Прескочи до съдържание

Tiger temple и Еrawan falls от Банкок


Яничка

Препоръчани мнения

Нов случай на пострадала туристка в Тайланд от шоу в което разрешават "безопасен" контакт с диво животно. 29 годишна китайка е била ухапана от питон в Пукет, като се е наложило да и шият раните в болница.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8f-U-vxIico

 

 

 

VIDEO: Reticulated python bites Chinese woman's nose at Phuket snake show - See more at: http://www.thephuketnews.com/video-reticulated-python-bites-chinese-woman-nose-at-phuket-snake-show-55728.php#sthash.7SdddvSo.dpuf
 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Тайландските власти отново разследват Tiger Temple за нелегален трафик на диви животни и жестоко отношение чрез упояване.

 

Thailand: Tiger Temple under investigation after reports of wildlife trafficking and illegal breeding

http://www.ibtimes.co.uk/thailand-tiger-temple-under-investigation-after-reports-wildlife-trafficking-illegal-breeding-1546261

 

VIDEO: Tiger Temple may close after losing zoo license

http://wfla.com/2016/02/26/video-tiger-temple-may-close-after-losing-zoo-license/

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Най-после тайландските власти решиха да вземат решителни мерки срещу Tiger temple, като конфискуват всичките 137 тигъра и ги преместят в по подходяща за дивите животни среда.

 

Tiger Temple: After threats tiger removal begins

http://www.bangkokpost.com/learning/work/996069/tiger-temple-after-threats-tiger-removal-begins

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, но май става въпрос само за тези в Канчанабури. Аз четох на български статия и нищо не пишеше за другите близо до Чанг Май

 

Борбата между корупцията и добрият имидж на Тайланд е постоянна. Въж какво пишат за Канчанабури:

 

 

100 MILLION BAHT A YEAR TOURISM REVENUE

 

The Tiger Temple is estimated to generate about 100 million baht a year from tourists who visit by the busload to pet and feed tiger cubs, walk tigers on leashes and take selfies with tigers, according to a National Geographic magazine report in January this year.

 

Това са 2,5 милиона евро. С толкова пари могат да се подкупят доста корумпирани държавини чиновници, които “подкрепят“ развитието на туризма. Подобни схеми са ни познати и от българския туризъм :( Тук ще унищожим някоя дюна, там ще строим в защитена територия, но нали е важно бизнесът да върви...

Не съм от екоталибаните, които смятат, че туризмът не трябва да се развива, но все пак има закони и национални и международни стандарти, които е добре да се спазват.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, съгласна съм с теб. Аз не знаех, че чак толкова много пари взимат - значи наистина е мега огромно постижение, че властите ще успеят да спасят тигрите дори и от един "парк"

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сори, че ще споделя една доста потресаваща снимка, но мисля че е добре всеки да се запознае с двете стани на на бизнеса “селфи с тигър“ Днес в Tiger temle в Канчанабури откриха 40 мъртви малки тигърчета, които не са били регистрирани никъде и вероятно произхождат от нелегален трафик на диви животни.

 

 

BREAKING: At least 40 dead baby tigers uncovered at infamous Tiger Temple

http://bangkok.coconuts.co/2016/06/01/breaking-least-40-dead-baby-tigers-uncovered-infamous-tiger-temple

Редактирано от Георги
без графични снимки, моля
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако някой въпреки горните реши все пак да посети Tiger temle, не да има предвид, че според последната информация туристи не се допускат в храма.

 

Horrible Discovery in Tiger Temple: Dozens of Dead Tiger Kittens (Photos)

http://www.khaosodenglish.com/detail.php?newsid=1464757648

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вчера са арестували монах за опит да изнесе от затворения  Храм на Тигъра кожи и зъби на тигри. Явно “добричките“ монаси са експлоатирали по всички възможни начини тигрите, които са били при тях :(

 

Thailand Tiger Temple monk held 'for smuggling'

http://www.bbc.com/news/world-asia-36431861

 

Ето какво препоръчват от организацията за защита на животните Peta Asia:

 

 

What you can do

Please pledge never to patronize Tiger Temple or any other animal attraction. Financially supporting animal acts like this ensures continued cruelty to animals.

If you know anyone planning to visit Thailand, please ask them not to add this cruel tourist trap to their itinerary and to go on another adventure instead.

You can also warn other travelers not to visit Tiger Temple on attraction-review sites such as TripAdvisor.com.

 

Това е цитат от тяхна статия по въпроса от месец януари.

 

Appalling Animal Attractions: Tiger Temple in Thailand

http://www.petaasia.com/news/appalling-animal-attractions-tiger-temple-in-thailand/

 

Проблемът с подобни атракции е, че повечето туристи от развитите индустриални държави имат малко наивна представа за света. Според тях в индустриалните държави природата е унищожена, заради разни алчни бизнесмени, но има развиващи се държави в света като Тайланд, където хората “все още“ могат да живеят природосъобразно! Истината е обаче, че човекът никога не е живял природосъобразно и всеки според възможностите си е унищожавал природата в миналото. Това че хората са били по малко и не са имали средствата да избият всички животни или да унищожат околната среда далече не означава, че са живеели природосъобразно. Същото се отнася и за живота на хората в по бедните развиващи се държави.

 

Днешно време предимно в развитите индустриални държави има осъзната политика за опазване на околната среда, а при по бедните държави тази политика се води предимно под натиска и с финансовата помощ на по богатите държави. Нищо изненадващо няма в това, че хората в Тайланд еклоатират до последно животни, природни ресурси и т.н. Те просто така са социализирани и не намират нищо лошо в това...

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не е за тук, знам, но някой видял ли е това:

 

http://news.nationalgeographic.com/2016/06/tiger-temple-thailand-wildlife-trafficking-buddhism/

Ето тук се обсъжда.

Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

1. Според както решите да  се придвижите, от летището отивате до Southern bus terminal. Ние хванахме такси от нормалните от щанда пред летището вляво, че шатълите, които ги пише в нета, не отиваха до нея (а по принцип даваха, че отиват). Ако ви се правят гимнастики от кусурнайсе смени на превозни средства ще спестите някой бат, но не знам дали си заслужава. От тази автогара има първа класа автобуси за Канчанабури за около стотина бата с включена минерална вода на всеки 15 минути. Питайте на място, автогарата е от две части, от другата част тръгват втора класа автобуси на 20 минути, разликата е 20-30 бата, не си заслужава. Автобуси пътуват и от другите части на Банкок  - каосан роуд , мо чит...но са много по-нарядко и ви трябва сериозно проучване да ги нацелите. Като стигнете в Канчанабури, една леля разпределя от рейса по туктуците и Ви карат до хотела/гестхауса за някакви символични пари. Тук стигаме до:

 

2. Туктукът няма да ви закара до място за спане около водопадите, много далече е от автогарата. Аз ви препоръчвам другият вариант, спане на туристическата улица. Тя е извън града на пътя за водопади, храм с тигри, историческия мост на реката , музеят... Тази гестхаус ми е любима, райско място с огромен двор до реката, готвят страхотно, а около нея кръчми, ресторанти, агенции... Има и по-евтини места за спане определено, ако търсите възможно най-евтино, може да видите и други, има голям избор за спане. 

 

3. За един ден може да обиколите по много други места, моста на реката, музея към нея, храма на тигрите. Преценете си дали искате повече места за кратко да видите или да се насладите по-спокойно на по-малко. Ако харесвате гравираните сапунчета, които ги продават из цял Тайланд, можете да си купите на символична цена директно от майсторите в двора на музея до моста.

 

4. Ходил съм няколко пъти и с агенция, и без. С агенция е много по-евтино, препоръчвам тази, която е като излезете от въпросната гестхаус, ако спите в нея, веднага в ляво на основния път. Имат всякакви комбинации на трипове, хората са свестни, групите са малки от обикновено мотивирани туристи, нищо общо с огромните групи по островите с драйфащи елементи. :lol:  Сам си организирам транспорта, без агенция,  когато искам да спя до късно и да се чилвам по-дълго из водопадите, това със сигурност е по-скъпият вариант. Ако нямате проблеми с ранното ставане, няма смисъл от него.

 

5. За транспорта наобратно можете в обратния ред, но вече трябва да си пазарите превоз до автогарата, че в обратната посока не минават често туктуци по улицата. Правил съм връщане и с резервиране на минибус пак от същата агенцийка на прилична цена. Имайте предвид, че връщането може да е кошмарно, ако уцелите час пик в Банкок. С едно такова връщане от Канчанабури преживях най-голямото задръстване в живота си. Ако гоните самолет си оставете повече време за всеки случай. За билетите няма проблем, няма нужда да се взимат предварително, транспорт бол.

Времената се менят.Хотелът ни (Good time resort) е много близо до цитирания от теб гестхаус.Реших да проверим агенцията-KTC(Kanchanaburi tourist center).Дадоха ни абсолютно същите цени като от нашия хотел.За съжаление Сай Йок няма вода и го пропускаме.Решихме да направим един ден Ереван и железницата и един предиобед-floating market.

През останалото време релакс до басейна.

Връзка към мнение

Ако си склонен да повярваш, че тези животни живеят някакъв щастлив живот цял живот дрогирани е ок! Няма такъв филм хищници да могат безконфликтно да споделят едно място с непознати хора! Не е случайно, че в държавите, които има сериозни закони за опазване на природата и животните няма такъв вариант. Пряк контакт може да имаш единствено с тревопасни животни, но и там основно домашни животни.

 

Какво означава ако не ги пуснат на свобода? 99,99% от случите, това са нелегално хванати в гората тигри, които ги упояват и размножават за кефа на туристите, а парите които плащаш отиват в джобовете на алчни монаси и бизнесмени.

Не знам каква е истината за тигрите.Не бях и планирал задължително да посетя Tigerskingdom.Първо ходихме в зоологическата градина в Чанг Май.Тигърът е само един.В никакъв случай не изглежда щастлив.Същото се отнасяше и за много от другите животни.Най ми направиха впечатление пандите.Толковя нервно обикаляха по един и същ маршрут.Като навита детска играчка.Жалка картинка.

Предполагам,че тигрите са дрогирани,макар че може и да не е така.Това са животни родени и израстнали сред хората.Агресията им е била постоянно подтискана.Правя аналог между тях и домашното ми куче-Кане корсо.Породата е примат и от малко му подтискам агресията.В мое присъствие всеки може да влезе и да го погали.В същото време не мисля,че някой би посмял да влезе в мое отсъствие.И то в горещите дни се излежава по цял ден и прилича на дрогирано.Даже,когато му е много горещо отказва да яде.

Мястото на животните си е в природата.Но ние и там се опитваме да им пречим с нашите сафарита,строителства и пр.

Като финал.По-зле се почусствах в зоологическата градина.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Мястото на животните си е в природата.Но ние и там се опитваме да им пречим с нашите сафарита,строителства и пр.

 

Винаги съм се въздържал да пиша по темата, защото вероятно ще бъда доста краен.

Нямаш представа, колко съм съгласен с теб!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не знам каква е истината за тигрите.Не бях и планирал задължително да посетя Tigerskingdom.Първо ходихме в зоологическата градина в Чанг Май.Тигърът е само един.В никакъв случай не изглежда щастлив.Същото се отнасяше и за много от другите животни.Най ми направиха впечатление пандите.Толковя нервно обикаляха по един и същ маршрут.Като навита детска играчка.Жалка картинка.

Предполагам,че тигрите са дрогирани,макар че може и да не е така.Това са животни родени и израстнали сред хората.Агресията им е била постоянно подтискана.Правя аналог между тях и домашното ми куче-Кане корсо.Породата е примат и от малко му подтискам агресията.В мое присъствие всеки може да влезе и да го погали.В същото време не мисля,че някой би посмял да влезе в мое отсъствие.И то в горещите дни се излежава по цял ден и прилича на дрогирано.Даже,когато му е много горещо отказва да яде.

Мястото на животните си е в природата.Но ние и там се опитваме да им пречим с нашите сафарита,строителства и пр.

Като финал.По-зле се почусствах в зоологическата градина.

 

Ти къде се чувстваш добре или зле е чисто субективно усещане и няма нищо общо с това реално как че чувстват животните.

Аз съм виждал в Тайланд тигър с който се снимат туристите и единственият местен на близо беше един чичко, който на 7-8 метра от тигъра събираше таксите за снимане.Тигърът беше полу жив, полу умрял, но туристите оставаха супер доволни, че се снимат с тигър. Един пиян руснак дори хвана тигъра за опашката за да се покаже, колко е смел, а човекът който събираше таксите изобщо не му направи забележка. Дори за момент да предположим, че този тигър не е упоен, а просто е свикнал с хората, за мен това пак си е жива гавра с тези величествени диви животни.

В Азия по принцип са много далече от западното разбиране за хуманно отношение към животните. Там животните са или храна или средство за препитание или обект на вярата. Дори отношението към свещенните животни обаче е ужасно от западна гледна точка! Кравите в Индия не ги убиват, но едва ли са много хепи, че доста от тях са принудени да ядат боклук или да се разхождат в хаоса от МПС-та по улиците.

 

Съгласен съм, че мястото на дивите животни е в природата, но когато трябва да се прави компромис в името на мирното съжителство, нуждите на хората и т.н. е добре този компромис да се управлява от специалисти, които поне няма да измъчват съзнателно животните и ще се грижат за тяхното здраве. Не казвам че някой път аматьори не могат да се справят с дадена задача по добре от професионалистите, но в повечето случаи аматьорите си остават аматьори, а в други случаи аматьорите са движени 100% от комерсиални цели без изобщо да ги интересува физическото и психическото здраве на животните :(

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.