Прескочи до съдържание

Островите, на които сте били...


Островите по света  

140 магеланци са гласували

  1. 1. На колко острова сте били?



Препоръчани мнения

Онзи ден се завърнах от остров Санторини и реших да го отбележа някъде из форума. Все още идеята за пътепис или поне фотопътепис не е умряла съвсем, но в тия летни дни по-трудно се сяда над белия лист, а да не говорим за обработването и подбора на снимките. ;) Затова машинално отворих профила си с идеята поне да споделя, че съм бил там-и-там, но не открих подходяща тема. Както знаем, има възможност за маркиране на посетените държави, но за острови няма. Някой ще каже – е, по тая логика трябва да има статистика и за това кои планини, морета, океани, реки, долини, върхове и пр. си посетил. И ще бъде прав, но само донякъде. Струва ми се не би било излишно да споделим такава, „ландшафтно“ ориентирана информация. Като я съберем на едно място, ще се получи хубав списък с имена на острови по света, придружен с описание, особености, впечатления и пр. Така, на когото му е на сърце да ходи по острови, ще може даже да си избере най-подходящия и да почерпи с пълни шепи инфо за него.

 

Тъй че, да си говорим за островите по света:
1. Кои острови сме посетили? Колко са на брой - засега? :)
2. В коя държава се намират?
3. Приблизителна големина на острова.
4. На кой океан или море се намира?
5. Как достигнахте до него? Други начини за пътуване до там – по-лесни, по-евтини, по-екзотични.
6. Особености на релефа и времето.
7. Плажове – естествено трябва да бъдат на първо място.
8. Атракции, интересни места за посещение, задължителни места за посещение и пр.
9. Транспорт на острова, вкл. рент-а-кар.
10. Храна и напитки.

 

Не претендирам за изчерпателност, нито поставям рамки. И аз самият няма да бъда толкова обстоятелствен, когато отговарям в следващия пост. Но все пак… Всеки може да сподели  накратко това, което е запомнил и което е останало в сърцето му. И от всички постове ще се получи по-подробна картина. А ние ще четем и ще се обогатяваме. И ще правим планове и ще подхранваме мечтите си – някой ден и ние да стъпим на въпросното малко парче земя. 

 

Оставям варианта с анкетата по брой. За критериите - това е неформална анкета, да бъде по собствена преценка. Все пак няма да осребряваме броя на островите?! Поне аз със сигурност - не! :)

 

 

 

 

И така, островни фенове, давайте!

 

 

 

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

post-735-0-98311300-1435661569_thumb.jpg

 

След поредното ми посещение на остров (май е едва третото! :() вече съм в групата на островните фенове, защото ми се струва, че преживяването да си на остров е по-различно от другите пътувания. Защо ли?
За да достигнеш до остров, трябва да използваш малко по-различен транспорт – воден, въздушен. Това задължително води до по-различна емоция. Има и острови, до които може да се достигне по суша, по мост. Питам се защо ли тогава ги наричат острови, а не полуострови?! Може да се каже, че и по мост пътуването до остров също е интригуващо и незабравимо. Сещам се за някои, на които съм бил или мечтая да ида. Например, Лефкада (Гърция), Джунда (Турция).
Пътувайки до остров, прекосяваш огромни пространства вода – ти, сухоземното същество, се докосваш до световния океан и в известен смисъл ставаш част от него. В преносен смисъл, не дай боже в пряк.
На островите има едно особено усещане за общност и уединение. Намирате се в общо пространство, на ограничена площ със съвсем непознати хора и с тези хора пребиваваш дни или седмици на една географска ширина, без възможност да я промениш лесно и веднага по свой избор, докато не дойде времето за полет или за отплаване.
Санторини е действащ вулкан. Апокалиптично погледнато, представяте ли си доколко съдбите на всички ни, които в онези дни сме били на това парче земя от света, са били/биха били общи. ;) Много повече, отколкото с всички българи, приятели, роднини.
Дори и в самолета или на кораба може да се окаже, че си пак със същите хора, с които си се разминал примерно по тесните улички на Ия на път за залеза, но този път от едно и също място отлитате завинаги в различни посоки. По островите все пак броят на забележителностите и местата за посещение са ограничени – случва се  да се движиш с едни и същи туристи, разглеждайки едни и същи забележителности.
Много особен е духът на местните жители, на островитяните, с тяхното спокойствие и увереност. Сякаш времето е спряло, никой за никъде не бърза, една денонощна сиеста. Може и да греша и това да се отнася само за южните острови, не знам.
Плажовете – островът е една от най-морските дестинации, а всички обожаваме морето. Какво по-хубаво съчетание от остров и плаж.
Фотографската благодат – границата между водата и морето, кой фотограф не мечтае да застане на най-подходящата позиция, за да снима как сушата се прелива с морето и морето с небето.
Задължителната обиколка на острова с кола – едно от най-приятните за мен изживявания. Обичам да шофирам и когато това се случва по крайбрежен живописен път, в повечето случаи от едната страна гледаш морето, а от другата - по-малки или по-високи планини, което прави изживяването супер пълноценно. Получава се не 2 в едно, не 3 в едно, а колкото си искаш в колкото си искаш. На това му викам островен разкош! :)
И накрая, един минус – за цвят. Не ви ли се струва, че все пак посещението на остров не трябва да е продължително. Колко време да отделим на разглеждането му или на почивката на него - това е интересен въпрос. 

 

И така, да започна:

Посетил съм 3 острова засега. Първият е Тасос, Гърция. Вторият е Тенерифе, Канарски острови, Испания, а наскоро се завърнах и от остров Санторини, Цикладите, Гърция. Ако трябва да правя класация, тя е следната:
1. Тенерифе
2. Санторини
3. Тасос

Тенерифе
Островът предлага изключително разнообразие. Само ще изброя онова, което е останало като чудесен спомен от Тенерифе. Вулканът Ел Тейде (най-високият връх в Испания), националния парк Тейде с разнообразната растителност и ландшафт. Палми, кактуси, борове, ниски храсти, вулканична черно-кафеникава пустош – това може да видите на различна надморска височина по пътя за величествения вулкан. Открихме (всъщност съзнателно я търсихме!) и една прекрасна гора от евкалипт. Лоро парк – мястото, където и един цял ден не е достатъчен и което изцяло си заслужава 30-тината евро за вход. Лоро парк не е просто зоологическа градина, а съвкупност от зоопарк, красива растителност, спектакли с косатки, делфини, папагали, тюлени, „джунгла“ с въжени стълби и прелитащи покрай теб папагали, голям аквариум. Маска – селце, сгушено в красива клисура и туристически живописен маршрут, водещ до плаж, от който ви вземат с лодка. Величествените скали на Лос Гигантес, столицата и курортните градчета. Красивата Анага – планина в североизточната част на острова с виещите се над океана и префектно поддържани (както на целия остров) пътища, малки рибни ресторантчета около Таганана с вкусна прясна храна. Ла Оротава – красиво градче със старинен облик. И още, и още…

Тасос
Красивите плажове в източната част Криси Амудя и Криси Акти. Казват му Golden Beach и наистина е златен, с уникална гледка към планината, фин златист пясък и кристална вода. Екзотични старинни селца във вътрешността на острова (ето там времето е спряло!), обиколката с кола на острова за един ден. А моят фаворит там е Giola – напишете точно така в YouTube! ;)

Санторини
Наистина няма как да пропуснете Ия и столицата Фира (Тира) – там е истинският Санторини. Безкрайна поредица от гледки, коя от коя по-хубави, към Калдерата, към морето и към другите острови, в съчетание с прекрасна архитектура и петзвезден лукс и... магарета :) - символът на Санторини! Модерно оформена пешеходна алея и на двете места, която в минутите преди залеза добива едно особено червеникаво сияние. Стълпотворение от хора – нерядко ми харесва и ме прави щастлив. Червеният плаж, фарът в южната част. Акротири – да се посети археологическия комплекс с останки от минойската цивилизация. Старинният бял Пиргос – селце с тесни варосани улички и бели къщи и красива църква на върха му. Подобен е и Акротири, в старата му част. Там се качвате на венецианския замък. Плажът Монолитос – подходящ е за деца, плитък, с хубав пясък. Може да погледате и изгрева до скалата на плажа в Периса и да пиете по едно еспресо при българина в най-цветното от заведенията на брега. Задължително кола под наем, и то май по-добре от местните фирми. Там работят и българи и съдействат при наемането.

Пътуването беше със самолет на Егейските авиолинии - само адмирации!!!

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Аз май съм с 6-Тасос, Самос, Родос,Корфу,Кипър,Малта. Пристрастна съм, обожавам Кипър. Иначе май Родос, но не го разгледах целия. Има и едно островче в Которския фиорд, но то не се брои.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Kaто голям фен на плажовете, логично съм и фен на островите.

Сетих се за една техническа подробност, има разни турчета, които обикалят по 5-6-10 островчета за няколко часа, ако и тях ги включвате в описанието, ще е малко трудно за сещане, особено за по-назад във времето. Може например да се пишат само островите, на които сте преспали и нещо подобно....

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Има острови, до които можете да стигнете пеша по време на отлив. На много острови из Великобритания съм била, но най-красивите за мен са Outer Hebrides

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Моите острови са: 

Ирландия

Майорка

Тенерифе

Гран Канария

Кипър

Крит

Санторини 

Корчула 

 

Надявам се, скоро списъкът ми да се увеличи с още някой и друг остров.. :)

 

ПС. Всъщност съм пропуснала Венеция, та значи островите ми стават - 9. :) 

Редактирано от Polina
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

И аз като Oshko си мисля, че трябва да има още някакъв критерий класация за остров.
Макар, че спане не съм сигурен дали е точен.
На мнного острови няма такива условия. В Червено море например. В България също :)

Също и големината - UK, остров ли да го считаме (Не, че не му казват така)?

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Великобритания

Шетландски (Mainland и още 2)

Оркнейски (Mainland и още 2, ама те са свързани с шосе)

Гърнси

Джърси

Сарк

Санторини

+Капри

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз също съм бил на 6. Тасос, Евбея, Корсика, Сардиния, Великобритания и Шри Ланка. Ох по дяволите. Забравих Капри  :mad:  Как мога да си поправя отговора в анкетата  :lol:  До почти всички острови стигнах с ферибот без Шри Ланка. По-близките острови до бреговете разбира се са с по-малки и евтини фериботи. При Великобритания, Корсика и Сардиния си пътувах с огромни фериботи на по 8-9, а може и повече етажа с всякакви удобства. До Тасос си бях и с колата. Иначе от най-запомнящите се неща разбира се на първо място е Шри Ланка с площ около 66 хил. кв. км. Островът е територията с най-богато природно разнообразие в най-големия по площ континент в света Азия. Та за растителни и животински видове е ясно. И може човек да го обикаля с месеци. В Индийски океан е. И е известен още и с цейлонския чай разбира се. Плажовете са уникални и все още слабо пренаселени от туристи. Като пътувахме по един крайбрежен път видяхме десетки километри плажове с бял фин пясък и палми и абсолютно никакви хора. Още един уникален остров е Корсика. Феноменална природа има най-големият френски остров-родно място на Наполеон. Мисля че по-голямата част от острова е резерват и във вътрешността пътищата са уникално живописни и също с невероятна природа. Има доста високи планини на малката островна територия, а ми се е запечатал много ясно един малък град Корте, баш в тези планини. Островите Капри и Тасос също са с много красива средиземноморска природа и специфични по свой начин. Тасос е най-достъпният за българи по-голям остров и почти всичко за него всички го знаят. Капри пък макар и малък по площ е също с богата природа и много лимони навсякъде, а и релефът е много красив. Сардиния е голям остров, интересен е, но след Корсика просто не ме грабна толкова. Абе има много да се пише за всички, но мисля за сега да се огранича до тук.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И аз съм любител на плажните дестинации и гледам да съчетавам разглеждането с излежаване до водичка.

Сега ще преброя островите:

1. Малта - Отидохме с полет на Air Malta. Тогава Wizz Air не летяха до там. Много ми хареса мястото, обикаляхме цяла седмица из целия остров. Бяхме си купили седмична карта за автобусите. Има прекрасна атмосфера и история. За мен не е плажна дестинация, въпреки че има плажове.

2. Гозо - Доставихме се с ферибота от Малта. Приятен остров, не съм спала там. Един ден разходка ми беше достъчно, дори и на плаж отидохме до Ramla bay с оранжевите пясъци.

3. Кипър - Летяхме с Wizz air до Ларнака. Великолепни тюркоазени води, прекрасни плажове. Номер 1 плаж ми е Nissi Beach, до когото плажувахме, благодарение на разказите на Поли.

4. Майорка, Испания - Много приятно място за почивка. Има един залив Порто Кристо, до който се стига с автобус от Палма, който е хубаво да се види. Столицата Палма е много приятна също.

5. Гран Канария, Испания - Полет с wizz до Франкфурт Хан и оттам с Раян. Евтино, достъпно и много любимо. Красив вулканичен остров, със зловещ транспорт. На завоите си бибиткат, защото няма видимост. Плажът се пълнеше през уикенда с испанци. Задължително е да се види Puetro de Mogan.

6. Мадейра, Португалия - Полет до Лисабон с Луфтханза и оттам easy jet до Мадейра. Вълшебно място, навсякъде цветя. Не е скъпо - нито спането, нито храната. Не е плажна дестинация, но пак бих отишла.

7. Ко Самуи, Тайланд - Отидохме с Air Asia от Банкок, като пътуването не беше кратко и обхващаше самолет до Сурат Тани, оттам автобус и после ферибот. Много приятен остров. Отседнахме на три различни места и видяхме доста от него.

8. Ланкави, Малайзия - Полет от Куала Лумпур с Air Asia. Прекрасни плажове, твърде топла вода с медузи, невероятни мидички. Препоръчвам го на всеки.

9. Тасос, Гърция - Ферибот от Кавала. Приятна почивка и нищо повече.

10. Корфу, гърция - Бяхме за Нова година, като пътувахме с автобус. Столицата е хубава, както и дворецът, в който е отсядала Сиси. Не бих отишла на почивка там.

11. Тайван - Много любим. Полет на Еva air от Хонг Конг. Прекрасна природа и хора. Няма много европейски туристи.

Май е това...

Остров Болшевик не го броя :P

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

UK е държава, която е разположена на няколко острова, един от тях е Великобритания  :)

Като прочетох по-горе, и аз забравих Капри, пък и във Венеция съм бил, + Мурано, Бурано, Торчело и гробищата.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Оставям варианта с анкетата по брой. За критериите - това е неформална анкета, да бъде по собствена преценка. Все пак няма "да осребряваме" броя на островите?! Поне аз със сигурност - не! :)

 

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

...Остров Болшевик не го броя :P

 

И аз се сетих за него, ама викам, да не издребнявам толкова. :) Защото то и по Дунав май има островчета, колко - да кажат русенлии... :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Моята класация, като не претендирам за изчерпателност, но това се сещам за момента:

 

Корфу

Миконос

Сирос

Парос

Санторини

Лефкада

Кефалоня

Итака

Сицилия

Липари

Вулкано

Стромболи

Великобритания

Кабо Верде

Венеция

Торчело

Мурано

Бурано

Лидо

Дания

Редактирано от mililia
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Предполагам, че много острови са посетили магеланците, но на примависта едва ли се сещат, че са острови :)
За Гърция например иде реч между 1200 и 6000.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_islands_of_Greece

Само на Ситония (а тя е доста посещаван район) се сещам за няколко малки, до които съм ходил с лодка (Πούντα, Διάπορος,  Ελιά Αγίου Νικολάου, Περιστέρι, Αϊμπελίτσι).

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз на по-малко от вас.

 

Реюнион, Франция - индийски океан, само със самолет

post-1318-0-06497000-1435662189_thumb.jpg

Мавриций, Индийски океан, самолет също

Мадагаскар - остров - континент с площта на Украйна, Индийски океан

post-1318-0-23043300-1435662251_thumb.jpg

Остров Горé, Сенегал - Атлантически океан. С фери - Кумба Кастел.

post-1318-0-26360600-1435662723_thumb.jpgpost-1318-0-31882700-1435662731_thumb.jpg

Венеция и прилежащите островчета, Италия.

post-1318-0-28989500-1435662279_thumb.jpg

 

Скоро и в Корсика :-)

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Островът в езерото Ариана важи ли? ;) Островите трудно се броят, защото често човек не осъзнава че е на остров. Например посетителите на Манхатън рядко осъзнават, че всъщност посещават един остров...

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

И аз се чудех защо всички забравяте за Венеция  :) .

Аз също обожавам да съм на острови. Наистина има нещо магнетично в тях  :) . Ще се опитам да изброя в хронологичен ред. Ще кажа и по две думи за транспорта, който сме ползвали, за да стигнем до там:

 

1. Корфу /Гърция/ - Автобус до Солун и от там полет на Olympic,

2. Сардиния /Италия/ - София-Бергамо с Wizz air и Бергамо - Олбия с Trawelfly, на връщане ползвахме Ryan air през Париж,

3. Мадалена /Италия/ - автобус от Олбия до Палау и от там ферибот до Мадалена,

4. Капрера /Италия/ - острова е свързан с мост с Мадалена,

5. Санта Мария /Италия/ - с лодка от Мадалена,

6. Спарджи  /Италия/ - с лодка от Мадалена,

7. Лансароте /Испания/ - комбинация от Bulgaria air и Ryan air през Мадрид,

8. Фуертевентнура /Испания/ - с ферибот от Плая Бланка, Лансароте. Връщането беше Ryan air + Wizz air, отново през Мадрид,

9. Малта /Малта/ - тогава все още нямаше директен полет от София, та ползвахме на отиване Wizz air + Easy jet през Рим, а на връщане Ryan air + Wizz air през Венеция,

10. Гозо /Малта/ - с ферибот от Cirkewa,

11. Комино /Малта/ - с лодка от Cirkewa,

12. Венеция /Италия/ - бонус покрай Малта, когато още Wizz air пътуваха до Тревизо, но по времето когато ходихме, Тревизо беше в ремонт, та си пътувахме до Марко Поло,

13. Торчело /Италия/ - с вапорето от Венеция,

14. Бурано /Италия/ - с вапорето от Венеция,

15. Ибиса /Испания/ - с круизен кораб,

16. Сицилия /Италия/ - с круизен кораб,

17. Тенерифе /Испания/ - познатата схема - на отиване Wizz air + Ryan air през Бергамо, а на връщане  Ryan air + Wizz air през Мадрид. Изобщо обичам да правя low cost open-jaw  ;)

18. Шеланд /Дания/ - през моста Йоресунд от Малмьо, до където летят Wizz air

19. Крит /Гърция/ - автобус до Солун и от там Ryan air до Ханя.

 

Надявам се да има още много острови занапред! Честно казано не мога да определя къде най-много ми харесва - на мен по принцип ми харесва навсякъде  ;). Всяко място е различно и си има свой собствен чар. Ако говорим за плаж - любимо място ми е архипелага Мадалена; с удоволствие бих живяла на Тенерифе; страшно много ми харесва и Малта, дори е едно от любимите ми места. С две думи - не мога да направя собствена класация  :).

Редактирано от Зани
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.