Прескочи до съдържание

Добри практики при дълги полети?


Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Не знам дали тук й е мястото на тази тема и дали не пропускам някъде същата дискусия... имам нужда от съвет от хората с опит в дългите полети (над 12 часа).

 

Имате ли задължителни хитринки, за да издържите толкова време в самолета? Какво прави един врял и кипял пътешественик, за да не умре от скука/глад/жажда/обездвижване, докато щастливо си пътува към целта? Ясно ми е, че авиокомпанията се грижи поне за глада и жаждата, а може би донякъде и за скуката, но има ли нещо, което задължително трябва да се носи, или направи, за да стане пътуването малко по-комфортно?

 

Съжалявам, ако въпросът е много лаишки, но сериозно се замислям как успяват хората да останат на едно място толкова дълго време. А също се чудя и каква да ми е концепцията за ръчния багаж, че ако трябва да взема всичко, което ми хрумва, ще ми трябват поне два ръчни багажа ^_^

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здрасти the7endless  :)  

На мен първия път ми беше доволно интересно. Така или иначе на всяка седалка има персонален екран за пътника, имаш стотина филми със субтитри на няколко езика, игри, музика и дори в някои пакети имаше и уроци на различни езици. Докато разучиш менюто- убиваш няколко часа  (толкова за скуката). Като цяло ти принасят и отнасят - първо кафе-изпиваш го, хайде сокче- изпиваш го, хайде да хапнеш- хапваш, пак кафе- изпиваш го, по някоето време те завиват и който иска да спи - спи, който не иска си гледа филмчетата и тн  (може да замениш кафето и сокчето с алкохол :P ). Никой не те връзва за седалката, така че можеш да си направиш един два тигела по самолета :)  .

 

За ръчния багаж - аз се опитвам да редуцирам целия си багаж за цялото пътуване до ръчен (и в повечето случаи успявам). Винаги имай предвид, че може да ти се наложи да си носиш багажа на гръб- вярвай ми, ще ти хрумват доста по- малко неща за разхождане из света :) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На дълъг полет:

  • от глад и жажда няма да умреш никога. Ядене и пиен(ь)е има бол, ако не ти стига - винаги можеш да си поискаш.
  • от скука трудно - полети над 12 часа, без съвременна мултимедия, с НАЙ-новите филми (по кината), са нечувана рядкост. Ако не ти работи мултимедията, и няма други седалки, печелиш бизнес класа ;)
  • от обездвижване можеш да умреш, ама след 100 години летене :) Синдромът на дълбоко-венна тромбоза не е за подценяване, все пак, и трябва да мърдаш през час-два-три. Тоалетна, разходка по пътеките и стълбите (ако има),  и маймунджулъци на място си трябват. Иначе няма да можеш да си влезеш в обувките на кацане :)
  • за ръчния багаж - ненужният слагаш над теб, ценното - пред теб.
  • Носи си възглавнички :) Аз си ги ползвам под трибуквието, че ми е кльощав, и не са ми удобни седалките. Винаги може и да подпреш глава на тях. Отскоро съм оборудван с това: https://napanywhere.net, та ще го ревюирам и споделя има ли файда.
  • Последните часове често са мъка. Ако можеш да спиш тогава, ще си най-добре. Хапчета, билки и т.н. има всякакви - прецени си. Или се нальокай като на грузинска сватба и погледни на(д) света с друг поглед :girldrink:
Редактирано от macf1an
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Аз взимам приспивателни. Атаракс 25 мг най-често, половинка и ако не успея да заспя - другата половина. Храна, вино, атаракс, филм и после до закуската си спя. Действа доста добре, по принцип не мигвам в самолет. 

Връзка към мнение

Най-важното за мен - Occupy windowseat :)

 

~

 

 Ако не ти работи мултимедията, и няма други седалки, печелиш бизнес класа  ;)

 

Това правило ли е при авиокомпаниите? Не го знаех... 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз няколко пъти попадам на отвратителна мултимедия - разбирай архаични дисплеи от зората на технологията  :angry:

 

Задължително събувам обувките и си обувам чорапките които дават в самолета. За целта разбира се преди това съм се хигиенизирал подобаващо , ако трябва и на летището.  Дават също одеало и възглавничка.

Не мога да спя и удрям по две-три малки за отпускане. 

По някое време се разхождам по пътеката до бара с напитките  :)

Тъй като неизменно съм до прозореца препочитам последните редове  , когато са в конфигурация с две седалки , щото мнооого трудно се вдигат двама спящи китайци дори да идеш до WC-то  !!!


Тоя Атаракс не горчи ли ?

Аз пия Зопиклон и вярно има ефект , но след това цял ден ти оставя отвратително горчив вкус в устата и се отказах от него.

Пробвал съм Мелатонин , но няма ефект.

Най-безотказно ми действа половин до една таблетка 5 мг. диазепам , но трябва да ангажирам хора за рецепта и не ми се занимава.

Връзка към мнение

Често има и някакви доста приказливи...дори един-два пъти съм симулирала заспиване, че труднтрудно иначе. За щастие или не всички дълги полети съм пътувала сама, а късите винаги с компания.

Връзка към мнение

Сигурно има , ама теб сигурно по има и за какво да те заприказват  ;)

Имах късмета при двата си дълги  азиатски полета да попадна на тихи , мили и любезни  съответно японска и китайска баба.

Мацките на чек-ин май се изгавриха с мен нещо , но пък си беше пълно спокойствие !

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

При мен борбата е да се докопам до място на първия ред в салоните, за да има къде да си опъна качествено краката. Там понякога мога дори да си ги вирна на стената и кръвообращението ми да работи по-нормално.

Ако не става он-лайн, както е при катарците например, които пазят тези места за майките с деца, се моля при чек-ин. Дори да се падне до авариен изход, пак е по-добре да имаш пространство за краката. След дълъг полет чувството е съвсем различно.

Аз също винаги съм с възглавничка, но на врата, защото иначе ми схваща при периодичните заспивания. Маска за очи също ползвам.

Обличам удобни дрехи, не си свалям маратонките и се разтъпквам от време на време.

И не отказвам вино :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много обичам дълги полети! Никога не спя и обикновено изглеждам всички възможни кунг-фу и авантюристични филми. Спец съм по кино-програмите на авиолиниите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички, така като ви чета, излиза, че може и да не изперкам напълно в самолета  :)

 

Имам и други питанки  :) Например, когато полетът е на една компания от точка А до точка Б, но има много кратък престой в точка В (час и половина, после към крайната дестинация продължава същия самолет) каква е практиката? Може ли да се слезе от самолета, или чинно се изчаква да слязат едните пътници и да се качат другите? В моя случай става дума за полет Дубай-Оукланд с кратка спирка в Сидни. 

 

И още нещо - знам, че е много субективно, но колко време ви отнема да се възстановите от дълъг полет? Аз имам едно леко притеснение да не ми се убият първите ден-два в нетуристоспособност  :)

Да си кажа за яснота, че съм летяла веднъж до Азия, но за беля точно по време на полета бях доста болна, та целият ми мина в страдание и полуунес. И сега не знам дали първите няколко дни на място се чувствах като парцал заради болестта, или заради пътуването....

 

- - -

 

 

  •  Отскоро съм оборудван с това: https://napanywhere.net, та ще го ревюирам и споделя има ли файда.

 

 

Ще чакам отзиви, тази джаджа изглежда чудесно  :)

Редактирано от the7endless
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Правило не знам дали е, но е практика.

От сега почвам да се моля при следващия ми дълъг полет да ми се падне неработеща мултимедия :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

- Внимавай с алкохола. По принцип дехидратира, а и самия въздух в самолета е доста сух. Т.е. не прекалявай и пий много вода, ако не искаш да отпаднеш и да те заболи главата. Чувал съм го трика да се отрежеш като талпа и да заспиш, но малко ме е страх от махмурлука след пиене и спане на криво :)

 

- Лично за мен най-важния съвет го каза стенк, т.е. събуй се и бъди бос, или си обуй някакви пантофки. Иначе краката накрая на полета ще те убият. 

 

- За разходките е също много важно. 

 

- Чекирай се онлайн и гледай да си вземеш някоя от страничните редици. Прозорец или пътека, твой си избор, но гледай да не е в средните четворки. Освен ако не провериш, че полета има изключително малко затоварване (има как да се види преди полет), тогава е добре да вземеш средна редица и с малко повече късмет да си направиш легло от 4 седалки :)

 

Часовата разлика не е чак толкова зле, и по принцип удря повече при полети на изток съм чувал. Много е важно и какви са часовете на полета, добре е да пристигнеш вечер в крайната дестинация, тогава лягаш и се наспиваш и си готов.  При мен отминава за ден, иначе е доста шашаво усещане, аз му се кефя като цяло, добавя допълнителна доза екзотика към пътуването :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

От сега почвам да се моля при следващия ми дълъг полет да ми се падне неработеща мултимедия :)

Ако и полета ти закъснее с 5-6 часа или оше по-добре с ден направо ще е джакпот ;)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз пък никога не съм летял дълъг полет и все се чудя как ли бих го понесъл :) Още повече , че напоследък забелязвам някаква тенденция да се изнервям и да ме тормозят дори полети от по 3 часа, които преди време ги понасях много добре. И за да не е хич офф топик, да ви питам, ако летите 10-12 часа и легнете да спите както казвате, не ви ли е страх, че може да ви откраднат нещо - от вас или от ръчния багаж ?

Връзка към мнение

Ако и полета ти закъснее с 5-6 часа или оше по-добре с ден направо ще е джакпот ;)

Е, много хубавини ще ми се насъберат за един път, ще имам да черпя направо :)

Връзка към мнение

И за да не е хич офф топик, да ви питам, ако летите 10-12 часа и легнете да спите както казвате, не ви ли е страх, че може да ви откраднат нещо - от вас или от ръчния багаж ?

Ми да ти кажа, преди да го споменеш, никога не ми беше минавало през ума, дори ... Мерси, че ми вкара параноя :huh:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

А не, в самолет не съм и чувал да крадат от багажа... В нощен автобус в Перу крадат, да. Предполагам клиентелата е доста различна. Как да го предотвратиш ако искаш да спиш си нямам идея...

 

Иначе, важно е дали е дневен или нощен полет и дали спиш лесно. Аз най-много да дремя полубуден, иначе филми, сокчета, бисквитки - тъкмо се разхождаш из самолета... Разговори...

 

Това за неработещите екрани и бизнес класата ми се вижда много малко вероятно, най-доброто на което съм присъствал е "Много съжаляваме, сър, ще ви дадем 5000 мили за компенсация". Сигурно много зависи с коя компания летиш и дали изглеждаш много разочарована  :)

Връзка към мнение

Благодаря на всички, така като ви чета, излиза, че може и да не изперкам напълно в самолета  :)

 

Имам и други питанки  :) Например, когато полетът е на една компания от точка А до точка Б, но има много кратък престой в точка В (час и половина, после към крайната дестинация продължава същия самолет) каква е практиката? Може ли да се слезе от самолета, или чинно се изчаква да слязат едните пътници и да се качат другите? В моя случай става дума за полет Дубай-Оукланд с кратка спирка в Сидни. 

Ами зависи, час и половина щом е вероятно ще слизате, ако е под час не. Не мога да кажа така, но виж дали продават билети Сидни - Окланд с тази компания, ако да, значи се слиза, така си мисля.

Връзка към мнение

Взимаш 2 деца с теб и никаква скука няма да усетиш :)

А сега по-сериозно, аз лично изпитвам голямо удоволствие и няма как лекият дискомфорт да ми развали приповдигнатото настроение.

За възстановяването е строго индивидуално, на мен за късмет не ми е никакъв проблем, но при децата си ги носи още 2-3 дни. Добра идея е още преди полета да се настроиш на времето на дестинацията и да започнеш да мислиш 'в него' и забравяш да смяташ това колко часа се падало в България, гледаш само напред.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Благодаря на всички, така като ви чета, излиза, че може и да не изперкам напълно в самолета  :)

 

Имам и други питанки  :) Например, когато полетът е на една компания от точка А до точка Б, но има много кратък престой в точка В (час и половина, после към крайната дестинация продължава същия самолет) каква е практиката? Може ли да се слезе от самолета, или чинно се изчаква да слязат едните пътници и да се качат другите? В моя случай става дума за полет Дубай-Оукланд с кратка спирка в Сидни. 

 

И още нещо - знам, че е много субективно, но колко време ви отнема да се възстановите от дълъг полет? Аз имам едно леко притеснение да не ми се убият първите ден-два в нетуристоспособност  :)

Да си кажа за яснота, че съм летяла веднъж до Азия, но за беля точно по време на полета бях доста болна, та целият ми мина в страдание и полуунес. И сега не знам дали първите няколко дни на място се чувствах като парцал заради болестта, или заради пътуването....

 

- - -

 

Има полети, при които се слиза от самолета дори при престой един час, има и такива, при които не се слиза. Питай предварително за тази подробност, ако е важна за теб.

 

„Нетуристоспособността“ може да бъде сериозен проблем наистина. Има една приказка, че колкото часа разлика имаш да компенсираш, толкова дни си в джаза, но според мен си е до човек... и до ЕГН :) Един трик от мен: седмица преди полета започни да „живееш“ по новото часово време, тоест поне отчасти се „прехвърли“ в часовата зона на крайната дестинация. Накратко, това означава да си промениш ритъма на заспиване и събуждане в съответствие с часовата зона на мястото, където отиваш. Може да изглеждаш малко смахнато на околните, като си лягаш в 8-9 вечерта и ставаш в 3-4 сутринта, но пък ще ти отнеме много по-малко време пренастройването след пристигане в точка Б.

 

:)

 

P.S. По време на полет - много течности!

 

Ето ти и четири теми от форума по темата :)

 

Тема 1

 

 

Тема 2

 

 

Тема 3

 

 

Тема 4 - на практика идентична с тази, в която пишем в момента.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Винаги още с качването в самолета настройвам часовника в часовата зона на крайната дестинация и така много по-лесно следя полета.

Нямам проблем с часовата разлика и от самолета беж към хотела , следва душ , разопаковане на багаж и веднага по забележителностите.

Това разбира се е ако полета пристига рано сутрин или преди обед. Ако полета каца вечерта отивам в хотела , оправям багажа , хапвам  нещо,  сипвам 100-ина грама уиски , пускам местния музикален канал и се вписвам в обстановката.  На другата сутрин си ставам както в БГ т.е. между 07-08 часа и почвам с програмата  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Най-дългите полети които съм навързвал , както по продължителност на полет , така и по полети без нощувка беше по следния маршурт . 

 

Оукланд- Хон Конг  11 часа - престой в Хон Конг 1 час 

Хон Конг - Лондон 13,30 часа - престой в Лондон 1 час и 30 мин 

Лондон - Бареслона 2 часа - престой в Барселона 5 часа 

Барселона - Виена 2 часа - престой в Виена 4 часа 

Виена - София 1,30 часа  

 

Горе долу 30 часа във въздуха + 11 часа и половина по лeтищата или общо 41 часа без хотел . След този маршрут всичко ми се струва близо :):) :) 

 

За мен задължително  е място до пътеката  за да може да си изпъвам краката . Задължително по чорапи в самолета , защото дори и така след кацане маратонките са ти малки . Удобни и меки дрехи . Алкохола помага да се отпусне човек, но не бива да се прекалява . Много вода , защото наистина се обезводняваш . Таблет на който предварително съм качил някой сериал . Две любими дебели списания . Разходки от време на време, особено когато почти всички в самолета спят . Преминавам през няколко фази, в началото не ми се спи  след това се предавам и започна да дремя , най-непритяно е когато след монго заспивания и събуждания искаш пак да дремнеш , но вече не можеш . Често миене на ръцете и лицето , защото в самолетите си е мръсно и ако имаш два полета един след друг по 11-12 часа вече се чувстваш доста мръсен . На връщане последния полет от Виена до София бях готов да скоча от самолета над Белград , а когато самолета кацна на летището в София главата ми падаше и дори дремех докато самолета рулираше и чакахме да слезем от самолета .

 

На отиване до Оукланд самолета имше технически стоп в Сингапур . Слизаш за около час  и се връщаш в същия самолет на същите места . Целия ръчен багаж го взимаш със себе си, предупреждават за това задължително , изчистват самолета и пак отново . Ако все пак оставиш нещо в самолета го изкарват в ръкава и като се качваш може за си го вземеш . 

 

На мен часовите разлики не ми влияят. Според на дългите полети най-добре е да пристигнеш привечер местно време , лягаш и на сутринта си готов за пътешествия . 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Обикновено си избираме полетите да са нощни и спим. Нямам нужда от хапчета само да усетя движението и съм готова да се опъна. Виж това с опъването не ми се получава много добре, но дълги крака няма как. :) Събувам обувките и слагам термо чорапи, избягвам да пия кафе и алкохол по време на полета.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.