Прескочи до съдържание

Съвети за Бали


desislavaivanov

Препоръчани мнения

Здравейте ,

аз съм Деси и сравнение с това което четях във форума направо не съм летяла

Мисля да пътувам за Бали бих се радвала да чуя ваши мнения и коментари

Смятам да използвам Катарските авиолинии и бих искала ако имате контакт на Косьо

да ми го изпратите

Благодаря Ви

Връзка към мнение

Здравейте ,

аз съм Деси и сравнение с това което четях във форума направо не съм летяла

Мисля да пътувам за Бали бих се радвала да чуя ваши мнения и коментари

Смятам да използвам Катарските авиолинии и бих искала ако имате контакт на Косьо

да ми го изпратите

Благодаря Ви

 

Здравей, ще е добре да дадеш повече подробности. Какво конкретно те интересува за Бали? Косьо аз лично нямам идея кой е :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Смятам да пътуваме без туропеатор,Доколкото разглеждах в интернет  много от българите пътувайки по този  начин -имат връзка с Косьо и съпругата му ,които имат туроператорска агенция в Бали 

Връзка към мнение

Въпросният Косьо ми отне точно 5 секунди и 2 думи да го намеря в google, наред с цялата полемика около него, затова и мисля, че е най-добре да го откриеш сама :)

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кута е балийския Слънчев Бряг. Ако можеш избегни го. Но пък там е концентрирана голяма част от инфраструктурата, т.е. ако искаш да си намериш шофьор за дневни разходки ще е най-удачното място. Може да го ползваш просто като логистичен център :)

 

Убуд си заслужава задължително, но пък не съм сигурен дали е добре целия престой да го направите там. Да отбележа, че не съм бил в Бали, но бях правил много подробно проучване, отказах се в последния момент. Аз лично бях стигнал до това да се наеме шофьор за поне седмица и с него да се обикаля целия остров и по ден-два да се спи на различни места като се обиколи целия остров. Така и не стигнах да видя дали тази концепция е добра :) Някой скоро ще се включи с личен опит.

 

Колкото до Косьо, генерално страним от препоръки на български агенти и агенции, особено ако има полемика, нека който има информацията да ти я прати на лично :)

Връзка към мнение

независимо от сарказма за Косьо

Идеята ми е утиваме за около 10 дни- не е ли добре някой българин да ни разведе? 

 

Няма сарказъм, просто прозвуча странно на първо време, след като малко хора от нас са го чували :) Дали да се възползваш от услугите на местен гид, който да ти направи пътуването (било той българин или чужденец) може ти да си прецениш, аз не казвам, че е лошо, не казвам и че е хубаво. Но по принцип, когато има намесени българи, има намесени интереси, от там скандал много лесно може да се фабрикува и после тук във форума не можем да разберем кое е истина и кое е лъжа и трябва да ми побелее косата преждевременно :) Просто не е мястото тук за обсъждане на услуги предлагани от българи. Толкова по тая тема.

 

Аз самият гледам почти да не изпускам от контрол детайли по пътешествието си, освен в много краен случай. Например разходки с лодки, все още сам не мога да карам лодка :) Хотели, маршрути, всичко си правя сам (естествено на базата на много прочетени препоръки). Но много хора пък предпочитат някой друг, на базата на негов опит да им направи програмата. Тяхна си воля.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Колебая се за хотел в Кута,Убид или Семиняк някой би ли дал мнение?  

Благодаря Ви

 

Убуд е мястото. 

И аз не знам кой е Косьо но виж може да ти препоръчам пътеписа на култовия Бале и там има много много 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

независимо от сарказма за Косьо

Идеята ми е утиваме за около 10 дни- не е ли добре някой българин да ни разведе? 

 

 

И какво като е българин  и кое му дава предимство пред всички останали ???

Това само като принципен въпрос. Иначе съм чел доста за Косьо , но нямам никаква лична позиция.

 

Пиши на съфорумеца Roje който беше с много добри впечатления и ще ти даде подробностите които очакваш. Едва ли ще намериш по-пунктуален човек по темата за Бали от него.

Toва е човекът който ще ти помогне :

 

http://magelanci.com/user/662-roje/

Връзка към мнение
Георги Матеев

Деси, прекарах цялата зима на Бали и мога да ти помогна с доста информация.

 

Един от най-удачните варианти за престой там е да си наемеш вила в леко по-страничен квартал - като например Санур. Така хем не си в туристическата лудница, хем ще си свалиш значително (близо двойно) разходите за спане и храна. Най-добрият начин за транспорт е да наемеш шофьор с кола за 1 седмица - средната цена се движи около 400-450 хиляди рупии (50-ина лв) на ден, но можеш да се пазариш и да свалиш и до 300 хиляди на ден.

 

Колкото до българите на Бали - без да навлизам в подробности ще ти кажа само едно: по-скоро бягай надалеч от тях, иначе е много вероятно да съжаляваш. Туроператор не ти трябва, на място всичко се организира доста лесно. Така или иначе шофьорът ще знае къде да те заведе, основните най-интересни места са 10-ина.

 

Питай ако те интересува нещо по-конкретно.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Деси и аз имам удоволствието да съм посещавал Бали, самоорганизирано - двама души. Никак  не е сложно, да се настаниш и съответно направиш програма. Както те е посъветвал stenk - виж пътеписанията на Roje (изчерпателни са). И Георги Матеев е подсказал за шофьора, ние също така се придвижвахме. Идва на рецепцията и целия ден ни развежда където ние сме си избрали и преценили за интересно.

Моят съвет към теб е - състави си предварителна програма, пусни я тук и кажи как предпочиташ да почиваш, съответно какво обичаш да гледаш. Ще се включим с коментари, които предполагам ще са ти полезни.

Разбира се, не е нужно да се съобразяваш, просто повечко мнения винаги са от полза.

Връзка към мнение

10 дни в Бали на едно място :-(

Според мен Убуд си е за предпочитане особено ако можете да си наемете моторчета т.е. да ги карате, тогава ще се изкефите максимално - всичко е на една ръка разстояние.

http://ccyee.files.wordpress.com/2011/11/bali-map-1.jpg

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 И аз съм "За" спане в Убуд или в Санур (има разни бунгалца като в "Яж, моли се и обичай"), въпреки че все съм отсядала в Денпасар. (А и едни от най-хубавите плажове са на Санур). Както посочи Основателя, по- добре да не оставаш в Кута, освен ако не ти се подскача в някоя дискотека или ти се пиянства до зори. По-добре е да си наемете кола с шофьор- и аз имам спомен, че за ден може да се спазариш за 300 000 рупии, ако си добра в пазаренето и за по-малко :) Също така е по-рентабилно да си наемеш кола с шофьор, отколкото рента-кар. Не съм наемала кола за цяла седмица, така че съвети не мога да дам. Ако се притеснявате да спите на различни места, островът може спокойно да се обиколи за 3-4 дни, така че дори и да тръгвате от едно и също място - няма проблем, . Въздържам се да дам съвет за моторчета, не защото не са добра възможност ( мисля че ние ги спазарихме за около 70 000 на ден, което е 7-8 лв,) но поне на мен ми беше проблем ориентацията и обратното движение в Бали. Определете какво точно  искате да видите и да правите в Бали, тогава ще е по лесно да се дават съвети :)

Връзка към мнение

Благодря много на всички

Мисля че предпочитаме да сме на едно място и да обикаляме острова.

Искам да усетя атмосферата на мястото.Все още не сме си направили програмата,

Това ,което ме притеснява е ,че моят английски не е много добър,(звучи нещо като-кафе тича по котлон-имах колегга от Гвинея така се изказваше),а пък съпругът ми говори само руски,Ще се разберем ли с Местнит водачи къде искам да отида? 

Връзка към мнение

Мога да ти дам координати на местен шофьор. Според мен е най-добре такъв като него. Иначе туристическите агенции ще ти вземат 3 4 пъти повече. На мен ми хареса марина парк като си купиш най-скъпия пакет включва доста неща и яздене на слон което ти спестява един да ходиш да яздиш слон отделно и доста пари. Ние бяхме в танжунк беноа мястото е супер на брега на океана спокойно но е повече път до различните дестинации. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това ,което ме притеснява е ,че моят английски не е много добър,(звучи нещо като-кафе тича по котлон-имах колегга от Гвинея така се изказваше),а пък съпругът ми говори само руски,Ще се разберем ли с Местнит водачи къде искам да отида? 

 

Изобщо да не те притеснява. Местният английски е сходен, а моето наблюдение е, че гидовете с руски и изобщо руския е не по-малко популярен там. Ето и моето пътеписание.

Интересното според мен са храмовете (много са), природата с вулканите, оризищата, художествените занаяти (грънчарство, изобразително изкуство, местните танци), а от кухнята - Nasi Goreng (пържен ориз).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За английския не се притеснявай- колкото по-малко думички използваш- толкова по-добре. :) (поне с повечето балийци, които срещаш по улиците). За програмата - зависи какви са ти интересите. На мен ми дай да ходя по храмове, да участвам в местни ритуали и традиции, да ходя по места свързани с култура и изкуство- което не на всеки допада. С тази уговорка:

Убуд - задължителен!

Оризовите полета- една от емблемите на Бали, можеш да ги видиш в близост до Убуд.

Гората на маймуните - пак е близо до Убуд (не носи ярки или блестящи вещи - часовници, очила, обици, шапки и тн. защото ще си останеш без тях)

Храмове- Бали има безброй храмове, най-важни от които са 9 свързани с посоките на света- север, запад, изток, юг, югозапад, северозапад, североизток, югозапад и център. Най-атракционни за туристите са:

Mother temple- храмът отговарящ на посока "център". Интересно е, че когато изригва вулканът Агунг (мисля че през 63-та) лавата му стига до Mother temple и го заобикаля. :)

Tanah Lot - храмът е построен върху скала. При отлив -можеш да стигнеш до него по суша, по прилив той е като на самостоятелен остров (има го на повечето картички от Бали :) )

Uluwatu temple- много красив -отново на скала. там можеш да видиш - така наречения танц "kecak"
Балийците си обичат много една пещера - "пещерата на слоновете" - Goa Gajah. Аз лично не бях толкова впечатлена от нея, но около нея пространството е много приятно :blush:.
Ако говорим за ритуали - задължително :
"Танцът на Баронга"- те си ги правят и като атракцион за туристи. Баронгът е митично същество - кралят на духовете. Според азиатската традиция- не трябва да има надмощие на доброто над злото или обратното, а трябва да има равновесие между тях.  С танцът на Баронга се постита точно това.
Танцът  "kecak".
Потърси из нета -в Бали имат три календара, по балийския си календар имат всеки ден някой празник, свързан с ритуали и традиции. Посочено е мястото, така че можеш да присъстваш.  
 
Ако искаш да пазаруваш - в Денпасар пазара Кумбасари, пазара Сукавати - той мисля че е в посока Убуд, сребро - има една улица която с бижутери, които правят страхотни сребърни бижута (питай в хотела). Сребро можеш да си вземеш и от Убуд, както и ако пазаруваш- пазара на Убуд. 
Можете да ходите да яздите слонове, да гледате делфини и тн. 

Определи си плана за повече съвети :)

Редактирано от petia_a_z
  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение

И ако случайно ви стегне шапката да сте само на Бали, околните островчета също си заслужават, които не са толкова урбанизирани. Конкретно при общо 10 дни там, аз със сигурност бих прекарал 2 до Rinca, където са националните паркове с комодските варани, доста интересни същества и единственото място на света, където може да ги видиш в естествената им среда. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Моите фаворити за Убуд , а и не само, са:

Вулкана Agung и близкия храм Pura Besaki

Turta Empul - обезателно се потопете във водата

Pura gunung Kawi - долината на кралете

на юг - Tanah Lot и Uluwati

и разбира се гората на маймуните.

Нагоре към вулканите всеки път си е като алея на занаятите - дървени скулптури, каменни скулптури, мебели....

4-5 дни поне за тоя район

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Има местни гидове които говорят и руски. Още на летището има дипляни на гидове на различни езици. Нащият го пазарихме

така, звъннахме му по телефона от дипляната, разбрахме се за парите и всяка уговорена сутрин ни чакаше на рецепцията.

Ние поне разгледахме основните забележителности за 3 дни. Да уточня, бяхме в Санур, мисля че там е удобна изходна точка за

разглеждане. А относно моторчетата, аз не бих рискувал да карам в шантавия трафик там (особенно около Денпасар). Нашият гид спомена че на около 5 милиона жители има 4 милиона мотора (в Wiki данните са стари, не са 3 милиона вече) ;-)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като ви остане ден, след като си напълните плана с всичко горе-написано  :blush:, можете да отидете и до Jogakarta на о.Ява. Проверете си билетите на airasia. Можете да отидете за един ден със сутрешния и да се върнете с вечерния полет. На летището (което е като автогара) чакат таксита, които можете да си пазарите за цял ден и да отидете да разгледате храмовете Боробудур и Прамбанан, както и султанския дворец.  :blush:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз съм за Labuan Bajo и комодските варани! На връщане от един от двата острова ще спрете на някое островче за час-два шнорхелуване, а там е като аквариум...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.