Прескочи до съдържание

Как избирате следващата дестинация


Препоръчани мнения

Здравейте! Не намерих подобна тема и затова се престраших да пусна такава.

И така въпроса доста ме вълнува : Как избирате къде да ходите? Т.е. как решавате коя от всички държави да е следващата. Питем понеже при мен нещата трудно се получават. В последните години простно поглеждам ниските цени, ако излезе оферта копувам и след това планувам. 

 

Това обаче има и недостатък: не винаги излиза най-изгодно, не винаги съм се подготвила както искам, не винаги съм успяла да проверя всичко и не винаги виждам всичко :O  Това последното знам, че е невъзможно, но аз съм на принципа, че ще опитам. :biggrin:

И така тези, които са със семейства/ пък и тези без как решавате дали да е Париж или Индия да кажем. 

Редактирано от atrencheva
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз лично избирам на съвсем случаен принцип. Ако ми хареса някоя снимка или разказ. После започвам да ровя из нета и преценявам дали наистина искам да отида :) Сега се запалих, изключително много , по Исландия, благодарение на Основателя :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Зависи дали искам да видя нещо ново, или да подишам въздуха на нещо познато.

Нямам проблем с подготовката за пътуването, бързичко ще я направя. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз съм решил да ги редувам - Тих -> Атлантически -> Индийски океан, и отново :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Като се има предвид, че нонстоп в главата ми са поне 10 дестинации, на които страшно ми се ходи, като попадне ниска цена на билет и общо взето мога да го реша за 20 минути в 2 полунощ. Имал съм и дълго планирани предварително пътувания, но повечето са импулс :) Но то аз съм си и пътешественически помияр - навсякъде ми се ходи и навсякъде искам, не подбирам...

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към мнение

Основният въпрос, особено ако човек има вече доста дестинации в колана си е дали да се отиде за където е излязъл изгоден билет или да се търси възможно най-изгодният билет за където искаме да отидем т. е. кое да е водещото.

 

Другият въпрос е дали да се повтаря нещо или да се ходи на ново място или пък комбинация от двете. Аз лично във всеки един момент имам поне десетина дестинации където не съм ходил и искам да отида на списък и поне още 15-20, където бих отишъл отново, както и доста места, на които не съм ходил, но пък и не ми е интересно да ходя.

 

Интересен въпрос, сега се замислих, че през последните 18 години винаги съм имал средствата и възможностите да отида където и да си сложа пръста на глобуса (ако изключим места, където просто физически не съм подготвен - да изкача някой шестхилядник или пък места където има война), та наистина кое ме е карало да избера това, което съм избирал...

 

Предполагам, че всеки си има и периоди през различни моменти от живота си, както имаме различни любови... Европейският ми период беше основно през 90-те, по същото време имах и Карибски / Централно Американски период. По едно време се бях запалил по Западното крайбрежие на Канада и Аляска. После пък ми беше страстта към Югоизточна Азия, сега в главата ми е само Африка, Южна Америка някак си от тук от там м-у другите, никога не съм имал специален период за там. Чудя се на Австралия и Океания дали ще им дойде ред някога...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Моите проблеми са малко по-различни - на много места не искам да ходя, а на други - искам по много пъти.

 

Откъм количество съм редуцирала нещата, но в този огромен свят и това не особено помага.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ами първото ми желание извтн Европа беше Китай и само лошото време през март ме накара да го заменя с Индия , просто ми звучеше безкрайно екзотично и шарено.

Тайланд просто защото можеш дa обиколя много мeста из региона съчетано с море през зимата.

Филипините бяха почти импулсивно решение , а Япония просто междинна спирка ...,а се оказа дестинацията която ми взе акъла.

Сега Азия ми поомръзна и бих погледнал нещо към Америките.

Мечтая за сафари в Африка , но докато не мога да си го позволя истински не виждам смисъл да тръгвам натам , освен може би един Занзибар за море...

 

Имам и аз десетина мечтани дестинации за които се оглеждам и ако излезе нещо изгодно мога да го реша за минути :)

 

В Европа ми се ходи постоянно на няколко места , а фиордите на Норвегия и Швейцария все ги отбягвам по финансови причини. Мога да си ги позволя , но принципа е никое пътуване да не ме затормозява съществено финансово.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм май най-лесен в това отношение :) Изборът е сведен по дефолт до общо взето определени държави или градове. И следя за всички (или хайде за 5 от тях) кога какви цени излизат. Ако не излизат, вече аз почвам да ги майсторя.

Ходя само в градове (държави), където има пищни фестивали, карнавали, паради, и изобщо празненства и тържества като новогодишните примерно. Изхождайки от тази позиция кръгът се ограничава предимно до Европа, Ц и Ю Америка, както и няколко държави в ЮИ Азия.

След като поизчерпах основните европейски дестинации, и то по над 4-5 пъти всяка, сега изцяло съм съсредоточен към Ц и Ю Америка.

 

Основният въпрос, особено ако човек има вече доста дестинации в колана си е дали да се отиде за където е излязъл изгоден билет или да се търси възможно най-изгодният билет за където искаме да отидем т. е. кое да е водещото.

Принципно не пътувам до някое място само заради излязъл изгоден билет (изключение правят само Лондон и Берлин). Водещото при мен от горната дилема е да търся, ровя и даже да си сглобявам сам възможно най-изгодния билет, когато се наложи за по-засукани дестинации по големи празници, когато цените на билетите скачат неимоверно много.

Ще дам пример с някои от предстоящите пътувания до  края на тази и началото на следващата година.

Всяка година ходя в Лондон за August Bank Holiday и карнавала Notting Hill (най-големия в Европа), в края на август. Този период съвпада много коварно с времето, когато гастарбайтерите и студентите пътуват в посока София - Лондон след края на отпуските и за началото на учебната година. Дори и цените на нискотарифните а/к са меко казано фрапиращи точно в този период, и започват от около 400 лева още с обявяването на разписанието. Решението е да се лети с отделни прекачвания - първо до град, който не е популярна дестинация по това време, и в същото време до който летят повече авиокомпании. Примерно такъв е Берлин (понякога Милано), а от там вече има поне десет варианта за евтино стигане до Лондон. Така получавам двойна наслада - летя 3 пъти по-евтино, и летя на повече самолети, съответно авиокомпании (нови по възможност). Тази година и на отиване и на връщане ще правя по едно прекачване, общо 4 полета до Лондон и обратно :)

Другият вариант пък ми се падна с ходенето до Бразилия за Карнавала догодина. Бях планувал Мексико с Веракрус, и след това да направя обиколка на юг по Ривиера Мая и Плая Кармен, след това по седем-десет дена из Белиз и Гватемала. Супер план. Но изненадващо изскочи оферта за Бразилия. За където само си мислех да ходя някога, но не очаквах да е толкова скоро. С лека корекция, и включване на повече градове, успях за час -два да си променя плана, и да сглобя перфектна обиколка на по-големите градове и интересни плажове, съчетани със седмица за най-големия по брой посетители Карнавал в света.

Историята за Чили е отделна. За там хем си ми беше мечта и целенасочена дестинация от години, хем търсих евтини билети, хем да е по Коледа и Нова година - най-високия сезон за там.  Почти невъзможна комбинация. Накрая успях да направя сглобката от билети, спестих някаква сума от горивните такси с включване на неочаквани летища за прекачване по пътя, и воала. Мечтата е на път да се сбъдне. Живот и здраве!

 

Малко се отклоних от основния въпрос, всъщност му отговорих, но малко по-подробно и обширно, но така се получи...

Редактирано от wilks
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Аз имам толкова желания,че само да се подаде сигнал за тръгване и съм готова.Даже имам един комплектован несесер винаги в готовност-само от време на време  проверявам дали има всичко в наличност

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Снощи сънувах , че полета ми за Малайзия е след час и петнадесет минути , а аз дори не съм подготвял багажа.

Трескаво почнах да хвърлям парцали и козметика в куфара , но добре , че се събудих да спре кошмара ;)

 

Идея нямам що пък точно Малайзия ???

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Идея нямам що пък точно Малайзия ???

Защото напоследък,по обясними за нас причини "Малайзия" се споменава на всяка 5 секунда.Няма как да сънуваш,че полета ти е за другаде!Единствените места,които могат да "конкурират"тази дестинация е Украйна-Русия и в последните дни Израел-Палестина.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Да и аз зацепих няколко секунди след като го написах. Явно към Украйна и Израел дори подсъзнателно не ми се ходи.

Сънувах три различни нeща и сега почвам да мисля над останалите - вдигнах скандал в единия и изгоних близък прител в другия , тежка нощ имах ;)

Връзка към мнение

По темата.....ходи ми се навсякъде.където не съм бил а и там,където съм бил!Много трудно избирам къде да отида,поради простата причина,че имам поне 20-тина набелязани дестинации,но определено взимам бързо решение ако има изгодна оферта за самолетни билети(за по далечните дестинации) и хотели (за тези достъпни с кола). :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Снощи сънувах , че полета ми за Малайзия е след час и петнадесет минути , а аз дори не съм подготвял багажа.

Трескаво почнах да хвърлям парцали и козметика в куфара , но добре , че се събудих да спре кошмара ;)

 

Идея нямам що пък точно Малайзия ???

Не сме у ред с тебе, брат :)

На мен често ми се случват такива сънища. Последния беше със затваряне на гейта пред мен (случвало ми се е реално, но имах късмет и чаровен наземен персонал, та успях тогава). Или да се събудя след такъв кошмар, и да почна да си търся сака и паспорта. Минута-две ми трябват да се осъзная, че е било само сън.

Имам и обратните случаи на сънища - да се събудя по обяд по време на пътуване в друг град, и да излетя от леглото с мисълта, че съм се успал за работа  :lol:  Да почна да си търся дрехите, и да се чудя къде по дяволите са ми ключовете хаха

 

Нямам идея защо пишем за това в тази тема. Както казах, не сме у ред, изперкала работа... ;)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не сме у ред с тебе, брат :)

 

Избираш примерно първите десет с най-много мнения тук и бъди сигурен , че всички до един не са съвсем наред ;). Така си мислех доскоро.

След като прочетох пътеписите на Тери ми се струва , че в този форум сме като пионерчета ...няма го елемента авантюризъм.

Искал ли си някога да галиш зелена мамба в джунглата и това да те прави шастлив ?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Започвам с бюджета - за дълго или кратко разстояние. Време - уикенд, седмица, две или повече. Скъпота на живота и настаняването. Ако билетите до Лондон и да кажем Дубровник са еднакво скъпи, то цените на настаняване, ресторанти, транспорт и т.н. не са (говоря наизуст не съм бил нито на едно от двете места). Какво искам да видя. С кого пътувам и съответно съгласуване. Имам ли познати на място. Аз имам приятели по целия свят, което ми е позволило да спестя стотици евро при пътуване, а и като живееш в чужбина винаги е хубаво да срещнеш стари приятели. Така че, ако имам покана - разглеждам я сериозно.

 

А и аз искам да отида навсякъде. Европа не ми е много интересна, (с няколко изключения) честно казано, нито Северна Америка. Но си имам топ дестинации на всеки континент.

 

Африка - обожавам. И не заради сафаритата, заради хората, обикновения начин на живот, сблъсъка с местни култури, примесени с колониално културно наследство, пъстротата на пазарите, спонтанността в отношенията, еклектиката на Африканските градове - магия, празник за всички сетива. Изпълнявам още една мечта с посещението си в Сенегал, нямам търпение. Набелязъл съм си Камерун, Габон, Кабо Верде, Буркина Фасо, Танзания, Намибия, Кения..... Когато му дойде времето и което по-напред, здраве да е.

 

Сега се оглеждам за Азия или Карибите и смятам, че следващото ми "голямо" пътешествие ще е в един от двата региона. Зяпам за оферти, но е въпрос на бюджет (най-вече), време, компания и т.н.

 

Как планирам - ами понякога пътуванията ме планират мен и се озовавам на места, където не съм и помислял да се намирам. Но когато настъпи МОМЕНТЪТ, знам че е настъпил, вадя банковата карта и резервирам.

 

Последното чудене беше Будапеща или Венеция горе долу еднакво скъпи оферти, след известно коелбаене си казах - нито на едното място си бил, нито на другото, от някъде трябва да се почне - и резервирах Венеция. Доста спонтанност има при мен като вземам такива решения.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Е добре успокоихте ме  :yahoo: . Повечето ми познати не пътуват много извън БГ (било скъпо, многио път, пък как ще се оправиш, ама тук си било много хубаво - такива неща) и постоянно ме упрекват, че се събуждам и решавам къде искам да отида. Едно от най-хубавите ми пътувания беше до Солун (с приятелят ми бяхме заедно от около 5-6 месеца, един ден му казах, че съм санувала, че отиваме в Солун, той каза "ами супер хайде" - на следващия ден вечерта след работа тръгнахме.

Беше супер, без плануване, без резервации просто така.)  

Почти по същия начин беше и Истанбул, след това пътуване се влюбих в града и го посещавам поне един уикенд в годината. 

 

Що се отнася до адреналинните пътувания: предното ми ходене в Истанбул, беше точно по време на проблемите им и беше невероятно (около нас арестуват някакви хора, имаше димни завеси, абе яко беше :ninja:  ). При първият ми Истанбул гръмна бомба на площада (бях минала преди 2 часа на същия площад). 

Сега съм резервирала Израел за януари (дано спрат да се бият, че иначе ще трябва да ходя в Украйна :) ). 

 

Добре, че има и други, та да не се чувствам сбъркана, че така взимам решенията.

 

ПС: Слава богу, приятелят ми е навит да ходи на всякъде. Като се запознахме казваше, че никога няма да ходи в Турция и за една година го заведох 3 пъти и му мина  :yahoo: .

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Преди си имах две-три дестинации и просто чаках да им дойде времето.Откакто следя форума и благодарение на вас страшно се запалихме (аз+половинката) по Исландия.Просто съм обсебен от Исландия.Слава богу вече имаме купени самолетни билети и резервирани две нощувки.Надявам се но неделя вечер да съм букнал и другите пет нощувки.Лошото е,че до 13.05.2015г. има още много месеци.От предпоследното си пътуване през юни в Норвегия осъзнах,че май си падам повече по природа отколкото по музеи.През септември сме за една седмица на Закинтос.Мислихме,мислихме и остановихме,че от септември до май са доста месеци застояване на едно място.Та решихме началото на декември да отидем за четири-пет дни до Париж.Те май и от декември до май са доста месеци!?!?Та ще видим...

Иначе по принцип си набелязваме една по сериозна-като сума и подготовка-дестинация за годината,а другите няколко са по-скоро спонтанни.Все още избягваме далечни презокеански пътувания,заради бизнеса си-просто не можем да си позволим да отсъстваме 20дена,а да отидем за една седмица до САЩ например е несериозно.Сега сме на 46год. и дано сме живи и здрави и да имаме възможност да попътуваме 15-20години,че много имаме да наваксваме.

Редактирано от Emil Chakalov
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Толкова различно е всеки път това с избора...освен, че винаги ми се ходи, и то навсякъде си имам места в главата, които знам, че трябва да видя и такива, за които сякаш все още не е дошло времето. Не знам защо- например все още не съм била в Париж и някак не ми се и отива, докато знам, че трябва да го видя така или иначе. Но пък достъпът до там е толкова лесен, че винаги може да го направя...Обикновено местата идват от само себе си- някой разказ или снимки те грабват и хоп!- сдобил си се с дестинация. В момента нещата седят така- пролет и есен мога да отделя максимум по 2-3 седмици за нещо по-голямо. През останалото време ако открадна ден към уикенда и направя нещо бързо из Европа, било то да гледам волейбол в Италия, Турция или според случая или просто за разходка.

Проблем се оказва обаче, че леко плановете ми вече са напред за две години, най-малко...

Тази разпределих големите така- март- Азия /Малайзия, Сингапур, Тайланд и Индонезия/ за три седмици и почти наредените през септември две седмици в Андалусия и Мароко.

Следващата- от средата на февруари Азия /но коя точно докато не взема билет не смея и да кажа, въпреки, че по план са Шри Ланка, Малдиви и Индия/ и евентуално октомври една Австралия /само минаване/ с Нова Зеландия и Фиджи /ако остане време/.

Та такива ти ми работи..а че не сме добре, това е ясно. Но пък на мен ми е добре. :lol: :lol:

Редактирано от Тони
  • Харесвам 5
Връзка към мнение
батко Биси

Обикновено следващата дестинация се избира в следствие на случайно видяна снимка или прочетена история. Нямам много държави зад гърба си, та може да се каже, че беше лесно до скоро. Някои държави просто не могат да ме привлекат и до момента ги избягвам всячески. До други много искам да отида, но ме спират визите и не сядам да проучвам изобщо за тях.

В момента, в който решим с приятелката ми къде ще се ходи се купуват билетите без много търсене. Прецедент е само Исландия, която отне около месец. Едва след това решаваме какво ще правим на мястото и попрочитам бегло предварително, но без твърда програма.

Връзка към мнение

Аз имам много места в главата, които искам да видя, но решенията вземам спонтанно. Намирам евтини билети и скачам, но винаги си оставям достатъчно време да разуча и организирам подробно. Аз по принцип чета много и за всякъде, където мисля, че бих отишла, така, че имам груба представа, след като купя билетите просто изчиствам детайлите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Чета учебниците по география, чета списание "Паралели", гледам си атласите, гледам предаването "Атлас", гледам снимки, сменящи се сцени и се опитвам да се пренеса мислено в тези светове - на прерията, на пустинята, на джунглата. Така картата на света бе разпредлена на отделни зони -  на местата с екзотични кътчета на тропическия рай, на суровостта на севера, на просторите на прерията и саваната или иначе казано на усещането да си в различни природо - географски зони. Имам представата в главата си какво да очаквам - и том хем е било според представите ми, хем винаги е имало някаква изненада.

 

Но понеже тези зони обхващат понякога много страни, естествено в началото гледах да има някава водеща забележителност като природен феномен (архитектурно - исторически забележителности са по-второстепенен фактор при избора на дестинация, въпреки че и такива имам. Ето защо Мачу Пичу ми е по-надолу в списъка засега). 

 

Първо: След първите няколко пътувания постепенно се придвижих до концепцията природата да ми предоставя някакво шоу - огромни водни маси ли ще падат от водопади, лава ли ще бълбука в кратера на вулкана, стада слонове ли ще се мотат нагоре - надолу няма значение, ама нещо трябва да се движи, да подскача и вихри. Отчитам като най - голям пропуск, че нито веднъж за 3-те ми престоя в САЩ не постетих гейзерите в Йелоустоун.

 

Второ: е, гледам и има някакъв разум относно поемането на риска на такива места, така че сезонът е изключително важен при избора. Не бих отишъл примерно в югоизточна азия по време на дъждовния сезон. Обичам да наблюдавам мощта на Земата, но не и да изпитвам яростта на природните стихии върху себе си.

 

Трето: цената - за отделните дестинации имам нещо като таван/предел колко бих дал. При самолетните билети разчитам на регулярни или случайни промоции и постепенното нагласяне на цялостата цената до приемливото по мое мнение ниво. Статистиката показва, че самолетния билет е в рамките на 25-33% от целия ми бюджет.

 

Заключение: и аз съм като тези магеланци, които имат и действат по потенциални дестинации, без да имам твърди критерии за следване, които да ме ограничават в избора на конкретна дестинация. Имам списък с желани страни/региони за посещение, като в него просто тези обекти на желания си сменят позициите според възможностите и конюнктурата.  

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

При мен единият приоритет е концертният рок туризъм. Групите, които ме интересуват ги следя по-детайлно и когато наближи времето, започват бюджетни и градски анализи кое е най-добре. Примерно есента U2 и ACDC ще издадат албуми, което означава, че ще има турне в Европа догодина, но билетите може да ги пуснат още тази година. А търсенето е огромно за топ групите, билетите се изкупуват за часове/дни, така че няма място за случайности, а единствено и само по-детайлно планиране.

 

Вторият приоритет е по-улеснен. Семейната и приятелската среда е италианофилска. Няма хън-мън, чуе ли се, че еди-какво си е по-красиво от светата троица Рим-Венеция-Флоренция и настъпва леко смущение, преминаващо в дискусии с непридвидим характер и евентуално стигащо до крайната му фаза, където за да е интересно няма да кажа какво се случва :P.

 

След по-задълбочени прочити на специализирана литература за архитектура, изкуство, история, цивилизация; множество изгледани видео материали; незнайно колко прочетени пътеписи; ампутиране на патриотиочни предразсъдъци и повърхностни туристически клишета; всичко това в съчетание с личните ми пътешественически преживявания и светоглед съм установил, че Италия е най-красивата държава в света :). Това е положението, драги магеланци, така са се случили нещата... не може да се борим с цивилизацията. 

 

Така че следващата дестинация ще е планирана и европейска. Като цяло Южна Европа е предпочитаният район. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.