Прескочи до съдържание

Милано


gajev

Препоръчани мнения

Някой знае ли в колко часа сутрин започва да се движи градския транспорт в Милано?! 

Интересуват ме автобуси и метро 

метрото е от 6.00, предполагам , че и автобусите са от тогава или малко по-рано

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой знае ли в колко часа сутрин започва да се движи градския транспорт в Милано?! 

Интересуват ме автобуси и метро 

На сайта им нещо не дава инфо..или аз не се справям 

Благодаря :)

Ето информацията от сайта.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Купих си билет 1.50 евро за метрото за 90 минути и пътувах от гарата до Дуомо,където излязох навън да снимам.После обаче опитах пак да се върна в метрото,но валидаторите(машини)не ме допуснаха.Бяха минали 20 минути от началото.Добре ,че с няколко човека се вмъкнахме през една вратичка за излизащи ,иначе пак трябваше да вземам билет.

Редактирано от dimitrov6
Връзка към мнение

Билета е за еднократно ползване в метрото

Хм...

http://www.atm.it/en/ViaggiaConNoi/Biglietti/Pages/Biglietti%20Urbani.aspx

Urban Ticket

Price: € 1.50

Validity: 90 minutes after stamping. Valid for a single journey on the underground or rail network, including the urban rail lines of Trenord and the 'Passante Ferroviario' (Urban Railway Network).

Връзка към мнение

Нямам спомен някъде по света билетите да стават за повече от едно влизане в метро. Смяна на автобуси или други превозни средства се допуска, но почти винаги влизането в метрото е само едно. Казвам почти, защото може да има някое изключение, но аз не се сещам.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Давайте информация освен всеизвестните забележителности на Милано, какво друго може да се разгледа?

 

Предвид това, че си се наименовал преведено римскигражданин7, Сант Амброджо  е добър вариант. Arco della Pace, която е по модел на Константиновата арка в Рим. Сан Лоренцо също напомня за античните времена. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Срещу гара Гарибалди  е piazza Gae Aulente. Тук са намират бизнес сгради с интересна архитектура и впечетляващата извисяваща се в небето централа на Уникредит банк.

Може да се разгледат графити. За мен беше интересно. Те се намират на via Carmagnola съвсем близо до същата гара. От графит на графит тука там и в един момент се озовахме на гробището- Monumentale. Това е един много добре уреден  парк пълен с произведения на изкуството-направо музей на открито.

В парка Sempione се намира и кулата Torre Branka. От нея се открива 360 градусова панорамна гледка към цяло Милано. За съжаление преди два-три дни бях там и се оказа, че  не работи в момента.                                                           

Бях предвидила и SANT AMBROJIO с ДЯВОЛСКАТА КОЛОНА казват, че на нея имало дупки и като си долепиш ухото чуваш звуци от отвъдното. Това нито го видях, нито го чух.

Това от мен :) 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Какво имате предвид под евтин? :)

А под готини места?

Аз много харесвам заведенията и настроението в района на Naviglio - там са заведение до заведение. Всякакви видове и вкусове. Конкретни имена не си спомням.

Друг район с много и добри заведения е Брера(Brera).

Страхотен ресторант с много разнообразна и прясна риба и др. морски продукти съм посещавала, но е доста отдалечен от център на Милано.  

За малко да забравя и още една улица с доста ресторанти(в един от тях съм яла страхотно телешко, но името ...) - Corso Como.

 

Дано се включат и хора, които са по-стриктни от мен в имената на заведенията. Аз го карам на хубави спомени и усещания. ;)

 

Аз се включвам с име на ресторант точно в Брера, Taverna Del Borgо Antico. В Брера всеки ресторант е страхотен. Малки, китни ресторантчета наистина с хубава кухня. Но конкретно този го препоръчвам не само заради добрата кухня, но и самото местоположение. Много е уютен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря, Вероника, Spqr, наистина това са места, които ако не са споделени, човек няма да се сети да  ги посети. Иначе базилики, катедрала, музеи и пазари - ясно.
Мои познати препоръчаха и езерата на по около 70 км, но не знам дали ще остане време, а и ние няма да сме с кола, и сме пет човека, та не знам и какви пари трябва да се приготвят.

Редактирано от roman7
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имам чувството, че за Милано се изпуска един сериозен факт. Предполагам, че е смесица от незнание и незаинтересованост. В периода 286 - 402 г. е столица на империята. Досещате се за коя империя, нали? Та именно в този период като столица има запазено наследство.

 

Трите западни имперски столици: Рим, Милано, Равена имат и общи черти, една от които са мозайките. Да, в Милано също има мозайки. Не в мащаба на Равена, но достатъчна причина да бъдат посетени. Защо това се изпуска?

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имам чувството, че за Милано се изпуска един сериозен факт. Предполагам, че е смесица от незнание и незаинтересованост. В периода 286 - 402 г. е столица на империята. Досещате се за коя империя, нали? Та именно в този период като столица има запазено наследство.

 

Трите западни имперски столици: Рим, Милано, Равена имат и общи черти, една от които са мозайките. Да, в Милано също има мозайки. Не в мащаба на Равена, но достатъчна причина да бъдат посетени. Защо това се изпуска?

О, мисля, че се знае, всъщност в закрития търговски център Галерия Виторио Мануеле,  в двореца от XIX в. със стъклен покрив, има впечатляващи мозайки, на които също ще обърнем заслужено внимание.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Галерия Виторио Мануеле,  в двореца от XIX в. 

 

Нямах предвид галерията, а за други мозайки с християнска символика от едно хилядолетие по-рано.  :)

Връзка към мнение
 

А къде да ги намерим тези мозайки?

 

От предната  страница. 

Сант Амброджо  е добър вариант. Сан Лоренцо също напомня за античните времена. 

 

Мозайките освен подови, могат да бъдат и стенни. Освен това самите структури са интересни като архитектура. В никакъв случай не могат да бъдат считани в графа "типична църква". Може да има и други църкви, но не съм се интересувал по-детайлно.

 

Едно обобщение за мозайките в Италия.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Малко полезна информация за пътуване до Милано-Комо-Верона

Полет с Wizzair до Бергамо,на паркинга пред аерогарата има автобуси до Милано-ползвахме Terravision-5 евро в посока на половин час, имат сайт, хубаво е, че билета е отворен,ако отидете по-рано ще ви качат.

Milano Centrale-оттам хванахме метро до хотел-билет 1 евро; за цял ден 4.50 евро-важи за метро,трамвай,може би и автобус,много изгоден.Внимавайте в метрото има джебчийки румънки, правят суматоха на качване във влака!!

Бяхме в хотел-Residenza Cenisio ,близо е с метро,но не сме доволни! Имайте предвид, че метрото започва да работи от 6.00ч и на връщане хванахме такси за 20 евро до гарата,така че за ранен полет е добре да сте на пеша разстояние.В този хотел живееха и млади момичета-арабки,все едно са на лагер-много шум,тел. разговори в коридора ....неприятно!

Много имигранти има в Милано,усеща се в градския транспорт,пазете се!!

Ходихме до Комо един ден - влакче,букнато в интернет-ако сте близо до Централната гара и Garibaldi Station-влака спира в централната част на града.Има info point на гарата,ще ви дадат карти и обяснят всичко,ако сте до гара Cadorna Milano-влака спира близо до езерото,откъдето тръгват корабчетата.Непременно посетете Duomo-to;  с Funiculare се качете на хълма Брунате, гледката е вълшебна!! 5.50евро е лифта.

Корабчетата по езерото не са никак евтини-на отиване взехме билет директно до Varenna (около 16 евро)-уникално градче,бяхме чели препоръки, разгледахме градините на Vila Monastero, попекохме се на слънце, горещо препоръчвам....оттам до Belaggio-(5 евро)-нищо интересно,много заведения на кея,по-комерсиално и друго корабче обратно до Комо(15 евро).....така,че си обмислете маршрута и билетчетата.....(Tremezzo пропуснахме -villa Carlota беше затворена)

Следващият ден ходихме до Верона с влак,пак билети по интернет,много приятни влакове,даже предлагат закуска ( май безплатна,попитайте).Арена ди Верона-10 евро,къща на Жулиета,един стар дворец с мост,построен за бягство( ще прочетете история), непременно да видите Basilica San Zeno, много стара......На гарата има парк, който да се избягва и .....най-добрите пици,са в едно заведение на гарата с места за сядане.....изглеждаха уникално,но не бяхме гладни....

В Милано непременно да влезетe в Duomo и да се качите на покрива-15 евро е комбиниран билет.

"Тайната вечеря" се буква предварително,заслужава си!!

Приятно пътуване!!

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

Предстои ни пътуване до Милано за 3 дни. Има време до септември, но искам да попитам за Вашето мнение за евентуални 2 варианта за 3-те ни нощувки. Взели сме самолетни билети, а другото предстои и затова искам да се ориентирам за да почна да търся отсега хотели(апартаменти).

Вариант I :

1 ден - пристигане в 15.15 ч. в Берагамо, след което м/у 16 и 17 ч. настаняване в района на местната гара за една нощувка.

Вечерта разходка до стария град, хапване и т.н.

2 ден - след закуска "трена" от гарата до Милано. Този ден ще правим програма в самият град.

3 ден - Влак до Веранна и оттам с корабче за 15е обиколка на Беладжо,Менаджо и Тремеца. Вечерта вечеря в района на Брера.

4 ден - около обяд се изнасяме за Бергамо - самолета е в 15.45

 

Вариант II :

И трите дни спим в Милано, а Бергамо оставяме за сутринта преди обратният полет. Единиат ден пак остава за езерото, а за другите дни ще я мислим програмата.

 

От Вашата информация във форума съм подкован с инфо за забележителности, заведения и транспорт. Ако имам нужда от някяква помощ ще пиша.

Връзка към мнение

По моя скромен опит със сигурност предпочитам вариант 1. Разстоянията може да не са кой знае колко големи, но ще си отнеме време в транспорт всеки ден от/до Милано. Пречекирането в нов хотел всеки ден е досадно, но в твоя случай според мен е за предпочитане. 

 

Вечерта в Бергамо в стария град е доста жива. Не знам дали защото беше уикенд, но имаше много хора и настроение по улиците. Със сигурност бих избрал този вариант и да преспя в Бергамо пред бърза обедна обиколка преди полет. 

Връзка към мнение

Аз също клоня повече към първия вариант с една нощувка в Бергамо и две в Милано. Затова и го описах по-подробно. Почвам да търся места за спане на двете места.

В една друга тема имаше информация за карти за транспорт за областа Ломбардия на цена 32.50 за 72 ч. Дали има подобни с намаление  за деца и каква е възрастовата граница? Мисля си че ако могат да се закупят от летището и включват и градския транспорт в Бергамо и Милано и регионалните влакове може и да са по-удобни. С тях ще се придвижим и м/у двата града и евентуално до Веранна. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.