Прескочи до съдържание

Маршрут до Италия и обратно.


Zaro

Препоръчани мнения

Добро утро и наздраве!

 

По същество - за юни кроя едно пътуване с основни точки Венеция, Флоренция и Имола, като на последното място имам познати и затова присъства.

 

По много груби сметки, планът е следният:

 

1 ден: София - Любляна. Нощувка. Тук колебанието ми е дали да се остане на другия ден в Любляна или на сутринта да паля към Венеция. Евентуален престой дали дава възможност да се отскочи до Блед?

 

2 ден: Любляна - (около) Венеция. Нощувка

 

3 ден: Венеция. Нощувка

 

4 ден: Венеция - (около) Флоренция. Нощувка.  Възможни спирки са Верона, макар че е малко встрани, Равена, Ферара (гледах снимки на Ферара и се вцепених).

 

5 ден: Флоренция. Нощувка.

 

6 ден: Имола на ракия. Нощувка.

 

7 ден: Тук търся място, където да не е много далече, така че да позволява разглеждане следобед и вечер, а от друга страна и да не е на твърде уморително разстояние от Загреб - Верона?. Нощувка. От друга страна, може да отделя още един ден на Тоскана, макар да осъзнавам, че е повече от недостатъчно, и да пътувам от Имола до Загреб. Имола позволява също така и дневна разходка до Ферара.

 

8 ден: Търсеното място от т. 7 - Загреб. Нощувка.

 

9 ден: Загреб - София. Много нощувки.

 

С тия нощувки прилича на автобусна екскурзия в 15 държави за 5 дни.

Стремя се с изключение на първото и последното пътуване, шофирането на ден да не бъде повече от 3 часа.

 

В т. 7 се колебая дали да не отделя още един ден на Тоскана, макар да осъзнавам, че е повече от недостатъчно, и да пътувам от Имола до Загреб.

 

При възможност ще опитам да вмъкна тест драйв на Ферари в Маранело.

 

Ще съм благодарен за всякакви съвети на миналите по този път, минаване на границите из Балканите и т.н.

 

Връзка към мнение

За т. 7 Препоръчвам Верона, въпреки че и Болоня-Загреб е макс. 6 часа, но ти си знаеш.

 

Любляна - Венеция е няма и 3 часа, спокойно можеш да се насладиш на Любляна, но ако тръгнеш рано от София (имам предвид 5.30-6.00) още вечерта ще имаш предостатъчно време за Любляна, вкл. замъка вътре, а на другия ден можеш да видиш пещерата Постойна, по път ти е.

 

За ден 4 - много зависи къде ти е хотела във Венеция, ако не е на острова, това "около" ще ти отнеме доста часове: ) в смисъл, че ние бяхме напр. в Бест уестърн, кламбуц-кламбуц до спирката 5-10 мин, после рейса почакваш, после рейса се движи бааааааааааааавничко и 35 минути горе-доле, въобще бая път си се оказа: ))) Реално са си цели 9 дни, човеко: ) ) пожелавам ти да се насладиш!

 

И наздраве с ракията в Имола: ))

Връзка към мнение

Привет на филологическата колегия.

 

Амбициозна програма, труден избор, съблазнителни обекти навсякъде. Жена ти какво иска? :)

 

Отдавна съвети не давам, ала все ми се струва, че Венеция се обича с Верона, а Флоренция със Сиена. Като казваме Тоскана, ние имаме предвид обширен район. Да си в Тоскана и да не отделиш барем няколко часа за Сиена, не ще го разбера...

 

За Сиена - паркинга при Fortezza Medicea е най-удобен. Успех и ни дръж в течение с програмата. Ако поувеличиш шофирането, повече ще видиш, но то вече е до усещането и на компанията.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мен при толкова наситена програма е добре да се откажеш от Блед, както и от Флоренция. Да, осъзнавам, че звучи еретично, но по-добре отдели два пълни дни на Тоскана, вместо да влезеш и само да помиришеш Флоренция, която изисква повече време...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Присъединявам се към Duke и по-добре да отпадне Тоскана. В регионите Венето и Емилия-Романя има предостатъчно места. Например вилите на Паладио са доста значими във Венето. Не е само Венеция и Верона, например интересен е идеалният ренесансов град Палманова http://en.wikipedia.org/wiki/Palmanova

 

Видео ориентир

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Флоренция е като Лондон. Град за много посещения. Жорж, Бояне, ако компанията иска да направи едно неангажиращо кръгче из Флоренция, вие знаете, че от 9 до 17 ч. могат да се видят толкова много неща.

 

С удоволствие искам да споделя с цялата компания къде е най-хубавото кафене в Сиена, с най-хубав поглед към площад "Кампо". Там винаги си пия кафето, цените са като нормалните за Италия. Прилагам линк към снимка от Уикипедия (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Piazza_del_Campo%2C_Siena%2C_Tuscany_%285772001588%29.jpg )  - четириетажната сграда вляво от крана. Влизате в кафенето на първия етаж, вземате си кафе и казвате на бармана, че отивате на втория етаж. Излизате на терасата.

 

Излезте на терасата му, запалете цигарка, па се изкефете на Сиена

Редактирано от maialearrosto
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Разбира се, прав си, че Флоренция е град за много посещения. Хубава аналогия с Лондон. Когато отиде за първи път в Лондон не се ли насочи отпърво към Биг Бен и Парламента, Бъкингамския дворец или Тауър? Нали осъзнаваш, че няма как да отидеш за първи път във Флоренция и да не посетиш минимум Уфици? Лично аз имах пет нощувки във Флоренция. И тъй като, според мен, санитарният минимум за разглеждане на Флоренция са два пълни дни, поглеждайки към програмата на Заро, му предлагам да заобиколи Ренесансовата столица на Европа и остави насладата за някой друг път. Вместо това нека види Сиена, Сан Джимияно, Пиза и Лука, например, а пътувайки до тези китни градчета ще усети и онази неповторима атмосфера на Тоскана, винарните, гледките и т.н...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

То и Заро е хубаво да си каже за кой път му е Флоренция, какво иска да види, как да го види, какво да остави за другите пъти. Ето, харесва му Флоренция, следващият път се мята на "Уиз", Bologna Centrale - Firenze, и още, и още... много пъти по два дни.

 

Заро, кажи си! :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Заро, съформуците са прави, че Firenze е град, който често може да бъде посещаван. Аз обаче заемам другата теза - една нощувка във Флоренция е достатъчна за начални впечатления, и  - повярвай ми, ще можеш да се насладиш. Разбира се, за тази една нощувка в Уфици няма как да влезеш (то има де, ама ще изпуснеш всичко друго). Видял веднъж Флоренция, по-лесно, по-близко до душата ще са и градовете, които Duke ти е посочил. Това е лично мнение, имай предвид, че колегите са пътували доста повече от мен в Италия, но....  :)

Връзка към мнение

То и Заро е хубаво да си каже за кой път му е Флоренция, какво иска да види, как да го види, какво да остави за другите пъти. Ето, харесва му Флоренция, следващият път се мята на "Уиз", Bologna Centrale - Firenze, и още, и още... много пъти по два дни.

 

Заро, кажи си! :lol:

 

Prima volta!

 

Чета и записвам.

 

Преработен вариант А. Флоренция е задължителна. След като синът ми ме провокира с познанията си за най-големия купол от неусилен бетон - 43 м. (Пантеона в Рим) и най-големия тухлен бетон -45 м. (Флоренция), който видяхме от Italo на път от Рим за Болоня, посещаването на Флоренция е задължително.

 

1 ден: София - Любляна. Нощувка.

2 ден: Любляна - (около) Венеция. Нощувка

3 ден: Венеция. Нощувка

4 ден: Венеция - (около) Флоренция. Нощувка.

5 ден: Флоренция. Нощувка.

6 ден: Флоренция. Нощувка. (по възможност, дневна разходка до Сиена и околността)

7 ден: Флоренция - Имола. Нощувка.

8 ден: Имола - Загреб. Нощувка.

9 ден: Загреб - София. Много нощувки.

 

Евентуално може да прескоча Имола, а да накарам моите хора да дойдат там, където съм аз :lol:.

 

Не се и опитвам да видя всичко с едно ходене в който и да е град. Първият ми престой в Лондон беше 21 дни и на първия ден, след като се прибрах, си казах - ебаси, колко още неща пропуснах да видя.

 

Имам силен жокер "обади се на приятел", една карина тосканина от Виареджо, с която имам повод да се чуя.

Редактирано от Zaro
Връзка към мнение

Супер е програмата, а на синковеца му направи "Империята отвръща на удара" - набий му канчето с информация.

 

Мъжове, ако имате зли жени или гаджета, които обичат да пазаруват парцалки, НЕ ТИ ВОДЕТЕ във Флоренция. Може Милано да е модната столица, ама в Тоскана те се произвеждат.

 

Ако жена ви/гаджето иска Флоренция, то й кажете, че градът не струва и я заведете във Волтера: там има върколаци, етруски, затворници и никакви магазини. По пътя проклетото същество радостно ще пъшка от тосканските пейзажи и ще забрави за парцалките... :lol:

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Това "(около) Флоренция" на мястото на четвъртия ден, препоръчвам да се превърне в:

 

"4 ден: Венеция - Равена. Нощувка."

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

1 ден: София - Любляна. Нощувка. Тук колебанието ми е дали да се остане на другия ден в Любляна или на сутринта да паля към Венеция. Евентуален престой дали дава възможност да се отскочи до Блед?

 

Здравей, основно с това мога да помогна - Блед е на около 50-60 км. от Любляна. Пътя е по платно в посока, не натоварен, спокоен, селски път, водещ към Юлианските Алпи. Блед е приказен наистина. Аз съм го виждала зимата ... и по случайност - просто от там ни беше пътя, когато се разкри гледката - бях очарована! Следващите дни специално един ден пропуснахме ските за да се върнем и разгледаме Блед. Години по-късно разбрах че Блед е едва ли не във всички класации за "красиво", "магично" и т.н. Любляна няма много за разглеждане, освен да се шматкаш по улиците и да усетиш атмосферата - което можеш да направиш и вечерта като пристигнеш в нея - особено ако резервираш хотел в центъра около реката. От замъка им не съм очарована.

 

А относно Венеция и Флоренция - безпорно са градове които заслужават внимание и повече време. И двата града са ми слабост.

 

p.s. ох, за всякъде трябва време, а все гледаме да съчетаем милион и едно неща в едно пътуване .... :(

Връзка към мнение

Ето и моят маршрут през март, това което ме притеснява е времето през март, но само тук мога да отсъствам.

Аз ще тръгна на 10.03 и ще нощувам в София.

11.03. София - Загреб

12.03 - Загреб – Любляна – ще се видим на летището, ще имаме цял след обяд , вечер и нощувка в Любляна.- хотел „Емонек“

13.03 – ако има нещо за гледане в Любляна го посещаваме до обяд, след което тръгване през Триест до Венеция – 245км., 3 нощувки във Венеция. – хотел „Резиденция Голдони“

14.03 – ставане рано и разглеждане на Венеция до късно вечерта, нощувка.

15.05 – Венеция

16.03 - Венеция– Верона,Парма- Леванто– 364км. Разглеждане на Верона , пристигане в Леванто късно, настаняване и 2 нощ. в Леванто. / Манарола, Вернаца,Монтеросо, Риомаджоре,Корнилия/

18.03 – 22.03 – обиколка на Тоскана / Лука, Пиза, Сиена, Арецо, Кианти, Сан Джелиамино, Фиезоле, Монталчино, Пиенца, Кортона и други/ Тук предлагам да сме без предварителна резервация за нощувки.Градовете съм ги дала малко хаотично, но ще ги подредим по картата в правилния ред на място.

23.03 – 26.03. - Флоренция - 4 нощ.

27.03 – Флоренция - Сан Марино, Венеция – 500 км. нощ. във Венеция

Или Флоренция – Равена – Венеция-300км.

28.03 – аерогара и аз обратно към България

Връзка към мнение

Ето и моят маршрут през март, това което ме притеснява е времето през март, но само тук мога да отсъствам.Аз ще тръгна на 10.03 и ще нощувам в София.11.03. София - Загреб12.03 - Загреб – Любляна – ще се видим на летището, ще имаме цял след обяд , вечер и нощувка в Любляна.- хотел „Емонек“13.03 – ако има нещо за гледане в Любляна го посещаваме до обяд, след което тръгване през Триест до Венеция – 245км., 3 нощувки във Венеция. – хотел „Резиденция Голдони“14.03 – ставане рано и разглеждане на Венеция до късно вечерта, нощувка.15.05 – Венеция16.03 - Венеция– Верона,Парма- Леванто– 364км. Разглеждане на Верона , пристигане в Леванто късно, настаняване и 2 нощ. в Леванто. / Манарола, Вернаца,Монтеросо, Риомаджоре,Корнилия/18.03 – 22.03 – обиколка на Тоскана / Лука, Пиза, Сиена, Арецо, Кианти, Сан Джелиамино, Фиезоле, Монталчино, Пиенца, Кортона и други/ Тук предлагам да сме без предварителна резервация за нощувки.Градовете съм ги дала малко хаотично, но ще ги подредим по картата в правилния ред на място.23.03 – 26.03. - Флоренция - 4_нощ.27.03 – Флоренция - Сан Марино, Венеция – 500 км. нощ. във ВенецияИли Флоренция – Равена# – Венеция-300км.28.03 – аерогара и аз обратно към България

Оооо, не се притеснявай за времето. Ние в януари направихме обиколка с кола из Европа около 2000км, без никакви проблеми. Хем имаше и малко дъжд, и малко сняг, и малко студ. Но пък никъде ги нямаше летните тълпи от всякакви туристи. Навсякъде си имаше място за паркиране, по музеи и интересни места - никакви опашки. Даже това си говорим с половинката че преоткрихме зимното пътуване с кола из Европа. А през март вече ще е зелено, няма да е студено и ще си направите чудно пътуване. А в Тоскана винаги е хубаво. Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще почерпя информация от маршрутите ви, съставяйки моя  :) . Не съм пътувала с кола из Италия. Как и къде се плащат пътните такси?

 

Искаше ми се да пътуваме накъдето ни видят очите без строго фиксирана програма. Мислите ли, че е рисковано да не правя предварителни хотелски резервации (ще пътуваме с децата през пролетната ваканция) още повече, че ще сме там по местния Великден? 

 

Къде оставяте колите си в градовете? Например иска ми се да отидем до Сиена, Пиза и т.н. Къде е удачно да се паркира, за да се обиколи центъра пеш?

Редактирано от achieva
Връзка към мнение

Тол таксите се плащат на изходите на магистралите с кредитна или дебитна карта...

 

Лично аз винаги пътувам с предварителни резервации, но много хора импровизират на място...

 

В градовете можеш да оставиш колата на обособени платени паркинги около забележителностите...

Връзка към мнение

Тол таксите в Италия винаги плащаме кеш. Обикновено преди будките си има табела с точната сума, която трябва да се даде и ако си предвидил да имаш дребни става много бързо и лесно.

 

За резервациите мисля, че все ще намерите нещо, но самото търсене и времето, което ще изяде би изнервило хора като мен. За вас не знам.

 

За паркингите Дюк е отговорил, винаги има платени такива.

Връзка към мнение

И аз да се присъединя към мнението,че Сиена, Сан Джиминяно не са за изпускане. Мен Флоренция малко ме разочарова, а аз съм влпбена в Микеланджело от малка. Не знам защо, може би и защото там ядох най-лошата пица в живота си. За сметка на това трипата, телешкото са чудесни. Тоскана е превъзходна, приятно пътешествие. Ние бяхме май и дъжда ни утрепа, та времето е късмет.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще почерпя информация от маршрутите ви, съставяйки моя  :) . Не съм пътувала с кола из Италия. Как и къде се плащат пътните такси?

 

Искаше ми се да пътуваме накъдето ни видят очите без строго фиксирана програма. Мислите ли, че е рисковано да не правя предварителни хотелски резервации (ще пътуваме с децата през пролетната ваканция) още повече, че ще сме там по местния Великден? 

 

Къде оставяте колите си в градовете? Например иска ми се да отидем до Сиена, Пиза и т.н. Къде е удачно да се паркира, за да се обиколи центъра пеш?

Аз също предпочитам без фиксирана програма, защото не знам какво точно ще ми хареса и кога къде ще бъда, ама с деца става тегаво, особено ако сте по-чувствителни към цените.  Демек, ако перспективата да обикаляш с колата и търсиш място за спане в 10 вечерта докато вали силно и децата спят на задната седалка, а в градчето всичко е пълно не те притеснява и няма кой да ти мрънка, давай. То не е задължително да стане така де  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Лека корекция в плана за целите на по-равномерно пътуване на връщане и малко по-къси пътувания между базовите лагери, за сметка на повече часове зяпане на крак:

 

1 ден: София - Любляна.


2 ден: Любляна - (около) Флоренция. Набелязал съм Скандичи - има нова трамвайна линия, която стига до гара Санта Мария Новела във Флоренция. Малкият фен на релсов транспорт вече одобри трамвая

3 ден: Пак там - втора нощувки

4 ден: Евентуално отскачане някъде из района + трета нощувка

5 ден: Флоренция - ??? Обмислям Верона, Равена, Ферара, Сан Марино. Тук някъде исках да вместя Маранело с шофиране на Ферари, ама .....

6 ден: ????- Венеция. Късото разстояние позволява спирки по път.

7 ден: Пак там - втора нощувка

8 ден: Венеция - Загреб.

9 ден: Загреб - София

 

Как ви се струва?

Връзка към мнение

Принципно е ОК. Спокойно можеш да запълниш четвърти ден с обиколка на Тоскана в частта Флоренция-Сиена-Сан Джимиляно-Флоренция. Потърси в темата ми за живописни пътища повече инфо за номера на пътя, който трябва да следваш. За съжаление няма да имаш време за обиколка на Тоскана в другата част, а именно Пиза и Лука. Пети ден можеш да обърнеш в пътуване от Флоренция до Сан Марино, разглеждане за не повече от два часа и продължаване към Равена. Нощувка в Равена и разглеждане на мозайките на другия ден, а после нощувка във Венеция/Местре...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.