Прескочи до съдържание

дневник Куба за една седмица в началото на февруари...


Duke

Препоръчани мнения

Така. Видях, че има доста теми свързани с Куба. Не се съмнявайте, че съм ги изчел всичките до една и ще ги прочета поне по още веднъж докато наближи нашето пътуване. Пускам отделна тема, защото струва ми се ситуацията е малко по-различна. Ето, какво имам предвид:

 

Времетраене: Само седем пълни дни на острова. Знам, крайно недостатъчно, но само толкова време можем да отделим за пътуване по това време на годината.

 

Придвижване: Сигурно ще изненадам мнозина, но май ще се придвижваме с автобусите за чужденци. Някак не ми се разправя с рент-а-кар особености баш в Куба, а и дочувам, че цената е доста висока. На всичкото отгоре GPS-ите са забранени на острова, а мразя да ползвам мобилни телефони не по предназначение.

 

Нощувки: 8 броя, като съм решил да нощуваме в така наречените "casas particulares de Cuba", но държа на самостоятелна двойна стая със санитарен възел и възможност да поръчваме храна на хазяите.

 

Интереси: Колкото се може по-далеко от Варадеро и подобни, смятам ме разбрахте. Със сигурност ще направим поне един плаж някъде, но се надявам това да може да се случи извън техните "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". Иска ми се да отделя поне два пълни дни на Хавана, а останалото време да разпределя в зависимост от вашите предложения и препоръки.

 

Моля за логистична помощ по горните въпроси, като специално ще помоля за примерен план-график по дни и маршрути. Целта е да опитаме да усетим атмосферата на Куба за тези броени дни, колкото и невъзможно да звучи това. Иска ми се да получа предложения за проверени места за спане, които се намират в населените места, тъй като ще бъдем без кола. Какво е задължително да видим извън Хавана, как да се придвижим дотам, колко време ще ни бъде необходимо и въобще, как да сглобим план-графика за тези седем пълни дни...

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

1 седмица ще ти стигне за Хавана, Винялес, Тринидад, евентуално Сиенфуегос, ако автобусите спират там. Ние бяхме с кола и не съм им проверявала маршрута.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря, Теди, очаквам твоето включва и те моля да не бъдеш толкова лаконична. Мисля си, че общо взето се интересуваме от еднакви неща по време на пътуване и твоите съвети ще бъдат ценни за мен. Кажи по нещо за всяко едно от местата извън Хавана. Колко време е необходимо за придвижване дотам. Какъв престой да предвидя предвид малкото време? Къде евентуално можем да погледнем за предварителна онлайн резервация? Доколко подобна резервация е сигурна? Надявам се, че не е против правилата на форума да се пускат линкове в подобни теми...

Връзка към мнение

Въпреки резервите ти силно ти препоръчвам да си вземете кола под наем за дните извън Хавана. Ще бъдете по-мобилни и ще видите много повече места. Когато ние ходихме изчислявах, че кола под наем излиза по-евтино от автобуси + екскурзии + таксита, но ти си знаеш.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

До Винялес пътувахме почти целия ден, защото минахме през Лас Терасас. Там останахме 2 н. в много готина каза, но преди година като им издирвах координатите в сайта не можах да ги намеря. Имахме цял ден, който оползотворихме с разходка сред самите ферми, купихме си пури за подаръци, а следобеда ходихме до остров Хутиас, много красиво място. Най-добрата каза, в която спахме беше в Ла Бока, на 5км от Тринидад, до самия плаж. Условията бяха много добри, храната вкусна, хазяина говори английски и френски, а има и страхотно чувство за хумор. Ако сте там и нямате кола може да ползвате такси. http://www.cuba-junky.com/sancti-spiritus/casa_el_galeon.htmlДругото ни добро настаняване беше в Плая Ларга, Залива на прасетата, но за там едва ли ще имате време. http://www.cubacasas.net/cities/playa_giron/Dayami/

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ползвахме навигацията на телефона и нямахме никакъв проблем, а с наемането се занимаваше Влади. Знам, че мина през фирма посредник, но не помня каква беше, май холандска. Взехме колата в деня, когато тръгнахме от Хавана, върнахме я в Сантиаго. Последният ден ни се пукна предното стъкло, дойде човек, описа щетата и това беше, съвсем цивилизовано.

Връзка към мнение

Времетраене: Само седем пълни дни на острова. - Подкрепям предложението на Теди. Седем дни стигат за 3 пълни в Хавана, 1 във Винялес, 1 в Тринидад, 1 в Сиенфуегос. Един ден остава да си изберете къде да прекарате в зависимост от Вашите предпочитания - екскурзия до остров (Винялес), плуване с делфини (Сиенфуегос), трек до водопад (Тринидад). За плаж имате няколко възможности - Плая дел есте е близо до Хавана, но за мен лично не е много впеатляващо. Ранчо Луна е близо до Сиенфуегос (делфинариумът също е там), но и той не е чудо невиждано. Най-добрите варианти са еднодневна екскурзия до остров от Винялес (не сме я правили, но мои приятели казват, че островът е приказен), или плаж някъде в Залива на прасетата

по пътя от Винялес до Сиенфуегос (препоръчвам Плая Ларга или Плая Хирон). Има вариант за плаж и в Мария Ла Горда, но се отклонявате повече, а и ако не сте гмуркачи май не си заслужава.

Придвижване: Сигурно ще изненадам мнозина, но май ще се придвижваме с автобусите за чужденци. Изненада ни напълно. Не го препоръчвам изобщо. Колата ти дава много свобода и възможност да избираш маршрута си, да спираш където ти хареса и дори да преправяш плана си в движение, което може и да ти се наложи. Не бих си и помислил да прекарам цяла седмица по автобуси. Пътищата в Куба нямат маркировка и обозначения, но пък са без дупки, почти без движение, живописни са и можеш да видиш страхотни неща и да се запознаеш с прекрасни хора докато пътуваш. Според мен ще осакатите пътешествието си без рент-а-кар. Между другото, по отношение на колата е добре да се ориентирате отрано, защото има доста голяма вероятност да не си намерите после.

 

Нощувки: 8 броя, като съм решил да нощуваме в така наречените "casas particulares de Cuba", но държа на самостоятелна двойна стая със санитарен възел и възможност да поръчваме храна на хазяите. Чудесен избор, бих могъл да ти препоръчам някои проверени лично от мен, когато се спреш на конкретен маршрут. Може да поразгледаш и http://www.cuba-junky.com/

 

Интереси и маршрут: 3 дни в Хавана - 1 ден - разходка из централната облагородена градска част за добиване на обща представа, Музея на революцията, бара на Хемингуей, улица Обиспо, площадите (Виеха, на Катедралата и Армас) и Капитолия. Вечерта разходка по Малекон и парти в Ел Туркиньо (на 25 етаж в хотел Хавана Либре и с отварящ се в полунощ покрив).

2 ден - разходка из централна Хавана (необлагородената част), площада на Революцията, Университета и Музея на Наполеон. Вечерта - кабаре Тропикана или Паризиен в хотел Насионал.

3 ден - хоп он-хоп оф автобус до квартал Мирамар, разглеждане на квартал Ведадо, хотел Насионал и коктейл в Ла Торе (на 33 етаж на сградата Фокса). После вземате рент-а-кар-а и отивате до музея на Хемингуей и ако ви е интересно разглеждате фабрика за пури. Вечерта с колата отивате до крепостта за церемонията по затварянето на портите и топовните салюти. Ако имате желание след това - парти в каса де Мусика или коктейл в някое барче.

4 ден - тръгване от Хавана в посока Винялес. По пътя може да спрете в Ла Тераса - красиво и спокойно еко селище с прекрасен вегетариански ресторант (май-май това бе единствения път, когато хищникът в мен остана доволен от такъв тип ресторан). Може да направите и панорамна обиколка на град Пинар дел Рио. Не е особено интересен, за да останете повече, а и така и така минавате през него. Във Винялес обикаляте обичайните неща - пещерите, хълмчетата, рисунките (малко ала-бала за туристите са тия рисунки, ама уж е забележителност). Може да пояздите кон, да посетите кампесиносите (и задължително да си купите ръчно правени от тях пури - най-хубавите в цяла Куба според мен) и вечерта да пиете по коктейлче на залеза в хотелчето над Винялес.

5 ден - тръгване от Винялес за Сиенфуегос, отбивка през блатото Запата и залива на прасетата. Задължителна спирка във фермата за крокодили (ако уцелите времето за хранене ще е просто страхотно) и обяд с крокодилско месо в местен паладар. Тук е моментът за плаж според мен и евентуално нощувка в Плая Ларга или Плая Хирон, но това си зависи от Вас. Ако ли не - пристигане в Сиенфуегос и задължително каса партикулар на Ла Пунта. Разглеждане на Паласио дел Вале, парка и разходка из града. Сиенфуегос със сигурност е любимият ми град в Куба. Вечерта - каса де Мусика.

6 ден - ако вече не сте си изразходвали свободния ден, може да отидете на плажа Ранчо Луна и да плувате с делфини. Ако пък сте - пътуване към Тринидад и разглеждане на града.

7 ден - разглеждане на Тринидад, евентуално екскурзия до парка Топес де Колантес и водопадите, пътуване до Хавана. Връщане на рент-а-кара в Хавана и полет наобратно.

 

За 7 дни бих препоръчал тази програма. Според мен е оптимална за времето, с което разполагате.

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Ползвахме навигацията на телефона и нямахме никакъв проблем, а с наемането се занимаваше Влади. Знам, че мина през фирма посредник, но не помня каква беше, май холандска. Взехме колата в деня, когато тръгнахме от Хавана, върнахме я в Сантиаго. Последният ден ни се пукна предното стъкло, дойде човек, описа щетата и това беше, съвсем цивилизовано.

 

ОК, а как решихте въпросът с интернет за навигацията на телефона? Не излезе ли прекалено скъпо и имаше ли добър сигнал през цялото време? Какъв софтуер за GPS ползвахте и реални и пълни ли са картите в Куба? Няма нужда да казвам, че за мен колата е на първо място като удобство, но прекалено много неизвестни крие специално за тази дестинация...

Връзка към мнение

може да ползваш Here maps, вече го има и за адроид и си работи добре в офлайн режим. Ние в Шри Ланка гo ползвахме на windows телефон постоянно и нямахме никакви проблеми. Навсякъде го използвахме и беше много лесно (за Европа също няма никакви проблеми с това приложение)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

За навигация на телефона не трябва интернет, а да има гпс модем  :)  Има разни gps приложения, които предлагат и безплатен пробен период. Проверете. Само телефона да е умен и да има gps модем  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Страхотна програма, tougherty, благодаря! Само един уточняващ въпрос на този етап. Дали да не съкратим дните в Хавана от три на два с оглед на малкото време с което разполагаме? Доколкото разбирам разстоянията в Куба се вземат по-бавно от обичайното. Почвате да ме навивате за рент-а-кар, но моля за малко повече подробности в тази връзка...

Редактирано от Duke
Връзка към мнение

По повод на GPS-те, по испанските форуми пишат следното.

Ако се използва гпс на телефон, таблет или друго устройство няма проблем.

Препоръчват се:

MapsWithMe Pro, Offline Maps

И кубинската програма за android- andariego

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Duke, през 2011г. колата ни е струвала 275 евро за 6 дни. Взехме в Хавана и я оставихме във Варадеро, за което ни таксуваха още 18 евро. Платихме и пълен резервоар с бензин (който някак си магически се стопи до половин резервоар след има-няма 20 минати километра) и нещо за застраховка, което не си спомням колко точно беше, но го ударихме на пазарлък и устна договорка. Колата беше китайска, точно копие на Ц-класата на Мерцедес. Не беше чудо на чудесата, но беше прилична, вървеше супер и имаше климатик. Резервирах я и я платих с кредитна карта предварително, а на място платих само бензина в резервоара, застраховката и гаранция от 100 евро, които след оставяне на колата ми възстановиха (без 18-те за различното място на връщане и без още 15 за загубена капачка на резервоара). Агенцията, от която резервирах се казваше carrentalcuba.com. Предварително бях писал мейли до всички рент-а-кар агенции, които намерих в Куба (те бяха всичко на всичко не повече от 3 по това време) и избрах тази, която ми даде най-добра цена, а и имаха някакъв офис в Холандия, с който си кореспондирах и дори се чухме по телефона. На място взех колата в уговорения ден и час от паркинг близо до каса-та ни и направих снимки на всички драскотини и щети, които забелязах с просто око, за да не ми правят проблеми за тях при връщането й. Извън Хавана в Куба карах само през деня, защото няма маркировка и осветление по пътищата, а и малкото превозни средства са в лошо техническо състояние и често фарове и стопове липсват. Иначе по пътищата е спокойно, ненатоварено, живописно и лежерно. Хората в Куба не бързат за никъде. Според мен GPS не ти е необходим, ние с карта и питане се оправихме идеално.

Колкото до дните в Хавана, прегледайте tripadvisor и преценете какво искате да видите там. Определено в Хавана има най-много за разглеждане и може да запълните 3 дни без проблем. Ако прецените, че част от тези неща не са ви интересни, бихте могли да съкратите дните на 2 и да отделите този "спечелен" ден за нещо друго, което искате да видите или направите на друго място. Задължителната програма обаче е центърът (облагороден и необлагороден), Малекон, хотел Насионал и кабарето. Тях не бих ги пропуснал.

Редактирано от tougherty
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ясно е, че Хавана изисква повече време, но идеята е да я "вмъкнем" оптимално в седемте дни с които общо разполагаме...

 

Благодаря много на всички за помощта!

 

В следващите няколко дни ще чета усилено по темата и ако се наложи пак ще питам, за да съставя оптимален план за обиколка на острова, като очаквам и Жоро Матеев да се включи с пресни впечатления и споделени ресурси...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Звъннах на момъка с магеланския химн. Живял е в Куба с години. Попитах за контакт с някой местен, който може да организира кола, квартира и т.н., на когото има доверие. С опция да чака на летището, като да не се налага предплащания за услуги, а по-скоро на място да се урежда след като се види съответния гестхаус. Разбира се, човека следва да е наясно с цените и да каже предварително. Обеща, че ще прати тел. (не става с английски според него почти никъде), с мейла е по-сложно :)

Ако искаш да ти пратя контакта, пък ако може да ти е от полза - чудесно.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Това добре, но по телефона как ще се разберем на непонятния за мен испански, акъл не ми стига. Щеше да е супер ако можем да кореспондираме по мейл или пък ако ще е по телефон, поне да бъде с някой българин живеещ там...

Връзка към мнение

Ако е за говорене и някаква кореспонденция мога да помогна.

В Куба, испанския е много завъртян, но имам много приятели кубинци и съм им свикнал

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имам няколко познати мъже и жени от Куба, както и един добър приятел. Говорих с приятеля ми и каза, че имал негов човек от Хавана, който приема гости в къщата си. Утре ще ми даде телефон и повече подробности.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Говорих с моя човек и ми каза следното

Кубинеца, който се занимава с туристи в Куба питал какво точно ви интересува за да каже някаква обща цена.

Предлага се двойна стая със самостоятелна баня и климатик, намира се в централната част на Хавана.

Може само да се преспиване, може да се включи закуска, закуска и вечеря и т.н. комбинации. Може да взима и връща клиентите от летището при нужда,  да ги води и до други градове или места.

Ако искаш кажи какво точно би ви интересувало и да каже някаква  цена и след това, ако сте съгласни, ще даде мейл за кореспонденция и по-подробни уговорки.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Iberia

 

Цени:

 

София - Мадрид - София /оперира се от Bulgaria Air, но билетите са издадени от Iberia/ - 181 евро на човек

Мадрид - Хавана - Панама /престой от 10 часа в светлата част на деня/ - Мадрид - 837 евро на човек с включени запазени места

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Duke, (прехвърлям се в твоята тема, благодаря за напомнянето),

ако не е тайна, какво измисли горе-долу като маршрут и последно с кола под наем ли ще си?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.