Прескочи до съдържание

Защо и на кое място се връщате отново и отново


Препоръчани мнения

Внимателно проучих досегашните заглавия на теми, за да не дублирам. Всъщност един днешен пост ми обърна вниманието върху факта, че хората се връщат на определени места, макар да не са посетили хиляди други. И аз съм в групата на повтарящите и потретящите. При мен излиза горе-долу така: Турция, Гърция, Франция, Италия (повече от 10 пъти) и Испания, Албания, Румъния, Македония, Латвия, Холандия... 3 до 4 пъти.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Прекрасна тема! 

И аз си имам места, където се връщам постоянно и някак си ми липсват, ако не ги посетя поне веднъж годишно...

Първото такова място беше Велико Търново. Когато заминах да уча в Полша и никое място не ми е липсвало толкова много, както В. Търново, въпреки че съм от София. Всяка година гледам да отида поне за 1 ден.

Второто такова място беше Ню Йорк. Наближаваше ли месец юли - тогава заминах за първи път - толкова много ми липсваше... но след три години се излекувах - много е далече!

След това беше Прага. Всяка година май месец се вдигахме със състуденти (от Варшава). Когато се върнах в България установих, че малко скъпо ще ми излезе да се връщам в Прага всяка година и се прехвърлих на Истанбул.

Другата ми мания  е, че ако съм харесала дадено място искам непременно и моят мъж да го види! Та си повтарям доста дестинации...

А общата мания е Италия. Искаме да обиколим всяко кътче...

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Аз съм от ходещите постоянно на едни и същи места, които са ми харесали. Нещо идеята да ходя да отмятам държави за бройка и да се чеквам не е за мен. След като обиколих топ местата, които бях решил да видя, с другите, които посетих след това, се чувствах все едно реализирам мечтите на някой друг. Намерих си своя камбоджански рай и скоро пак натам. :)

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Истанбул...

Не съм пътувала много, но съм виждала места, които са били много красиви  и не съм имала нужда да се върна пак....В Истанбул съм искала да отида откакто се помня, за първи път успях преди три години - много работех, от тези моменти , в които не знаеш кой сезон е...И съвсем случайно попаднах  в един слънчев Истанбул и неговите лалета. И просто се влюбих.  Оттогава съм ходила 7 пъти и продължава да не ми омръзва . Нямам нужда да стоя много дни, не искам да живея там - само да ми замирише на Босфор, да видя златните залези, да изпия едно турско кафе , да серазходя по крайбрежните в Бебек, Арнавуткьой, Мода и Бостанджъ и мога да се връщам...Италия и Андалусия са също в рубриката "Искам пак", както и повечето слънчево/топло/морски дестинации, но Истанбул е магията за мен...

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Да, чудесна тема!

 

Аз имам две подобни места. Една държава и един град.

 

Държава: Италия /поне веднъж годишно/

Град: Лондон /поне веднъж годишно/

 

Надявам се традицията да продължи. Не мога да си представя година без посещение на Италия /независимо къде/ и Лондон /независимо кога и по каква причина/.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Италия- към 20 пъти до сега , харесват ми хората, езикът, историята, природата, храната ...(за 10 години, абсолютен фаворит Флоренция, обожавам и Южните области), все още не съм стигнал до Доломитите, Стромболи и Лампедуза

Париж - 3 пъти досега само за града - 1 или два пъти като отправна точка за пътуване в други части на страната 

Редактирано от bad kid
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Италия, независимо дали на ново място или повторение. И аз като Duke гледам поне веднъж годишно да отида. Усещането да съм там е различно от другите места. Уникална страна, но се чувствам на място там.

Харесвам и Германия. Последните години също веднъж годишно съм там. Харесва ми атмосферата петък и събота по улиците, реда, историята.

В Гърция ходя по няколко пъти годишно, но по различни острови.

Повтарям и големите градове - Лондон, Барселона, Истанбул, Виена, Рим, Берлин. Там винаги има нещо ново...

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ц, гледам да не повтарям. Имам в предвид градове, иначе държави повтарям. И то не че нещо друго, но просто вторият път не ми е интересно, имам постоянна нужда да виждам нови места и да правя неща, които не съм правила. Наскоро майка ми ми каза, че тези пътувания и този сайт ще ме докарат до просешка тояга :)

Редактирано от Яничка
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Наскоро майка ми ми каза, че тези пътувания и този сайт ще ме докарат до просешка тояга :)

 

Кажи на майка си в прав текст, че загубвайки тези пари ще си най-богатият човек на света! 

  • Харесвам 24
  • Браво 1
Връзка към мнение

Поздравления и от мен за темата. Липсваха ми напоследък подобни дискусии.  :)

 

Италия, защото смазва с културното си наследство и естетиката е издигната на пиедестал. Процесите, осъществили се на италианска територия, са с най-голяма заслуга във формирирането на западната цивилизация. Римското право, християнството, републиката, латинския език, Пантеона, Ренесанса, постиженията в изкуството и много др. Как да не искаш да се връщаш към цивилизационните корени? Как?

 

Рим, защото смазва с културното си многопластие и защото е неустоимо красив град. Популярното клише май е вярно, че "един живот не стига". Как да не искаш да се връщаш в град, който е непрестанен модел и извор на вдъхновение под всевъзможни форми? Как?

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

В Италия съм се връщал веднъж, но определено ще се върна пак! Гърция - нормално, повече от 2-3 пъти.

 

Виена - ходил съм два пъти, сега за Коледа пак ще съм там. Прага - два пъти, Будапеща - три пъти.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ц, гледам да не повтарям. Имам в предвид градове, иначе държави повтарям. И то не че нещо друго, но просто вторият път не ми е интересно, имам постоянна нужда да виждам нови места и да правя неща, които не съм правила. 

И аз съм така. Ако повторя някъде е, защото има наложителни причини. Иначе като цяло винаги си мисля: ама защо да повтарям, като вместо това можех да видя нещо друго. 

 

Има и изключения: понякога, ако съм била на дадено място и ми е харесало, но близък човек не е бил с удоволствие бих отишла с него. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

май Италия се очертава масово като отговор, и при нас така - близка, достъпна, красива и разнообразна... иначе обичаме разнообразието и търсим да откриваме нови места, не сме много по повтарянето... и другата дестинация в която със сигурност ще се върна - Исландия... Бразилия евентуално също :) абе чета си форума и чакам оферти... чудех се за Токио, ама за съжаление в момента не мога да планирам нищо чак до към юни догодина :(

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз съм от връщащите се!

Често дори са ме питали - нали си ходила вече там? Защо пак? :)

Обичам да се наслаждавам на всяко място без да бързам!

Обичам да се връщам към любими места и градове заедно с любими хора! :wub:

Отивайки на ново място ... не се впускам да видя всичко, защото знам, че ако ми хареса или пък имам причина, ще се върна там отново!

 

Мисля, че няма нужда да казвам, че Париж ми е любим!  c8fb9f91a39213da012024c5e8d627a7.gif

Италия f0bec285419d24d1ed803089f53e0ff4.gifредовно е повече от веднъж годишно.

Истанбул ... не толкова често, колкото бих искала...

Лондон ... обичам го!

Естествено ... България! :lol:

В сегашния момент нямаме нито един свободен от ангажименти на децата уикенд за семейни обиколки из България, но и това ще се промени скоро!

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

И аз се връщам- в Италия всъщност постоянно, поне 3-4 пъти годишно- било за волейбол, било просто за разходка. И никога не ми омръзва.

В Мелбърн съм се връщала два пъти за по месец, а сега за десетина дни и също ми е доста "мой" град, а и цялата околност.

Няколко пъти в Барселона, а иначе гледам да не повтарям много уж.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Направо сте ми "откраднали" темата. :)  или мислим еднакво.

 

Винаги с удоволствие се връщам там, където съм била, когато имам възможност, независимо от мястото и времето. Може би, защото всяко пътуване е вид удоволствие и повтарянето му, освен известна доза сантимент носи и допълнително хубави впечатления и емоции.

 

Лондон определено е едно от местата, където се връщам винаги когато мога. За съжаление, вече две години, така и не успях да се организирам да го посетя отново. Липсва ми :)  Германия е страната, в която колкото пъти отида, винаги ми е интересно, приятно, забавно (сигурно на някои тези мои думи звучат като оксиморон ;) ). Виена - винаги и по всяко време.

 

За Италия - все още съм на етап планове и мечти, та не мога да кажа че съм се връщала или искам да се върна. Все още искам да отида.

Друго място, на което искам да се върна - Осло и Норвегия като цяло.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не обичам да се връщам. Неспокоен дух, нужда от нови предизвикателства и адреналин, както искате го наречете, но въздействието на ново, красиво място не мога да го сравня с вече посещавано. Има само едно място, където искам да се върна и това е Торес дел Пайне за 5 дневен трек. Светът е прекалено голям и интересен, за да повтарям едни и същи градове и паркове. Освен това съм фен на природни забележителности и самобитни, изчезващи култури, а там възможностите за разглеждане са мнооооого, само пари да има, че пусто скъпо. :)  :rolleyes: 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Светът е прекалено голям и интересен, за да повтарям едни и същи градове и паркове.

По-точно не бих могла да се изразя и за себе си :)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

И аз се старая да не повтарям места, но Италия е магнит за мен и съм ходила поне 15 пъти... Хубавото е, че има все още нови и нови места, дори и в Италия за посещаване :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз преоткрих едно място, в което мога да се връщам отново и отново, без да ми омръзне никога - Сърбия! 

    Това все едно аз съм го писал ;)

    Като изключим Сърбия, Валенсия е градът, в който съм бил много пъти и мога и имам нуждата да се връщам отново и отново!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

    Това все едно аз съм го писал ;)

    Като изключим Сърбия, Валенсия е градът, в който съм бил много пъти и мога и имам нуждата да се връщам отново и отново!

 

Това пък все едно аз съм го писал :)

Та, в Сърбия! Най-вече заради храната, но не само.

И Валенсия. Първият град, в който попаднах случайно и като на шега преди десетина години. И от тогава кажи-речи не съм спирал да кръстосвам света при всеки удобен случай. А пролетта във Валенсия е вълшебство. Дълго време откривах туристическия си сезон за годината именно с посещение във Валенсия през март.

 

forry, ти май имаш и друг повод да обичаш Сърбия (доколкото помня от предишни твои мнения из темите ;) )

Редактирано от wilks
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аз не повтарям, поне не и по свой избор. Просто все още има прекалено много места, които са ми в списъка с желания, за да започна да повтарям тези, на които вече съм бил колкото и да са ми харесали. Харесва ми тръпката на непознатото и искам да видя повече от света. Един ден, когато вече съм се нагледал, може и да се върна пак на местата, които са ме впечатлили най-силно.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

 

forry, ти май имаш и друг повод да обичаш Сърбия (доколкото помня от предишни твои мнения из темите ;) )

    Аааа, така си е! Половинката е от сръбско, въпреки че е отраснала в София ;)  Ама тя Сърбия си ми е тръпка отпреди това де :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз повтарям едно селце в северна Гърция, защото там се виждам лятото с родителите ми и сестра ми. Има и няколко града и места за почивка, които редовно посещавам в Германия, България и Йордания, но това е защото живея там или посещавам роднини, а не само с цел туризъм. Иначе само Истанбул съм повторила умишлено, Андалусия, Италия и Флорида също са ми в списъка за повторение, но има оше толкова много да се види и усети, че не ги планувам конкретно за повторение.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.