Прескочи до съдържание

Връщане на ДДС, VAT... или каквото и да се казва


Препоръчани мнения

Въпросът ми е продиктуван от един подслушан разговор на руснаци, които искаха да си върнат ДДС, за стоки, закупени в Бг:) Ясно е, че няма нужда да се коментира ЕС:)

Та- някога възползвали ли сте се? Как се случва, какви документи са необходими, за какви стоки става дума, къде се връща VAT... и ей такива дребни нещица, които обаче биха били полезни или най- малко- пътуването (и пазаруването) би станало по- изгодно.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Коментирахме го в една от исландските теми. Там процеса е безболезнен, отиваш си с касовите бележки (има някакъв минимум над който връщат ДДС) на съответното гише на летището (беше на банка), от там ти дават директно кеш крони и си ги правиш каквото искаш. В Норвегия е подобно, беше споменато в същата тема.

 

За други места не знам. Мисля, че на теория като си вземеш ддс-то от едната държава, после трябва да декларираш нещата в крайната дестинация и да си го платиш там, но това ми звучи много нереалистично. Ще се радвам и аз някой да разясни по-прецизно как стоят нещата :)

Връзка към мнение

Аз съм си взимал 2-3 пъти ддс-то, когато Бг не беше в ЕС още. Когато се купува нещо, трябва да се каже на продавача, да направи фактура, понеже ще си искате ддс-то. Във всеки магазин, ако не е някой гараж го правят без проблем, даже има едни реклами гласящи tax free за целта около касите. След като се снабдите с фактурката, когато се влезе в летището, търсите  офисчетата с надписи tax free, обикновено има няколко човека да работят и не се чака много. Като представите документите, те връщат каквото трябва. Да отбележа, че навън, не всички стоки са с еднакво ддс, варира доста от 5-10% към 20% или колкото е максимума, но това става ясно още в момента на купуване.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това предимно европейските страни го правят, т.е. за българи от Исландия, Норвегия, Швейцария, май Турция.

Никъде не съм виждал в Южна Америка например, освен безмитните магазини на летището.

Връзка към мнение

В Азия в някои молове има гишета за връщане на VAT, където си представяш касовате бележка и паспорта и ти връщат паричките моментално. Покупката обаче трябва да е от мола. Дори съм виждала реклами на мол, в който всичко е без ДДС.

Принципно, връщането на ДДС е относимо само за стоки над определена стойност. В нормалните случаи, когато с документите се ходи на гише за tax refund на летището, фактурите трябва да са в определен формат, а не обикновени.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

neuromancer, например в Перу, хотелите са с два варианта на цени, в единя- има начислен данък, а в другия (за чужденци)- няма такъв (или беше символичен)

 

Връзка към мнение

Първо става дума за стоки за лична употреба.Поради тази причина,ако ти възстановят ДДС в Исландия например,не си задължен да го внасяш при пристигане в България.Цялата тази система е валидна при излизане от страна,която не е в ЕС.

Поне в Норвегия /но мисля,че важи навсякъде/,не е достатъчно да покажеш касови бележки и да ти възстановят ДДС.На самите места за пазаруване е отбелязано къде дават документ за TAX Refund и задължително има минимална сума на покупката.Има различни организации,които възстановяват ДДС.Това също е упоменато в обекта.След това трябва да търсиш гише точно на тази организация или фирма.Ако пазаруваш под минималната сума,не ти издават такъв документ и не можеш да си търсиш ДДС-то.Ние бяхме три семейства и се съобразявахме да пазаруваме сувенири например от един магазин и на една сметка.В крайна сметка взехме ДДС за по две бири,но кой ти ги дава!?

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Привет.

Възползвах се от т.н. Tax refund в Сингапур в началото на октомври миналата година за закупени бижута. В магазина издадоха необходимите документи, а на летището процедурата беше бърза и удобна. Всъщност в Синагапур всичко е така :)

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Мога да кажа как е за България , Този въпрос се регламентира от Наредба Н-12 , На картко , Минимална сума за възстановяване 50 лева ДДС на фактурата . Стоките да са за лично потребление, да не са цигари и алкохол .  Стоката да напуска територията на ЕС . Когато купувате стоки от България , трябва да е от магазини които са оторизирани да издават такива документи . Издава се фактура и едно искане за възстановяване на ДДС . При напускане на общността митничарите подпечатват искането и фактурата и с тези документи се възстановява ДДС . Не се възстановява пълната сума , защото фирмата която възстановява ДДС удържа комисионна . Написано е на искането . Когато купувате нещо от магазин , който издава такива документи информирайте се къде може да възстановите данъка . На летище София на терминал 2 има такава фирма след митническия контрол , но тя няма договори със всички търговци в България, които издават такива документи  . Информирайте се за това от търговеца от който купувате стоките . Възможно е да изпратетите по пощата документите си до съответния агент в България и да поискате да ви се възстанови по банкова сметка в чужбина , но имайте предвид , че освен комисионната и като се добави разноските по превода сумата доста намалява .  Няма да правя реклама на фирми, но ако някой от вас е чуждестранно физическо лице  купува техника от България и с нея напуска ЕС може да ме попита . 

Редактирано от Mitko
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.