Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка


Препоръчани мнения

преди 2 часа, eloena каза:

Мрачно е като в Дубайския музей. Това е изтрел на посоки. Уредите може да са всичко. Приличат на оръжия, но качеството на снимката дори не ми позволява да определя от дърво или метал са направени.

Музей в Европа. Уредите са от дърво, но не ги намерих с по-добро качество в нета /засега/ и ще сложа една подсказка.

 

IMAG0131.jpg

Редактирано от Таньо
Връзка към мнение

Подобна експозиция с ретро камера гледахме във фабриката на Оскар Шиндлер в Краков, но този експонат не помня да съм го виждала там... По-скоро е нняккъде другаде....

 

П.С. Сега като го загледах по--обстойно, вече не съм сигурна дали е фотоапарат или кюлче злато (гледам го на малък дисплей...) :wacko:

Редактирано от chandni
Връзка към мнение
преди 8 минути , chandni каза:

Bank of England, 13 kg of solid gold...? :maninlove:

Браво, но все още не в десетката!

 

Редактирано от Таньо
Връзка към мнение
преди 26 минути , Doctor Who каза:

мерят нещо.

Дълг...?

Редактирано от chandni
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Снимките са от Bank of Еngland museum.

 

cc056ec9e8.jpg

 

 

IMAG0118.jpg

IMAG0126.jpg

IMAG0119.jpg

IMAG0132.jpg

 

Централната банка на Англия е създадена през 1694 г., когато Великобритания воюва с Франция. Шотландски търговец Уилям Патерсън дава на Вилхелм III идеята за учредяването на акционерна банка. От него правителство получава кредит на стойност 1 милион 200 хиляди паунда под 8% на годишна база.

Банката, (акционер, на която става и краля)  позволява на страната да засили икономиката, да се развиват промишлеността и селското стопанство,подържа най-силния в света флот. Всичко това прави Великобритания в края на XVIII – началото на XIX век водеща сила. След Втората световна война частната Банка на Англия е национализирана от лейбористите, но през  апрез 1997 г. получава отново статут на независима обществена организация.

Тук е подредена «валута на дървени летви» на крал Хенри I. Летвата се разцепвала на две, като едната половина показвала количеството на валутата в оборот, а другата се съхранявала при края като доказателство за автентичността на валутата.

Подобен тип летви се правели при взет кредит, като резките обозначавали и отчитали направените вноски по дълга. Отбелязвали се и просрочията и новите лихви върху просроченото.

 

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 16 минути , Zaro каза:

И как по-точно е измерван дългът? 

Резките обозначават броя вноски по дълга, кога се дължат и дали са били просрочвани.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Точно в десетката! :)

 

Операта в Копенхаген е разположена на площ от 41000 кв. м. Пет от 14-те етажа на сградата са подземни, а главната сцена разполага с места за 1400 зрители.

 

Операта е облицована с немски варовик, а във фоайето има сицилиански мрамор. Стената на аудиториума, гледаща към фоайето, е облицована с кленово дърво, а таванът в основната аудитория е украсен със 105 000 листа 24-каратово злато, което се равнява на 1,5 кг злато.

 

Операта в Копенхаген е проектирана от датския архитект Хенинг Ларсен, а редица датски художници са допринесли за декора.

 

@Doctor Who, отново е твой ред :)

Редактирано от chandni
  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 25 минути , t_petkov каза:

Coves del Drach, Майорка? :)

Coves del Drac (Пещерата на дракона) е  туристическа атракция, в която се влиза се на всеки час в групи около петстотин човека. Красива е, но е забележителна със симфоничен концерт, който музиканти изнасят плувайки във водата в три/четири лодки.  Има пейки за сядане за 500 човека. Изгасят осветлението и започва игра със светлинни ефекти, които на фона на класическата музика създават приятно и красиво  усещане.

Водата в пещерата идва от Балеарско море /има вход от страната на морето/ и има легенди, че в пещерата е заровено пиратско съкровище. Пещерата е частна собственост. Цените на билетите за нея могат да бъдат оптимизирани с ползване на някоя  от брошурите на летището, които след представяне на касата свалят цената с 5 - 8 евро в зависимост от сезона и часа на посещаване.

Интересното е, че до преди десет години подобен концерт е имало само на три места в света.

 

@t_petkov, твой ред е. :)

ce9f2834544517ea35ff7e42767b2718.jpg

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към мнение

Гледам на малкото екранче на телефона, но комай ми се мержелее карта на Виетнам. Аз съм дотук, останалите да поемат разшифроването :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
18 minutes ago, master_of_germs said:

Гледам на малкото екранче на телефона, но комай ми се мержелее карта на Виетнам. Аз съм дотук, останалите да поемат разшифроването

Ех скрити подсказки имало в тая снимка :) браво, браво ;) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • Bore
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.