Прескочи до съдържание

плащате ли предварително


Препоръчани мнения

Не знам, дали има такава тема, темите станаха много, ако има, модераторите да се намесят. Та въпроса ми е: какво и доколко сте склонни да платите онлайн или по банков път предварително? Не ви ли е страх, че няма да получите на място това, което сте спазарили, примерно по интернет предварително, или, че по някаква причина няма да излетите и парите ви ще изгорят. Питам, защото както писах в други теми, имах такъв случай с полет до Израел, където нямаше алтернативен вариант и получих като компенсация други билети, но за след 20 дена и всичко предплатено изгоря. Чела съм и за агенции, от които хората се оплакват, искам да резервирам предварително, но много се чудя.

Връзка към мнение

Обикновено free cancelation са с по-височки цени.

Страхът не е , че няма да получа това за което плащам , а че може да се прецакат полети , болести , неотложни ангажименти в БГ и прочие.

Хотелите првдварително съм ги проучил в TripAdvisor и подобни източници с реални снимки , а не напудрените рекламни професионални фотоси на хотела

 

С изключение екскурзиите в екзотични дестинации които на място почти винаги спазаряваш много по-евтино обичам всичко да ми е предплатено.

Мразя да нося много пари в брой , а картите винаги може да откажат :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз предпочитам да закупя всичко възможно по интеренет с цел да не нося много кеш в себе си, а и да не се занимавам на място със закупуването на билети. Естествено хотелите, които резервирам са с възможност за free cancelation, но това е поради причина, че може да изникне друга по-добра възможност. Общо взето винаги ровя за хотели до последния момент, но принципно първия избор се оказва и най-точния.

До скоро не се бях замисляла сериозно за възможността за финансови загуби поради предварително закупуване на билети, хотели и т.н., но вече го правя. Е по принцип кредитната ми карта е със застраховка отмяна на пътуване и се надявам да си върна парите, ако нещо се случи.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Последно време въм си променил политиката в това отношение - плащам възможно най-много неща предварително (все пак внимавам на кого пращам парите) за да нося по-малко пари в брой със себе си, както и да чарджа по-малко кредитни / дебитни карти. Шанса да ми вземат номера на картата някъде и/или да ми копират данните от банкомат или POS устройство е според мен по-голям, от този да ме излъжат при предварително плащане. На някои пътувания вече плащам до 90% от всичко предварително (билети за какъвто и да било транспорт, хоп-он хоп-оф автобуси, гидове, настаняване и различни активности). Понякога може да се спести много, ако се плати предварително без възможност за отмяна (примерно на hotels.com). Имал съм случаи за предплатена лоджа 9 месеца по-рано чрез тях, в резултат на което реализирах спестяване от над 1,000 долара за двама човека.

 

Да не говорим за по-малки разправии със смяна на валути (където шанса да те прекарат с кур(с)а винаги го има).

 

При предварително плащане нося кочан с ваучери (защипани с телбод) на три различни места (един в мен, един в жена ми, един в някой от багажите) и само късам от там като дойде времето да се ползва нещо.

 

За да предпазя вложените средства от изгубване при отказване на пътуването при непредвидими обстоятелства, си купувам застраховка за пътуване, която включва отмяна на пътуване и има достатъчен лимит за това (Номадите). Застраховката излиза по-скъпа от българските, но покрива и много други неща - неограничен лимит за асистанс при здравен проблем, хоспитализация, евакуация и пр. закъснение, изгубване на багаж, пропускане на полет, самоучастие в случай на щета при наемане на кола и още някои други по-маловажни за мен.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Винаги всичко плащам предварително. По възможност поне 4-5 месеца, понякога и по-рано.

Обикновено това ни спестява над 30% от цялата сума за пътуванията. Имам предвид пътувания около 2 или повече седмици, Минимум 14-15 нощувки. Понякога обаче дори и при по-кратки пътувания спестявам от ранните плащания или промоции на хотели по толкова. Примерно последното ни пътуване до Дубай излезе точно 1300лв. за 6 дни (от тези 1300 440лв. бяха визите ни) Като спахме в 90 квадрата апартамент с огромен хол, спалня, отделна кухня, две бани. на 10метра от метро станция.

Като плащаме всичко предварително  не нося много пари в брой в себе си.

Но винаги имам поне по 2 дебитни карти. Кредитни не ползвам много отдавна и никога в нито една точка на света не съм почувствал липсата им.

Обикновено едната дебитна карта винаги е абсолютно чиста. Т.е. никога с нея не съм плащал нищо по интернет, а другата, с която плащам всичко е оставена на санитарен минимум, примерно 100-200 евро. Но имам и втора сметка в банката издател на картата, от която мога по всяко едно време на денонощието(при наличие на интернет)онлайн  да прехвърля каквато сума поискам в дебитната си карта и да платя веднага. Така не рискувам някой да ми източи картата и в същото време нямам лимит. колкото искам толкова мога да прехвърля и похарча.

Единственото неудобство на предварителното плащане са цялата папка с резервации на самолетни билети, хотели, автобуси, влакове, корабчета, музеи и какво ли не още, която трябва да носим с нас. Като всички тези ваучери и резервации освен на хартиен носител са и като pdf файлове в смартфона и таблета ми. Така дори да изгубим някой не е фатално.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Георги Матеев

Много зависи от конкретната дестинация. Понякога предплащам всичко, понякога - почти нищо (освен самолетните билети, разбира се). В повечето случаи не нося особено много кеш, а разчитам почти изцяло на кредитната си карта. Не се е случвало никога да засече. Е, нося и една дебитна за всеки случай.

 

Обикновено при хотелите разликата е най-осезаема. Веднага давам конкретен пример. Преди 4 месеца си резервирах и предплатих хотел на Санторини, който излезна 110 евро за 5 нощувки. В момента същия хотел за същите дати с абсолютно същите условия за резервация струва 480 евро.

Редактирано от Георги Матеев
Връзка към мнение

рядко, най-вече за някой заблуден бърз влак. за хотел абсурд предварително. дори и  да съм платил при настаняването. но стаята не ми харесва. си искам парите обратно и търся друго настаняване.  на снимки е едно. а не място друго :)

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

Никога не съм предплащал нищо, освен много рядко хотел.

То аз допреди 3г. обичах да нямам резервиран хотел и да си търся на място, когато стигна или когато имам свободно време (това не в големите градове разбира се).

Връзка към мнение

Не знам, дали има такава тема, темите станаха много, ако има, модераторите да се намесят. Та въпроса ми е: какво и доколко сте склонни да платите онлайн или по банков път предварително? Не ви ли е страх, че няма да получите на място това, което сте спазарили, примерно по интернет предварително, или, че по някаква причина няма да излетите и парите ви ще изгорят. Питам, защото както писах в други теми, имах такъв случай с полет до Израел, където нямаше алтернативен вариант и получих като компенсация други билети, но за след 20 дена и всичко предплатено изгоря. Чела съм и за агенции, от които хората се оплакват, искам да резервирам предварително, но много се чудя.

Ние пътуваме предимно из Северна Америка и се налага да плащаме предварително за почти всичко. Има опция да купиш за малка сума застраховка на пътуването ти или да платиш стая в хотел или самолетен билет, които може да се откажат на по-кусен етап и да ти върнат парите. Притеснявам се понякога, да не стане нещо, но то не зависи от мен, така че няма какво да направя. Единственото е така да планирам, че примерно да избегна междинни полети през Ню Йорк през февруари, когато вероятността да има снежни бури е голяма, и да се пътува през Далас.

Хубавото на предварителното плащане е, че докато стане време за пътуването ти всичко е платено и няма да имаш повече големи разходи.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, гледам да съм платила предварително всичко, което може. Изгорях веднъж с билети и заплатен хотел във Валенсия, но продължавам да поемам този риск. При предварително плащане на хотел съм получавала значителни отстъпки /например 43% за хотел в Барселона/. За входни такси за различни музеи и увеселителни паркове също при онлайн плащане освен, че се спестява чакане на опашка и губене на време хората дават и отстъпки. Последно в увеселителния парк Heide park в Soltau при онлайн закупуване на билети получих 30% отстъпка, в Берлин билетите за Леголанд ми излязоха с 50% отстъпка. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Когато пътувам със самолет няма как да избегна предварителното плащане на билетите. За хотели винаги избирам опция без предварително заплащане. При изключително добри оферти като съотношение цена/качество ми се е случвало да предплатя хотел, но това се случва по правило малко преди самото пътуване, когато общо взето всичко вече е ясно. Не правя застраховки "отмяна на пътуването", защото не вярвам в реалното им (или най-малкото безпроблемното им) реализиране в случай на необходимост. Общо взето внимавам да не извърша предварителен разход, който бих могъл да избегна дори и с по-висока цена при отложено плащане. Обикновено става дума за около 10% нагоре, сума, която от моя гледна точка не е достатъчна, за поемане на излишни непремерени рискове...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Обикновено плащам предварително по интернет, вкл. и за хоп-он хоп-оф и ескурзии. Не съм имала проблеми, даже веднъж автобусната линия, оперираща Талин-Вилнюс, ми върна парите, когато канцелирах. В Азия се случва често да искат плащане на място и е доста неудобно.

Връзка към мнение

Стремя се да плащам абсолютно всичко предварително, стига да мога да си го позволя. Отстъпките са едно на ръка, по-скоро не заради парите само, а аз самата се чувствам комфортно. Прочетох neuromanec за хотелите и се усмихнах - импровизациите са страхотно нещо, но аз явно съм остаряла, защото липсата на сигурност по-скоро би ме депресирала. Освен това съм една претенция...  :wacko: Не говорим за скъпо в никакъв случай, а за съответстващо на желанията ни място. Например, аз искрено мразя стандартните и безлични хотели, обожавам местата с атмосфера. Не че няма да издържа на дадени условия, но това ще ми скапе настроението.

 

Немаловажен е и факта, че при предварителни плащания разходите се разпределят равномерно...  

 

А за риска за отмяна на пътуването... Имам застраховка - доскоро нямах, признавам, но не съм и правила презокеански пътувания за моя сметка (били са служебни). По-скоро е въпрос на мислене. Приела съм, че парите са ресурс, който може да се възстанови и се стремя да не се ядосвам при загуби. Ако загубите станат факт - губила съм много, макар и не от пътувания - нещата не стоят точно така :) , но е въпрос на трениране на мозъка наистина. Моля се само да съм здрава, защото когато не съм, изобщо не ми пука за пари и пътувания...  

 

Поздрави. 

Връзка към мнение

Плащам почти всичко предварително. От  хотели, трансфери, транспорт, билети за посещения на музеи, галерии, представления и т.н. По този начин дори спестявам не малко средства. Хотелът го разучавам предварително. Отзиви от други отсядали са много важни при избора ми, оценка в TripAdvisor също, а и когато се резервира по-рано може и цената да е съвсем различна отколкото преди тръгване или на място (а и не винаги сайта на хотела дава и най-добра цена). :)

Връзка към мнение

Плащам каквото е възможно предварително първо, защото в доста случаи се спестяват немалко средство и най-вече защото предпочитам на място да имам колкото е възможно по-малко грижи, за да мога да се наслаждавам на разходката и да не си губя времето с неща, които е можело да свърша предварително пред компютъра.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Прочетох neuromanec за хотелите и се усмихнах - импровизациите са страхотно нещо, но аз явно съм остаряла, защото липсата на сигурност по-скоро би ме депресирала. Освен това съм една претенция...  :wacko:

Когато съм на път - имам предвид да обикалям и да не спя повече от един, рядко два пъти на едно място, много трудно мога да предвидя докъде ще стигна и какво ще ми хареса повече, какво по-малко, тогава просто спирам където реша и търся място за преспиване. Това в Италия, Англия, Португалия, Перу, Бразилия, Патагония... Естествено хотела е само място за преспиване, никакви претенции освен да не е някаква мизерия  :) Навсякъде сме били с кола, освен в Перу, когато ползвахме автобуси. Разбира се в големите градове резервирам предварително, иначе би паднало голямо лутане. (Не че не съм го правил и в Лондон - слизам на Виктория и по улицата с хотелите питам стая за сам човек - 30 паунда - готово, оставям багажа и бягам - това преди 10 години де). 

Веднъж ходихме на карнавал тук с презумпцията че ще се спи в колата - то 2-3 часа да сме спали, и то защото сме стари вече, иначе и толкова нямаше да има. Ама да намериш хотел един ден предварително по време на карнавала само за една нощ е мисия невъзможна. 

 

Сега с децата (и многото багаж) вече не става.

Връзка към мнение

Когато съм на път - имам предвид да обикалям и да не спя повече от един, рядко два пъти на едно място, много трудно мога да предвидя докъде ще стигна и какво ще ми хареса повече, какво по-малко, тогава просто спирам където реша и търся място за преспиване. Това в Италия, Англия, Португалия, Перу, Бразилия, Патагония... Естествено хотела е само място за преспиване, никакви претенции освен да не е някаква мизерия  :) Навсякъде сме били с кола, освен в Перу, когато ползвахме автобуси. Разбира се в големите градове резервирам предварително, иначе би паднало голямо лутане. (Не че не съм го правил и в Лондон - слизам на Виктория и по улицата с хотелите питам стая за сам човек - 30 паунда - готово, оставям багажа и бягам - това преди 10 години де). 

Веднъж ходихме на карнавал тук с презумпцията че ще се спи в колата - то 2-3 часа да сме спали, и то защото сме стари вече, иначе и толкова нямаше да има. Ама да намериш хотел един ден предварително по време на карнавала само за една нощ е мисия невъзможна. 

 

Сега с децата (и многото багаж) вече не става.

 

 

Хахаха, точно това имах предвид - пълна импровизация :) Точно така процедирах преди години, сега нещо съм се повредила... грхххх... Иначе за хотела си абсолютно прав, дадох го като идея - че много обичам да ми е комфортно на душата, не толкова на тялото :) Поздрави на семейството!

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.