Прескочи до съдържание

България - туристическа дестинация?


Мрън

Препоръчани мнения

Реших да пусна специална тема, защото в доста теми дискутираме този въпрос, въпреки че това не е основната им цел.

 

Може ли според вас България да бъде туристическа дестинация? За какъв тип туристи? В една друга тема казах, че не сме Италия или Гърция; не че нямаме природни и културни забележителности, история и т.н., а в смисъл, че с 200 км крайбрежна ивица и 3 месечен сезон по морето няма как да се конкурираме с тях.

 

Какво ни липсва според вас? Или пък си имаме всичко и е само въпрос на реклама?

 

Ето един анализ, който макар леко едностранчив и по-черноглед от необходимото може да даде насока на темата:

 

Особени белези на морския туризъм в България. Част I

 

Особени белези на морския туризъм в България. Част II

 

Ако сте чужденец, бихте ли избрали да дойдете в България и за какъв тип туризъм?

Връзка към мнение

Важни данни за 2013 година:

 

13.6% от БВП и обезпечава 114 856 работни места;

България е била посетена от 9,2 милиона туристи.

 

Аз лично считам данните за вероятно занижени. Всеизвестно е, че в този сектор на икономиката на всички нива има диспропорции в декларираното, отчетенето и реалната ситуация. Съдейки само по официално изнесената информация, то отговорът е еднозначен. Да, България е туристическа дестинация, защото е посетена за една година от повече туристи, отколкото е населението на държавата и защото секторът формира 14% от БВП на страната.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Така е, но дали само частта от БВП за която допринася туризмът е достатъчен показател? По-скоро това ни казва нещо за структурата на икономиката и не ни позволява да видим конкретно какви туристи идват. Има туристи, за които България не е дестинация, а спирка по пътя към Истанбул, например. Има и други, за които е все едно дали са в България или Румъния, ако нощувките, храната и алкохолът са евтини.

 

Ако гледаме само туризъм като част от БВП, сме по-голяма туристическа дестинация от Италия: само 10.3 % от БВП се формира от туризъм и в пъти по-голяма от Германия (4.7 %).

 

Ако на някого му е интересно, има доклади по държави тук:

 

http://www.wttc.org/focus/research-for-action/economic-impact-analysis/country-reports/

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аз също смятам, че България е туристическа дестинация. За съжаление част от славата й на туристическа дестинация се дължи факта, че повечето неща тук са евтини. Със сигурност ставаме за евтин ол инклузив по зимните ни курорти, както и лятото на морето.  Въпреки базата, която имаме (или нямаме) не успяваме да се наложим като дестинация за СПА туризъм,  селски туризъм или ловен туризъм.

Мисля, че напоследък България става доста модерна дестинация като част от Балканите. За индивидуални туристи определено сме много привлекателни, а донякъде и задължително място като част от трасето за Истанбул или пък за Западна Европа. Мисля, че лека-полека започват да ни посещават и доста азиатци, което показва, че България се налага като място за туризъм не само сред европейците. Наскоро си говорихме с един французин, който беше изкарал една седмица на Слънчев бряг. Аз естествено очаквах негативна реакция от негова страна за това, което е наблюдавал, докато е бил на почивка там. Та той ми каза, че туризъм не се прави за ден и два, и че трябват години, за да се стигне до нужното ниво на услуги, като се започне от базата, та се стигне до усмивките и вежливото отношение. Според него в това отношение голямо значение има натрупването на опит. В крайна сметка беше останал с добро впечатление.

За съжаление си мисля, че туристическия бранш, а и държавата отдават значение единствено и само на туристите ол инклузив и не полагат никаква грижа за индивидуалния турист, който би могъл да остави в страната ни повече пари от груповия турист. Липсва реклама на местата, които биха привлекли туристи, липсва инфраструктура, липсва дори възможността да се ползваш от интернет услуги като закупуване на билети, разписания на автобуси и влакове на чужд език, организирани еднодневни трипове до различни места от големите градове и т.н.

Със сигурност обаче страната ни е туристическа дестинация и за това говори попадането й в класациите за туризъм.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Факт е, че почти всяка година ни има в редица престижни класации. Ето я най- прясната - http://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/cities/06-plovdiv

 

Стериотипът за пиянска дестинация ми се струва все по-несъстоятелен. Туристите в Пловдив, София, В. Търново и прочие не идват заради евтиния Савой. Лятото бях в една селска къща, тип семейно хотелче в с.Кошов до Ивановските скални манастири. Едва намерихме селото, че после и къщата. Имаше 3 стаи - ние в едната,2-ма чехи в другата и в 3-тата шотландец със съпругата си от ЮАР на меден месец в Североизточна България. Беше страхотно :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

България е туристическа дестинация, дори сме дали нещо уникално на света - изборния туризъм. :lol: За подобно нещо в друга държава не съм чувала.

Ако бях чужденец, България би ме привлякла единствено с еко туризъм в някое забито село, в уютна къща, с баба дето сутрин слага на масата натурално прясно мляко и мазни мекички. Този начин на живот е на изчезване, далеч от градската суета и за мен би бил нещо интересно, различно, уникално. В комбинация с красива природа и чист въздух е идеалния вариант за почивка, за хора подложени на стрес в работата и ежедневието. Ако към това се добави и разглеждане на 1, 2 културни или археологически забележителности, каквито има навсякъде в радиус от 100-тина километра, ами това е достатъчно.

Имаме страхотно море и плажове, но мръсни и вече презастроени, та ако имах избор, едва ли бих избрала България за морски туризъм.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Аз също съм на мнение, че и ние имаме своята ниша в туризма, която на този етап е изцяло неразработена. 

 

Местният хотелиерски бранш не разбра, че нормалните хора искат на почивка или на море, а не на хотел. 

 

Не рекламираме това, което имаме, или поне не го рекламираме адекватно. Това, в съчетание с неадекватната политика в областта на туризма, ни отрежда задно място в класацията. Ясно е, че нямаме базата на други държави, от една или друга гледна точка, нямаме такива останки, каквито има в други държави. Нямаме средновековни градове. Обаче ... не рекламираме това, което имаме. 

 

Преди време бяхме на Белоградчишките скали. Освен нас, имаше още 10 човека българи и трима сърби. 

 

В същото време на Метеора манастирите, не особено старателно реставрирани с бетон и "автентични" мраморни плочки, се пукат от посетители. 

 

Кой знае за Белоградчик? Малцина. За Метеора? Всички. Вярно, че Метеора е в Гърция, а тя има запазено място като люлка на цивилизации и т.н. И все пак, нима нашите скали не заслужават реклама?

 

Факт е, че лека полека нещата се раздвижват. Не бих искал да ставаме популярни като евтина дестинация. При нас ще дойде човек, който не може да си позволи друго, а не човек, който иска да види това, което предлагаме. 

 

Проблем е, че София не предлага кой знае какво. А до там, където има забележителности, се стига трудно. 

 

Надявам се покрай избирането на Пловдив за столица на културата да се раздвижат нещата, защото потенциалът на града е много голям. На връщане от Рим в Италия се заприказвах с едни аржентинци, които идваха в България. Като видяха снимка на Античния театър се стъписаха и веднага пренаредиха плановете да го посетят. 

 

И все пак, основната промяна трябва да стане в главите. 

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

И преди съм го писал, ако прочетете малко отзиви в Тripadvisor за Слънчев бряг, аз съм чел, ще видите, че хората са масово супер доволни, много над моите очаквания, само на нас българите масово не ни харесва, поне такива мнения чета в Магеланци, тип 'бетонна джунгла'.

Обаче от друга страна, да не се надъхваме много патриотично, не сме много интересна дестинация, обективно погледнато.

Ние сме на нивото на Румъния, Унгария, Белгия...лично мнение. И добре, че го има морето, иначе....кое пък ни е толкова световно забележително- Рилски Манастир, Перперикон, Плиска, Велико Търново, Банско...кое? Всичко е средно ниво, не са Пирамидите, Китайската Стена, Мачу Пикчу и т.н. играем в 'Б' група.

Естествено с повече реклама и инфраструктура могат чудеса да станат.

С този отговор се абонирам за титлата 'най-мразен Магеланец' ;)

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Неадекватен персонал на всички нива в туристическия бранш!

 

Българинът е анти-търговец - както се казва: на вързано куче хляб не може да даде! Лични впечатления.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Откровено казано нямаме световно разпознаваем обект, около който да идват купища туристи. Намирам я за по-интересна и отлитичителна религиозната ни архитектура: църкви, манастири и др. Градската архитектура е около и под средното ниво за Европа. Утопия е да си мислим, че ще дойдат купища туристи заради пещери, гробници и възрожденски къщи по османски образец. 

 

Какво може да привлече един чужденец да дойде в Слънчев бряг? Виждали ли сте в tripadvisor какви дискусии се водят за България? А сещате ли се кое е мястото? Стратегията, че е евтино, работи. От масовката по морето най-много се печели.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Извинявам се предварително за песимистичния и с ниско самочувствие като българка пост. Но просто, с много малко изключения, съотношението цена-качество у нас,не само по морето, не е равностойно.

Но България, по мое мнение, не е туристическа страна.

Честно казано, като изключа планините, освен напр. в Пловдив, Търново, може би извън сезона Созопол и/или Несебър, Мелник, не виждам какво друго може да се види.

 

И, ако бях чужденец, не, не бих дошла тук.

Редактирано от fam
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Какво може да привлече един чужденец да дойде в Слънчев бряг?

 

Така е, обърна се каруцата. 

 

Аз имам обаче еретичната мисъл, че Съни Бийч може да продължи да се издържа от това, без да бъде задължително евтин курорт. Няма връщане назад. Ако искат да се превърнат отново в дестинацията, която си спомням от преди 30 години, няма как да стане. То и Тайланд едва ли са особено горди, че са световна дестинация за секс туризъм, ама цял свят знае за тях и отива не само за секс (или поне така казват).

 

Няма как да се върне старата слава, а ако дори и теоретично да допуснем, че предприемат действия в тази насока, нито ние ще се върнем, нито пияндетата от Beertania ще продължат да идват. Остава им да извлекат максимума от това, което са надробили. 

 

Правят си един фонд, свързват се с производителите на алкохол у нас и в държавите, от които са пияндетата и работата е готова. 

 

Току виж се завъртял някой Vodka Boat to Vodka Beach  :drinks:

Редактирано от Zaro
Връзка към мнение

Според мен без инфраструктура подобни въпроси увисват във въздуха. Няма как да развиваш туризъм без да осигуриш качествена инфраструктура. България е в Европа, а не в Африка. Всичко останало са хипотези, които започват с "ако..."

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Но България, по мое мнение, не е туристическа страна.

Честно казано, като изключа планините, освен напр. в Пловдив, Търново, може би извън сезона Созопол и/или Несебър, Мелник, не виждам какво друго може да се види.

Ок, това е така. Но има различни видове туризъм - селски, екстремен, с*кс (относително популярен тук), хазартен (относително популярен тук), медицински (примерно отиваш в чужбина на плаж, но си избелваш и зъбите понеже там е по-евтино), алкохолен (относително популярен тук), балнео, орнитоложки, спелеоложки и тн. различни видове.

Туризмът няма как да се свързва само с исторически забележителности. Все пак една Испания също не може да извади нещо равно на Великата китайска стена, пирамидите в Гиза и Мачу Пикчу, но това не й пречи да е най-посещаваната от туристи страна в Европа!

България е по-скоро туристическа страна. Има огромни възможности за развитие - селски туризъм, орнитоложки, балнео (България и Сърбия са двете най-богати на минерални извори държави в Европа), които просто не са разработени. За това трябват инфраструктура, кадри и воля... Нямаме нито едно от тях.

Типовете туризъм, който са сериозно застъпени в България са по-скоро отражение на социо-културната обстановка в страната. Големите играчи в сектора са хора със съмнителни капитали, натрупани по още по-съмнителен начин. Според вас какво може да им дойде на акъла на такива хора, освен да развиват хазарта, пиенето и еб*нето!? 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Това, че е висока частта на БВП от туризма - по скоро говори зле, като се има предвид колко е "слаб" туризмът тук. Мое мнение, разбира се, но наблюденията ми са такива.

 

А темата по скоро трябва да е - Може ли България да бъде развита като туристическа дестинация?... може, но в момента НЕ е такава, както споменах в другата тема.

 

 

п.п. ясно е, че при такава оценка се взима няк'ва база за сравнение, сигурно не е хубаво да се сравняват страните, но пък не може да се отрече и потенциалът, който имаме.

Редактирано от SeeKnDestroY
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

И аз съм от песимистите, но мисля, че в България има място за планински туризъм, но все нещичко ще трябва и да се вложи, не става без пари. Защо на Митика е фрашкано с туристи от всички континенти? Да не би да е по-висок от Мусала или по-красив от Вихрен??? А мизерната хижа и там си е като нашенските, но това не спира планинарите. Обаче без реклама и инфраструктура не става. От години искам да ида до Дуранкулак /и не само/, ама няма стигане, а не съм шофьор...като с два отсечени крака съм...

Много му се радвам на Пловдив! Преди 6-7 години водих дъщеря ми във Верона и тя се прехласна - Ех, защо и у нас няма такъв амфитеатър! Е, в следващата неделя бяхме в Пловдив. Намерихме в самия център инфоцентъра - първия в Бг, който виждах. Любезен персонал, безплатни карти... Боже, бяхме попаднали в Европа! В Стария град имаше много приятни изненади, а пловдивчани - мили, любезни, услужливи... Всички се бяха наговорили да превърнат за нас този ден във вълшебен и незабравим за нас! Е как да не го обичаш този град?

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Първо поздрави на Мрън за темата :) Сега и по самата тема. За мен България има капацитета да бъде туристическа дестинация. Вярно че нямаме световни забележителности, но си имаме нашите си забележителности, които с едно адекватно рекламиране могат да станат и световни. Просто трябват инвестиции и е добре тези инвестиции да не идват от съмнителни "бизнесмени" носещи зеленчукови прякори в близкото ни минало. Трябва държавата да вземе туризма в свои ръце, но с хора които разбират, хора които искат да развиват туризъм.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз не съм сигурен дали статистически можем да се определим като туристическа дестинация (във връзка с БВП и изобщо подобни величини). Имам обаче следните лични и субективни наблюдения:

- за последните години легловата база по Черноморието и някои зимни курорти се е увеличила в десетки пъти. Тези хотели не стоят затворени - явно има туристи (независимо от къде и какви)

- много небългари закупиха имоти в България - то те са си жители, не зная дали ги броим туристи

 

- в София на бул.Витоша/М.Лиуза през лятото е пълно с бекпекъри, нещо което го нямаше допреди няколко години. Да не говорим за стълпотворенията пред Александър Невски или руската църква (всеки ден има хора с карти и фотоапаратчета :)

- концертния туризъм е и към България

- има и събитиен туризъм - конференции и симпозиуми

- спортът - броим ли го?

- Accor отварят хотел до летището (Ibis), има нов Novotel. Ramada влязоха. Hilton, Radison и др. си ги знаем. В Booking има около 300 места за спане за София. Това са все нови за София неща, а досега не съм си я представял като точка в интереса на туристите.

- tonik вече посочи "селски, екстремен, хазартен, медицински, алкохолен, балнео". Не са малко гостите практикуващите точно тези типове туризъм.

- За планините не мога да кажа, но на паневритмията в Рила съм чувал, че идват много хора;

- Знаете ли за студентите - аз лично виждам все повече чужди такива;

- По направлението имащи/нямащи възможности да припомня за немалкото голф игрища - все нови.

 

Мисълта ми е за това, че субективно преценяваме нещата. То май няма и как иначе. Винаги може повече, но ръст в туризма за изминалите няколко години има, независимо от качеството на предлаганите в България услуги и независимо от нашата преценка за нивото на идващите тук.

 

За мен най-ценното, което може да се направи у нас е да се подобри качеството на предлаганите услуги. Качеството най-общо. Като започнем от храната, нивото на базата за спане, инфраструктурата като пътища и достъпност на обектите. Изобщо има много какво. Гърция е чудесен пример за сравнение. Там например трудно ще останете недоволни от храна. Отплеснах се :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Супер субективна тема като цяло и супер интересна в същото време. Та понеже не зная какво да кажа смислено на вечната тема за туризма, дето сигурно още 2000 години ще се дъвче в страната, бих казал следното:

 

Къс отговор:

 

Има ли добра инфраструктура, ще има силна икономика, добри продукти и т.н. Няма ли добра инфраструктура и силна икономика, просто си плещим глупости.

Когато имаме икономика сравнима с икономиките на страни като Гърция, Италия, Германия, Франция, Великобритания или Турция, тогава и туристическият ни продукт ще бъде подобен, но докато имаме икономика, която може да се сравнява с тази на ЮАР, Намибия, Албания, Унгария или Румъния, такъв ще ни бъде съответно и туристическият продукт.

 

Все пак, вървим леко с малки малки стъпки напред.

 

Пространен отговор:

 

България няма как да е туристическа, IT или каквато и да било друга дестинация от А група без инфраструктура и икономика бе хора, как това много хора не го проумяват в различните индустрии, просто не мога да разбера. За да рекламираш каквото и да било, трябва на първо място да имаш инфраструктура и адекватен персонал, който да развие продукт, който да става за рекламиране и после да успява да го продава успешно. Българина, който типично работи в туристическият отрасъл като цяло е тъпо копеле, което гледа лошо (абе какво ше им се усмихвам на тия пе***си, ше им **а майката проста, аз да не съм лицемер като тия западняци), обслужва лошо (Абе ти знаеш ли колко ми плащат а? За тия пари толкова!) и се държи лошо (За кво са ти тия знаци през 30 КМ по пътя за рилския манастир, ти къв си скапаняк та не знаеш как се стига до там като пътя е само един бе! И кво сега, искаш знаци 'Wet Floor' на пода? Абе кви сте вие такива западни дебили бе? Малоумници!). Та с такъв манталитет не виждам как би се правила качествена икономика и за какъв туристически продукт става въпрос изобщо. А на тези дето им харесва Sunny Beach, ами като зная какви са хората, които го посещават, нищо чудно, че страшно ще им харесва. Познавам доста Британци, които са идвали на All Inclusive alcohol-fueled екскурзии, за които са заплатили толкова срамно малко, че просто няма как да не им е харесало. Както един от тях веднъж ми отговори абсолютно сърдечно на простият ми въпрос дали е посещавал столицата на България и въобще знае ли коя е тя, щото се похвали, че му било харесало страшно много в нашата страна:
- Пич, във вашата страна бутилка уиски в супермаркета струва, колкото изкарвам за 10 минути работа. Дали ми пука как се казва столицата ви, как мислиш? Имате евтин алкохол, плаж и достъпни жени, другото не е важно за мен, човече!

Разсмях се, щото човека макар и по-директен от очакваното, беше абсолютно прав и ми даде храна за размисъл за година напред. Ако се рекламираш като евтина туристическа дестинация, после и да се спукаш да оправиш имиджа, няма никакъв шанс да върнеш нещата в предишното им или в желаното състояние. Хората ще си идват за 250 паунда на слънчев за 7 дни и въобще няма да им пука какво друго имаш да им покажеш, просто защото си успял да привлечеш точно хората, които са от най-ниската прослойка на обществото от съответната страна. Уви.

 

Ситуацията върви към подобрение, разбира се, но в момента така стоят нещата за съжаление и ще отнеме доста време, докато България стане водеща световна туристическа дестинация. Но с правилният план, ресурси и убеденост, всичко се постига. Всичко е в главите!

Редактирано от Djgeorgie
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Според мен България е по-известна като туристическа дестинация сред европейците и то през летния сезон. За съжаление не можем да се мерим дори и със Словения и Хърватска, които набират все по-голяма популярност сред северноамериканците и австралийците.

 

Ако бях един чужденец от Северна Америка, Австралия или Азия - не, не бих дошла в България.И това е защото когато чужденците решават да посетят Европа те искат да видят Западна Европа и просто не им остава време за Източна Европа.Обикновено по-авантюристично настроените и по-младички пътешественици посещават Източна Европа. Просто на нашата Европа се гледа малко като на дестинация за по-авантюристичните.

 

Това, което тези туристи търсят е история и култура, красива природа и плажове. Не че ние ги нямаме, но не са толкова привлекателно представени и познати в сравнение с тези в Европа, Азия , Централна и Южна Америка.

 

Според мен, за да бъде Блъгария желана туристическа дестинация, трябва да се акцентира и да се наблегне точно на историята и природата. Градове като Велико Търново - старият град, чаршията, Царевец, Пловдив - амфитеатъра, старият град, селища като Боженци, Етъра, Крушунските водопади, Белоградчишките скали, Рилският манастир, Рилските езера, Асеновата крепост, Мелник, Созопол - ето за такива неща трябва трябва да се вложат пари и да се популяризират.

 

Няколко пъти ми се случи да говоря с канадци, посетили България, и не бяха очаровани въобще. А една жена дори ми каза, че въобще не й е харесала българската кухня. Аз много се изненадах, защото винаги като дойдат в България, всички казват, колко им е харесала храната (при някои е явно само от любезност).

 

Теди - по въпроса с екотуризма и бабите с мекичките - това евентуално да се хареса на англичани пенсионери, не и на туристи от други континенти. Причината - България е малко позната страна, повечето хора едва ли знаят каква е кухнята ни, та да си мечтаят за мекички. Освен това дори и да дойдат в Блъгария (освен ако не са на море за 1 седмица), повечето хора ще прекарат няколко дена и едва ли имат време да ходят по села. А няма какво да се лъжем - плажовете в България не са чак толкова екзотични и специални, и един северноамериканец ще отиде за плаж в Хаваи или Мексико, не в България.

 

Това е моето лично мнение и наблюдения, като човек който живее в Северна Америка от 2002 г. и който комуникира с хора от различни националности.

 

Да добавя: съгласна съм напълно с предните мнения за инфраструктурата и за обслужващия персонал. Като пътищата не са както трябва, когато возенето с влак отнема 3 дена път с камили от точка А до точка Б, когато тоалетните във влаковете са отвращаващи, когато работещите в сферата на туризма са груби, нелюбезни и не им пука - как да се привлекат туристи?

 

Една американска блогърка има цяла публикация за пътуването й с влак в България и го сравнява с "най-ужасния момент в живота й въобще". Същата тази блогърка възхвалява Словения и  Хърватска във всеки пост - например пътищата в Хърватска, районите за почивка покрай магистралата и т. н. Мен ми много гадно като чета лоши отзиви за България, а добри за съседите ни, но което си е вярно си е вярно за съжаление...

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Има някакви наченки на български туризъм, но те са почти незабележими. Имаме природа, имаме и културни забележителности, имаме минерални води, имаме хубаво вино, имаме....толкова прекрасни неща..., ама кой да ги рекламира?! По-лесно е да се рекламира някакъв смотан "Слънчев браг" и бетона по морето и планината с евтин алкохол и достъпни жени , отколкото да се вложат пари в нещо качествено!

Има туристи и те идват в България да си оставят парите тук..... Друг е проблема че ние не знаем как да им ги вземем!!! Факт!

 

Ама не можеш с кофти персонал,злобно обслужване и застояла храна в all inclusive да "зарибяваш" богати туристи?!

Има еденици в България които се целят на високо и правят нещата както трябва ,но има и такива които просто ги смазват , защото сульо имал свободни стаи в хотела си и нерезервирани столове в заведението, пък знаеш ли той колка пари инвестирал в това?! Пустия български манталитет....

 

България е красива страна!!! Проблема е там че хората които са в бранша Туризъм не знаят как да я рекламират!

Връзка към мнение

да се вмъкна и аз в темата :) изключително лошо впечатление ми прави комерсиализацията на абсолютно всеки туристически обект, който имаме тук. Най-пресен и ужасен пример ми е Мелник - толкова разочарована не съм била отдавна. Че то освен кръчми и реклами на абсолютно всичко, което се сетиш, буквално навсякъде, не можеш да видиш. За да можехме да видим някоя красива къща трябва да гледаш от втория етаж нагоре ... защо така оакваме всичко ... и то не е само там, а за обслужване и цени не ми се говори ... едно седмица в Малта ми излизаше по-евтино от пет дни на Огняново :(

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.