Прескочи до съдържание

SpaceX - новини и дискусии


Niceday

Препоръчани мнения

  • 2 месеца по-късно ...

2 дни по-късно същата ракета достави 10 (от общо 75) от новите сателити на Iridium за мрежата им Iridium NEXT. Това ще е платформата, която ще достави свързаност във всяка точка на света, със скорост от 1.4 Мбпс.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не мога да се сетя за друг пример в последните години, в който техническият прогрес и пробив да имат толкова елегантна, със стил и в същото време лесно за разбиране презентация. Всяко едно кацане на тази първа степен е като от научно фантастичен филм, само до преди няколко години никой не предполагаше, че е възможно, а сега го гледаме на живо. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Застраховайки се преди старта на BulgariaSat, от СпейсЕкс казаха, че има вероятност ракетата да не кацне обратно успешно поради много високото натоварване, на което ще бъде подложена точно на тази мисия, но кацането беше успешно, макар и малко встрахи от Хиксчето на кораба :) . Подобни резерви имаше и преди следващия старт, този за доставка на 10те Иридиум спътника, този път заради лошото време, което беше принудило кораба-платформа в океана да се премести. Но дори и през облаците, кацането отново беше успешно.

 

 

 

Всъщност много забавна част за мен е как сякаш по-атрактивно за публиката от основната мисия на ракетата - извеждането на поредния спътник или снабдителен кораб до станцията (които вече са толкова рутинни в своя успех, че чак "доскучават") - е повторното кацане на първата степен. Тези кацания също започват да стават толкова чести, че кадрите на малката (или "голяма" - на близки кадри от кораба) черно-бяла ракетка, самотно стърчаща на кораба на трите си крачета вече също на пръв поглед не са нещо кой знае какво. След което някой някъде се сеща да направи снимка с щъкащи хора за мащаб и човек осъзнава, че "ракетката" (в случая първата степен) все пак има височина 40на метра и диаметър почти 4 метра и предизвикателството да приземиш нещо толкова тънко и дълго "прилича" малко на това да се опиташ да закрепиш в изправено положение падащ към земята молив. От първия път :) Както вече каза Георги, абсолютна научна фантастика.

FYvrC.jpg

 

Очаква се следващият старт на Falcon 9 да бъде в неделя, като по този начин SpaceX да  постигнат безпрецендентните 3 старта в рамките на две седмици. Но този път опит за връщане на първата степен няма да има, защото извежданият спътник  Intelsat 35e тежи 6 тона и трябва да бъде метнат на геостационарна орбита, т.е. ракетата ще се нуждае от цялото налично в себе си гориво (част от което иначе се запазва след старта за включване на двигателя при кацане). Което е още един забавен момент - когато нормата вече е повторно използваната ракета, а изключението - тази за еднократната употреба, а не обратното, както беше преди има-няма година. :)

 

Редактирано от Брани
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 50 минути , Брани каза:

черно-бяла ракетка, самотно стърчаща на кораба на трите си крачета :)

И аз си мислех, че е по-логично да са три подпорите (всеки знае от геометрията, че три точки определят една равнина или емпирично - че трикрак стол не може да се клати, за разлика от четирикрак) но подпорите на ракетата всъщност са 4 боря . 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 36 минути , Фил каза:

И аз си мислех, че е по-логично да са три подпорите (всеки знае от геометрията, че три точки определят една равнина или емпирично - че трикрак стол не може да се клати, за разлика от четирикрак) но подпорите на ракетата всъщност са 4 боря . 

Не знам какво съм си мислел и аз докато съм го писал. Верно са си четири :)

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Междувременно компанията на Илон Мъск извърши още една успешна мисия. Този път изведе в орбита секретната минисовалка X-37, която, както знаем военните не поверяват на всеки случаен. Спейс Екс вече водят по мисии "честни частници" като държавите Русия и Китай. Няма ли кой да го спре този мошеник, стига е мамил света!

 

Sonic boom-ът при кацане е великолепен :) Следващият старт, след около месец, е важен крайъгълен камък по пътя на reusability-то - за пръв път път първа степен, летяла и кацала два пъти, ще се използва за трета мисия.

 

Редактирано от Брани
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Live излъчване на поредната мисия на SpaceX - в случая изстрелване на 10 спътника Iridium.

 

 

Връзка към мнение
  • 11 месеца по-късно ...
  • 6 месеца по-късно ...

След първия тестов полет на Falcon Heavy, успешен втори опит, вече с конкретна търговска мисия - извеждане в орбита на телекомуникационен спътник Арабсат 6A. 

И трите секции на ракетата се приземиха успешно - двете странични - на сушата, а централната - на кораба-платформа в океана.

 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към мнение

Доста е вероятно руснаците да почнат да работят на загуба за да останат на пазара...

 

Roscosmos to cut cost of launching a Proton-M rocket to Falcon 9’s level

https://www.ruaviation.com/news/2019/3/26/13201/?h

 

  • Браво 1
Връзка към мнение

Страхотен успех на реално най-тежкотоварната ракета в момента. Смятат да ги използват отново и трите първи степени за следващия старт през юни.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

crewdragon.jpg.8ea7004ae2c4a103ea3aafaf8d6638ae.jpg

https://arstechnica.com/science/2019/10/spacex-targeting-abort-test-late-this-year-crew-flight-soon-after/

 

Kъм края на ноември се очаква поредния тест на пътническия кораб Dragon. Първият полет с астронавти към МКС отдавна е отложен за 2020та, но според последните изявления на Мъск би трябвало да се случи до 3-4 месеца.

 

Иначе, можем ли да прекръстим тая тема на "SpaceX проекти" или нещо такова, по-общо, че да можем да си пишем вътре за всичките им творения. Не че и сега не можем и не го правим, ама аз обичам прегледните неща! 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 1 минута , Брани каза:

crewdragon.jpg.8ea7004ae2c4a103ea3aafaf8d6638ae.jpg

 

Иначе, можем ли да прекръстим тая тема на "SpaceX проекти" или нещо такова, по-общо, че да можем да си пишем вътре за всичките им творения. Не че и сега не можем и не го правим, ама аз обичам прегледните неща! 🙂

:good:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

СпейсЕкс обявява нова цени за споделено изстрелване на малки спътници, започваща от един милион долара.

 

https://www.nextbigfuture.com/2020/02/spacex-launching-small-satellites-starting-for-just-1-million.html

 

Не че някой от нас тук ще тръгне да изпраща сателити (аз все пак разполагам с Имперския флот, но да не се самоизтъквам!), но новината е интересна с това как покрай компании като СпейсЕкс космосът (или поне орбиталният такъв) става все по-достъпен. Докато преди години цените са били около 20 милиона долара на спътник, цена от 1 милион долара за устройство до 200 килограма (т.е. "малък") ще позволи на много "бюджетни" потребители като университети и стартъпи да изстрелват свои спътници при цена от 5000 долара на килограм. Цената е по-ниска от обявената от самите СпейсЕкс преди половин година, когато обявяват предстоящия старт на програмата през 2020та - 2.25 милиона долара за спътници до 150 кг или 15 000 долара на килограм. Интересното е, и че докато досега малки спътници се изстрелваха като вторичен товар към някоя основна мисия, въпросните стартове ще са специално проектирани за това - споделено изстрелване на десетки спътници веднъж на 4 месеца, практически нещо като орбитален контейнеровоз. Така те няма да зависят от графика (и често отлаганията по някакви причини) на чужда основна мисия.

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение

SpaceX са поискали разрешение от Федералнатата комисия за комуникации за тестов полет на 12 мили височина на един от прототипите на Starship.

 

https://www.theverge.com/2020/2/4/21122220/spacex-starship-rocket-20-kilometer-test-flight-boca-chica-texas

 

starship.jpg.cea9c62ea2022ac4faf3ef5d92a5dd65.jpg

 

Полетът ще се състои след 16 март като корабът ще излети от тестовата площадка в Тексас и ще направи опит за кацане обратно на нея, използвайки новите двигатели Raptor.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Вчера СпейсЕкс изстреляха ракета с номер B1056.4, която изведе в орбита 60 малки (в смисъл по 250на кг всеки) спътника от проекта Starlink. Starlink е проект на SpaceX за глобално осигуряване на високоскоростен сателитен интернет достъп чрез хиляди масовопроизведени сателити на височина над 1000 км. Завършването на проекта се очаква да отнеме  поне десетилетие и да струва около 10 милиарда долара. Предимството на тези спътници пред геостационарните е огромната разлика във височината - 1 000 срещу над 22 000 км от Земята - което ще намали сериозно lag-a в интернет връзките и ще бъде ценово конкурентна алтернатива на клетките или кабелите, особено за отдалечени райони. Астрономите започнаха да се оплакват, че толкова много спътници ще "замърсят" небето и ще попречат на наблюденията, но мисля че до 20на години следващото поколение ракети ще им изстреля достатъчно големи телескопи на достатъчно висока орбита, за да си гледаме каквото искаме  (на мен мечтата ми е да доживея ясна снимка на някоя екзопланета). С този старт пътниците в орбита от програмата Starlink вече станаха 300.

 

За съжаление ракетата не успя да кацне обратно на кораба, а направи меко кацане във водата до него. Като причина посочват сложността на мисията - спътниците е трябвало да бъдат поставени от ракетата в елиптична орбита, което е изисквало от нея да извърши по-сложни траектории и съответно кацането е било по-голямо предизвикателство. Но съм сигурен, че ще изведат информация и поука и от това. 🙂

 

Освен, че това беше по принцип 80тия старт на SpaceX като цяло (и се очакваше да бъде 50тата върната успешно ракета, ама тц), интересен факт за точно тази първа степен (B1056.4), е че това беше нейният четвърти полет след вече три успешни мисии и кацания - 4 май 2019та, 25 юли 2019та, 17ти декември 2019та  (оттам и 4ката в края на номера), а между третия и четвъртия (вчерашния старт) бе подобрен собствения им рекорд за т.нар. turnaround (периода между кацане на ракета и подготовката и за следващ старт), който вече е 63 дни. Още сме далеч от обещаните от Мъск 24 часа, ама той често си обещава разни неща ...

 

_________

Като стана въпрос за обещания, Илон Мъск е казал, че догодина по новия кораб Starship ще работят 10 пъти повече хора от сега (3000) и ще се произвеждат по два Starship-а на седмица, а Джеф Безос е казал, че разработваната от него свръхтежка и възвръщаема ракета NewGlenn догодина ще лети пет пъти ... Като цяло изглеждат фантастични поводи за смях, ама едно време някои хора така се смяха и на идеите за Теслите, и на идеята, че ракета ще се върне от орбита, и на идеята че частна компания ще изстреля третата по тежкотоварност ракета в историята и на всичкото отгоре ще приземи и използва отново голяма част от нея, а вече никой не се смее по тоя повод 🙂

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
преди 10 минути , Niceday каза:

"Дракон" на SpaceX се скачи с МКС днес

orig.jpg.e3df2f5e748feb98f40cb0ca689a01a8.jpg

Домързя ме да я отразя тая новина 🙂 Един от протипите на бъдещия Starship ефектно се пръсна при наземен тест, а междувременно корабът на снимката беше успешно изстрелян към МКС, като това е третия полет на точно тази капсула и последен за модела Дракон (1). Следващите транспортни мисии ще се изпълняват от Дракон 2. Първата степен кацна успешно след втория си полет, като най-сетне закръгли на 50 бройката на кацналите обратно първи степени.

A да, да не забравяме все пак товара - драконът достави на станцията "Bartolomeo", външна платформа за експерименти, изработена от Еърбъс по поръчка на Европейската космическа агенция.

 

Ех, много са яки тия кацания:

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Още интересни новини от фронта, другари 🙂

 

Със старта си от 20ти юли СпейсЕкс успяха да счупят своеобразен рекорд по възвращаемост (период между две изстрелвания на една и съща система за космически полети) на знаменитите совалки на НАСА. До скоро този рекорд се държеше от "Атлантис" - 54 дни между две нейни изстрелвания през 1985 г.

Толкова години минаха и все още тръпки ме побиват при гледката на тези изпълнени с технически проблеми, но величествени машини.

https://live.staticflickr.com/5337/9461054584_dafbc37280_b.jpg

 

Та този период бе снижен на 51 дни, които изтекоха между първия старт на първата степен с номер B1058.1 на 30ти май, когато тя изведе в орбита двамата астронавти, и успешно се завърна на Земята, и 20ти юли, когато същата първа степен, вече с номер B1058.2, изстреля 6-тонния южнокорейски военен спътник   ANASIS-II и пак се върна и кацна успешно на плаващата платформа в океана.

https://www.teslarati.com/wp-content/uploads/2020/07/ANASIS-II-Falcon-9-B1058-LC-40-072020-SpaceX-JRTI-landing-3-c-1024x464.jpg

 

Мисията беше успешна и по още един показател. За пръв път специалният кораб-мрежа успя да улови и двата обтекателя на ракетата, вместо да ги остави да цопнат в океана.

https://3dnews.ru/assets/external/illustrations/2020/07/21/1016201/sm.11.750.jpg

 

Спасяването и повторното използване на въпросните обтекатели спестява около 6 милиона долара (10%) от старт.

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Добри новини от космическия фронт, другарки и другари! Освен успешното завръщане на двамата астронавти на Crew Dragon на Земята, вчера беше проведен тест на ракетата от следващо поколение Starship. Прототипът SN5 успешно "подскокна" на 150 m и се приземи обратно на тестовата площадка в Тексас.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.