Прескочи до съдържание

Air Asia - текущи новини и въпроси


Препоръчани мнения

"Air Asia" е нискокалорична авиокомпания, която всички знаем, а повечето са и пътували с нея (без Фичо :biggrin: ).

Реших да отворя тема за текущи новини за "Air Asia", защото мисля, че ще има интерес.

...И защото имам новина. Тоест не зная колко е новина, но за мен е нещо ново и със сигурност не е забавно. Накратко: при полети в рамките на Индонезия задължително се маркира и плаща чекиран багаж:

 

post-116-0-24782700-1422480515.jpg    40000 рупии в момента са около 5.50 лева.

 

 

За сметка на това крайната цена на пътуването, което проверих, дори с чекирания багаж, беше наполовина на конкурентните превозвачи.

 

За полети в други държави (например от Куала Лумпур, където само Фичо още не е ходил, до Банкок) задължение за плащане на чекиран багаж няма.

 

 

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

И таксата в рупии за вътрешен (30000)/международен (150000) полет са увеличени от 2014. Както и визата VOA - вече 35 usd. Това в Индонезия, пак.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой да има впечатления от по-дългите им полети? Летяла съм доста с тях и са ми любимата low-cost компания, но сега съм се замислила да комбинирам полет от София до Куала Лумпур на катарците с Air Asia от там до Австралия. Доколкото си спомням едно време дори и до Европа летяха. Тревожи ме все пак, че са лоу кост и евентуално канселиране би направило осъществяването на плановете ми доста по-трудно, а аз не разполагам със свободата да имам достатъчно време, за да си осигуря по-сериозно време между полетите.

Връзка към мнение

Аз лично не не съм имала полети, по-дълги от 3 часа с Еър Ейжъ, но мой приятел летя Мелбърн-КЛ и обратно с тях. Нямаше закъснения, нито нищо. Само не знам дали си забелязала, че в КЛ летят от техен си, отделен терминал.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Мерси, Тони. Имаш предвид лоу-кост терминала? Да, познаваме се с него добре, дори съм спала в техния хотел там :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ако случа-а-айно решите, че Hilton е вашия хотел :rolleyes: , то дават 3x точки за лоялити програмата на AirAsia - BigPoints

Това за отсядане в Хилтън в Китай, Австралия, Япония, Корея и то до края на март 2015.

https://www.hiltonhhonors.com/processlanding/processlanding/?lp=3xbigpoints

 

---

Като го написах и се замислих. Пет звезден хотел дава точки за лоукостер, страшна работа :)

Дано някои магеланец има служебно пътуване до Азия и да го командироват в Хилтън.

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Страхотна новина!

 

 

aseanpass.jpg

 

ASEAN е политически и икономически съюз (като ЕС), в който членуват: Малайзия, Индонезия, Сингапур, Тайланд, Бруней, Камбоджа, Филипините, Лаос, Бирма и Виетнам.

 

'Air Asia" стартираха предлагането на "Air Asia ASEAN pass". На принципа на кредитите. Купувате си определен брой кредити (в случая - 10 или 20), а след това „сглобявате“ маршрута, като за всяка отсечка заплащате с 1 или 3 кредита.

 

  • AirAsia Asean Pass съдържа 10 кредита, валиден е 30 дни и струва 500 малайзийски рингтона / около 250 лева. (1 BGN ~ 20 MYR)
  • AirAsia Asean Pass + съдържа 20 кредита, валиден е 60 дни и струва 888 малайзийски рингтона / около 444 лева. (1 BGN ~ 20 MYR)

 

Примерен маршИрут:

 

chart.png

 

Повече информация: http://www.airasia.com/ot/en/book-with-us/asean-pass.page?icid=iae166hpmba

 

Има тънкости с таксите, багажа, съставянето на маршрут и т.н. - препоръчвам внимателно четене на информацията от връзката, която дадох.

 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Звучи много добре на първо четене, особено за хора като нас, които отиват в региона и имат 3-4 полета в рамките на месец например, но прекалено много "ситен шрифт" има. Ето някои от неудобствата според мен:

 

- Резервиране поне 14 дни преди полета. Обикновено бонуса на такива пасове е известна гъвкавост, тук липсва. 

- Негарантирани места. Това, че може да си купиш пас и да не можеш да го обмениш за всеки полет е проблем, и то такъв, който може да разбереш само след като си купил. Айде, да си жител на региона, ако не е за тоя полет ще ползваш за следващия, но ако имаш само едно пътуване за година в района подобна несигурност е проблемна. 

- Трябва точно да обмениш полетите. Т.е. трябва да нагласиш или 3х3 кредита + 1х1, или 2х3 кредита + 4х1 кредит. Ако имаш 2х3 + 2х1 ще имаш изгоряли кредити накрая, което ще вдигне цената. 

- Ограничението да не може да се ползва за повече от един двупосочен полет е също малко проблемно, особено ако отделните отсечки ги броят на отделни полети, а ти имаш няколко прекачвания в Куала Лумпур например...

 

Абе като цяло, може и да спести пари на някой човек, но си иска много четене и ръчкане. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Още един капан, който може да е неприятен: липсва пълна свързаност между градовете, които тази програма покрива. Например: от Куала Лумпур летите за един кредит до Хо Ши Минчев във Виетнам. Само че от Хо Ши Минчев наникъде няма полети, които да могат да се платят с кредити.

Или от Manila летите до Cebu. Но отсечка от Cebu до Manila... няма. Или се забивате в глухи улици във Филипините (Cagayan de Oro или Davao), от които връщане назад с кредити няма, или продължавате към Kota Kinabalu в Малайзия, откъдето пак забивате в много пътища без изход и единствена възможност за излизане на голямо международно летище - напред през Kuching към Сингапур.

Та... внимателно четене и късмет :)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ето ви няколко примера за възползване от офертата:

 

http://travelisfree.com/2015/02/25/airasia-flight-pass-is-here-the-airasia-hopper/

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Такаа, значи след сумати ходене по мъките, което включва имейл запитване преди повече от седмица до AirAsia дали в Asean Pass return flight-a се брои за single route или два отделни route-a, както и 3 опита да се свържа с чата им на живо (и трите пъти бях след номер 90 на опашката на чакащите и съответно чаках около час и половина), най-накрая получих безценната информация на азиатски английски: "it consider route difference. You can book KUL-DMK and DMK-KUL with Asean Pass" За всеки случай мисля да пробвам още веднъж, но като имам повечко време.

Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Наскоро се присетих за този сайт и сериозното количество екстри, които може да ползвате, свързани с AirAsia:

https://www.optiontown.com/

 

Предлагат неща от сорта на фиксирана цена за определен брой полети (нещо като Asean Pass), кеш ако си размените полета за друг ден и мн. други.

 

Ето и информация от самата компания:

http://www.airasia.com/ot/en/inflight-comforts/optiontown.page

 

Поддържат и други авиолинии.

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Аз, като чиляк, неходил много по земните кълбета, не моа да се оправя нещо!?

Като си купиш билет от тия, той включва ли и чекиран багаж ДО 20 КГ ?

Защото като пробвам да направя резервация, ми иска да плащам, ако багажа е над 20, 30 ... кг ?

Връзка към мнение

Аз си купувах преди 2 дни билет - 20 евро и още 8 за багаж до 20 кг. Цената в сайта беше без багаж в местна валута, в случая MYR.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Баси! Пак са го променили, аз преди месец купувах с включен.  :O  Понякога ако си логнат ти запазва преференциите ако купуваш стандартно с 20кг. За да си сигурен, влез чекни с номера си резервацията на сайта им. Най-много да се наложи да добавиш багажа, ако не са го включили. По което и време да го добавиш, онлайн цената е същата като при купуването на билетите. (За разлика от при чекирането ,когато е доста повече.)

Връзка към мнение

Ако искате да добавите някаква екстра към резервация в airasia (храна, места и т.н.) и да платите с кредитна карта, пак ли ви начисляват 12$ такса за обработка както при покупка на билети?

Връзка към мнение
  • 5 седмици по-късно ...

Привет, магеланци! :)

Преди седмица букнах полет с Air Asia, директно от сайта им. Платих с Mastercard. Полетът е потвърден, плащането - успешно.

Вчера направих опит да добавя багаж допълнително - безуспешен. :( Показва някаква грешка:"We are unable to successfully process one or more payments. Please select a different payment and apply it until the balance due is zero."

Днес букнах нови два полета с Air Asia (този път добавих багажа в процеса на резервацията), абсолютно никакъв проблем, отново със същата карта, полетите са потвърдени и плащането успешно . Само багажа за първия полет не мога да добавя. Някой от вас имал ли е същия проблем?

Благодаря ви много предварително.

Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Дебна полет от Куала Лумпур до Сидни с Аir Asia. Някой да си спомня по кое време пускаха прИмоции?

Полетите са им в едни часове с Малейша, ама цената и с багаж, и с места и по- добра. Щото, като качество няма много разлика. :huh:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

За планиращите Югоизточна Азия, още един традиционно скъп маршрут става евтин. Air Asia пуснаха директен полет Банкок - Луанг Прабанг за около 50 евро в посока, което си е без пари на фона на досегашните над 100 -150 с конкуренцията. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Ако имаш сметка в долари, в долари. Ако ти е в левове или евро, различната валута има такса превалутиране+кофти обменен курс на банката. Тога би трябвало в евро да е по-добре.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.