Прескочи до съдържание

Ски туризъм


temporary

Препоръчани мнения

Имали скиори във форума? Къде карате ски?
Аз съм била само във Вогел (Словения) - влюбих се в страната, в словенците и в Юлианските Алпи и в Монтекампионе (Италия) - където бих могла да разкажа повече за самато област, от колкото за пистите, че ме наболяваше коляното тогава.

p.s. Не намерих такава тема, ако има друга сходна - моля за извинение.
 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Със скромен опит съм и аз - Saint Martin de Belleville - Les 3 Vallées, Франция.

Останах очарована от съораженията в Saint Martin. А селището си е издържано цялото в автентичен стил.

 

Редактирано от miroslava
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Би ли споделила впечатления от Словения,например, цените на ските под наем и дневните карти.Аз само в България съм карала,но от миналата година се интересувам за друга дестинация.Разбира се цените ме спират,че и ту са доста соленички вече.

Редактирано от Sara
Връзка към мнение

Мирослава, а какво е настаняването, как пътувахте, какви са ориентировъчно цените.

Сара, не помня много конкретните цени от преди няколко години, но ми се върти нещо от сорта че другарчето беше сметнало че седмицата там беше излезнала по 1000лв. на човек. Пътя е някъде към 1000 км., пътувахме с кола. На отиване спахме една нощ в Любляна - за да разделим пътя и за да я разгледаме. На връщане не сме нощували никъде. Има такси за магистралата малко и за Словения трябва винетка, която се купува на границата (поне така беше тогава - не знама дали има промени сега). Бяхме в един хотел който предлагаше закуска и "5-степена" вечеря към нощувките и меко казано ни угояваха като прасенца. Единственото друго което си купувахме, като храна бяха едни банички с месо, и то не защото сме гладни, а защото бяха невероятно вкусни. Заради келешлъка си карахме по 5-10 км. до близкото село, където беше баничарницата. На прибиране към София изкупихме и готовата и замрасената продукция :D Има шатъли до "долната станция" на лифта (гондолата), но ние тези 800 м. (примерно) ги минавахме с колата. Нямаше такса за паркинг, до колкото зачетох и сега паркирането е free. В почивните дни, в които имаше повече хора, служители се грижеха за движението и да напътстват къде има места за спиране (спираше се между дърветата). Имахме и някаква отстъпка от цените за карти и за наемане на ски. По спомени картата на ден ни излизаще под 50 лв. За наема, на един чифт ски, не помня колко давахме - но едвали повече от 25лв. Гледам в момента цените на карти във Вогел - еднодневен ски пас е 29 евра, вече като си вземаш за повече дни, за семество и т.н. излиза по-евтино. Ние имахме и отстъпка от хотела, не знам дали още имат такива практики. Ето сайта на Вогел http://www.vogel.si/winter/prices-and-info Навсякъде са много мили и гостопиемни. Примерно единият ден валя и духаше вятър и отидохме при рент-а-ските и ги помолихме да наемем един чифт очила - техните бяха свършили и се разтичаха и донесоха три различни модела чисто нови очила, за да си изберем. Избрахме си. На въпроса калко дължим, ни отговориха "Нищо, вие сте наши клиенти, само ни ги върнете :)"
Района около който е Вогел е Бохинжкото езеро, също така и национален резерват на Словения. Много е красиво! Предлагат и летен туризъм там. Наблизо е и Блед (пътя минава от там) - също невероятно красив град! Имаше и още 2 ски зони наблизо, но не сме ги пробвали, ски пасовете ни бяха само за Вогел.
Като лифтове и брой писти Вогел не е някаква мегаломания - има към 5-6 лифта и 10-тина писти. На мен лично ми бяха досатъчни. Ако човек държи да има поне 50 писти и лъскъви съоръжения - може би не е неговият ски център това.
Най-добрият ски курорт на Словенците е Кранжка гора, но ние съзнателно не отидохме тогава там - искашме по тих и спокоен курорт.

Редактирано от temporary
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Моето не знам дали е точно туризъм, понеже живея тук, но все пак мисля че бих бил от полза на желаещите да пробват как се карат ски в Швейцария, понеже дестинацията не е популярна в България по ред причини, но си струва да се види.

 

До момента съм карал на:

 

Сейнт Мориц / Енгадин - Corviglia, Diavolezza. - 4 ски зони (за другите две не остана време) с различна насоченост за различни видове скиори; хотели + начална станция на лифтовете на 1800м надморска височина. Подходящ за края на сезона - Март, Април. В топ сезона цените са наистина топ в света без преувеличение, но в края на сезона стават човешки, дните са по-дълги, съответно може да се кара повече, а и да се прекарва повече време навън. Пистите се обработват всеки ден без изключение. По-труднодостъпна. Включва преминаване на поне един високопланински проход (Julierpass, Albula, Maloya, Bernina), което си е изживяване само по себе си. Тази пролет на 29 Март минахме през Julierpass (2284m) и снегът там беше над 2 метра!

Много добро описание на Енгадин и защо трябва да се види поне веднъж в живота има тук от Пенчев.

 

Laax, Flims, Falera - Една от големите ски зони в Швейцария. Включва глетчер. Пролетта там беше световното по сноуборд.  Сравнително лесно достъпна - близо е до магистрала.

 

Portes du Soleil - Най-голямата ски зона в Европа (650 км писти), разделена между Швейцария и Франция. Ски картите са съответно за едната държава или и за двете. На практика можете да не повторите писта цял уикенд. Сравнително ниско разположена, съответно подходяща само за основния сезон.

 

Villars - les Diablerets - Средноголяма ски зона с глетчер, много подходяща за семейства; безплатна детска писта.

 

Flumserberg - Кварталният курорт на Цюрих. Натоварен през уикенда (но не като Банско в неделя сутрин), през седмицата чудесно място за всякакъв вид скиори с отлични условия и уникална гледка към Toggenburg и Wallensee.

 

Toggenburg - Малка, но уютна ски зона. Сравнително леснодостъпна и по-евтина. Подходяща за основния сезон. Много добри условия за ски бягане.

 

Хубави неща съм чувал за Saas Fee.

 

Както вече говорихме в други теми, престоят в Швейцария не е евтин, но има доста варианти да се поевтини.

Повечето места предлагат хотел+ски карти. Офертата обаче почти никога не може да се намери на Букинг и на другите сайтове за хотели.

Най-често харесвам хотел и ценови диапазон на букинг и пиша мейл на хотела да ми изпратят оферта.

При резервирането поотделно на хотел и ски карта се получава доста сериозна цена, особено на фона на съседните Австрия и Франция. С комбинацията ски карта + хотел местните курорти успяват все пак да останат конкурентни.

Често мои приятели скиори като дойдат тук и ме питат - кой е "най-якия" курорт - да идем там да караме.

Истината е, че "най-як" няма, а има най-подходящ за съответния период/уикенд.

Важна особеност за кварталните курорти е, че местните ходят да карат ски само ако на пистите е слънчево. Веднага след и по време на снеговалеж е спокойно и съответно чудесно време за любители на "пудра", дори и през уикендите.

 

Ще опитам да добавя още информация по-късно днес.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Имали скиори във форума? Къде карате ски?

Аз съм била само във Вогел (Словения) - влюбих се в страната, в словенците и в Юлианските Алпи и в Монтекампионе (Италия) - където бих могла да разкажа повече за самато област, от колкото за пистите, че ме наболяваше коляното тогава.

 

p.s. Не намерих такава тема, ако има друга сходна - моля за извинение.

 

 

Караме предимно по родните зимни курорти, които са на час път. :)  Преди години пробвахме прехвалените Алп Дуез, Ле дюз Алп; и Serre Chevalie  май беше, но нищо кой знае какво - сняг.   Не ги разбирам дето бият хилядарки в пари и километри за Алпи и подобни. :biggrin:

Връзка към мнение

Да пуснем и такава тема?  :lol:

 

 

Имате такава :lol: Само трябва да продължите http://magelanci.com/topic/396-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не мога да кажа подробно за цените. Ходих организирано от университета. Настаняване, път, ски карта и курс за седем дни бяха 500€. Тези курсове са спонсорирани от спортния център и аз едва ли съм платила пълната цена.

Единствено ми направи впечатление, че хранителните стоки в супермаркета са по-скъпи с доста спрямо Германия.

Връзка към мнение

bergfex.com е сайтът, който използвам за ски курортите. Била съм два пъти в Австрия.Карали сме на Мьолтарер глетчер, Герлитцен и Сент Йохан, като се отбихме и до Флахау. Там е роден Херман Майер. В сайта,който дадох има всичко - км.писти, работно време, цени на картите, снежна покривка и камери, настаняване. Цените са по-високи от тук, но имат гъвкава политика, н-р до 18год.цените са наполовина, намаление за студенти, за различни часове. Ски оборудването е най-добре от тук да се вземе, освен ако не сте със самолет. Карала съм тук почти навсякъде, но там повече ми харесва. Широки,идеално обработени писти, никакви опашки по лифтовете, различни курорти, които са близо. Ако времето в единия е лошо, сутринта тръгваш към другия. Но търсите ли нощен живот, там няма такъв. Само каране и основно на самоизхранване.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 месеца по-късно ...

Ето един пресен пътепис за Ливиньо, Бормио и Сейнт Мориц - http://magelanci.com/patepisi/article/188-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE-10012014%D0%B3-19012014/

Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Моето не знам дали е точно туризъм, понеже живея тук, но все пак мисля че бих бил от полза на желаещите да пробват как се карат ски в Швейцария, понеже дестинацията не е популярна в България по ред причини, но си струва да се види.

 

Както вече говорихме в други теми, престоят в Швейцария не е евтин, но има доста варианти да се поевтини.

 

 

Швейцария е доста скъпа за стандарта на българина и не само.

Благодаря ти за споделената информация относно курортите. Сигурна съм, че ще е много полезна за хората запътили се към Швейцария. Дай боже всички да идем някой ден там да покараме и тестваме  ;)

 

Аз съм карала само в Австрия - Zell Am See и Kaprun. Двете зони са на 10-15 мин отстояние. Zell Am See е по-ниско, а Kaprun е доста високо (близо до върха има страхотно иглу - бар, рекламна зона на Волво). Писти много и за всеки. Аз се качих рязко до върха на Kaprun и съответно ми стана доста неадекватно и отпаднало... Не се бях качвала над 3500 м. преди.

Връзка към мнение

В момента излизат прилични оферти за Енгадин Сейнт Мориц за Великденските празници.

Ако наемете апартамент под наем за седмица ски картите са ви по 35 франка на възрастен.

За да ползвате намалението обаче е най-добре да резервирате направо в хотела или апартамента.

Кацане в Бергамо и кола под наем е най-евтиният транспорт.

Сняг ще има - зимата последните години се премести напред - Декември няма сняг, но сезона после го удължават до Май.

Ние карахме преди две години в периода 30 март - 5 Април и беше повече от чудесно - дълъг ден, следобедът може да се оползотвори също с разходка наоколо или пикник.

 

Ето ви реална оферта в много добре оборудван апартамент, от която обаче няма да мога да се възползвам:

 

1 Woche (15.04.2017 – 22.04.2017) inklusive:

  •  3 Zimmerwohnung ca. 79m2 für 4 Personen auf 2 Etagen

Wohnzimmer mit Sofa Bett, offene  Küche, Eckbank/ Esstisch, 1 Bad, 1 WC, Balkon

  • 2 x Skipass Erwachsene für 6 Tage (Sonntag bis Freitag, inklusive ÖV)
  • Endreinigung
  • Bettwäsche & Handtücher

 

CHF 2‘009.00

 

2 ски карти, понеже сме само двама скиори. Ако някой се интересува, мога да му дам координати.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

В момента излизат прилични оферти за Енгадин Сейнт Мориц за Великденските празници.

 

 

  Супер си .

   За съжаление  :P  по това време няма да сме в Европа . Къде мога да потърся нещо за сега ,за февруари ? Проблем  са цените на ски картите . Иначе нощувка и храна мисля ,че ще се справим (апартамент и храна от супера  :) ). Били сме само в Саас фе и Цермат .

  Много ми се иска да поразгледам Verbier , Gstaad , Klosters , Сент Мориц и Давос. :) .

   Е едно по едно разбира се .

Връзка към мнение

Февруари са ваканции тук и както се казва - ден година храни. Цените са космически.

Иначе на http://www.engadin.stmoritz.ch/winter/en/ има винаги актуална информация.

Мисля че от там може да се буква направо или директно в хотела.

Прегладай да се ориентираш за цените.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Февруари са ваканции тук и както се казва - ден година храни. Цените са космически.

 

Благодаря . Ние заложихме на сигурното и в момента сме в Австрия. Букнах 5 дена в апартаментче  в Sankt Michael im Lungau . След това не съм решил .Може би още 5 дена някъде в Австрия и 5 в Италия . Снощи спахме в Блед , който ни е любимо място. И зиме и лете има страхотна атмосфера. За съжаление и снощи и сутринта валеше ситен дъждец и не ставаше за разходка около езерото ,а в по-ниските ски зони и за ски .Въпреки че големите зони сме ги отметнали за моя изненада понеже се правих на мъж и не използвах карта :)  успяхме да се изгубим в ски зона Обертауерн и на косъм сколасахме с последния лифт да се доберем до колата. Не се сещам какво полезно да споделя. 

 Може би накратко за България . За януари успяхме за по 2-4 дни да покараме в Пампорово, Боровец и Банско  и по половин ден на Добринище и Картала. Най много сняг има на Боровец и Пампорово. Най-малко хора на Пампорово. На Банско сутрин горе-долу става, но след обяд остава само ледената основа отдолу и изкуствена пудра отгоре. За пълчищата хора да не говорим . Тази година страшно много турци и от Израел. Цените на храната по пистите примерно  Баунти или марсче 4 лв , шишче 16 лв , мини пържолка 25 лв и т.н . Нямам думи . На Добринище и Картала много приятно , но понеже нямат оръдия има доста корени и камъни.Доста поиздрахме ските Мънички и лесни са и лифтовете бавни, но пък атмосферата е много приятна . На Картала за 2 кебапчета , 2 кюфтета , 2 филийки хляб и 2 експресо платихме точно 7 лв колкото е едно какао в Банско :)   

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 години по-късно ...
14 minutes ago, ACM said:

Не знам дали това е темата, ама да питам някой помни ли колко беше дневната ски карта на Пампорово миналия сезон?

62 лв след 20.12 

https://bnr.bg/post/101204132/pamporovo-otkri-ski-sezon-2019-2020-godina

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.