувахте с кола от Париж до района на замъците? Виждам, че е около 230 км, но незнам как е със задръстванията особено около летището и след това около Париж.

В Париж имаме 4 нощувки в Латинския квартал. Ходихте ли в парк ла Вилет и представлява ли интерес? Може да подскажеш и заведения за хранене в Париж, които са ви харесали, а също и интересни места.

Връзка към мнение

Не съм гледал колите под наем в Париж, но обикновено е доста по-евтино да вземеш колата от града, отколкото от летището. Т.е. може да видите Париж, взимате колата, отивате до замъците и обратно връщате колата на летището (ще излезе по-евтино, отколкото да вземете колата на летището, предполагам, че в Париж няма да ви трябва). Ако не са ви твърди плановете и ви се иска да поспестите пари, провери този вариант.

Връзка към мнение

След като кацнем на терминал 2D на летище Шарл де Гол ще вземем кола под наем. Лесно ли се намират гишетата за коли под наем?

- Лесно е. Съветът ми е единият да отива да взема багажа от лентите, а другият да отива да пази ред на гишетата за рентакара, че са дълги. Наистина ако вземаш кола от летището ще ти дойде към 1 наемоден по-скъпо (принципно централните жп гари и летищата се водят премиум места за вземане/връщане и се плаща такса), но дали ще вземаш/връщаш кола от/на летището все ще ти я вземат таксата. Ние върнахме колата на Северната гара, а хотелът ни беше отсреща. После си хванахме влака и отидохме до летището. На гарата има и метро, минават и автобусите хоп он-оф - изобщо удобна отправна точка. Съвет: оставете колата в града, а не да ходите до летището да я оставяте, че после на обратно. Такса за различно място на връщане няма - принципно вие вече ще сте платили таксата премиум място за вземане от летището. Огледайте съответната рентакар компания къде има офиси и при букването си изберете място за връщане. Внимавайте с работното време на офиса за връщане, че да не трябва да плащате за още 1 ден, защото офисът е затворил и колата остава още 1 вечер у вас!!! Гледам, че ще бъдете в Латинския - проверете за връщане на гара Монпарнас до него.

Поемаме към райoна на замъците и ще нощуваме в Cour Cheverny. Ако има време ще разгледаме някой от най-близките замъци може би Шамбор.

- за мен Шамбор беше най-красивият замък. След него е Фонтабло.

На следващия ден съм предвидила: Амбоаз, Кло Люсе и Шенонсо.

Трети ден: Виландри, Азе ле Ридо, Юсе и Шинон.

- За втори и трети ден общо: смятай, че към 2-3 часа на замък не ви мърдат. Няма опашки за билети, но си е бая разглеждане и вървене в тези, които имат и големи градини. Подредете поредността така, че ако закъснее програмата да може да изключвате от най-безинтересните на вас към най-интересните (т.е. да не оставяте най-интересния дворец за последен за разглеждане в деня). Както са групирани иначе замъците са ОК. Съвет: Когато ГПС-а покаже 500м-1км до крайната цел почвайте да се оглеждате за паркинг и се мушкайте, защото често паркингите до самите забележителности са пълни и се почва едно въртене и търсене и загуба на време.

Четвърти ден: ако има време замъка Шеверни и отпъруване за Париж, до летище Шарл де гол и оставяне на колата.

- В зависимост кога сте взели колата и дали искате да платите още 1 ден наем зависи дали има време за Шеверни.

Можеш ли да прецениш дали така съставената програма е оптимална или много натоварена, съобразно вашия опит?

- Малко е тежка, но това вие може да прецените. Ако може да сте пред вратите на замъците в часа на отваряне (започвате с обиколката и с оглед часовете на отваряне, освен с оглед на интереса) ще сте ОК. Ще сте убити накрая, защото после имате и 4 дена в Париж.

Или да подскажеш някое друго интересно място, което вас ви е впечатлило?

- За мен ако се видят Шамбор, Фонтабло и Шенонсо всичко е ОК.

Колко време горе долу пътувахте с кола от Париж до района на замъците? Виждам, че е около 230 км, но незнам как е със задръстванията особено около летището и след това около Париж.

- Ние имахме време и аз нагласих ГПС-а да кара по безплатни пътища и карах в прованса. Иначе има платените магистрали и е по-бързо. То самото излизане от летището ти отнема 1/3 от цялото време. В прованса няма задръствания - само безбожно много кръгови :-)

В Париж имаме 4 нощувки в Латинския квартал. Ходихте ли в парк ла Вилет и представлява ли интерес? Може да подскажеш и заведения за хранене в Париж, които са ви харесали, а също и интересни места.

- Не сме ходили в Ла Вилет. По мое мнение парижките паркове не струват (говоря ландшафт), особено на фона на Англия и Холандия и след градините по замъците. Заведения сме избирали по вида храна - мароканска (мен ми е легнало това Мароко на сърцето и където видя марокански ресторант все ходя, не че са като в Мароко, но все пак) и т.н. Забележителности сме ръшкали стандартните за турист + разходка в забутани улици без туристи, по църкви и малки паркчета. Бяхме взели автобус хоп он-хоп офф.

Приятно изкарване!

Връзка към мнение

Благодаря за подробното описание. Ще огледам за колата дали не може да я върнем в Париж. Аз избрах

варианта да е на летището, заради вероятността от задръствания и бавното придвижване в града. Така ли е наистина?

Връзка към мнение

Аз изчислих да вляза в Париж към 20-20.30 часа и върнах колата в 22.30 часа. Нямаше никой по улиците и се кара лесно. За мен единственият проблем в Париж беше, че ГПС-а (Гармин) се замая и исках да спра, за да се ориентира. Да, ама в Париж в центъра вдясно са бус и такси лентата, която е разделена с нещо като гумиран бордюр и спиране няма, защото ще блокираш твоята или бус лентата (ако се направиш на простак и тръгнеш по нея). Че търсих вход на кооперация, за да се мушна и да не преча на трафика.

Връзка към мнение

Аз съм влизала в Париж през 2005г. с автобус. Беше неделя вечер и беше някакъв кошмар - може би повече от 3 часа се придвижвахме до хотела. Затова не исках да се движим с кола из Париж.

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, снощи се върнахме от ншето пътуване до замъците по Лоара и Париж.

Благодаря на всички от този форум, защото благодарение на вас имах смелостта

да организирам сама тази екскурзия и нещата се получиха много добре. В следващите дни ще

напиша по-подробно полезна информация и снимки  за тези, на които тепърва им предстои пътуване до там.

Невероятно е !

Редактирано от alienad
  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Време е да започна моята приказка за Франция. Това е приказка за романтични, кралски замъци, заобиколени от спокойствие и красива природа по долината на Лоара и динамичния и многолик Париж.

Идеята за това пътуване възникна преди повече от година. Имаме семейни поводи за празнуване през август и решихме това да стане във Франция. Много се чудех как да го направим - първо разгледах организираните варианти, а след това попадайки на този форум реших, че мога и сама да се справя. Идеята беше да отидем със самолет до Париж и след това с кола под наем до замъците по Лоара.

Самолетните билети - тъй като живеем във Варна избрах по-скъпия, но по-удобен вариант на Bulgaria Air със самолет от Варна до София и след това София Париж CDG. Естествено варианта за самолет от София на Wizz air би бил по-евтин, но придвижването до София също не винаги е много удобно, особено съобразно часовете на полетите.

След като имахме билетите започнах да чета за замъците и за Париж, за да избистря програмата и да реша къде да бъдат хотелите. Разгледах много от полезните теми в този форум и вече с повече самочувствие запазих чрез booking хотелите.

За района на замъците избрах къща за гости около Cour Cheverny, на 5 км от замъка Cheverny. Много тихо и красиво местенце с много цветя, зеленина и любезни домакини. Нещо, което ме изненада приятно - всяка сутрин на закуска разговаряхме със собственичката в кои замъци ще ходим и тя ни даваше талончета за отстъпки при посещение на замъците. С тези талони влизахме на цената на груповите посещения. Хотелът в Париж също предлагаше талони за отстъпки за различни музеи.

Резервирането на кола под наем ми беше най-трудната част. Четох доста в този форум за различните клаузи и застраховки, но в крайна сметка тук се издънихме малко. Няма да ви занимавам с тези проблеми, но като съвет мога да кажа да се внимава при договарянето на място с агента, защото това, което си задал при резервацията може да бъде променено и трябва да си наясно с това. Ние не се доразбрахме в частта дали да предплатим един резервоар гориво и да я върнем с колкото гориво искаме. Мислехме, че не ни е удържана тази сума и върнахме колата с пълен резервоар, т.е. получи се двойно плащане. Другото беше с мястото на връщане - върнахме я в друг офис, който не работеше в часа на връщане и ни начислиха още един ден. И още нещо, ама мнооого важно за Франция - спазвайте ограниченията на скоростта, щом пише 90, значи 90, не 100!!!

След като всичко беше вече резервирано продължих по детайлите на програмата и се получи следното: пристигаме на летище CDG в Париж, вземаме кола под наем, отиваме на около 200 км до мястото на настаняване - 3 нощувки, разглеждаме замъци и след това се връщаме до Париж, оставяме колата и 4 нощувки в Париж.

Дойде дългоочаквания ден...

Първи ден - Полетът ни от Варна беше в 5.40 ч. и в 6.25 кацнахме в София. Имахме по-малко от 1 ч. до полета за Париж и имах известни притеснения, но нямаше никакви забавяния и всичко стана много точно. В 9.20 ч. френско време кацнахме на летище CDG Париж, T2D. Аз се чувствам много зле в самолет (май само на мен ми става лошо - другите си хапваха и бяха О.К.) и съм доволна от пилотите на Bulgaria Air, защото и при двата полета много плавно приземиха самолета и нямаше крайни реакции от моя страна. Не познавахме това летище, само бях чела че е много голямо и се притеснявах как ще намерим офиса за наемане на колата. Благодарение на картите, които ми изпратихме (в по-горните постове) имах представа как точно изглежда, но и на място е много добре организирано - има карти и указатени табели за коли под наем. За T2D офисите за коли под наем се намират почти срещу McDonalds, като се слиза по ескаватора надолу и там са наредени всички гишета. Точно срещу тях се излиза на паркинга и оттам си вземаш колата. Бях чела, че пред тези гишета има опашки. За наш късмет точно в този момент към 10 ч. нямаше хора и стана бързо. Уредихме документалната част (като служителят непрекъснато се опитваше да ни набута по-висок клас кола, допълниени застраховки и др.) и с ключ в ръка се запътихме към паркинга да намерим нашия автомобил Citroen C3. Беше си на указаното място - почти нов, добре изглеждащ и се оказа, че разходът му е под 5л/100км, дизел. Включихме навигацията и поехме към долината на Лоара!

Оказа се, че не е толкова лесно излизането от района на летището, много ленти, голямо движение, а на всичкото отгоре нашата навигация не желаеше да говори, а само показваше пътя. Да, ама току не сме се отклонили където трябва и пак обикаляме и така -  все пак излязохме. Мислехме, че сложното мина, но изведнъж пред нас Париж - с цялата му динамика и много платна и пак като започна едно въртене, минавахме по няколко пъти по едно и също място и си мислехме, че няма да можем да излезем. Не може и да се спира да се ориентираш, няма къде да отбиеш. Та така около час въртене най-после излязохме и поехме по магистралата за Орлеанс.

Редактирано от alienad
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Заплaщането за магистралата до гр. Blois беше около 16 евро. Плаща се директно на автомата - с карта или в брой. Направи ми впечатление, че по магистралата нямаше много бензиностанции и места за спиране. Времето беше облачно и сравнително хладно 18-20 градуса (на 13.08) - в България беше 35 като тръгвахме. Стигнахме до гр. Блоа и се отклонихме от магистралата, за да стигнем до първия замък в нашия списък - Шамбор. Следвахме указателните табели за замъка и вече пътувахме по малки пътчета през полето. Наоколо се редяха красиви лозя, малки селца с красиви къщи със сиви покриви и започнаха да се появяват и замъци край реката. Беше много красиво, а и слънцето се опитваше да се покаже зад облаците и огряваше пейзажа. Към 15 часа бяхме на паркинга на замъка Шамбор (Chambord). Таксата за паркинга е 4 евро. Вече бяхме на първия замък!!!

Таксата е 11 евро на човек, а за лица до 25 г., граждани на ЕС е безплатно. Ето го и самия замък:

post-1439-0-19162500-1411130514_thumb.jpg

Редактирано от alienad
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Величествен, запленяващ, огромен (426 стаи, 282 камини), кралски замък. Строителството му е започнало през 1519 г. от 24 годишния крал Франсоа I. Замислен като ловна резиденция, замъкът има огромни прилежащи площи парк и гори. Можеш да се разхождаш с лодка по каналите, с велосипед или електически колички по алеите. В момента част от кулите бяха в реставрация. Това, което ме впечатли в този замък, освен външния му вид е внушителното двойно спиралообразно стълбище - две спираловидни стълбища, отместени едно спрямо друго и увиващи се около цилиндричен отвор в средата. Предполага се, че Леонардо да Винчи е вдъхновител на този проект. Интересно е, че няма как да се срещнат двама души по това стълбище, ако са тръгнали от различните спирали.

post-1439-0-19115200-1411131284_thumb.jpg

На 3 етаж по тавана е издълбан герба на краля - буква F и саламандри. На всеки етаж около стълбището има 4 коридора, разположени под формата на кръст и от тях се влиза в други зали (апартаменти). Самата подредба и мебелировка не ме впечатли много. Преобладаваха ловни принадлежности, трофеи, гоблени с ловни сцени и др. Интересна беше залата с каляските, които са много луксозни и никога не са били използвани. Излязохме на терасата и оттам се разкри великолепна гледка към парка, канала и кулите на замъка. Тази тераса опасва замъка и можеш да го разгледаш от различни страни, а също и района наоколо.

post-1439-0-75167200-1411131666_thumb.jpg

А това е изгледа на замъка откъм канала.

post-1439-0-44139400-1411131792_thumb.jpg

post-1439-0-74468700-1411131807_thumb.jpg

Около 3 часа разглеждахме замъка, но не успяхме да видим всичко. Тук можеш и цял ден да се разхождаш. Трябваше да тръгваме към мястото за настаняване в Cour Cheverny.

Редактирано от alienad
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Нашето хотелче беше малка китна къщичка на два етажа с три апартамента, разположена сред цветя и зелена тревичка.

post-1439-0-48157800-1411135730_thumb.jpg

Изглед и от градчето Cour cheverny:

post-1439-0-52925500-1411135804_thumb.jpg

Разходихме се из градчето и видяхме, че са доста високи цените на храните - грозде 4 евро (после в Париж беше и 8 евро) и праскови 3,30 евро. Хапнахме в една пицария и ни излезе около 40 евро за трима.

Така завърши този ден започнал от ранни зори във Варна. Минали бяхме през летищата на София, Париж и се бяхме озовали в едно райско, тихо кътче с много красиви малки градчета, цветя и красива природа. Както беше казал сина ми "Бихме толкова път да дойдем в това село!"

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Дали не сме се засекли някъде :) Аз и моят човек бяхме на подобна самостоятелна обиколка на замъците този август. Първо отделихме 4 дни на Париж, а след това с кола под наем (Europcar) обикаляхме 8 дни по долината на Лоара. Това ни беше програмата:

След 4 дни в Париж ...

1 ден - Наемане на колата и пътуване към Тур. По пътя разглеждане на шато Шомон. Тук всяка година се провежда международен градински фестивал, та разгледахме и него.

В Тур отседнахме тук: http://www.booking.com/hotel/fr/sarl-tours-studios-etap.bg.html?aid=368032

 

2 ден. - Разглеждане на шато Виландри и прекрасните му градини; Ланже (градчето и замъка отвън), шато Юсе.

 

3 ден - Азе льо Ридо и  градчето Монтресьо. Да кажа за това градче две думи, защото е малко известно - малко и китно (като всичките им градчета!); Спечелило е наградата за най-красиво селце във Франция за 2013г. Действително си заслужава! .http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/en/montresor

 

4 ден - шато Шенонсо и шато Амбоаз

 

5 ден - Отпътуване за Блоа и разглеждане на градчето Блоа, Къщата на магиите (намира се точно до шатото) http://www.maisondelamagie.fr/ и вечерното шоу (препоръчвам). В Блоа отседнахме тук: http://www.booking.com/hotel/fr/de-france-et-de-guise.bg.html?aid=368032

 

6 ден - шато Шеверни и отново по улиците на Блоа

 

7 ден - шато Шамбор и градчето Шартр

 

8 ден отпътуване за България

 

Наистина прекрасен регион! Ние през цялото време се движехме по малките пътища (които са по-хубави от нашите магистрали) и не сме плащали такси. Навсякъде по замъците паркингите са безплатни, с изключение на Шамбор. Освен шато-тата естествено разглеждахме и градчетата. Сега планираме друга част от Франция :)

 

П.С: Извинявай, още ще публикуваш от пътеписа си вероятно, но не можах да се сдържа. Веднага се върнах там от разказа ти и ме засърбяха ръцете да споделя!

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.