Прескочи до съдържание

България - туристическа дестинация?


Мрън

Препоръчани мнения

Всичко имаме, само традиции и хъс за работа нямаме, но според мен бааавно нещата се движат в правилната посока. Има си хора за всяка дестинация. Ето аз не съм била в много емблематични европейски градове, но си мисля упорито за Йемен и Монголия. Защо, ами защото това ме кефи. И не съм само аз. Трябва ни инфраструктура безспорно и много реклама. Надявам се ще стане някой ден и тогава ще се жалваме от наплива на туристи. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Инфраструктура е може би ключовата дума, която резюмира двете страници тема :) И си е така, включително онлайн информация за инфраструктурата. Няма какво да се лъжем, Слънчев Бряг привлича в пъти повече от всички други места в страната. И точно това количество, колкото и да го нахранихме в тази тема за интересите му в евтиния ол инклузив и алкохол, има и много хора, които са качество и които не биха имали против да мръднат извън Слънчев и да видят останалата България. Тези хора са положително в пъти повече от смелите 20-ина човека бекпекъри, които пълнят Free Sofia Tour всеки ден. 

 

ОК, намират информация за стария град на Пловдив и Рилския Манастир. Как да стигнат до там с обществен транспорт? Колко време отнема? Може ли да се резервира онлайн? Дори за професионалисти търсенето на подобна информация в нета на английски е мисия невъзможна. А пък дори хипотетично да намерят отговорите, те несъмнено ще ги откажат. А ако тази информация беше лесно достъпна, удобна, имаше читав транспорт между точките, то заложниците на ол инклузивите щяха да мръднат от плажа, после да напишат ревюта колко прекрасни са Пловдив и Търново, от там нататък бента е отприщен. Догодина може пак да решат да дойдат само за другите неща, без плажа, пак ще пишат, още хора ще прочетат и ще дойдат и т.н. и т.н. 

 

Просто без инфраструктура в България ключовите места са сякаш всяко само по себе си, като мини остров несвързан с останалата част от държавата. И ако средностатистичеки чужденец дойде заради Рилския манастир, трудно ще успее да добута до Пловдив, Шипка, Търново и т.н. 

 

Имам един познат швед. Беше на ол инклузив в Приморско. Голямо желание имаше с приятелката му за 2-3 дни да се отдели и да види още от България. Еми опитвахме се да правим някакви логистики те да успеят да стигнат до Стара Загора, където аз да ги изчакам с кола и да обиколим малко от там... в крайна сметка се оказа непосилна задача. А този човек все пак си имаше личен гид в мое лице и се искаше само да добута до СЗ, какво да кажем за останалите, които не разполагат с този лукс? Останаха си с едната лодка по Ропотамо извън града. Това беше преди магистралата де, сега ребуса е с една идея по-лесен, което може би подсказва че лека полека с мравешки стъпки вървим в правилната посока...

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Ок, това е така. Но има различни видове туризъм - селски, екстремен, с*кс (относително популярен тук), хазартен (относително популярен тук), медицински (примерно отиваш в чужбина на плаж, но си избелваш и зъбите понеже там е по-евтино), алкохолен (относително популярен тук), балнео, орнитоложки, спелеоложки и тн. различни видове.

 

Типовете туризъм, който са сериозно застъпени в България са по-скоро отражение на социо-културната обстановка в страната. Големите играчи в сектора са хора със съмнителни капитали, натрупани по още по-съмнителен начин. Според вас какво може да им дойде на акъла на такива хора, освен да развиват хазарта, пиенето и еб*нето!? 

Така е. Но по-скоро имах предвид и някой горе в темата го беше написал по-ясно. Че ние сме Б група от гл.т. на забележителности, архитектура и т.н.

А това е първото, което, мисля, привлича туристите.

 

А пък и може би трябва да се съсредоточим върху 1-2-3 вида туризъм. Не може всичко и накрая нищо.

Даже наскоро чух и религиозен туризъм да почнело да се развива покрай тия мощи дето ги изкопаха по морето. Ама това вече откровено ми звучи нелепо.

 

И да, инфраструктурата ни е зле. Обслужването просто няма какво да го коментирам.

 

Не на последно място, относно селския туризъм имам забележки. Аз съм ходила и ще продължа по някви села и малки вилички. Но, честно казано, повечето собственици са неадекватни. Искат да развиват бизнес, обаче не предлагат нищо. Постлали две черги и готово.

Да, в малък хотел или къща за гости не можеш да очакваш удобствата на големия хотел, но чистотата е задължителна. А на мн. места липсва.

Да не говорим, сложили някъв мейл, обаче нито има кой да го проверява, още по-малко да ти отговаря на него. Писали ви фи обаче то няма или е супер проблемен. За даже елементарен английски, като дойде чужденецът, няма да говорим.

Или пък прекалено фамилиарни с гостите. Да, бъдете любезни, но не се натрапвайте.

С две думи на мн. места съм се чувствала като натрапница в нечий хол.

 

Иначе, не твърдя, че всички са такива. Но има още много да се учим.

Редактирано от fam
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Когато изгледате този клип  ( той е мой)  ще разберете защо България трябва да я има и защо трябва да бъде туристическа дестинация.... Заради  нашите дечица мили ( и заради самите нас)

 

http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-082a-aacc-6723?lb

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/plovdiv-v-top-10-na-destinaciite-v-sveta-za-2015-6025618

 

Честито на пловдивчани...отново. Лонли планет все пак....

 

Ето от извора:

http://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/cities/06-plovdiv

Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Според мен България може да бъде много търсена туристическа дестинация. Има уникални неща от към културно и историческо наследство, уникална природа, забележителности и прочие. Мисля, че проблема е с инфраструктурата, с обслужването и с недостатъчната реклама. Самите българи не знаят какво могат да видят в страната си и нямат представа от толкова много обекти, които могат да посетят. 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Скоро попаднах на две клипчета реклама на България и едното от тях беше направено невероятно: България поглед от горе мисля че се казваше, другото беше реклама на България като туристическа дестинация и като изключим на места малко тъпите фрази също беше добра. По статистика нашата родина се намира на 3 място по брой културни забележителности след Гърция и Италия. Имаме невероятна природа, невероятни места за посещение, но ни куца рекламата и инфраструктурата на въпросните места. По коледа ходих до Еменския каньон ако се сетя от вкъщи мога да кача снимки, невероятно място, уникална гледка и типично по нашенски, една еко пътечка от дървени мостчета която е затворена за преминаване защото гредите не са подменяни от руско-турската война. Мога да ви кажа за толкова китни и прекрасни кътчета който почти никой не е чувал защото никой не ги рекламира, Арт център Илинденци примерно е най-големия открит арт център в Европа но има само една табелка по пътя за Сандански и то на отбивката от главния път. Орлово око е невероятна площадка която обаче почти никой не ходи на нея защото почти никой не е чувал за нея а гледката от там е умопомрачителна, село Влахи, Синанишкото езеро, Безбог, Торишка черква, Страшното езеро, Ощава, градешките бани и още хиляди за който и да си чул ако отидеш поради липсата на място за преспиване едва ли ще му отделиш време и ще усетиш атмосферата на мястото.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

да се вмъкна и аз в темата :) изключително лошо впечатление ми прави комерсиализацията на абсолютно всеки туристически обект, който имаме тук. Най-пресен и ужасен пример ми е Мелник - толкова разочарована не съм била отдавна. Че то освен кръчми и реклами на абсолютно всичко, което се сетиш, буквално навсякъде, не можеш да видиш. За да можехме да видим някоя красива къща трябва да гледаш от втория етаж нагоре ... защо така оакваме всичко ... и то не е само там, а за обслужване и цени не ми се говори ... едно седмица в Малта ми излизаше по-евтино от пет дни на Огняново :(

Преди две години за първи път посетих Мелник, бях чувал хубави неща. Това което видях  е точно което описваш. Надали ще стъпя повече там някога..Добре, че не са разрушили старите постройки, няма да се учудя, ако и това стане.

 

Съгласен съм, че на толкова малка територия имаме много интересни неща, но това е още по-тъжно...Ако бяха малко и не се поддържаха разбирам, но те са много и пак нищо не се прави за тях, дори се разрушават малко по малко.

За ядене и пиене няма какво да коментирам, няма нищо или почти нищо истинско и интересно по разните кръчми и кръчмета. Само в Родопите и на някои други места, все още има останало нещо истинско, другото е едно и също навсякъде, а по черноморитето е най-зле в това отношение.

Редактирано от Alexander
Връзка към мнение

Темата е благодатна, многопосочна и интересна. Ние, българите, добре си знаем кривиците...

 

А и, най-сетне, вие, по-младите, работете, направете така че Татковината да стане туристическа дестинация. Ето, когато съм извън БГ, ставам страстен рекламен агент на България: на вулкана Етна рекламирам зимния ски отдих пред холандци, във флорентинските градини си говоря с чичо Ханс, който е ловец, за ловните полета у нас, на сервитьорката във Волтера й доказвам предимствата на БГ пред други страни.

 

Както пише Alexander горе, туризъм не се прави като мелнишкия. Там мамата си е..ло: измамник до измамника, бивши митничари и прочие крадци, които са се преквалифицирали на хотелиери и куп още безумия. Къкъв, мамка му, туризъм да има в Мелник.

 

Време, време трябва да мине, нови поколения трябва да дойдат, да заменят господина Балкански... Туризъма е тънко нещо, трябва да господина турист да му бръкнеш в джигера, да си облечеш усмивката, да обичаш стоката, която продаваш. И да я познаваш...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Само с усмивка и обич няма да стане.
Трябва да почва да се събаря - за мен това е късият път БГ да е желана туристическа дестинация.
И всяко друго ми звучи като "втори лифт на банско".

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Цифри от днес. Колкото и да са изсмукани от пръстите, тенденцията е показателна http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/02/27/2481469_turistite_ot_es_v_bulgariia_namaliavat_s_58_prez/

Връзка към мнение

Аз попаднах на доста по-оптимистична статия днес.http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=123891

Поздрави на пловдивчани :),от такава реклама имаме нужда.

 

 

Време, време трябва да мине, нови поколения трябва да дойдат, да заменят господина Балкански... Туризъма е тънко нещо, трябва да господина турист да му бръкнеш в джигера, да си облечеш усмивката, да обичаш стоката, която продаваш. И да я познаваш...

Толкова добре си го казал.Със сърце трябва да се прави ;)

Но и с държавна политика.

В Бат,Англия ми направи силно впечатление,как си имат едно гьолче с римски останки и са направили толкова посещавана дестинация от него.Ама знаят как да го представят - мултимедийни възстановки,актьори пременени в римски одежди,подходящо осветление.Замислих се колко термални извора и древни останки имаме ние,обвити с красиви легенди.А колко ни е евтин спа туризма,сравнен с този в западна и централна Европа?

Част от проблема е,че тази информация няма как да стигне до клиента в чужбина.

Редактирано от Мари Николова
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Уиз еър разширява полетите от Великобритания до Варна

 "Българското Черноморие е достатъчно конкурентно на Испания, Турция и Гърция, така че в момента обмисляме и други варианти за линии до Варна", каза още мениджърът.

 

Интересно е да се прочете мнението на един независим професионалист от чужбина за положението на българския туризъм.

 

Не ми се иска да вкарвам политически дискусии в този форум, но ми беше много странно колко журналисти, “независими експерти“ и приятели във фейсбук се изредиха да плюят българският туризъм след предложението на на премиера да си прекарат почивката в България. Знам че е национален спорт да се плюе България и всеки който е на различно мнение бива публично порицаван, но въпреки това аз съм на мнение, че България не е чак толкова лошо място за да си прекара почивката човек.

Тези, които се включват в цената на билета, можеш да видиш в http://matrix.itasoftware.com и да сравниш

 

Не знам колко меродавно е да се сравняват само таксите които са включени в билета. Общите средни разходи на Уиз ер за летищни такси и РВД са около 28% от приходите..

Връзка към мнение

но въпреки това аз съм на мнение, че България не е чак толкова лошо място за да си прекара почивката човек.

Разбира се, че в България има много хубави места, където човек може да почива, това е факт. Също така е факт обаче, че на много места в България качеството на обслужването и на различните услуги е далеч от необходимото за това човек да се чувства наистина добре.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Разбира се, че в България има много хубави места, където човек може да почива, това е факт. Също така е факт обаче, че на много места в България качеството на обслужването и на различните услуги е далеч от необходимото за това човек да се чувства наистина добре.

 

Няма места в света където да не може да намериш места с лошо обслужване. Въпросът е цената и качеството в какво взаимоотношение са. Ако предлагаш по високо качество от колкото ти е цената, значи продуктът ти е конкурентноспособен.

 

Повечето мои познати чужденци, които са били в България дори и в курорти като Слънчев бряг остават доволни, защото като цена качество са получили доста добър за тях продукт. Явно подобно е мнението на повечето клиенти на Уиз ер след като искат да разширяват полетите до морето и казват това:

 

 "Българското Черноморие е достатъчно конкурентно на Испания, Турция и Гърция, така че в момента обмисляме и други варианти за линии до Варна", каза още мениджърът.

 

В Индия например проблемите с обслужването, инфраструктурата и т.н. са  с пъти по големи спямо България и въпреки това имат много туристи, част от които се оплакват като мен, но пак биха отишли до Индия ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Няма места в света където да не може да намериш места с лошо обслужване.

Разбира се, говоря обаче за преобладаващото положение.

Връзка към мнение

Разбира се, говоря обаче за преобладаващото положение.

 

Аз говоря за абсолютно същото! Масовото твърдение, че в България като цена качеството туристическият продукт бил ужасен и затова е много по добре да се ходи в Гърция, Испания и т.н. се опровергава от многото туристи идващи в България и фирмите които ги обслужват и виждат интереса към България.

 

Аз лично нямам проблем със здравословната критика и самокритика, но когато резултата от тази критика и самокритика е, че всичко българско е ужасно, а всичко чуждо е идеално тази критика е саморазрушаваща. Особено нездравословна е тази критика, когато тя не се потвържадава от мнението на обективни чужди туристи, авиокомпаниии и туроператори, които нямат инерес нито да хвалят нито да плюят България.

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение

Аз говоря за абсолютно същото! Масовото твърдение, че в България като цена качеството туристическият продукт бил ужасен и затова е много по добре да се ходи в Гърция, Испания и т.н. се опровергава от многото туристи идващи в България и фирмите които ги обслужват и виждат интереса към България.

Аз лично нямам проблем със здарвословната критика и самокритика, но когато резултата от тази критика и самокритика е, че всичко българско е ужасно, а всичко чуждо е идеално тази критика е саморазрушаваща. Особено нездравословна е тази критика, когато тя не се потвържадава от мнението на обективни чужди туристи, авиокомпаниии и туроператори, които нямат инерес нито да хвалят нито да плюят България.

Няма смисъл да влизаме в безсмилени спорове, а и излизаме извън темата :) , но все пак държа да не се преиначават думите ми ;)

Изрично съм уточнил, че не говоря за туристическият продукт като цяло, а за един от компонентите му, а именно обслужването и услугите!

Иначе е ясно, че България, слава богу, разполага с прекрасни условия - природа (море, планини), климат (4 сезона), богата археология - които предполагат добро развитие на туризма. Всички тези условия, в комбинация с относително ниските цени е нормално (и хубаво), че привличат много туристи, както си споменал и както добре знаем.

Това няма как да промени мнението ми обаче, че обслужването и услугите в България като цяло не са на добро ниво.

И никъде не съм си споменавал, че "всичко в България е ужасно", нито, че "всичко чуждо е идеално". ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Разбира се, говоря обаче за преобладаващото положение.

Да ти кажа в сравнение с преди 15 г. нещата са доста променени и то в правилна посока. Аз съм човек, който доста пътува из България и нямам спомен за лошо обслужване през последните години.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Съгласен съм с констатацията на Теди и отново потретвам, че основните проблеми на туризма в България са свързани с лошата инфраструктура, а не с качеството на предлаганите услуги...

Редактирано от Duke
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.