Прескочи до съдържание

За какво се притеснявате преди/когато сте на път?


Препоръчани мнения

Мдам, притеснявам се за това-онова преди пътуване. Това, разбира се, не разваля удоволствието от самото пътуване, но винаги си имам едно на ум, когато съм на път. Интересно ми е как е при другите?

 

Най-много се притеснявам да не ме оберат и да остана без пукнат лев/евро/долар/франк/донг/бат... Забелязала съм, че когато хората пътуват самостоятелно, внимават много повече и като че ли по-често обират хора, които пътуват по двойки или с няколко човека, защото може би са по-спокойни, но може и да бъркам, а може всичко да е въпръс на късмет или малшанс.

 

Другото ми притеснение е свързано с нещата, които съм си набелязала да видя в конкретната дестинация. Обикновено пътувам, за да сбъдна някоя мечта и често притесненията ми преди път са свързани повече с това дали ще стигна до конкретното място/забележителност/преживяване. Не че някой ще знае и ще го е грижа, ако не съм се качила на Бурдж Халифа, но АЗ ще знам, а това дори е по-лошо :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За пари не толкова и гледам да не нося много кеш , виж за документите се притеснявам. Там вече филма е голям ако си някъде извън Европа.

По възможност винаги ги оставям в хотела/хостела.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз имам обсесивно-компулсивни разстройства преди тръгване: заключих ли два пъти? Изключих ли фурната/бойлера/ютията? Изгасих ли добре последната цигара? Дали няма да стане теч/наводнение/пожар/бедствие докато ме няма?

 

Иначе на място притесненията ми зависят от мястото. В Европа се притеснявам дали ще ми стигне времето да видя всичко. Дали няма да попадна на туристически капан. Дали няма да стана жертва на джебчии примерно.

 

В Африка се притеснявам най-вече за сигурността, но досега не съм имал никакви проблеми и винаги съм попадал на любезни хора, готови да помогнат. И съм много по-внимателен от другаде.

 

Нормално е човек да се притеснява на път, все пак излиза от зоната си на комфорт, открива непознатото. Но ако приъесненията надделеят над удоволствието е по-добре човек да си остане вкъщи.

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Мен ако нещо изобщо ме притеснява, то това е как ще се оправят у дома докато ме няма. Иначе тръгна ли съм самото спокойствие, направо не съм аз. Ако усетя притеснение у някой от спътниците си, обикновено аз съм човекът, който казва, че дори нещо да се обърка няма проблем, ще пренаредим планове и ще го поправим.

За пари и документи никога не съм се притеснявала. Обикновено всеки има в себе си и ако /дано не се случва де/ нещо сгафи, то пак има изход. Дори когато бях взела паспорта на щерката вместо моя знаех, че така или иначе ще си го получа навреме от куриер. Веднъж се успах и тръгнах за София от Ст. З. В 3.30 за полет в 6, като в мен бяха всички резервации и билети за 16 човека. Ако се бях ошашкала нямаше да стигна навреме, а така успях. Но от тогава държа при подобни пътувания да има копия и в друг.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Георги Матеев

Мен винаги притеснението ми е само едно: дали ще си намеря изгоден трансфер от летището до хотела.

 

Много мразя такси мафиите навсякъде.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Като пристигна на съответното място в чужбина и се притеснявам за местния транспорт - кой автобус/влак откъде и кога точно да хвана, за да се придвижа от точка А до точка B.

Редактирано от Gruntax
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Притеснявам се дали в хотела ще намерят резервацията ми. А пък ако има и други с мен и аз се водя организатор се притеснявам дали ще им хареса (това знам, че не е рационално, но какво да се прави...)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

С това ме подсети за нещо - в Кан имах резервация за хотел и пристигайки се оказа , че е затворен от седмици , а никой от резервационният сайт не ме е уведомил.

Минах се само с връщане на депозита и извинение. Сега бих бил много по-ядосан и щях да търся компенсация ;)

Това в три следобед с багаж и към 35° жега :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Общо взето не се притеснявам за нищо, освен дали ще си изпусна самолета. Интересното е, че съм го изпускал точно тогава, когато не съм се притеснявал и съм мислел, че всичко ще е наред.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Преди пътуване винаги ми е притеснено. Първо да не изпуснем самолета, защото летим от Букурещ и може да има опашка на границата. После почвам да мисля за хотела да няма проблем с резервацията и когато се настаним съм по-спокойна. А когато съм и с двете деца тогава притеснението е двойно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ааааа, болна тема! ;)

Първо, като Калоян започвам да мисля дали всичко у дома е ок, дали съм затворила, дали съм изключила, дали , дали, дали....

След това - хотелите като пристигна. Имах случка преди време, в Holiday Inn на  Oxford Circus в Лондон ми обясниха, че нямат моя резервация. В 8,30 вечерта, зима, тъмно, ... оправихме се, след 2 часа разправии. Оказа се, че единия на рецепцията не знаел, другия не разбрал... накрая я намериха.

 

Дали ще изпусна самолета..... Пътьом винаги нещо ми се случва, затова съм предупредила хората, които пътуват с мен - да имат готовност за неочаквани и непредвидени обстоятелства - вулкани, стачки, снежни бури и отмяна на полети, атентати.... Затова винаги съм с поне 2 кредитни карти (за всеки случай, че един път се оказах с блокирана кредитна карта). Alitalia ме зарязаха една вечер на летището в Милано - та си направих една непредвидена почивка в Милано от близо 24 часа. За тяхна сметка. ;)

 

Багаж не са ми губили, но винаги нося нещо дребно от първа необходимост в ръчния багаж, че като се знам какъв ми е късмета.... Но пък са ми зачезвали неща от багажа.

Връзка към мнение

И аз съм от тези с притесненията - изключих ли, загасих ли, затворих ли, заключих ли...

 

По време на пътуване, най-вече ме е страх за пари (гледам да не носим много кеш) и документи (оставяме ги в хотела). Откакто обраха мъжа ми в Лисабон преди 5 години, установихме ползата да имаме сканирано копие от документите ни, качени на "домашния" общо казано сървър :).

По-малкото ми притеснение е да не ни загубят багажа, затова винаги гледам да сложа нещо за спешни случаи в ръчния багаж (комплект дрехи и подръчна козметика), особено ако пътуваме за непозната дестинация.

 

Мъжът ми е голяма паника да не изпуснем влак или самолет. Резултат - винаги сме поне 30 минути преди часа на тръгване на влака и поне 2ч30 преди полет :lol:.

Връзка към мнение

Аз се притеснявам да не се разболея преди или по време на пътуването. Веднъж ми се случи да си пропусна платена екскурзия, защото бях хванал някакъв вирус. И от тогава гледам да се ваксинирам, пия бронховаксоми и т.н. Другото ми притеснение е да не ми изгубят багажа някъде. Знам, че изплащат някакви обещетения, но едва ли ще стигне да си платя куфара и дрехите. И още едно нещо ме притеснява, дали ще уцеля хубаво време.

Връзка към мнение

Аз пък вече нямам притеснения преди и по време на пътуването  :rolleyes: . Не че съм обиколил и изпътувал кой знае какво, ама вече съм претръпнал благодарение на опита, който съм натрупал с пътуванията. Мисълта, че след седмица-две-месец се прибирам в България, винаги е поддържала бодрия ми дух по време на пътуванията.

 

Докато бях в Гана, останах без кешовица. Не приемаха никъде дебитната (маестро) и кредитната (виза и американ) ми карти, за да изтегля кешовица, ама намерих начин да ми пратят парици по уестър юнион. И така преживях до обратния полет с луфтханза, на който, точно преди да се качим в самолета, ни казаха, че са отменили резервираните места, отбелязани на boarding pass, и който се качи в самолета да си търси място за сядане, където намери за добре  :lol:  :lol:  :lol: .

Връзка към мнение

- Да не изпусна самолета;

- Да не забравят да ми качат багажа на самолета; 

- Да няма яко лашкане на самолета; 

- Да се приземи нормално самолета;

- Да не ми откажат банковите карти...

 

Тези фобии стигат... Да не почвам със забравена вода, газ, ток... :huh:

И като помириша керосина на летището, спира да ми пука за всичко - кипва ми кръвта до 475 по Фаренхайт. Знам че винаги ще се справя с всичко, а ако има ''интересни'' емоции, ще индуцират интересни пътеписания :)

Връзка към мнение

Аз се притеснявам да не се разболея преди или по време на пътуването. Веднъж ми се случи да си пропусна платена екскурзия, защото бях хванал някакъв вирус. И от тогава гледам да се ваксинирам, пия бронховаксоми и т.н.

За това притеснение има лесно решение - застраховка при пътуване. Повечето полици предлагани при резервация на екскурзия, полет или хотел предлагат връщане на парите при разболяване преди пътуване. Разбира се трябва да се чете малкия шрифт, да се пратят копия на документи и евентуално преглед от лекар на застрахователното дружество, но ако човек наистина е болен, няма от какво да се притеснява. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Лек стрес при пътуване никога не е излишен! Ако имам самолетни връзки, винаги си правя план Б, ако не стане връзката. Рискът от загуба или кражба на документи и пари или блокиране на банкови карти, винаги го диверзифицирам. Нося и кеш и банкови карти, а от документите имам копие в багажа и сканирано качено в интернет. Нося банкови карти от поне 2-3 банки. Пари или документи в хотела оставям единствено в сейф. В държави със сериозен риск за въоражен грабеж, винаги нося две портмонета в себе си. Едно скрито под дрехите с повечето пари и едно с пари за един ден във външен и лесно достъпен джоб.Срещу хранителни зарази се боря с едно бутилка уиски, като пийвам малко преди и след ядене.

 

Както се вижда от горното най-много ме е страх да остана на някое затънтено място без пари или документи или да си проваля пътуването заради тежка зараза. До сега да чукна на дърво нито са ме обирали, нито съм се разболявал тежко в чужбина!

 

Диверзифицирането на банките ми е носило доказно предимство. Имал съм случаи карта издадена от американска банка в Европа да не ми я приемат, но българска карта да ми я приемат. Друго предимство съм имал при технически проблем на обслужващата ми банка и временен отказ да ми обработят картата.

 

Аз лично обичам да поемам рискове, които обаче мога да управлявам. Не искам никога да изпадна в пълна безисходица, когато съм принуден да прося или се моля на напълно непознати хора за помощ.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Срещу хранителни зарази се боря с едно бутилка уиски, като пийвам малко преди и след ядене.

За това има ли някакво логично обяснение или сам си си го предписал? Защото ми хареса като превантивен лек.

Редактирано от naTpuoT
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 но ако човек наистина е болен, няма от какво да се притеснява. 

...Ъъъъ..., :rolleyes: ... ясно е, че в друг контекст го казваш, и въпреки това - точно ако човек наистина е болен, има причина да се притеснява, а за парите - не толкова!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За това има ли някакво логично обяснение или сам си си го предписал? Защото ми хареса като превантивен лек.

 

Когато ходих да се ваксинирам срещу жълта треска, лекарят ми го препоръча, като универсално средство срещу хранителни зарази. Аз му казах, че пийвам по една глътка алкохол след ядене, но той ми препоръча да го правя преди ядене, защото яденето ще се обеззарази още с влизането в корема. От тогава преди и след ядене пийвам по една голяма глътка уиски. В резултат на тези превантивни мерки никога не съм имал разстройство по време на път!

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

В резултат на тези превантивни мерки никога не съм имал разстройство по време на път!

Решено, от утре пропивам уиски :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

От тогава преди и след ядене пийвам по една голяма глътка уиски. В резултат на тези превантивни мерки никога не съм имал разстройство по време на път!

 

Това ще се пробва! 

 

Аз като цяло се притеснявам винаги и за всичко J Добре, че мъжът ми е по-рационален и по-здраво стъпил на земята, че иначе сигурно ще висим часове наред по летища преди полети. Иначе винаги вземам освен паспорт, също и лична карта, шофьорска книжка (даже и да наемаме коли) и всякакви видове ID-та (за всеки случай).

Разпечатвам и всички резервации, кореспонденции с местни агенции и т.нат., защото веднъж не ни признаваха една резервация и нямаше нет и нямаше как да покажем, че я имаме…

Също така предпочитам да нося кеш, особено след като ни блокираха една карта в Шри Ланка (добре, че имахме други), докато мъжът ми може да тръгне без каквито и да е пари и да разчита на банкомати… Това винаги ме изправя на нокти и по тази причина тайничко слагам по някой друг долар или евро (в зависимост от дестинацията) за всеки случай J

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Решено, от утре пропивам уиски :)

 

Всякакъв твърд алкохол върши работа ;) Уиски, водка, текила и т.н. ;) Важното е обаче и да не се прекалява! Една глътка и толкова! Прекаляването с аклкохола може да доведе до нежелани резултати като напиване или преждевременно свършване на алкохола! В много държави не продават твърд алкохол и набавянето му може да е голям проблем.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.