Прескочи до съдържание

Северна Италия- Швейцария


Тони

Препоръчани мнения

Тъй, дойде време за следващото питане.

Предстои ни последните дни на ноември едно пътуване до Цюрих и после до Тренто.

Билетите са взети- до Бергамо и обратно.

Понеже сме голяма група, а програмата ни е пренаситена ме интересуват подробностите по транспорт с автомобил конкретно в Швейцария.

По план: кацаме събота на Бергамо, взимаме си колите, минаваме през Малпенса да оберем пристигащи от другаде и до ранен следобед трябва да стигнем  Цюрих.

Въпросите ми тук са- какви точно изисквания има около шофирането в Щвейцария?

 

На следващия ден трябва да сме в  Тренто някъде до следобеда.

Планирам минаване през Лихтенщайн? Някакви особености за там? След това през Австрия и стигане до целта.

Последните  два дни сме ги оставили за разходки, там въпроси нямам.

Мерси предварително.

Връзка към мнение

Чакай че загубих изведнъж плана на маршрута. Сподели по-точно спирките хронологично от Цюрих нататък, че да споделя опит. 

Редактирано от Plovdivian
Връзка към мнение

Не, не , спирките не са важни. Относно Италия нямам въпроси никакви, там сме обикаляли района поне 10 пъти, всичко ми е ясно. Интересува ме конкретно шофирането в Швейцария - винетки, такси и прочие и после ако някой има нещо относно Лихтенщайн. Останалото е минавано многократно.

 

Важното е следното- като кацнем на 29 сутринта рано и оберем народа и от Малпенса до ранен следобед да сме в Цюрих

На 30 ранен следобед да сме в Тренто.

Това е основно.

Редактирано от Тони
Връзка към мнение

Така, винетката за Швейцария ти е само годишна, и струва 33 евра. Нямам никаква представа обаче как стои въпроса с колите под наем при влизане от Италия, понеже ние сме били със собствената. Предполагам, че това можеш да го уточниш като/преди да вземете колата. В най-лошия случай ще се набутате с 33те евра, които след това ще харизате на някой друг, в най-добрия ще се снабдите с возило с винетка. Други такси и подробности няма. През Лихтенщайн се познава че минаваш само по разваления немски по радиото, трябва много внимателно да следите табелите за Вадуц, понеже целия Лихтенщайн е няма и 50 км и при скорост от 120-40 се минава за 20 минути. Самия Вадуц е един площад, няколко къщи, един стар замък и много банки. Горе пункта за излизане към Австрия през Брегенц също не се усеща, няма проверки, няма нищо. Границата Швейцария-Австрия ти е реално едно кръгово и самата река. 

Извинявай че така малко разхвърляно, ама нямам много време в момента, но то няма и кой знае какви подробности. Иначе е хубаво за всеки случай да си вземете паспортите, да не стане някой случаен фал по границите. И не се тарикатете с винетката, навън всичкото униформени (особено магистралните) бръмчи с абсолютно цивилни коли, и по нищо не можете да ги познаете че са такива, а глобите са ужасяващи.

Редактирано от Plovdivian
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Винетката е само за магистралите, 40 франка,купува се от бензиностанциите.Няма някакви необичайни изисквания,залепя се на предното стъкло.Ако имате време може да не си взимате винетка ,като се движите извън магистралите, но времето за път трябва да се умножи по две, долу-горе.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ясно, благодаря. Нещо друго специфично относно пътуването? А Лихтенщайн, някакви подобни щуротии?

Връзка към мнение

Като влизате в Швейцария спазвайте ограниченията, защото е пълно с хора, които карат, като че ли са в Италия, а ги глобяват. Не знам как карате, просто говоря по принцип.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като цяло няма проблем с колите под наем да минават границата Италия/Швейцария.  Аз като го правих тоя финт попрочетох условията на някои от големите компании и бяха ОК. Отново питах и на гишето на Avis и там ми казаха, че няма проблем. 

 

Но да си питаш. Може някоя по-малка фирма да изиска някаква такса. Така и така, на границата не спират да проверяват документи по принцип. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Август месец се случи така че се заблудихме малко и за кратко време влязохме и излязохме от Швейцария през Австрия и Германия. Понеже колата ни беше с бг регистрация и двата пъти в които влязохме в Швейцария ни провериха както нас така и багажа. Тъй като целта ни беше престой в градче граничещо с Швейцария, решихме да не ползваме магистрала и да не купуваме винетка. Придвижвахме се по път за който не се плаща. През почти цялото време ограниченията бяха 50 до 80 км в час , а на места и до 30, което бяха най тегавите два часа за 70 км. Иначе е красиво, спазвайте ограниченията на много места имаше някакви камери може би , защото пресветнаха на два пъти. Нямаме глоби, все още ;) , надявам се да сме се разминали, но от моя опит пък при рента карите винаги ни пристигат глобите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ясно, благодаря. Нещо друго специфично относно пътуването? А Лихтенщайн, някакви подобни щуротии?

За Лихтенщайн не се чуди. От магистралата отбивате и след реката веднага е Вадуц. Ползвайте примерно паркинга на пощата или някоя от банките (платени са, но за някой час не е грижа). От там пеша - разходката с кафето едва ли ще отнеме повече от два часа :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Относно Цюрих места за хапване в центъра нещо на нормални /ако това там е възможно изобщо/ цени?

И има ли такива с малко по-късно работно време, че вероятно става въпрос за след 9 вечерта?

Връзка към мнение

От Милано през Chiasso и после гоните San Bernardino и в никакъв случай Gotthard!

Като минете тунела гоните Sankt Gallen. В един момент ще видите разклон за Вадуц.

На връщане посока Цюрих препоръчвам спиране на Wallensee - има много удобни паркинги отстрани на магистралата за снимки - повече от 20 минути не ви трябват, но си струва. Мисля между първия и втория тунел или втория и третия.

Движете се вдясно и ще видите паркинга.

Другото красиво място по пътя от Вадуц към Цюрих е Rapperswil-Jona - градът на трите кантона.

Намира се в южната част на цюрихското езеро и старият град е много добре запазен. Струва си да се види за около половин час.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Супер, но от Милано сме към Цюрих, че гоним мач.

На следващата сутрин сме Цюрих- Вадуц- Тренто.

Връзка към мнение

Нямаме време за молове, за съжаление /всъщност за щастие :P /. А за прекарването ясно, ние гоним едни спортни мероприятия, останалото е само като пълнеж. :)

Редактирано от Тони
Връзка към мнение

За съжаление е, защото има при намаление смешни цени на големи марки. Преди 2 години си купих разни неща на Еспри и Томи Хилфигър - имаше такива по 15 франка. Естествено, в зависимост от бюджета, има и Шанел, Версаче, Блумарин - общо взето класността на марките нараства с етажа. :)

Връзка към мнение

Зависи от хората. За мен лично е за щастие, защото не бих преживяла всичкия тоя народ да хукне по магазини. То магазини и тук има, пък и по Европата бол. Вероятно ще се самоубия ако това се случи, пък после ще е трудно пренасянето на трупа ми насам, поне предполагам де. :)

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към мнение
  • 5 седмици по-късно ...

Срещнах някъде информация, че освен винетката минаването през тунели в Швейцария се заплаща допълнително? Така ли е и наистина ли таксата е висока?

Връзка към мнение

Срещнах някъде информация, че освен винетката минаването през тунели в Швейцария се заплаща допълнително? Така ли е и наистина ли таксата е висока?

 

25 CHF беше St. Bernard преди няколко години, но има и други платени. Ето източник

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само за информация, миналата година за 40 км над лимита на магистралата в Швейцария, глобата беше 600 евро. Така, че си заслужава, да се внимава :) .

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.