Прескочи до съдържание

дневник Калифорния, Невада, Аризона за една седмица


Георги

Препоръчани мнения

То не беше Бразилия, после Гана, за кратко време и Сицилия и Ирландия се намесиха в уравнението, но в крайна сметка пристигнахме в Сан Франциско. 

 

Леко лирично отклонение. До сега, в голям процент от случаите съм пътувал след импулсивна покупка на самолетен билет след малко мислене. Виждам билет, купувам, после мъдря. Никога не съм съжалявал. Попадал съм в неподходящия сезон на определени места, винаги съм намирал какво да правя и в крайна сметка да искам почти винаги да се върна на същото място, по същото време. Санкт Петербург през есента, Ню Йорк през зимата, не съжалявам за нито секунда. 

 

Сега обаче, благодарение на определен бонус от текущата ми работа, мога да си избирам дестинации почти в последния момент, стига да има места в самолета. И се почна едно сумтене, едно мъдрене, едно гледане на метеорологични условия, станах бетер Емо Чолаков да гледам къде ще има сняг по Етна и колко точно вали в Малайзия. Да ви кажа, толкова много избор не е съвсем на добре, изнежваш се и се появяват спънки, които преди просто не са съществували. Но пък е яко, да не знаеш 2-3 дни предварително в кое точно кътче на планетата ще се зачукаш!

 

Първоначалния избор беше Бразилия, но се оказа че по незнайна причина всички самолети са пълни на връщане. Имахме даже вътрешни полети Рио - Игуасу закупени, доста строен и приличен план, в крайна сметка пропадна. И така, буквално този понеделник  вечер се заехме сериозно да планираме алтернативен маршрут и се спряхме на западния бряг на САЩ.

 

Обиколката ще е колкото традиционна, толкова и не съвсем. Класиката е няколко дни в СФ ,няколко в ЛА и евентуално крайбрежната магистрала между двете. Не и за нас. Грубия маршрут е следния:

 

- ден и половина Сан Франциско

- ден за нац. парк Йосемити

- ден за Долината на смъртта и големите секвои

- ден почивка в Лас Вегас

- ден за Гранд Каньон

- половин ден в Лос Анжелис

 

Доста зор ще е, с много каране, но като иска човек да види каньона няма как иначе!

 

Естествено, още от началото плана претърпя промени. Всичко беше относително наред с полетите, с изключение на това, че не можехме да седнем заедно, защото попаднахме на много нелюбезни съседи и доста пълен самолет. Все пак - първи полет с А380! Кацнахме навреме, докато слезнем до квартирката ни в Airbnb, докато се настаним, докато се изкъпем стана 4 следобяд, или около 2 сутринта българско време. 

 

Биологичния ни часовник започна да дрънчи като полудял и решихме да дремнем малко, след като не успяхме да спим добре в самолета, а и предишния ден бяхме само на 4 часа сън. Мислихме евентуално след 2-3 часа да излезем да се разходим из Сан Франциско привечер. Оптимисти. Така отцепихме, че в момента е 5:54 сутринта и сме будни от час и нещо, никакъв шанс да успеем да станем за разходката. Часовата разлика ти погажда номера, с които няма как да не се съобразиш, но аз лично бих бил доволен, ако всяка сутрин сме се наспали в 5 сутринта. С натоварения график ще ни дойде дюшеш. 

 

И така, в тази тема ще ви ъпдейтвам, дано интернета е бърз, и дано успея да намеря начин да прехвърлям снимки лесно от камерата, защото служебния лаптоп, който нося по ред причини се оказа, че няма слот за сд карта - хъх. Стана 6 часа и е време да излизаме на разходка. 

 

Няма да има постове в Аерохроники, евентуално после може да прехвърля нещо там.

  • Харесвам 29
Връзка към мнение

Много интересни места имате за посещение, всичките  бяха в листа ми за лятото, преди да ми откажат визата смешниците.  :lol:

 

Определено ще следя темата с интерес.

 

П.С. Къде ще гледате големите секвой, защото има доста места?  Класиката е Sequoia National Park, но ще ви дойде голямо отклонение от маршрута.

Mariposa Grove, която е в близост до Yosemite NP е затворена от Ноември 2014 та чак до 2016 година.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Приятно изкарване! Да, часовата разлика е голяма. Ама вие сте станали късно чак в 5, аз обикновено първите 2-3 дни ставам преди 4, свежа като репичка :).

Ще чакаме снимки!

Връзка към мнение

Весело изкарване!

Аз бих се отказала от Лос Анжелис, не си струва биенето на пътя до там за половин ден... Освен ако на връщане не летите от там. И внимавайте с паркирането и глобите ;) .

Връзка към мнение

Е той Основателя е старо куче и точно от LA e връщането.

Аз не бих изпуснал Родео драйв и Бевърли Хилс ако ще и за един следобед да е  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Основателю, ами то човек ако беше решил да си купува билети следвайки плановете ти, околосветско пътешествие можеше да направи бе. ;):lol:

Едно незабравимо, изпълнено само с положително емоции пътешествие в страната на неограничените възможности ви желая, а  Бразилия и Гана следващия път.

Всъщност Бразилия е близо до САЩ ... ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Е той Основателя е старо куче и точно от LA e връщането.

Аз не бих изпуснал Родео драйв и Бевърли Хилс ако ще и за един следобед да е  :)

Е, аз подробности не знам. За това и си помислих, че може би от там лети. Но ние правихме в един ден пътуването от Лас Вегас до Сан Франциско и пътят не е за подценяване. :unsure:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е, от Големия Каньон до LA са има-няма седем часа път, предимно по магистрала - не е кой знае какво, минават се... :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е, от Големия Каньон до LA са има-няма седем часа път, предимно по магистрала - не е кой знае какво, минават се... :)

Като гледам програмата, много е препълнена. ;)  Ние правихме също подобен експеримент, но понякога умората си казва своето, особено като си обикалял много и после те чака дълъг път. 

Връзка към мнение

Връщането е от ЛА, точно защото от Гранд Каньон е по-близо да се стигне до ЛА, от колкото до СФ, там имаме половин ден, колкото да отметнем, че сме били :) Може би най-централния фактор е именно каньона и около него е строена цялата програма. Хич не е претоварена, с оглед на това, което е налично през сезона и с оглед на това, което по принцип правим на подобни пътувания си е ОК. 

 

Днес между другото много силен ден на разходки в Сан Франциско, да видим дали ще успея да кача някоя снимка....

Връзка към мнение

Тюлените (sea lions, каква е разликата убий ма, не знам, имали нещо в ухото уж...) на Кей 39. Започнали да излизат след последното голямо земетресение, не се знае още защо. В най-многобройния им момент били 1700. Сега целогодишно се препичат на специално определени за целта платформи, които са защитени от лодки и т.н. 

 

P4110029.JPG

 

Ретро трамвайчетата, с които е известен града. В днешно време са повече тур. атракция, от колкото да покриват някаква полза за живущите, което си личи и от цените. Еднократно пътуване на нормален тролейбус е $2.25, влакчето е $6. При все това, имахме мерак да се повозим, но опашките бяха отчайващи. Най-яко беше, когато едни идваха на опашката и агитираха да качат хората на лимузина за същата цена от $6. Лимузината май събира по 20-ина човека, така че добър доход му се получава. А още по-интересното е, че имаше хора, които се навиваха! Така и не разбрах, преди това за какво са чакали на дългата опашка за трамвайчетата, ако ще се качват на лимузина...

 

P4110064.JPG

 

Сан Франциско е много стръмен град. Не един и два холивудски филма са снимани с преследвания по баирчетата и характерното скачане на колите, когато минат през кръстовищата. Имам и по-ефектни снимки, но сега всичко го правя малко набързо...

 

P4110066.JPG

 

Гледка от Coit Tower към Алкатраз, най-известната тур. забележителност на града. Туровете до там струват доста, според мен не си заслужават и като отделено време, с оглед на това че имаме само ден в града и като пари. Гледахме си го отдалеч. 

 

P4110084.JPG

 

И Сан Франциско както всеки по-голям американски (а и не само!) град си има сериозен по размер Chinatown. И както всичките подобни кварталчета и тук основното е храна, масажи, двд-та и боклучета. Тук някакви деца, които се готвеха да правят дракон. 

 

P4110109.JPG

 

Не може да не видим и моста Голдън Гейт. Имах сериозни планове за нощни снимки тук, но в крайна сметка логистиката щеше да се окаже прекалено сложна, да загубим доста ценно време, което сега ще прекараме в спане да отпочинем за утрешния сериозен ден, а и не малко пари, че се плащат 2 тола. А и времето беше толкова хубаво, че дневната гледка и снимките ме задоволиха напълно. 

 

P4120173.JPG

 

"Най-кривата" улица в света. Така и не разбрах кое налага подобна композиция на улицата, но е факт, че изглежда доста интересно, а задръстванията пред нея бяха поне 1км. Ако съдим по броя хора снимащи вътре от колата в много професионални опити да си направят селфи едновременно с шофьора и с улицата, то основния трафик пак бяха туристите. Ако не се вижда хубаво от снимката, уличката е с 12 почти обратни завоя. Не знам, ще прочета пак после за нея, може би е такава, защото улицата е доста стръмна, и ако не я спънат по този начин може да е опасно, но както казах имаше и други доста стръмни улици в града, та не знам...

 

P4120190.JPG

 

Еми това е много, много накратко в телеграфен стил. Щеше ми се да можех да пипна снимките малко, както и да направя по-добра селекция и на снимки и на текст, но за десетина минути толкова. Вероятно единственото, което направих е огромен спойлер и нищо друго. А тези кадри бяха някаква миниатюрна част от целия ден. 

 

Сан Франциско наистина е много приятен град, особено ако се уцели време като нашето днес. Изключително приятен и се разхожда човек с кеф. Но утре хващаме пътя към националните паркове и подозирам, че този много приятен град ще е нужно да върти обиколки за да настигне това, което ще видим там. Нямам търпение!

 

 

  • Харесвам 22
Връзка към мнение

И Сан Франциско както всеки по-голям американски (а и не само!) град си има сериозен по размер Chinatown. 

 

 

 

Е, вярно, че всеки голям американски град си има Чайнатаун, ама тоя в Сан Франциско е най-големият на двата американски континента.  Следващият по големина е в Лима, Перу. :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Е, вярно, че всеки голям американски град си има Чайнатаун, ама тоя в Сан Франциско е най-големият на двата американски континента.  Следващият по големина е в Лима, Перу. :)

 

Да, направи впечатление, че освен на испански (което е разбираемо), допълнителен език в градския транспорт беше китайския :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Без виза колкото искаш ;)

 

За китайците по Западния бряг съм гледал много. Заселват се покрай строежа на железницата през 19 век. Гледам снимки от разни дипломирания и от цели випуски има едва ли 10 % бели ...всичко живо хинди и азиатци :). Явно много много амбициозни !!!

Жоро като гей столицата на Америка има ли по-така шавливи погледи или като сте двойка не смеят да те закачат ;)

Връзка към мнение

Само мога да завиждам...

Има ли такива като мен без американска виза и БЕЗ НАДЕЖДА ДА Я ПОЛУЧАТ

Има, има, не страдай, не си самичък ;) Аз не знам дали има надежда да ми датат виза, ако кандидатствам отново. Ама знам, че няма ниииикаква надежда да кандидатствам. Вчера се жалвах, как ми се ходи на Хаваите :angry: Ще чакаме да махнат визите. Все някога ще стане. А пък и нали имаш още 100 държави преди това ;) ;) ;) Карай си по списъка и да не ти пука ;) ;) ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз не знам дали има надежда да ми датат виза, ако кандидатствам отново. 

 

Аз си мисля колко добре би било разни хора от посолствата да четат форуми като нашия (или пък да правят по-реално проучване на кандидата), и като видят какви готини хора са пътешествениците тук, и как само ще спечелят от посещенията им в тяхната държава (не говорим за парите, които ще оставят, а за хубавите разкази и пътеписи, с които винаги популяризират дестинацията), да не прилагат толкова строго формалностите точно за тях. 

И да, знам че е наивно :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Самo една снимка пускам, че нямам време за повече, а и компютъра не иска да ми изкара превютата и е тегаво да ги избирам една по една. Повече разказ и снимки утре. Продължаваме напред!

 

P4130252.JPG

 

  • Харесвам 23
Връзка към мнение

Аз си мисля колко добре би било разни хора от посолствата да четат форуми като нашия (или пък да правят по-реално проучване на кандидата), и като видят какви готини хора са пътешествениците тук, и как само ще спечелят от посещенията им в тяхната държава (не говорим за парите, които ще оставят, а за хубавите разкази и пътеписи, с които винаги популяризират дестинацията), да не прилагат толкова строго формалностите точно за тях. 

И да, знам че е наивно :)

Проблемът с някои откази може би е точно, защото някои хора от посолството също четат. :)

Връзка към мнение

Лаптопите съвсем ме предадоха и не мога да пускам снимки, за това ще пофилософствам малко. 

 

Първо малко сухи факти. Сан Франциско до Нац. парк Йосемите (проверих в уики, май така се чете!). Около 4 часа. Вход $30 или, ако смятате, че ще ви излезе по-евтино (както на нас) - $80 за всички нац. паркове в щатите в рамките на една година. Парка си има централно селце с няколко хотела, още няколко къмпинга и хиляди пътеки, пътечки и гледки. Храната в центъра естествено си е скъпичка, но не е нещо непреодолимо - джънк фуд меню е към 15-ина долара. Ако има въпроси, мога донякъде да помагам с логистиката на посещение в парка.

 

Има според мен два начина на посещение. Единия като нас - за един ден да видим основните гледки в зимния сезон (там всички пътища се отварят често средата на май) и смятам, че е достатъчно.  Но само ако целта ви е обиколката да е тип роуд трип. Има и втори начин, който практикуват доста от американците - отиват там и цяла седмица са сред природата, никакво бързане, обикаляне на всички пътечки, сериозна почивка, дали за ден или за седмица пак ще може да видите основните картини заради добрата инфраструктура в парка, просто преживяването ще е доста по-различно. 

 

Гледките са...умопомрачителни. Природата е супер мощна сила и се усещаш колко си мизерен, когато над теб има почти отвесна 2000м скала, която в единия и край пада 800м водопад.  ОК, ще си цитирам този пасаж след време заедно със снимките, да не виси така кухо. 

 

Вечерта спахме в едно малко ранчо на две жени, които гледат алпаки. Тук мога много да разпиша за предимствата на airbnb, но се чудя в колко хотела се разделяте със собственика/рецепциониста с прегръдка и ходите да храните екзотични животинки.

 

Тук се появи и малка пукнатина в експресното планиране, което направихме. Оказа се, че няма как да успеем да видим от големите секвои. Докато предишния ден чакахме залеза в Йосемите поне час и нещо на една от топ локациите за целта, можеше да се разходим до една горичка в парка, но решихме да направим кратка отбивка на другия ден. Кратката отбивка се оказа, че ще натовари маршрута с 3 часа, това при положение, че шофирането до Лас Вегас е 7 часа чисто време, без планираните много почивки в Долината на смъртта. Е, секвоите отпаднаха, свидна жертва, ще останат за друг път. 

 

Долината на смъртта е място, което е просто извън тази планета. В средата на април жегите удариха 40 градуса, а си представям какво е лятото. В следствие на аматьорската ни подготовка успяхме да изгорим прилично. Пясъчни дюни, червени скали, синкави тук-там отблясъци, жълти застинали реки... мисля, че след Исландия за втори път изпитвам все едно гледам нещо извънземно. Цял ден си казвахме че ей това е най-красивата гледка, само за да бъде надмината от друга, а накрая май Забриски Пойнт удари всичко в земята. Пропуснахме 1-2 гледки, като най-много съжалявам за "състезателната писта", по която се движат камъни и до миналата година никой не е бил сигурен защо и как: http://www.nps.gov/deva/planyourvisit/the-racetrack.htm До там се стига само с джип обаче и не ми се щеше да рискувам поражения по Нисанчето ни. И този параграф ще си го цитирам със снимките по-късно.  

 

Чудех се кое е за предпочитане - потоците, водопадите и зеленината на Йосемите или жегата, червенината и нереалнте формирования на Death Valley. Тук отказвам да излезна с присъда, толкова са в различните полюси и двата парка, че просто нямат база за сравнение.

 

Не знам, тук имахме класация за любими градове, постоянно дискутираме тоя и оня град, но дайте ми да избирам между ден в Йосемите и Долината на смъртта и ден в Лондон, Рим, Париж и взимам парковете от воле. Сан Франциско страшно ми хареса, сигурно ми влезна в личния топ 10, но ако пак се окажа в същия район за седмица, първата ми работа ще е пак да хвана към някой от парковете. Природата на САЩ е просто уникална, а имам усещането, че е сериозно подценявана за сметка на градовете.

 

И така, супер съм уморен, извинявайте, че звуча хаотично и без снимки сигурно безсмислено, но това е положението. Едва гледам, но съм страшно доволен до момента! А още дори не сме стигнали до Гранд Каньон. Това предстои в сряда, сега сме във Вегас и следва ден почивка, че последните два дни бяха турбо изтощителни. 

  • Харесвам 23
Връзка към мнение

Браво, чудесно!  Цялата западна половина на Америка е с умопомрачителна природа!  Юта, Колорадо, Уайоминг, северна Калифорния, щата Уошингтън - пълно е с чудеса!  Жалко, че заради тъпите визи много хора нямат възможност да ги видят...

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.