Прескочи до съдържание

С кола из...Европата!


Tisho

Препоръчани мнения

Привет Магеланци!

 

 След многото планирани и (за жалост) неосъществени пътувания, тази година стягам колицата и жовот и здраве - на 15.08 отпрашвам! :)   Може би темата е не толкова за въпроси, а по скоро с ваша помощ да избистря маршрута  - кой- знае - може някоя интересна идейка да се появи! А той - маршрута е преди всичко съобразен с финансите, затова (засега) е Източноевропейски. Длъжен съм да поясня, че съм пътувал до Виена с автомобил, и долу- горе съм наясно с нещата. Шофьора съм само аз, но карам по 10 часа без проблем! И тъй - плана:

1. Варна - Видин - Арад. ( 866 км През Видин е с около 100 км повече (отколкото през Русе) и с около 3 часа (че и повече) по- бързо. Проверено. Нощувка в Арад.

2. Арад - Будапеща. ( 280 км ) Нощувка. Ходил съм в Будапеща, но заради детето... А, не съм посещавал парламента. Въпрос: този или зоопарака в Прага е по- по- най???

3. Будапеща - Мелк (Австрия - 335 км ). Там е легендарното едноименно бенедиктинско абатство, основано 1089 г.,притежавало една от най големите колекции от ръкописи през Средновековието! Освен това между Мелк и Кремс има страхотни опции за круизи по Дунав  - има редовни линии от корабчета и влакчета. Въобще - тези места отдавна съм си ги заплюл !!! Нощувка.

4. Мелк - Чешки Крумлов (170 км ) Тук отварям скоба, щото много се изкушавам вместо към Прага, да поема към Мюнхен, Нюрнберг и Бамберг, ама... нЕма пАри!! :lol: Нощувка.

5. Чешки Крумлов - Прага ( 170 км ). Тук нощувките ще са четири.

 След Прага имам два варианта. Първия е да почна лека полека връщане обратно с междинна нощувка някъде. Втория вариант обаче ме дразни доста, а именно 530 км до Краков с две нощувки там. Солната мина си е задължителна дестинация (поне за мен де). Накрая една нощувка в Клуж в Румъния и още 750 км до Варна Опасявам се обаче варианта с Краков да не ни дойде в повече - забележителности, път и пр.

 Ще се радвам на всякакви съвети или мнения

 Благодаря!!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ами прекрасно. Решил си с автомобил - значи лежерно и без точен график, което предполага да добавяш/махаш от програмата.

По твоя маршрут аз бих помислил за:

- спирка за кратко във Видин - детето ходило ли е до Баба Вида?

- малко време за Братислава - наблизо ти е.

- в Унгария ясно, че си предвидил винетката. За Балатон май няма да имаш време?

- щом си решил Прага - остави Мюнхен и Германия за следващия път

- Краков твърдо си заслужава, особено ако си с автомобил от Прага няма да те затрудни. Включвай го смело. И си е съвсем тематично като продължение :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много прилича на нашия маршрут,който в последствие претърпя известна корекция.

post-259-0-52360300-1427835384_thumb.jpg

 

Нашето пътуване започва на 19.05 и ще има подробни доклади за всяка една отсечка.


И,още нещо по твоя маршрут....?!? По-добре да започнеш от Краков и да завършиш с Будапеща.Така, разстоянията накрая ще са по-малки и няма да ти идват нанагорно, а и в началото ще си по-свеж. ;)

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Както съветва cck може да включиш Братислава.За три четири часа ще видиш повечето неща.Заслужава си.В Краков не съм бил,но според мен много ви се удължава маршрута.Ако е заради солната мина,може да отидеш да видиш в Румъния.Ходил съм,много е интересно.Намира се на около час път от Букурещ.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

4 дена ми се струват прекалено много за Прага.

Внимавайте в Чехия с чейнч бюрата - лъжат, проверено е:). Нещо като нашия Слънчев бряг.

Много соц. обиколка, като изключим Австрия:)

Ако е заради страх от цените, имай предвид, че в Австрия и Германия може да се окаже по-евтино от другите места.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За Прага и седмица е малко ...
И няма нищо соц.
Дори Румъния е обновена и променена от преди 20 год.

Аз винаги си купувам местна валута от тук!

Редактирано от Венцито
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Другия вариант е да махна Краков и Будапеща и да отскоча до Дрезден за 3 дни. После по обратния път назад. По този начин Прага и Дрезден стават център на пътуването. Но пак ще мисля. А за румънската солна мина наистина не знаех. Изглежда добре!

Връзка към мнение

Аз понеже си знам моето:

 

Препоръчвам ти нощувка в Тимишоара, а не в Арад. Като град е по-красив, а като път е по-кратко. Има граница след Cenad и така пестиш 30км + трафик + по-малко път през първия ден,а гледам, че ти е доста натоварен.

 

Внимавай в Румъния в населените места. Има радари по селата. На колегата му забраниха да влиза в Румъния за 3 месеца, защото го засякоха със 112км/ч в населено място.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Тишо! Много ми харесват плановете за екскурзии, които измисляш!
Чудя се дали да споменавам ... че ... и Дрезден е в соц. зоната?
Хе-хе-хе!
Други промени!

Връзка към мнение

Другия вариант е да махна Краков и Будапеща и да отскоча до Дрезден за 3 дни. После по обратния път назад. По този начин Прага и Дрезден стават център на пътуването. Но пак ще мисля. А за румънската солна мина наистина не знаех. Изглежда добре!

Ако включиш Дрезден,тогава Краков става задължителен!!! Ще минете през Вроцлав(страхотен град според повечето съфорумци) и оттам Краков.Пътя не се усеща.Дрезден-Краков са някакви си 550 км.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей Тишо,

Ако идеята е да не се харчат излишни пари, то аз бих отрязал излишните километри. Например Краков. Не че не бива да се посещава, но е далече. В Чехия извън Прага има чудесни места. В Моравия Бръно и пещерата Мацоха, Наоколо и по път могат да се посетят замъците Конопище или цялата верига: Леднице, Валтице, Бърно, Телч, Ческе Будейовице, Чески Крумлов, Хлубока над Вълтавой, Прага, Карлщайн. Това се явява по маршрута и е лято. Като казах лято в Унгария не пропускайте Балатон.

Успех

Връзка към мнение

Въпрос: този или зоопарака в Прага е по- по- най???

 

В Прага зоопаркът е досадно голям. Будапеща е по-компактен, още повече, че иначе обикновените ярета са пуснати да обикалят на свобода и децата имат достъп до тях:

 

IMGP6191.JPG

 

IMGP6192.JPG

 

 

 

Що се отнася до Прага - вълшебен град! Ако щеш и само за безцелно обикаляне из уличките на Старе место. Не се опитвай да напаснеш дните така, че да ти стигне - няма да успееш.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да карам подред:
  В Тимишоара спах на път за Виена. Тъкмо затова разнообразявам. Макар, че от умора едва ли ще имаме време за нещо повече от кратка разходка.
  По принцип съм много, ама много стриктен шофьор. В чужбинско още повече! Като стана въпрос за това - цяла тема мога да развия за мигачи, завои и т. н
  Това за плановете които измислям... Ирония има някаква, но и с право - дотук имам доста неосъществени маршрути...
  Дрезден, че е соц - знам.
Ако трябва да сложа и Вроцлав... стават твърде много големите градове. Тябва подготовка - транспорт, паркинг... Знаете как е.
 По принцип не ми се ходи в Прага - не защото е лоша, а защото аз бягам от традиционните туристически дестинации. Тълпите не ме кефят. Но половинката и е мерак, и затова. А виж - на мене мач, бира и музей на самолети като за начало ми звучи добре.  :lol:

 А сега сериозно - предложението на Бай Кольо е добро, ама... твърде много замъци стават. По принцип гледам да е разнообразно, и в същото време да е интересно за всички. Именно и затова са ми и чуденките. :wacko:

Редактирано от Tisho
Връзка към мнение

И аз да се включа! Ако се ходи до Германия, като че ли виж техните зоо-та, няма по-добри от немските в Европа /макар, че не съм била в тези в Източна Германия, но.../. А Краков е много красив, но стария град бързо се обхожда и ако се минава близо до Вроцлав, както казаха по-горе задължително се отбий-мноого красив.

Иначе солната мина Виеличка си е голямо чакане, защото се влиза на специални групи със задължителен гид /руски, немски, френски, английски и разбира се полски/ и чакаш за езика на който желаеш да има място. Е не че не може и по нета, ама трябва точен час.Фамилния билет беше 222 злоти , ако не се лъжа, което си е сериозна такса мисля.

Връзка към мнение

Не знам точно от Варна къде минаваш за Видин, дали е през Враца и после Монтана, но да те предупредя, че след Монтана главния път Е79 е затворен и никъде (до преди месец) не е отбелязано официално. Изглеждаше да строят някакъв мост. Дали ще минеш през Русе или отдолу, пътят е ужасен, минава се през километри път в кратери и дупки и това може да ви позабави. Отделно, че и с камиони е пълно и в тези алтернативни маршрути.

 

Ние бяхме тръгнали ктм Белоградчик и останахме неприятно изненадани. В едната посока минахме уж напряко през едни села, където на места път липсваше. Затова на връщане от Видин пък хванахме пътя за Русе, кофти беше, но в сравнение с пътя на отиване участъка с дупки беше по-кратък. Щом камионите заобикаляха в нивите, представи си за какви дупки иде реч..

Редактирано от Сю_
Връзка към мнение

Искам да питам някой ходил ли е до Seegrote - подземното езеро край Виена? Имам намерение да го посетя, още повече, че там е имало подземни пещери където се е строял самолета Heinkel He-162 (което ме подсеща да ви кажа, че аз освен всичко останало се занимавам и със стендов авиомоделизъм, и дори съм изработвал макет на въпросната машина:post-1476-0-91849500-1427964008_thumb.jpgpost-1476-0-31269300-1427964029_thumb.jpgpost-1476-0-02944800-1427964042_thumb.jpgpost-1476-0-64330200-1427964053_thumb.jpg

Иначе ей така е изглеждало въпросното производство:post-1476-0-37725000-1427964378_thumb.jpg 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Много прилича на нашия маршрут,който в последствие претърпя известна корекция.

attachicon.gifмаршрут.jpg

 

Нашето пътуване започва на 19.05 и ще има подробни доклади за всяка една отсечка.

И,още нещо по твоя маршрут....?!? По-добре да започнеш от Краков и да завършиш с Будапеща.Така, разстоянията накрая ще са по-малки и няма да ти идват нанагорно, а и в началото ще си по-свеж. ;)

Ако ще ходиш до Естергом (посети катедралата и се качи на купола за 360º гледка :rolleyes: на околността), отскочи и до Вишеград/Visegrad (посети крепостта - има невероятна гледка  :)), и до Сентeндре/Szentendre (нещо като нашия Етъра) предполагам, ще ти хареса. Сентендре е подходящо за лежерна разходка в късния следобяд или привечер, когато светва и уличното осветление  ;).

 

От Будапещ до Краков - ако имате време, спрете в Закопане/Zakopane в подножието на Татрите, и ако сте любители на планината, може да се качите с лифта до близкия Каспрови връх (1987 м). В Закопане има много красиви дървени къщи (невероятна архитектура).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Привет Магеланци!

 

Солната мина си е задължителна дестинация (поне за мен де). Накрая една нощувка в Клуж в Румъния и още 750 км до Варна Опасявам се обаче варианта с Краков да не ни дойде в повече - забележителности, път и пр.

 Ще се радвам на всякакви съвети или мнения

 Благодаря!!

Препоръчвам ти да избереш т.нар. "миньорски маршрут" за посещение на Солната мина във Величка/Wieliczka - голямо забавление е  :). Ще те облекат като миньор, ще ти дадат каска, челник, противогаз, манерки и тям подобни, и ще те поведат из лабиринтите на мината. Разбира се, че ще има и екскурзовод с теб  :). Ще те пуснат по различни галерии и коридори, и ще ти дадат една карта, за да намериш пътя към изхода  :P  - а, ако не се справиш, ще си останеш в мината  :P  :P  :P  :P  :P.  

 

А, ако не си фен на миньорски приключения, можеш да си избереш т.нар. "музеен маршрут", където няма да те занимават с миньорски неща :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте :)

 

Септември плануваме пътуване до Прага.

Благодарение на вашите планове и тези от една друга тема за Прага успях да убедя компанията за следния маршрут:

 

Ден 1: София - Будапеща

Ден 2: Будапеща

Ден 3: Будапеща - Братислава - тръгване сутринта

Ден 4: Братислава - Прага - тръгване сутринта

Ден 5: Прага

Ден 6: Прага - Виена

Ден 7: Виена

Ден 8: Виена - Белград

Ден 9: Белград - София.

 

Първоначалната идея беше да се прибираме от Будапеща, но ми се стори, че ще е много изморително да направим този дълъг преход на прибиране, когато ще сме изморени. Виена - Белград ми се струва по-поносим вариант.

 

Ако имате идеи и съвети, моля споделяйте. :)

Връзка към мнение

Ако имате идеи и съвети, моля споделяйте. :)

Имам идеи и съвети.Не се плаши от прехода Будапеща-София.Напълно изпълним 9-10 часов преход. ;) Аз го направих даже с прибиране до Казанлък с огромно задръстване на магистралата на изхода на София и така реално бях 14 часа на волана,но до София не го усетих. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не ме притеснява чак толкова много този преход, защото ще имаме поне двама шофьори, но по удачно ми се стори да минем най-дългото разстояние в самото начало. :) 

След това по-малки преходи.

А от Белград до София са 4-5 часа и можем да си позволим и да позакъснеем с тръгването. ;)

Връзка към мнение

Много е важно да посочиш дати на пътуване, за да мога да ти кажа нещо повече относно отсечката София - Будапеща и Виена - Белград - София на връщане. Освен това, струва ми се безразсъдно да посетите Будапеща, Прага и Виена като им отделите по само един ден за разглеждане при положение, че необходимото минимално време за целта е както следва по ред на изписване: 2, 3, 4. Обмисли още веднъж планирането и съм насреща за въпроси...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Датата на тръгване е 19.09 и връщане на 27.09.

 

За жалост не аз организирам пътуването, просто се опитвам да го направя максимално полезно за ограниченото време, което имаме за разглеждане на градове като Прага и Виена.

Будапеща мисля, че ще успеем да го разгледаме за ден и половина, с оглед на това, че всички сме били там.

За Виена ми е ясно, че е град, за който трябват поне 4-5 дни . Но все пак се радвам, че успях да ги убедя да спим там 2 вечери, а не да минаваме и през Загреб, защото така напълно се обезмисля ходенето да два града, от които съвсем нищо няма да видим. :)

Връзка към мнение

Макар и в края на "голямото преселение на народите", очаквайте сериозен трафик и доста чакане на сръбско-унгарската граница на отиване. Не знам къде ги виждаш тези ден и половина за Будапеща. Лично аз виждам само един пълен ден, съгласно твоята програма...

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.