Прескочи до съдържание

Виза за Азербайджан


Препоръчани мнения

За Азербайджан бях проверявала, защото исках да ходя и там, вече трябва да имаш виза и то предварително. Преди е можело да си я платиш на летището напр., но вече не може. Трябва покана, за да кандидатстваш в посолството им в София или да си извадиш електронна виза през някоя от одобрените за това туристически агенции. Бях чела, че за обработката на молба им трябват 21 дни. Ето тук информация:

http://www.azerbaijan.travel/en/pages/138/

Връзка към мнение

Само да вметна за Азербайджан, понеже в последно време няколко пъти си говоря с техния консул (апропо, много мил, отзивчив и свестен човек, говорещ чудесен руски), който колкото пъти го питам за виза (не, че досега съм си вадил де, но си питам редовно последните две години), всеки път ме е питал каква ми е идеята, с какво и къде ще пътувам и винаги е завършвал със "заповядай в посолството, ще помогнем, ще обясним и ще ти извадим виза"! Апропо анкетата им е доста шантава - има въпроси дето не съм си мислел, че някой може да ти ги зададе при кандидатстване за виза (изключвам параноичните израелци и американци, разбира се). Другата особеност е, че е двуезична - на азерски и руски, демек онли англоговорящите млади хора биха се позатруднили предполагам...

А ако не ви бърка сумата и не ви се занимава с подробности можете да ползвате някоя от агенциите, които предлагат подобна услуга!

П.п. А това с агенциите (понеже знам, че форумът е чувствителен при споменаването на подобни скверни слова) го споменавам, защото хора разни, приоритети разни. Аз например при малкото ми вадени досега визи съм ползвал посредник, защото предпочитам времето, което ще отделя да се разхождам насам натам и да се разправям с разни бюрократични щуротии, дето хич не ги обичам, да посветя на това, което разбирам и да изкарам някой друг лев за предстоящото пътуване:)

Редактирано от forry
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

защото предпочитам времето, което ще отделя да се разхождам насам натам и да се разправям с разни бюрократични щуротии, дето хич не ги обичам, да посветя на това, което разбирам и да изкарам някой друг лев за предстоящото пътуване

 

 

И аз така често мога да изкарам повече отколкото ми е разправията , но пустия гъдел да минеш най-тънко  ;)

Иначе нямаше да ги има и сайтове като пиратите и прочие.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Дали е необходима виза при полет с прекачване в Баку?

 

 

Транзитна летищна виза за Азербайджан не е необходима при престой по-малко от 24 часа, без излизане от летището

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Актуалното проучване на азерските визи (05'2016):

 

Вариант 1: през нашето посолство (35 EUR).
Процедурата отнема 10тина работни дни

През февруари ходих до азербайджанското посолство. Срещнах се с консула.
Добре, че имаше и секретар, че с моя руски...
До миналата година посолството в София имаше отделен сайт, сега информацията за български граждани е разписана на сайта на тяхното външно министерство:
http://sofia.mfa.gov.az/content/49

Има една секция, която гласи следното:
"Important notices:
- For all visa types (transit visas exepted) entries, an inviting part should submit the request to the Consular Department of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Azerbaijan in order to get the authorization letter, sent by the Ministry to the Embassy of the Republic of Azerbaijan;"


А за туристическата виза казват:
"Tourist visit:
- Confirmation from receiving tourist organization in Azerbaijan;
- Reservation from a hotel for the whole period of trip;"

 

Та следвайки инструкциите най-първо попълних регистрационната форма за E-visa:
http://eapplication.mfa.gov.az

Замъкнах се пак до посолството, представяйки самолетен билет и резервация с печат от хотела, платена такса и снимки
Но консулът рече "приглашение надо" (трябва покана, рус.)
Тази покана следва да се регистрира в тяхното външно министерство и те пускат мейл на нашето посолство да издаде визите.
А пък от хотела казаха, че печатът е достатъчен :) Да, ама не.
Всъшност ключов елемент е, че канещата страна (не може без покана) следва да прати искане/потвърждение във външното им министерство.
("Inviting part should submit the request to the Consular Department of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Azerbaijan in order to get the authorization letter, sent by the Ministry to the Embassy of the Republic of Azerbaijan")
В този параграф 22 се позагубих около месец и в крайна сметка се отказах.

Вариант 2: през някоя от оторизираните азербайджански агенции (20 USD по официална тарифа):
Bronco го е проигравал. Сподели, че повечето от тях бавно отговарят на мейл и нямат плащане с карта за услугата.
Допълнително неудобство е, че изискват да резервират хотел (съответно по-скъпо)
Списъкът с оторизираните над 60тина агенции е достъпен на адрес
http://mfa.gov.az/en/content/749

Г.Матеев попадна на една със звучното име AzTerra, която отговаряше бързо и склони да съдейства за виза без да резервира хотел.
http://www.azterratravel.com/#!faq/cl2q
 
Искаха попълнена форма (и тази от онлайн регистрацията на сайта на външното министерство става), снимка в jpg формат, копие на паспорта, потвърждението с печата от хотела (понеже не е през тях) и потвърждение за плащане (65 USD с Western Union, понеже по банков път искат още 15 USD)
Печатът е важен. (Please be informed that the MFA doesn’t accept voucher from internet (booking.com and etc.))
След 3-4 дни имахме виза (PDF формат по мейла, разпечатва се и се показва на границата)
 

---

Отделно има някои рестрикции във връзка с конфликта със съседна Армения.

"Visa Restrictions:  Note that if your passport shows any evidence of travel to the separatist republic of Nagorno-Karabakh, such as a Nagorno-Karabakh visa, you will be denied entry (even if you already have an Azerbaijani visa). If you do intend to visit Nagorno-Karabakh, the authorities there can issue the visa on a separate piece of paper at your request; please insist on this to the Nagorno-Karabakh authorities, otherwise you will be refused entry to Azerbaijan and banned from re-entering for life. Entry will be refused to citizens of Armenia, foreign citizens of Armenian ancestry or descent, those with Armenian names and surnames, and anyone carrying products made in Armenia or with Armenian labelling."

  • Харесвам 12
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

Благодаря ви за съветите. Ходихме, видяхме и останахме приятно изненадани от Азарбейджан.Страхотна страна със страхотни хора.

Изкарахме е-виза чрез www.oktours.az ( дано не се приеме като реклама) . Единсвено те не възразиха за нашите условия пък и бяха с една от най-изгосните цени. Ние имахме неплатена  резервация с право на анулиране, нямахме билети за влизане в Азарбейджан, понеже влизахме с влак, а там не се продават билети за толкова отрано и цената беше $40 на човек. Справиха се за 4-5 дни. Е, бяха объркали датите ни, добре, че ги забелязах седмица по-рано. Хората доста бързо се поправиха, за 2-3 дни ни издадоха нови визи.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

От 10-ти януари 2017-та година Азербайджан въвежда нова нова електронна виза, която се издава за 3 работни дни. Цената е 20 долара, а плащането се извършва с дебитна или кредитна карта. цък

 

От Будапеща за 5-13-ти март и за други дати има двупосочни билети с Уиз ер за около 28 евро (с членска карта)

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Един въпрос за пътувалите в региона - ако преди Азербайджан посетите Армения, без да сте били в Нагорни Карабах, ще има ли проблем на границата на Азербайджан. Искам да посетя и двете страни, но се чудя какво да направя...

Връзка към мнение

Един въпрос за пътувалите в региона - ако преди Азербайджан посетите Армения, без да сте били в Нагорни Карабах, ще има ли проблем на границата на Азербайджан. Искам да посетя и двете страни, но се чудя какво да направя...

 

Проблем си е.

В Азербайджан никак не са добре настроени (включително и към печати в паспорта) към имащите контакт с Армения.

"Entry will be refused to citizens of Armenia, foreign citizens of Armenian ancestry or descent, those with Armenian names and surnames, and anyone carrying products made in Armenia or with Armenian labelling".

Най-добре е, ако можеш да обърнеш последователността - първо Азербайджан и после Армения.

Връзка към мнение

Когато четох за нашето пътуване, плана беше Иран, Азербайджан, Армения и Грузия, но някъде прочетох, че и Арменците се заяждали за Азербайджански печати и може да не те пуснат. Аз изкарах Азербайджан от плана и го оставих за след смяна на паспорта.

Връзка към мнение

Проблем си е.

 

За европейците вече не е проблем влизането в Азербайджан с арменски печати, стига да нямат печати и от Нагорни Карабах. От доста време следя темата активно в руски форуми. Редактирано от epetkov
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

За европейците вече не е проблем влизането в Азербайджан с арменски печати, стига да нямат печати и от Нагорни Карабах. От доста време следя темата активно в руски форуми.

Само ще вметна, че първия въпрос при влизането ни в Азербайджан беше " В Армерния били ли сте ?" Ние не бяхме. Всеки да си прави извод както си иска.

Връзка към мнение
Здравко Ангел

Един въпрос за пътувалите в региона - ако преди Азербайджан посетите Армения, без да сте били в Нагорни Карабах, ще има ли проблем на границата на Азербайджан. Искам да посетя и двете страни, но се чудя какво да направя...

Ние бяхме първо в Азербайджан и след това в Армения и не сме имали никакви проблеми. От Азербайджан минахме в Грузия с маршрутка и после от Тбилиси до Ереван с влак.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

От 10-ти януари 2017-та година Азербайджан въвежда нова нова електронна виза, която се издава за 3 работни дни. Цената е 20 долара, а плащането се извършва с дебитна или кредитна карта. цък

 

 

От днес вече работи сайта за новите визи.Попълних си данните и платих 20 евро.До 3 дни очаквам отговор.Аз имам печат от Армения и писах на Външно министерство.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

От днес вече работи сайта за новите визи.Попълних си данните и платих 20 евро.До 3 дни очаквам отговор.Аз имам печат от Армения и писах на Външно министерство.

 

Ще се радвам да дадеш отзив и като получиш визата. Какво означава, че си писал на Външно министерство? Имаше ли въпрос за печат от Армения или ти си писал в някаква форма със свободен текст?

 

20 евро ли ти взеха или е грешка? На сайта все още пише, че 20 долара е таксата. (В момента реално няма голяма разлика)

Връзка към мнение

Взеха ми 40 лева,но може и да е била 20 долара.Писах заради коментарите в предните постове,иначе във сайта за визите ограничението е само за Нагорни Карабах.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ще се радвам да дадеш отзив и като получиш визата.

 

 

Получих визата след 8 часа от подаването.Важи за 1 месец.Аз имах билети до Кутаиси и знаех за кои дни искам.Трябва да се посочи и адреса на хотел или където ще се нощува.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

Здравей! А визата важеше за 1 месец след като си я получил или може да упоменеш точно за какъв период след определени месеци?

Връзка към мнение
преди 35 минути , Happy_Traveler каза:

Здравей! А визата важеше за 1 месец след като си я получил или може да упоменеш точно за какъв период след определени месеци?

За периода ,който ти си избереш.Ако не бях прочел случайно твоето мнение,нямаше да отговоря.Цитирай ме и така ще знам ,че ме питаш.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...
На 10.01.2017 г. в 8:49, Topfly каза:

20 евро ли ти взеха или е грешка? На сайта все още пише, че 20 долара е таксата. (В момента реално няма голяма разлика)

 

Вече са уточнили каква е тарифата:

 

5a4d44aed2e09_dkh.jpg.6ee431b337e4f34b389735cca2cfc503.jpg

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
преди 2 часа, Mary каза:

Дали има някой, който е влизал в Азербайджан, излизал и пак влизал?

Каква виза е необходима ме интересува.

Според информацията от сайта на посолството им, издават 

Цитат

single, multiple and transit visas

Таксата за кандидатстване за съответната виза е non-refundable както следва:

 

Цитат

single entry visa – EUR 35

- multiple entry visa – EUR 35

- transit visa – USD 20

В твоя случай явно трябва да се иска multiple entry виза. :)

Редактирано от chandni
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 2 часа, Mary каза:

Дали има някой, който е влизал в Азербайджан, излизал и пак влизал?

Каква виза е необходима ме интересува.

chandni е отговорила, но и аз да потвърдя - multiple entry ти трябва  [питах на място в посолството, преди време].

И особеност - излизане/влизане към Армения не може, и с техен печат в паспорта също не може :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 14 часа, cck каза:

излизане/влизане към Армения не може, и с техен печат в паспорта също не може :)

С извинения за отклонението, обратното - с азерска виза/печат проблем ли е да се влезе в Армения? 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.