Прескочи до съдържание

Защо и на кое място се връщате отново и отново


Препоръчани мнения

Може би знаете ,но тези наши влечения към определени местс,градове,държави са свързани с наши минали прераждания(разбира се ,ако вярвате в тези неща).Моя голяма любов си е Истанбул.Дали ,защото е мост между два свята ,дали защото е между две култури ,между модерното и традиционното - просто си го обожавам.Не вярвах ,че е възможно , но в "Света София" почувствах такава хармония ...а това драги означаваше,че двете основно враждуващи религии може да съжителстват мирно и кротко :).Най - новите ми фаворит е Доха и хората там.И ако знаете колко са невинни децата там.Чувствам се омагьосана от арабската култура и умиротворена по своему.Дубай,Бахрейн ...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Открих това място в Рим - единственият град, на който моят роден Пловдив е провинция.

 

Но основното място, на което мога и се връщам, е някой връх в България, на който човек може да остане за малко сам с планината - там, където планината те допуска до себе си, за да можеш да гребеш с пълни шепи от нея - грабливите птици на Мальовица, дивите кози на връх Вихрен (да, виждал съм горе на върха,спускат се доста по-бързо от нас),

 

Най-голямо удоволствие съм усетил в два случая - еделвайсите в Казаните под Вихрен, които са се усамотили отшелнически от външния свят на непристъпни местенца, за да възнаградят оногова, дръзнал да се изкатери до тях и да им се полюбува, и при гледката на високопланински извор между скалите - там, където водата поема по своя дълъг път към морето и си проправя път през на пръв поглед непреодолими места - няма други толкова зареждащи места.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

До момента не съм се връщал в който и да е град в чужбина. Но след 2 седмици ще повторя остров Лансароте(Канарските острови) и тамошните градчета.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Прекрасна тема!

Италия - заради културата, архитектурата, изкуството, храната.

Испания - манталитет, усещане, че си на мястото си, храната.

В Родината - Ягодина, там е мястото, където се чувствам и съм горда, че съм българка, където усещам истинските хора, искрени, неподправени, родолюбци, горди. И ... храната

По принцип навсякъде в Европа бих отишла и бих се връщала, за по-далечните страни обаче ... едва ли.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Аз винаги се връщам с удоволствие и огромна любов в родния си Пловдив. Точно по този начин усетих и Рим, та там е другото място, където се чувствам у дома и повтарям с удоволствие. Лондон е друга тръпка, а и в близките няколко години ще ми се налага поне да минавам транзит оттам доста често. Глазгоу също ми е близък по емоционални причини и другата седмица предстои да го повторя.

По ирония най-често се е налагало да повтарям градове, които не са ми фаворити като Брюксел и Милано например.

А мястото в което не съм се връщала, но много бих искала е Бали.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Италия... храната.

Испания... храната.

В Родината - Ягодина... И ... храната

 

По тези причини и аз бих се връщала в споменатите от теб страни. :P:lol:

Но най-вкусната храна съм яла в Йемен, Куба, Тайланд и Китай.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Родопите са необятни и за мен това е космическо място. Когато мога, се превръщам в космонавт.

Иначе всяка година стана традиция да се връщаме в Италия. Старая се да сме на различни места. За Рим съм готова винаги.

Испания също ми е любима. И ще се връщам винаги, когато е възможно.

Съжалявам, че нямам повече време, за да се връщам. Уви, искам нови и нови места.

Надявам се рязко да забогатея, да се пенсионирам и да се отдам на скитня! Амин! Стискайте палци! :) :) :)

Редактирано от clete
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

 И аз съм от тези, дето не се връщат, а все търсят нещо ново - светът е толкова голям, а времето толкова малко... няма време за връщане ;) .

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Аз често повтарям, по най-различни причини.

Правя-струвам и все към Белгия ме тегли: първо бях там 3 месеца на летен стаж преди 100 години, после заживях в Париж - ей я къде е, на един Талис разстояние. След това един от най-добрите ми приятели се премести да работи в Ротердам и... почнахме да си устройваме срещи по средата между нас и тях - в Белгия :lol: . Харесвам страната, хората, бирата, шоколада...

Между другото, същият приятел после се премести в Германия и декември ще ходим втори път до Аахен.

Португалия също я посещавам често (вече 5-6 пъти), но по семейни причини - свекърва ми е португалка и през 2 години караме лятната отпуска там, да пообиколим родата и да се отбием да се окъпем в Алгарве.

Идва Париж - 3 незабравими посещения, преди да стане постоянно местожителство... и после Лондон - засега 3 пъти и вече се чудя кога пак, защото сигурно съм била англичанка в предишен живот :lol:.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Винаги с удоволствие и огромно нетърпение се връщам в Италия. Обожавам тази страна с нейната невероятна природа, история и изкуство, с усмихнатите и дружелюбни  хора, и естествено фантастичната кухня. Всеки път си казвам,  че има толкова много други  красиви и интересни не посетени страни, но сърцето ме тегли пак към Италия. Като сладка болест е  :smile3:

От градовете любими са ми Рим и Неапол. Много харесвам, връщала съм се и оставала с приятни чувства от Мадрид,  Париж, Виена, Истанбул, Берлин.  :smile3:

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

На някои от любимите места съм попадала първоначално "случайно" /ако такова положение въобще съществува/. При мен на този етап нещата са изцяло в полза на Средиземноморието и Близкия Изток. Време е за нови места, ще се скача в дълбокото - нали това е общата ни страст! Но на някои места ще се връщам, просто си ме тегли и са ми близки на сърцето. В България уникалното мое място е Трявна. :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

В Европа най-често ходя до Гърция. Друга често посещавана дестинация е Италия. От години разцъквам и различни части на Германия.

В Сърбия се ходи понякога дори само за обяд ;)

По логистични причини и с голямо удоволствие пътят ми често е през Истанбул, Лондон и Дубай. А от ЮИ Азия съм преговарял най-много Сингапур и Индонезия.

 

За България - любимите места са много. Като град, едно от местата, на които обичам да ходя е Сандански, през лятото :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много съм запленена от Калифорния и бих се връщала отново и отново, дори бих живяла там. Има страхотна природа, прекрасно, слънчево време, и толкова разнообразни места, атракции и градове за посещаване. Били сме досега 3 пъти, но е крайно недостатъчно. За някой ден съм запланувала 3 седмичен роуд трип с тръгване от Ванкувър.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз пък предпочитам да посещавам нови места,градове и държави. Това,че дадено място ме е грабнало и запленило не означава,че следващото няма да е още по-вълшебно.Но няма как да го разбера ако не видя и не изживея следващата дестинация. Именно това е и любимата ми дестинация - следващата. Повтарял съм някои евро столици и винаги съм откривал нещо ново,но ми е по-вълнуващо да чувствам града непознат и готов да бъде открит.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

За мен това е Гърция - всяко лято, на колкото може повече и различни места, но и на познатите вече плажчета близо до България. Разкошно море, плаж, слънце, спокойствие, вкусна храна, музика, свободни и красиви по душа хора. Защо ми е да ходя до Дубай за плаж?!
От известно време имам някакви подозрения, че втората в този списък ще се окаже Италия. И с този си избор не съм много оригинален, поне не и в този форум, както личи. Странно е обаче това, че то е все още само усещане, а не логично решение. И май затова изглежда като да е истинско. :)

 

P.S. - Темата наистина е чудесна! Защото досега си мислех, че има нещо ненормално и нелогично в желанието ми да се връщам отново и отново на места, на които съм бил. Оказва се, че има и други, които го желаят.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Винаги и аз искам да видя  и открия нещо ново, та гледаме да не повтаряме, но градовете в които винаги бих се връщала са Париж(4пъти за сега), Рим (2пъти), Флоренция, Лондон.  Живея в Хамбург от 13 години и си мислех, че никога не бих събрала сили отново да отида в нова държава и да почна всичко от начало, но като бях в  Сан Франциско, просто сърцето ми остана там - там бих живяла и бих поела риска да почна всичко от начало, не само да се връщам......  :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Винаги и аз искам да видя и открия нещо ново, та гледаме да не повтаряме, но градовете в които винаги бих се връщала са Париж(4пъти за сега), Рим (2пъти), Флоренция, Лондон. Живея в Хамбург от 13 години и си мислех, че никога не бих събрала сили отново да отида в нова държава и да почна всичко от начало, но като бях в Сан Франциско, просто сърцето ми остана там - там бих живяла и бих поела риска да почна всичко от начало, не само да се връщам...... :)

Много са скъпи имотите там ;)

 

Между другото, аз бих живяла в Сан Диего. Голям град, но не твърде голям като Лос Анджелис или Ню Йорк. 10 месеца лято и 2 месеца топла есен - много примамливо ми звучи. Плажове, паркове, колко дневни екскурзии могат да се направят от там до други прекрасни местенца в Калифорния. :)

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много са скъпи имотите там ;)

 

Между другото, аз бих живяла в Сан Диего. Голям град, но не твърде голям като Лос Анджелис или Ню Йорк. 10 месеца лято и 2 месеца топла есен - много примамливо ми звучи. Плажове, паркове, колко дневни екскурзии могат да се направят от там до други прекрасни местенца в Калифорния. :)

 

Ами те там имотите не са по-евтини от Сан Франциско май... ;)

Връзка към мнение

Аз със сигурност искам да се върна в Тайланд.Може би ще избера други места от тези ,които посетихме,но има голяма притегателна сила тази държава.

В Дубай също исках много да се върна и от известно време имаме билети-даже успах да намеря добри цени за търсената дата и на 15 годишнината ни ще сме там. 

Смятам че и на Куала Лумпур не отделихме нужното време.Може би там отидохме с най-ниски очаквания и затова ми хареса толкова.И самия град и храната-от 5 държави в този регион ,които посетихме там сякаш ни беше най-вкусно.Сега честно казано съжалявам,че не отнех поне един ден от Бали за сметка на КЛ.

И в тоя ред на мисли Бали май е единственото място където сме ходили и на което със сигурност няма да се върна.Може би е добре да се отвори и такава тема-"Къде не бихме се върнали". :)

Редактирано от christuff
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ами те там имотите не са по-евтини от Сан Франциско май... ;)

Една идея по-евтини са май :). Но мен не ме приъеснява това, аз живея в град, където средната цена на една къща е 1 млн. долара :) :), а пък и аз като съм се заместила... :)

Връзка към мнение

Италия....разбира се. :) Италия е в сърцето и душата ми. Винаги бих се върнал там, макар че избягвам да се връщам на места, където съм бил. Барселона и Берлин също много ме грабнаха и бих се върнал един ден там. Друга държава, в която бих се върнал е Япония. Ужасно силно съм впечатлен от хората, храната и живота там.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

На мен, ако ми хареса държавата-града или мястото обичам да се връщам. Втория път ми е много лесно, вече знам кое и как и виждам каквото е останало или се наслаждавам на видяното.

За сега в листата, където отново бих се върнал са:

Прага, бил съм 4 пъти в продължение на 15 години

Рим, бил съм 2 пъти

Япония, само 1 път, но се надявам да стигна поне още 1-2 пъти

Местата, на които ще се върна са Азорските острови и зоната около Алгарве..

 

Повтарял съм много други места по различни причини, но не са ми били в тази листа. Примерно в континентална Португалия съм бил над 15 пъти, като на ходене съм гледал поне 2 града.


Чудех се, дали е удачно да се пусне и обратната тема, къде не бихте повторили?

Връзка към мнение

Интересна тема :)

 

Лондон - има нещо във въздухът, което ме кара да се връщам в този град. Поне веднъж годишно го повтарям, дори и за едно лудо пътуване от 12 часа.

На Париж му дадох втори шанс да ме очарова, но той така и не пожела ;)

Виена - три пъти съм била. Първият път беше сбъдната мечта. Пролет, навсякъде нацъфтели люляци, просто ме омагьоса. Втория път - посрещане на нова година. Третия път - концерт на Дейвид Гарет.

Мюнхен - там ходя на гости и е изходна точка за обиколки из Бавария.

 

Гледам да не повтарям, има много места, които чакат да бъдат открити.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Може би не е в точната тема,но когато се върна в България се зареждам страхотно.Такова нещо никъде не ми се е случвало.

Природата и климата са невероятни,само проблемите ,които ние си създаваме и ни създават е минус.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.