Прескочи до съдържание

Шотландия


trancedrift

Препоръчани мнения

Забелязох че няма тема конкретно за Шотландия и реших да споделя няколко снимки, струва си посещението :)

 

 

Замъка на Единбург, при залез

DSC00675_zps37961451.jpg

 

 

Лох Нес

DSC01307_zpsb8573501.jpg

 

Типичен пейзаж

DSC01089_zps3cf3bd59.jpg

 

Река Спей

DSC01454_zps57ac5e33.jpg

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Писали бяхме малко в една друга тема, копирам:

 

http://magelanci.com/topic/2075-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%88%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F/#entry37274

 

Специално за Георги, не съм му казвала преди :) за едно летище в Шотландия:

 

http://www.hial.co.uk/barra-airport/visitors/

 

Сега тече годишният фестивал в Единбург:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Edinburgh_Festival

 

Плажовете на островите (Outer Hebrides) и на северозапад са уникални:

 

http://www.undiscoveredscotland.co.uk/harris/luskentyre/

 

http://www.undiscoveredscotland.co.uk/kinlochbervie/sandwoodbay/

Връзка към мнение

Дам, фестивала Edinburgh Tattoo го изпуснаме за един ден, ама Highlands си струваха също. Друг бонус на Шотландия, само за ценители, е че може да си обиколите няколко фабрики за уиски (наричам ги фабрики щото май ми е беден българския и не знам какво да им казвам, казанджийни?? :D ) и да си напазарите от извора, като се казва. Вече имам и уиски паспорт с които мога да посещавам турове безплатно :) Това ме връща на темата за куфарите - тези уискита които си взех не бих ги сложил в мек куфар, все пак струват повече от полета до там...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Уиски може в куфара, само трябва да е опаковано (вадиш от кутията и опаковаш, може да го сложиш пак така вътре). Аз опаковам във вестник и дреха. Цените във фабриките са като в магазина; а там по-често има промоции. Най-добре е на летището: бутилките са по 1 л. и е по-евтино. Може и на нашето летище в София: много добри са цените и има свестен избор. Просто във Великобритания акцизите са много високи, което прави алкохола доста скъп.

Връзка към мнение

 Най-добре е на летището: бутилките са по 1 л. и е по-евтино.

На летището алкохолът е фалшив - многократно тествано и сравнявано. На всички популярни марки уиски на гърба пише, че са произведени в Родос - това е гръцкият "цар Киро".

Винаги моля познати и приятели да ни носят (по възможност) уиски като настоявам да е купено от вътрешността на страната, а не от летището.

Връзка към мнение

Фалшив алкохол на летища във Великобритания? Купувала съм и от Софийското, пише че е произведено в Шотландия. Може ли да покажеш 'фалшиво' уиски?

 

Специално си извадих еднолитрова бутилка от колекцията, пише си произведено и бутилирано в Шотландия.

Редактирано от Мрън
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

(наричам ги фабрики щото май ми е беден българския и не знам какво да им казвам, казанджийни?? :D )

дестиларни // дестилерии ?

Не че са български думи, но това е термина за "фабрика" за спиртни напитки и етерични масла (включително и уиски)

Връзка към мнение

Ами дестилерия ще да е, ама не е много българско. Не съм много съгласен с това че във въпросните дистилерии е по-скъпо от летищата и супермаркетите, от това което мога да сравня е по-евтино от шотландските супермаркети и магазини за уиски, и от шотландските летища. На Схипхол не съм проверявал, а в София и Варна от нещата които съм купувал съм останал с много сериозни притеснения относно автентичността им ;)

 

Плюс това там на място също има промоции, ако се регистрираш към някое уиски сдружение, при това безплатно, отнасяш директно 10% отстъпка, и други екстри като обстойна дегустация на цялата палитра уиските които предлагат, стига да не си шофьора  <_< И като цяло преживяването е друго. Нещо автентично е и си остава като хубав спомен, част от мястото което си посетил и не подлежи на критика и сравнения. Все едно да ядеш хагис и да кажеш че бахура на баба ти е по-вкусен  :lol:

 

Междудругото като заговорихме за алкохол - и шотландската бира заслужава споменаване. За неопитни пиячи препоръчвам да стоят настрана от ales, или поне повечето от тях, обаче за ценителите на интересните бирени вкусове бих препоръчал шотландските pilsner сортове бира. Включително червени и тъмни. Различават се от mainland европейските по леко горчивния си вкус, напомнят на ale "резачките", но са много по пивки. На мен лично ми стана любима Sunburst - правят я с чешки хмел, но с неповторим местен привкус.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Фалшив алкохол на летища във Великобритания? Купувала съм и от Софийското, пише че е произведено в Шотландия. Може ли да покажеш 'фалшиво' уиски?

 

Специално си извадих еднолитрова бутилка от колекцията, пише си произведено и бутилирано в Шотландия.

За Шотландия не знам.

Моят опит е с лондонските летища. На всички бутилки пише: "Родос", a на купените от вътрешността на страната пише: ""For the UK market only".

 

Сравнявали сме една и съща марка уиски, купена от летище и от магазин. Нищо общо. Бутилките си ги пазя.

Връзка към мнение

Никой не отрича посещението в дистилерията като приятно, интересно и полезно. Но не е най-доброто място за купуване на уиски. За да не сме голословни, ето: Glenmorangie се продава на място за 35.95:

 

http://www.moethennessy-selection.co.uk/staticoffers?pid=12#

 

Даже мога да потвърдя, защото бях там преди 2 седмици. Да видим супермаркета:

 

http://www.mysupermarket.co.uk/asda-compare-prices/Spirits/Glenmorangie_Single_Highland_Malt_Whisky_10_Years_Old_700ml.html

 

Без да има промоция, 34.50. Средна цена за периода около 31.50.

 

Какво общо има бахура не разбрах? Никой на сравнява хагис с бахур; все пак не съм написала, че шотландското уиски е като Дива коза или нещо подобно, просто казах къде е по-евтино да се купува едно и също нещо. На летището често има оферти за 2 бутилки по един литър за 70 паунда. Не съм попадала на фалшиви засега, но ще се оглеждам.

Връзка към мнение

Разлика от един паунд не мисля че е чак фрапираща, същото е и с уискито което аз си взех първо - Dalwhinnie 15 годишно, 35 паунда в дистилерията, 43 евро в магазина в Холандия, 35 паунда в Теско според сайта които даде - разлика 0. Но аз лично съм по горд че си го взех от дистилерята след като го дегустирах да се уверя че ми харесва... добре де кого заблуждавам, единственото уиски което съм пил и не ми е харесало е Black Ram  :P

 

Не съм имал предвид нещо обвинително със сравнението с хагиса, извинявам се.

 

Ето още една снимка за да подкрепя извинението си.

 

Дъжда се спуска над Лох Лаган

DSC01197_zps58332f87.jpg

 

Залива при устието на Финдхорн

DSC01554_zps86975714.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

 единственото уиски което съм пил и не ми е харесало е Black Ram  :P

e, то въобще това нещо да се нарича уиски е малко ..., как да се изразя по-меко - малко неуместно ;)

Връзка към мнение

На летището често има оферти за 2 бутилки по един литър за 70 паунда. Не съм попадала на фалшиви засега, но ще се оглеждам.

Най-малкото видиш ли "Родос" на гърба на бутилката, значи е менте.

 

Какво общо има Родос с уискито изобщо?  - мисля, е логичен въпрос.

Връзка към мнение

Ех, само на номер 11 и 13 съм бил. Приходи ми се пак...

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте отново! Прибрах се от моето кратко, но много приятно пътуване до Шотландия. Признавам, че Шотландия ме изненада и очарова с красотите си. Наред с Единбург и Глазгоу, си направихме едно пътешествие по селските пътища, извън магистралите. Още са пред очите ми нижещи се пасторални картини на зелени ливади с пасящи говеда и овце, китни селца и ферми. Приятно впечатлена съм от любезността и приятелското отношение, което срещнахме навсякъде. Куриоз беше само, че в провинцията между 2 и 5 часа следобед няма къде да хапнеш, никъде не се сервира храна. Разгеле  пред замъка Стърлинг намерихме една средновековна кръчма, в която имаше багети, та хапнахме. Посетихме монумента на Уилям Уолъс в Стърлинг/ "Смело сърце" е любим филм на половинката, няма как/ :), Лох Катрин и близката дестилерия Auchentoshan, Лох Ломонд с прекрасното селце Luss, замъка Стърлинг, замъка Балок. Дадохме всичко от себе си, за да опитаме повече видове бира и уиски и се справихме добре с таз нелека задача. На мен ми се хареса най-много Glenmorangie, специално препоръчано ми в една бойна кръчма от местен ценител на преклонна възраст. :)

Замъка Балок

post-1273-0-51101100-1411141099_thumb.jpg

 

Гледка от замъка към езерото Loch Lomond

post-1273-0-84117700-1411141790_thumb.jpg

 Нещо не мога да кача повече снимки. В следващ пост ще продължа.

 

 

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Лох Ломонд

2uyq8a0.jpg

 

30i9esz.jpg

 

Монументът на Уилям Уолъс

post-1273-0-06279700-1411143864_thumb.jpg

 

Истински лорд, не разбрах името му, с костюм с шарката на клана

vnm14g.jpg

 

Типична картина

2hdnnd1.jpg

 

Замъкът Стърлинг

24qla4h.jpg

 

post-1273-0-67595400-1411144707_thumb.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Аз изтупвам темата, за да се похваля, че спечелихме пътуване до Единбург.

Самолетни билети + хотел.

За първи път ще ходя и няма да организирам, което малко ме притеснява.

 

Хотелът не ми се струва мн. централен.

 

А живот и здраве, периодът е 10.04-14.04

Та, разгледах темата.

 

Ако някой може да каже дали извън самия Единбург някъде на ок. 100км., напр., има нещо интересно, което може да се посети?

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Можете да посетите Глазгоу, 50 мин. път с влака. В Стърлинг също има замък подобен на този в Единбург. St. Andrews е приятно място. Има и еднодневни организирани турове с бусчета аз Шотландия.

Връзка към мнение

Използвам въздигането на темата да питам аз Георги, (макар че много пъти сме го разисквали, но при друг казус и обстоятелства) дали не е възможно да се разцепи тая Великобритания на съставните и части? Все пак посетил Лондон (Англия) не би трябвало да се уравнява на посетил Великобритания (Англия+Северна Ирландия+Уелс+Шотландия) някак си...

Редактирано от Plovdivian
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Само чакам Основателя да цепне Шотландия като отделна опция в списъка с посетените държави и моментално се организирам за посещение (за бройката най-малко) :)

 

Иначе някои хора твърдят, че в доста аспекти Шотландия е много по-близка до Скандинавия, отколкото до Англия. Не знам доколко е вярно.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.